Aliyev'in sözlerine iþaret etti: KKTC, dünyada kabul görmeye baþladý
ABONE OL

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, TBMM Dýþiþleri Komisyonu Baþkaný Fuat Oktay ve komisyon üyelerini kabul etti.

Tatar ve Oktay görüþme öncesi basýna deðerlendirmelerde bulundu.

- "MÜZAKERELER ÝÇÝN EÞÝT ULUSAL STATÜNÜN TEYÝT EDÝLMESÝ ÞART"

Tatar, Kýbrýs'ta milli dava yürüttüklerinin altýný çizerek uzun yýllardýr Ada'da Türk ve Rum dengesinin korunmasý yönünde mücadele verildiðini kaydetti.

Kýbrýs Türklerinin eþitlik temelli yaþamý sürdürebilmek için mücadele ettiðini belirten Tatar, "Rum tarafýnýn hiçbir zaman bizi eþit görmediði de bir gerçek." diye konuþtu.

Tatar, KKTC'nin 2004'te Annan Planý'na onay verdiðini fakat Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nin (GKRY) bu planý reddettiðini hatýrlatarak "Bizlerin evet demesine raðmen, onlarýn hayýr demesiyle Avrupa Birliði'ne (AB) girmeleri az önce ifade ettiðim dengeyi fevkalade bozmuþtur." dedi.

GKRY'nin AB'ye girmesinde Türkiye'nin ya da KKTC'nin onayý olmadýðýna iþaret eden Tatar, Rum tarafýnýn AB'nin mekanizmalarýný istismar ederek ambargolar ve izolasyonlarla KKTC'ye diz çöktürmeye çalýþtýðýný söyledi.

Tatar, Rum tarafýnýn 14 maddelik bir planla Kýbrýs Türklerini GKRY'nin içine çekmeyi hedeflediðini vurgulayarak bunun "samimi bir siyaset" olmadýðý deðerlendirmesini yaptý.

Egemen eþitlik ilkesi ve eþit ulusal statüsü teyit edilmeden KKTC'nin müzakere aþamasýna geçmesinin mümkün olmadýðýný dile getiren Tatar, ülkenin yeni siyaset anlayýþýnda federasyon odaklý çözüm önerilerine yer olmadýðýný belirtti.

- KKTC, DÜNYADA KABUL GÖRMEYE BAÞLADI

Tatar, Ada'daki yaþam kalitesinin artýrýlmasý için GKRY ile günlük konularla alakalý görüþebileceklerini belirterek diyaloða önem verdiklerini ifade etti.

Türkiye ile sürekli istiþare halinde olduklarýnýn altýný çizen Tatar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Birleþmiþ Milletler (BM) 77. ve 78. Genel Kurulunda KKTC'nin tanýnmasý yönündeki çaðrýsýnýn KKTC'deki "yeni siyasetin" zeminini güçlendirdiðini kaydetti.

Tatar, KKTC'nin TDT'deki gözlemci üye statüsüne ve Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in KKTC bayraðýnýn ülkesinde dalgalanmaya devam edeceði yönündeki açýklamasýna dikkati çekerek ülkesinin bütün dünyada kabul görmeye baþladýðýný belirtti.

Türkiye ile iþbirliði sayesinde pek çok çalýþma gerçekleþtirildiðini belirten Tatar, Türkiye üzerinden denizin altýndan borularla KKTC'ye su getirilmesini saðlayan "Asrýn Projesi"nin önemine iþaret etti.

Tatar, Maraþ'ýn açýlmasýnýn KKTC'nin Doðu Akdeniz'de egemen devlet olarak kökleþmesine hizmet edeceðini vurgulayarak bölgenin ülkenin ekonomisine, turizmine ve egemenliðine büyük katkýsý olduðunu kaydetti.

- "ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜMDE TÜRKÝYE OLARAK SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ"

Oktay, son zamanlarda Kýbrýs'ta yaþananlar ve uluslararasý boyutta Kýbrýs ile ilgili geliþmelerden dolayý bu ziyaretin farklý bir önem arz ettiðini söyledi.

Türkiye olarak Kýbrýs konusundaki duruþlarýnýn net olduðunu vurgulayan Oktay, "Ýki devletli, eþit statüde egemen devletin olmasý ve uluslararasý alanda da eþit statüde iki egemen devlet bazýnda bir çözümün ancak mümkün olduðu konusunda Türkiye olarak sonuna kadar yanýnýzda olduðumuzu bilmenizi isteriz." dedi.

Oktay, KKTC'nin devlet olarak tanýnmasýný arzu ettiklerini belirterek bütün çalýþmalarýnýn bu yönde olduðunu aktardý.

KKTC'nin birçok platformda gözlemci üye olarak yer almasýnýn önemli olduðunu ifade eden Oktay, KKTC ile iliþkilerin daha hýzlý geliþmesini arzu ettiklerini söyledi.

Oktay, ambargolarýn yýllarca uygulanmasýnýn kabul edilebilir bir þey olmadýðýný vurgulayarak Pile yolu projesindeki adaletsiz uygulamalara dikkati çekti.

Pile yolunun tamamen insani bir proje olduðunu belirten Oktay, bunun siyasi bir boyuta çekilmesinin kabul edilemez olduðunu sözlerine ekledi.