Aliyev'in gönlü KKTC'den yana
ABONE OL

Tatar, Azerbaycan ziyaretini Anadolu Ajansý (AA) muhabirine deðerlendirdi.

Azerbaycan'da bulunmaktan memnuniyet duyduðunu bildiren Tatar, Bakü'ye güçlü bir heyetle geldiklerini, Baþbakan Ünal Üstel ve Baþbakan Yardýmcýsý, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakaný Fikri Ataoðlu ile çok sayýda turizmci ve eðitimcinin kendisine eþlik ettiðini belirtti.

Tatar, Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'le görüþmesinin çok samimi bir ortamda gerçekleþtirdiðini vurgulayarak, "Kendisinin gönlü bizimle." ifadesini kullandý.

Azerbaycan'ýn 2. Karabað Savaþý'nda elde ettiði zaferin Kýbrýs Türkleri tarafýndan da memnuniyetle karþýlandýðýna iþaret eden Tatar, bundan sonraki Azerbaycan ziyaretlerinde Karabað'a ve Nahçývan'a da gideceðini söyledi.

Azerbaycan'la ayný milletin evlatlarý olduklarýný vurgulayan Tatar, "Ýyi günde ve kötü günde hep birlikte olmak durumundayýz. Sayýn Aliyev de bunlarý teyit etmiþtir. Türk birliðinin güçlenmesi her birimizin faydasýna olacaktýr. Gelecek nesillerimiz bundan çok fayda saðlayacaktýr. Çünkü artýk dünyada yalnýz kalamazsýnýz. KKTC ise asla yalnýz kalamaz. Doðu Akdeniz'deki bu Türk devletinin hem milli ve manevi hem de stratejik deðeri vardýr. Bakü'den Ceyhan'a, Türkiye'nin en batýsýna kadar olan coðrafyayý güneydeki KKTC ile tamamladýðýnýzda büyük bir birliktelik oluyor. 'Bir millet, üç devlet' kavramý bize göre anlamlý ve deðerlidir." diye konuþtu.

Tatar, Türk Devletleri Teþkilatýnýn (TDT) oluþumundan da bahsederek, "Artýk TDT potansiyel büyük güç olarak ortaya çýkmýþtýr." dedi.

Türk dünyasýnýn 300 milyonluk nüfusla büyük ekonomik potansiyele de sahip olduðunu belirten Tatar, þöyle devam etti:

"Ýnþallah Doðu Akdeniz'de de doðal gaz bulunacaktýr. Türkiye, enerji kaynaklarýnýn Batý'ya aktarýlmasýnda önemli köprü vazifesi görüyor. Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan'dan doðal gazýn pazarlara intikali ve Doðu Akdeniz'de de doðal gaz bulunursa Kýbrýs üzerinden nakline bir bütün olarak bakýldýðýnda tüm bu coðrafyanýn önemini görüyoruz. KKTC de tüm bu denklemler içerisinde kendi sorumluluk ve rolünü alacak vaziyettedir."

Tatar, Kýbrýs meselesine yýllardýr devam eden müzakerelerde çözüm bulunmadýðýný kaydederek, þu görüþü paylaþtý:

"Kýbrýs'ta bir anlaþma olacaksa bu iki devletli bir çözüm olacaktýr. Federal temelli bir ortaklýk ve bu ortaklýðýn Avrupa Birliði'nde olacaðý durumunda Türkiye dýþlanacaðý için bu sürdürülebilir olmaz. Þu anda barýþ ortamý var. Bu barýþýn devam etmesi Güney Kýbrýs'a da çok yaramýþtýr. Güney Kýbrýs bu barýþtan dolayý çok büyük ekonomik hamleler yapabilmiþtir."

Türkiye'nin her geçen gün daha da güçlendiðini vurgulayan Tatar, "Yeni yüzyýlda dünyada söz sahibi olacak bir Türkiye Cumhuriyeti, 40 mil uzaðýndaki Kýbrýs'ta da barýþ, huzur ve güvenliðin devamý ve orada ulusal ve bölgesel istikrarýn saðlanmasý bakýmýndan aðýrlýðýný koymaya devam edecektir. Öyle bir acýmasýz dünyada yaþýyoruz ki eðer gücünüz yoksa hiç acýmýyorlar ve sizi yok edebiliyorlar. Biz de Kýbrýs'ta bu þekilde bir zihniyetle karþý karþýya kalabiliriz. Bunu kolaylýkla görebiliyorum. Ama hamdolsun ki Türkiye'miz var." ifadelerini kullandý.

