Anayasa deðiþiklik teklifinde çerçeve belirlendi! LGBT sapkýnlýðýna karþý çarpýcý ifade
ABONE OL

AK Parti'de anayasa deðiþiklik teklifini hazýrlayan hukukçular alternatifli bir metin hazýrlayýp Baþkan Erdoðan'a sundu. Baþkan Erdoðan'nýn baþkanlýðýnda yapýlan toplantýda, baþörtüsü ile ilgili anayasa deðiþiklik teklifi metninin çerçevesi çizildi.

ÝKÝ MADDE DEÐÝÞTÝRÝLECEK

TBMM gündemine taþýnacak teklif kapsamýnda anayasanýn sadece "din ve vicdan özgürlüðü" baþlýklý 24 ile "ailenin korunmasý ve çocuk haklarý" baþlýklý 41'inci maddelerinin deðiþtirilmesi benimsendi. Daha önce aralarýnda "kanun önünde eþitliði" düzenleyen 10'uncu maddenin de yer aldýðý 4-5 maddelik bir deðiþiklik üzerinde duruluyordu. Ancak buna gerek olmadýðý, 2 maddelik bir deðiþikliðin ihtiyacý karþýlayacaðý sonucuna varýldý.

EVLÝLÝK TANIMI YENÝDEN YAPILDI

Aile ilgili maddede yapýlmasý öngörülen deðiþikliðin metni deðiþtirildi. Daha önce, "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eþler arasýnda eþitliðe dayanýr" fýkrasýndaki "eþler" ifadesinin "kadýn-erkek" olarak deðiþtirilmesi düþünülmüþtü. Ancak ileride sorun yaþanmamasý, LBGT evliliklerinin önünün açýlmamasý yeni bir taným yapýldý.

Teklifte yer alacak fýkrada, "Evlilik birliði kadýn ve erkek arasýnda kurulur" denilecek. Böylece LBGT evliliklerinin de önüne geçilmiþ olacak. Toplantýda, ailenin korunmasýnýn ne kadar önemli olduðu üzerinde durulurken, özellikte Batýda her gün gün artan evlilik dýþý çocuklar da gündeme geldi.

BAÞÖRTÜSÜ DÜZENLEMESÝ

Sabah'ýn haberine göre, 24'üncü maddede "hiçbir kadýnýn baþýnýn açýk veya kapalý olmasý nedeniyle kamu hizmetlerinden, temel hak ve özgürlüklerden yararlanmasýnýn yasaklanamayacaðý" hükme baðlanacak. Deðiþiklik bu maddede yapýlarak, "baþörtüsünün laiklik ilkesinin teminatý altýnda bir temel hak olarak kullanýlmasý" garanti altýna alýnacak.

CHP TUZAK MI KURDU?

AK Parti, CHP'nin baþörtüsü ile ilgili yasa teklifini de masaya yatýrdý. AK Partili kurmaylar, "CHP'nin kanun teklifi çok sorunlu. Baþörtüsü yasaðýný geri getirecek bir içerikte. CHP'nin teklifi sadece kamuda bir mesleði icra edenleri kapsýyor. Üniversiteleri ve özel sektörü dýþlayan bir öneri. Kanunla böyle bir düzenleme yapýlýrsa, ileride tekrar baþörtüsü yasaðý getirilebilir" deðerlendirmesi yaptýlar.

ANAYASA ÜÇÜNCÜ SANDIK OLUR MU?

Baþkan Erdoðan'ýn, "referanduma gidelim" açýklamalarýndan sonra kulislerde 2023 yýlýnýn haziran ayýnda yapýlacak cumhurbaþkaný ve milletvekili seçim sandýklarýnýn yanýna bir de referandum sandýðýnýn konulabileceði konuþulmaya baþladý.

Anayasa ve Ýçtüzük gereði 360-400 oyla kabul edilen deðiþiklikler referanduma sunuluyor. 400 ve üzeri oy ise referandumsuz çoðunluk anlamýna geliyor. Ancak bu durumda da Cumhurbaþkanýnýn deðiþikliði referanduma sunma yetkisi bulunuyor.

Üç sandýðýn bir arada konulmasý için "refarandum ... tarihte yapýlýr" diye Anayasa'ya geçici hüküm konulmasý ya da Anayasa deðiþikliðini seçim tarihine denk düþecek þekilde Meclis'ten çýkarmak gerekiyor. Referandum 60 gün sonra yapýlacaðý için bu tarih de nisan ayýnýn ortasýna denk düþüyor.