Yalçýn, AK Parti Konferans Salonu'nda, Dýþ Ýliþkiler ve Ýnsan Haklarý Baþkanlýklarý tarafýndan düzenlenen Filistin'in Geleceði Konferansý'nýn açýlýþýnda konuþtu.
Bugün herkesi derinden etkileyen bir davada birlik, diyalog ve ortak taahhüt ruhuyla bir araya geldiklerini ifade eden Yalçýn, Filistin'in geleceðinin sadece akademik bir tartýþma veya diplomatik bir sorumluluðun konusu deðil milyonlarca insanýn hayatýný etkileyen, nesilleri ilgilendiren ve uluslararasý toplumun vicdanýný zorlayan bir mesele olduðunu belirtti.
- "HÝÇBÝR ULUSLARARASI KURUM YETERLÝ ÇABAYI GÖSTERMEMÝÞTÝR"
Mevcut uluslararasý politikalarý düþünürken, liberal uluslararasý düzenin Filistin ve Gazze'deki acil sorunlara yanýt verme konusundaki baþarýsýzlýklarýný göz ardý etmenin imkansýz olduðunu vurgulayan Yalçýn, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Gazze'deki mevcut durum, insan acýlarýnýn durmaksýzýn devam ettiði bir ortamda, bu düzenin adalet ve barýþa baðlýlýk konusundaki tutarsýzlýklarýný ve eksikliklerini gözler önüne sermektedir. Uluslararasý toplum kusurlarýný kabul etmeli ve gerçekten tüm insanlarýn haklarýný ve onurunu önceliklendiren daha adil bir küresel sistem için çalýþmalýdýr. Maalesef, Gazze'deki bu insanlýk dýþý durumu durdurmak için hiçbir uluslararasý kurum yeterli çabayý göstermemiþtir ve insan haklarý konusunda her fýrsatta konuþan bazý Batýlý devletler, Ýsrail'i kýnamak için cesaret dahi gösterememiþtir. Bugün bile, uluslararasý toplum, gerekli adýmlarý atmaktan ya da uluslararasý hukuku uygulamaktan çok uzaktýr."
- "ÝÞGAL ALTINDA ACI ÇEKENLERÝN SESLERÝ VÝCDANLARIMIZDA YANKILANIYOR"
Hasan Basri Yalçýn, uluslararasý iþbirliði, uluslararasý hukuk ve insan haklarýnýn "takdire þayan" idealler olduðunu dile getirdi.
Uygulanmadýðý takdirde bu kavramlarýn boþ kliþelerden öteye geçemeyeceðine dikkati çeken Yalçýn, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Bugünkü toplanmamýzýn önemini küçümsemeyelim. Siyasi karmaþýklýklar ve küresel belirsizliklerle dolu bir dönemde, ortak ilkelerimizi yeniden teyit etmek ve Filistin için adil bir çözüme ulaþma çabalarýmýzý canlandýrmak, hayati önem taþýmaktadýr. Dünya izliyor ve iþgal ve çatýþma altýnda acý çekenlerin sesleri vicdanlarýmýzda yankýlanýyor. Bu konferans sadece bir tartýþma platformu deðil, ayný zamanda bir eylem çaðrýsýdýr. Müzakerelerimiz, retoriði aþmalý ve sahada fark yaratabilecek somut sonuçlara dönüþmelidir."