Anlaþma için Ýstanbul'u iþaret etti! Þanghay Zirvesi'nde Baþkan Erdoðan'a özel teþekkür
ABONE OL

Kremlin Sarayýndan yapýlan açýklamaya göre, Putin, Kazakistan'ýn baþkenti Astana'da düzenlenen Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) 24'üncü Devlet Baþkanlarý Zirvesi Geniþletilmiþ Oturumu'nda konuþtu.

ÞÝÖ ülkeleri arasýnda enerji, altyapý, gýda, teknoloji gibi alanlarda iþbirliðinin derinleþtiðini ifade eden Putin, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Uluslararasý durumun zor olduðu, siyaset ve ekonomi alanlarýnda köklü dönüþümlerin yaþandýðý dönemde, ÞÝÖ'nün çeþitli alanlarda çok taraflý iþbirliði sürecinde yer almasýna ihtiyaç var. Dünya çok kutuplu hale geliyor. Devletler, kendi meþru hak ve çýkarlarýný en kararlý þekilde savunmaya hazýr. Yeni güç merkezleri ortaya çýkýyor ve bunlardan biri de ÞÝÖ."

- "RUSYA, (UKRAYNA ÝLE) MÜZAKERELERÝ SÜRDÜRMEYE HAZIR"

Ukrayna'daki krize deðinen Putin, "bu krizin ABD baþta olmak üzere Batýlý ülkelerin acýmasýz ve maceracý siyaseti sonucu ortaya çýktýðýný" belirtti.

Putin, "Rusya, (Ukrayna ile) müzakerelerden hiçbir zaman vazgeçmedi ve þimdi de müzakereleri sürdürmeye hazýr. Ukrayna tarafý müzakerelerden vazgeçti ve bunu Londra ile Washington'un talimatý üzerine halka açýk þekilde yaptý. Bunu Ukrayna yetkilileri açýk açýk söylüyor." dedi.

Rusya ile Ukrayna arasýnda 2022'de Ýstanbul'da müzakerelerin yapýldýðýný anýmsatan Putin, "Ýstanbul'da anlaþmalarýn hazýrlanmasý sürecinde arabulucu olarak yer alan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a teþekkür ediyorum. Bu anlaþmalar Ukrayna heyetinin baþkaný tarafýndan paraflandý. Demek ki bu anlaþmalar Ukrayna'yý tatmin etti. Bu anlaþmalar hala masada ve müzakerelerin sürdürülmesi için temel olabilir." ifadelerini kullandý.

Baþkan Putin, ÞÝÖ ülkelerinin Ukrayna krizinin barýþ yoluyla çözümüne dair tekliflerini memnuniyetle karþýladýklarýný dile getirdi.