Sýrbistan'ýn baþkenti Belgrad'ta resmi temaslarda bulunan Þentop, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliðinde gündemi deðerlendirdi, gazetecilerin sorularýný yanýtladý.
Þentop, baþörtüsüne yönelik anayasa deðiþikliðiyle ilgili teklifin imzaya açýldýðýný anýmsatarak, baþörtüsü konusuyla ilgili toplumun büyük kesiminin maðduriyet yaþadýðýný ve onlarca yýl büyük travmalar yaþayan insanlarýn bulunduðunu vurguladý.
"Biz toplumsal uzlaþmayla bunun çözüldüðü kanaatindeydik fakat bir kanun teklifi verildi" diyen Þentop, "Kanunla bu sorunun kalýcý bir þekilde çözülebilmesi mümkün deðil. Daha önce denenmiþ ama çözülememiþ. Bir hakký kanuna baðladýðýnýzda o zaman bunun kanunla yasaklanmasýný da mümkün hale getirirsiniz. Kanunla serbest býrakýyorsanýz, bir baþkasý da kanunla bunu yasak hale getirebilir. Kanunla bunu serbest hale getirmek, kanunla yasaklanmasýnýn yolunu açmak demektir." deðerlendirmesinde bulundu.
Temel haklar ve özgürlüklerin ancak anayasayla verilebileceðini belirten Þentop, "Kanunla sýnýrlanabilir ama kanunla temel hak verilmez, anayasa ile verilir. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn ortaya attýðý þey, derin ve uzun tarihi tecrübenin sonucu ortaya çýkmýþ bir þeydir. Eðer bu konuda hukuki bir düzenleme yapýlacaksa kanunla olmaz, anayasa ile olur." dedi.
Þentop, sözlerini þu þekilde sürdürdü:
"Dolayýsýyla bir anayasa deðiþikliði çalýþmasý için hazýrlýk yapýldý. Bu, normal olarak kanun teklifi þeklinde Meclise verildiðinde, imza sayýsý var; en az 200 milletvekilinin imzasý gerekiyor, kanunlar gibi tek imza ile verilmiyor. Bundan sonra Anayasa Komisyonunda, arkasýndan da belli bir takvim dahilinde Meclis Genel Kurulunda görüþülecek. Ýki defa görüþülmesi lazým. Eðer 360'ýn üzerinde, 400'ün altýnda oy alýrsa o zaman referanduma sunulma mecburiyeti var. 400'ün üzerinde oy alýrsa referanduma sunulma mecburiyeti yok. Bu konuda gerçekten kalýcý bir çözüm isteniyorsa, yapýlmasý gereken anayasa deðiþiklidir. Bu konu teminat altýna alýnýr, bir daha da deðiþtirilemeyecek hale getirilmiþ olur."
Þentop, baþörtüsüne yönelik anayasa deðiþikliðiyle teklifi çalýþmasýyla ilgili dün Cumhurbaþkanlýðýnda gerçekleþtirilen toplantýya katýlmasýnýn bazý milletvekillerince eleþtirildiðini söyledi.
"Meclis Baþkanýnýn tarafsýz olmasý gerektiði" þeklinde kendisine eleþtiri yapýldýðýný kaydeden Þentop, anayasada "Meclis Baþkanýnýn tarafsýzlýðý" diye bir ifade olmadýðýný ancak Anayasanýn 94'üncü maddesinde, "TBMM Baþkaný ve Baþkanvekillerinin üyesi olduklarý siyasi partinin ve parti grubunun Meclis içinde veya dýþýndaki toplantýlara katýlamazlar" þeklinde bir ifade bulunduðunu belirtti.
"Bir arkadaþýmýz konuþuyor, kendi kafasýndan uydurduðu bir tarafsýzlýk tarifi uyduruyor. Benim de o tarife uymamý istiyor." ifadelerini kullanan Þentop, "Böyle bir saçmalýk olabilir mi? O býraksýn, gelsin benim tarifime uysun veya anayasadaki tarife baksýn. Sayýn Cumhurbaþkaný ile defalarca görüþmelerim var. Bir Meclis Baþkaný ile bir Cumhurbaþkanýnýn neyi görüþüp, neyi görüþebileceðine Meclisteki bir milletvekili arkadaþýmýzýn karar vermesi mümkün deðil. Saçma." diye konuþtu.