- "DÜNYADA BÝR GERÇEK VARDIR, KIBRIS TÜRK HALKI VARDIR"

Kýbrýs Türkü'nün davasýna tüm Türk dünyasýnýn destek vermesi gerektiðini vurgulayan Tatar, þu deðerlendirmede bulundu:

"Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ve diðer dost ülkelerin bize olan desteðiyle artýk yeni siyasetin bir denge unsuru olarak kökleþmesi ve artýk Kýbrýs'ta bir anlaþma olabilecekse iki devletin (KKTC ve Güney Kýbrýs Rum Yönetimi) iþbirliði ile olmasý lazým. Eðer bir resmi müzakere süreci baþlayacaksa, eskiden farklý olarak mutlak þekilde Kýbrýs Türk halkýnýn egemen eþitliði ve eþit uluslararasý statüsünün kabul görmesiyle olabilir."

Tatar, þu görüþleri dile getirdi:

"Biz mazlum ama mücahit bir halkýz. Ana vatanýn desteðiyle kahramanlýk, direniþ ve zaferlerimizle Doðu Akdeniz'de bir Türk devletinin sahibiyiz. Böyle bir devletin kendi vatandaþlarýna çok daha müreffeh yarýnlar vadedeceði umudunu da taþýyoruz. Azerbaycan ziyareti de bu anlamda çok önemli ve deðerlidir. Çünkü adým adým hedefe ilerleyebileceðimizi ve yalnýz olmadýðýmýzý görüyoruz."

KKTC'nin TDT'ye gözlemci üye olmasýndan da bahseden Tatar, þunlarý kaydetti:

"Semerkant'ta geçen yýl yapýlan zirvede TDT'ye oy birliði ile gözlemci üye olarak kabul edildik. Bunda Cumhurbaþkaný (Recep Tayyip) Erdoðan'ýn büyük gayretleri vardý. KKTC'nin bir Türk devleti olarak bu ailenin bir parçasý olduðu, Kýbrýs Türk halkýnýn Türk dünyasýnýn kopmaz bir parçasý olduðu mesajlarý verildi. KKTC uluslararasý camia tarafýndan farklý sebeplerle tanýnýr veya tanýnmaz. Ama dünyada bir gerçek vardýr. Kýbrýs Türk halký vardýr.

Bu yýl Astana'da yapýlacak zirve (TDT Zirvesi) bizim için önemli. Bu toplantýda olmamamýz için hiçbir neden yok. Rum ve Yunanlarýn kýþkýrtmalarýyla birtakým rahatsýzlýklarýn yaratýldýðý belli. 'KKTC ile temas kurmayýn.' diyorlar. Onlar bunu yapacak. Rum yönetimi, bizim býrakýn tanýnmamýzý, devletlerin bizimle herhangi iliþkiye geçmesine bile tahammül edemiyor. Baþkalarýnýn kýþkýrtmasý bizim dost ülkelerimizi etkilememesi lazým. Dost devletlere mesajým þudur. Kýbrýs Türk halký vardýr ve var olacaktýr. Kýbrýs Türk halký hakkýný arýyor. Bizim kimsenin hakkýnda gözümüz yok."

- "KKTC, DOÐU AKDENÝZ'DE BARIÞ VE ÝSTÝKRARIN ANAHTARIDIR"

Tatar, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi ile gelecek iþbirliklerine yönelik, "Mütekabiliyet esasýnda Rum komþularýmýzla iki devlet arasýnda her türlü iliþki ve iþbirliði geliþtirmeye hazýrýz. Türkiye'nin de onay ve desteðiyle gerek doðal gaz ve petrol arama çalýþmalarýnda gerek Türkiye'den getirilecek suyun paylaþýmý noktasýnda, yenilenebilir enerji hususunda, Türkiye üzerinden çekilecek enerji hattý hususunda iþbirliðine hazýrýz. Girne sahillerinden sadece 40 mil uzaktaki Anamur'a veya yakýn bir bölgeye bir kablo çekildiðinde Avrupa Birliði'ne çok daha kolay ve rantabl enerji köprüsü oluþturulabilir. Bu hat hem KKTC hem de Güney Kýbrýs için çok faydalý olabilir. Ada'nýn topyekun enerji meselesini halledebilir. KKTC, Doðu Akdeniz'deki barýþýn kilididir. KKTC, Doðu Akdeniz'de barýþ ve istikrarýn anahtarýdýr." görüþünü paylaþtý.

Tatar, Ýsrail ile Filistin arasýndaki sorunu deðerlendirirken uluslararasý kurumlarýn yetersiz kalmasýna dikkati çekerek, "Orada mazlum ve günahsýz insanlarýn nasýl sefil duruma düþtüðünü, nasýl kurþunlarýn hedefi olduðunu, 'Ýnsanlýk nerede' dediðimiz vahþeti görüyoruz. Ýþte burada Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn (Erdoðan) ne kadar haklý olduðu ortaya çýkýyor. Dünya 5'ten büyüktür." dedi.