Aliyev açýk açýk uyardý: Eðer son verilmezse bizi hiçbir þey durduramaz
ABONE OL

Aliyev, Azerbaycan Milli Meclisi'nde yemin ederek resmen göreve baþlamasýnýn ardýndan konuþma yaptý.

Kendisine bir kez daha itimat gösteren Azerbaycan halkýna teþekkür eden Aliyev, ülkenin kapsamlý kalkýnmasý ve toprak bütünlüðünün korunmasý için elinden gelen her þeyi yapacaðýný belirtti.

Ermenistan'la müzakere sürecinden, 2. Karabað Savaþý'ndan ve Eylül 2023'te hayata geçirilen antiterör operasyonundan bahseden Aliyev, "Þimdi yeni dönem baþlýyor. Bu döneme alný açýk, yüzü ak, baþý dik giriyoruz. Bu dönemin büyük baþarýlarý olacaktýr. Þimdiye kadar tüm görevleri yerine getirdik. Her zaman hedefimiz güçlü Azerbaycan olmuþtur." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný seçiminde oyunu, bir zamanlar ayrýlýkçý Ermenilerin baþkent olarak kullandýðý Hankendi'de kullandýðýný hatýrlatan Aliyev, "Hankendi'de kullandýðým oy, kutuya attýðým pusula öylesine bir pusula deðildi. O pusula Ermeni ayrýlýkçýlarýn tabutuna çakýlan son çiviydi." ifadelerini kullandý.

Aliyev, "Dünya, 3. Dünya Savaþý'na çok yakýndýr. Bazýlarý bu savaþýn artýk baþladýðýný düþünüyor. Azerbaycan ordusu ise gücünü savaþta gösterdi. Ermenistan ve bu ülkeyi askeri yönden destekleyenler bilmelidir ki bizi hiçbir þey durduramaz. Eðer bize karþý toprak iddialarýna son verilmezse, eðer Ermenistan kendi yasalarýný düzene koymazsa barýþ anlaþmasý olmayacaktýr." þeklinde konuþtu.

Yeni dönemde orduyu ve savunma sanayisini güçlendireceklerini söyleyen Aliyev, 2024'te savunma sanayine en az 1 milyar manat yatýrým yapýlacaklarýný, silah üretimini artýracaklarýný bildirdi.

- "MÝLLÝ VE MANEVÝ DEÐERLERE BAÐLI GENÇLÝK YETÝÞTÝRMELÝYÝZ"

Aliyev, Karabað konusunun milli mesele olduðunu ve tüm Azerbaycan halkýný birleþtirdiðini belirterek, "Bu konu çözüme kavuþtu. Bizim milli birliðimiz daimi olmalýdýr. Çünkü Azerbaycan'ýn önemi ve dünyada oynadýðý rol artmaktadýr." dedi.

Genç neslin önemine vurgu yapan Aliyev, "Biz, milli ve manevi deðerlere baðlý gençlik yetiþtirmeliyiz. Gençlerimizi milli ruhta ve geleneksel deðerler temelinde yetiþtirmek devletin ve her ailenin görevidir." ifadelerini kullandý.

Aliyev, sivil toplumu güçlendirecekleri, Karabað ve Doðu Zengezur'un imar ve ihyasýný sürdüreceklerini, ekonomiyi geliþtireceklerini, yoksulluk ve iþsizliðe yönelik faaliyetlerini devam ettireceklerini aktardý.

Azerbaycan'da teknolojinin geliþmesine önem vereceklerine, yenilenebilir enerji atýlýmlarýný sürdüreceklerine iþaret eden Aliyev, petrol ve doðal gaz ihracý ile ulaþtýrma alanýndaki projeleri büyüterek devam ettireceklerini dile getirdi.

- "TÜRK DÜNYASI BÝZÝM AÝLEMÝZDÝR"

Aliyev, bugüne kadar yaptýklarý gibi baðýmsýz dýþ politika sürdüreceklerini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Öncelikle Türk Devletleri Teþkilatý çerçevesinde çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz. Açýkça söylemek istiyorum ki bu bizim için önceliktir. Türk Devletleri Teþkilatý bizim için temel uluslararasý organizasyondur, çünkü o bizim ailemizdir. Bizim baþka ailemiz yok. Türk dünyasý bizim ailemizdir. Türk Devletleri Teþkilatýnýn küresel alanda önemli bir aktör ve güç merkezi haline gelmesi için ortak çaba sarf etmeliyiz. Bunu ancak birlikte baþarabiliriz."

- ALÝYEV, ÞEHÝTLÝKLERÝ ZÝYARET ETTÝ

Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, yemin töreninin ardýndan eþi Mihriban Aliyeva ile þehitlikleri ziyaret etti.

Önce merhum Cumhurbaþkaný Haydar Aliyev'in mezarýný ziyaret eden Ýlham Aliyev, daha sonra 20 Ocak þehitlerinin defnedildiði Þehitler Hýyabaný'ný ziyaret ederek buradaki Ebedi Ateþ Anýtý'na çiçek býraktý.