Þentop, "Anayasada çok açýk. Bu sýnýrlama sadece Meclis Baþkaný için deðil Meclis Baþkanvekilleri için de geçerli. Benim vekilim olan arkadaþýmýzýn grup toplantýsý dahil en son yapýlan kendi parti toplantýlarýna katýldýðýný televizyondan görüyoruz." dedi.
TBMM Baþkaný Þentop, Genel Kurul'da görüþmeleri devam eden 2023 yýlý bütçesi görüþmeleri sýrasýnda yaþanan tartýþmalarý da deðerlendirdi.
Bütçe görüþmelerinin her parlamentoda biraz gergin geçtiðini ancak bunun, belli bir dozajý aþmamasý gerektiðini belirten Þentop, kendi yönettiði bir birleþimde bir milletvekiline, çok açýk bir þekilde küfür ve sövme hususu nedeniyle ceza verildiðini anýmsattý.
Genel kuruldaki bir tartýþma sýrasýnda da ÝYÝ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün yaralandýðýný hatýrlatan Þentop, "Bir milletvekili arkadaþýmýzýn baþka bir milletvekiline fiili saldýrýsý hiçbir þekilde kabul edilemez. O arkadaþýmýz da dahil hiç kimsenin bunu tasvip ettiðini, doðru bulduðunu düþünmüyorum. Çok büyük bir yanlýþtýr. Meclis içinde yaþanmamasý gereken bir hadisedir. Ýnþallah benzeri hadise bir daha yaþanmaz." ifadelerini kullandý.
Þentop, bütün milletvekillerinin görüþlerini ve fikirlerini, istedikleri þekilde sözleriyle ifade etme imkanlarý olduðunu, Türkiye'de milletvekili seçilmiþ bir kiþinin, rahatsýzlýðýný, sevincini, fikrini sözleriyle ifade edebilecek kapasitede olduðuna inandýðýný söyledi.
"Genel baþkanlar dahil olmak üzere ilk günden itibaren Mecliste tansiyonu yükseltecek, gerilimi arttýracak, milletvekillerine veya farklý siyasi partilere hakaret, provokasyon, tahrik içeren yaklaþýmlardan da kaçýnýlmalýdýr." diyen Þentop, "Tansiyonu yükseltiyorsunuz daha sonra bir kývýlcým bu tür sonuçlara yol açabiliyor. Meclis, sözlerin, oylarýn geçerli olduðu bir yer, masalara vurmanýn, baðýrýp çaðýrmanýn, koro halinde slogan atmanýn bir yeri deðil." dedi.
Þentop, 6 yaþýnda çocuðun cinsel istismara uðradýðý iddialarýyla ilgili bugün TBMM Genel Kurulunda "araþtýrma komisyonu" kurulmasýnýn gündeme gelmesiyle ilgili görüþlerinin sorulmasý üzerine, "Çok doðru bir karar olduðu kanaatindeyim." cevabýný verdi.
Konuyla ilgili gazete haberlerinden sonra savcýlýk soruþturmasýyla da olayýn vahametinin görüldüðüne dikkati çeken Þentop, yargýlama sürecinin devam edeceðini, herkesin hak ettiði cezayý almasý gerektiðini belirtti.
Çocuklarýn, ülkenin göz bebeði olduðunu vurgulayan Þentop, "Çocuklarýmýzý istismardan koruma konusunda her türlü tedbirin alýnmasý lazým. Aile Bakanlýðý da konuya müdahil oldu, biz de takip edeceðiz. Kim olursa olsun, hangi kesimden, hangi düþünceden olursa olsun suç iþleyen insanýn bunun karþýlýðýný görmesi lazým." dedi.