Anlaþma saðlandý: Türkiye ile Ýngiltere arasýnda yeni iþbirliði
ABONE OL

Türkiye ile Ýngiltere arasýnda göç alanýnda iþbirliði konusunda yetkililerden alýnan bilgiye göre, Türkiye, göçmen kaçakçýlýðý ve düzensiz göçle mücadele için sadece Ýngiltere ile deðil, birçok ülkeyle iþbirliði yapýyor.

Bölgede devam eden siyasi istikrarsýzlýklar, kötü yönetiþim, silahlý çatýþmalar ve ekonomik zorluklar nedeniyle ciddi bir göç baskýsý altýndaki Türkiye'nin insani dýþ politikasýnýn önemli bir boyutunu düzensiz göçle mücadele oluþturuyor.

Düzensiz göçün önlenmesi, insanlarýn göçmen kaçakçýlarýnýn elinde çýktýklarý tehlikeli yolculuklarda hayatlarýný kaybetmemeleri ve yasal göç yollarýnýn güçlendirilmesi yýllardýr Türkiye'nin öncelikli hedefi.

Türkiye, düzensiz göçle mücadele çalýþmalarýnda tüm kurum ve kuruluþlarýyla yakýn iþbirliði içinde kararlýlýkla yoðun çaba gösteriyor.

Bu konuyu bölgesel ve uluslararasý alanda da sürekli gündeme getiren Türkiye, Birleþmiþ Milletler baþta olmak üzere, üyesi olduðu teþkilatlarda göç konusunda aktif ve iþbirliði talep edilen bir ülke.

Türkiye, dost ve müttefik ülkelerle düzensiz göçü engellemek, baþka ülkelerde yaþamak isteyen göçmenlere daha iyi fýrsatlar sunmak amacýyla, yasal göçü teþvik etmek için mevcut iþbirliklerini güçlendirmeye çalýþýyor.

Bu kapsamda göçmen kaçakçýlýðý ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle iþbirliði yapan Türkiye, Ýngiltere ile de bu yönde son dönemde somut ve sonuçlara odaklý adýmlar atýyor.

Son dönemde göçmen kaçakçýlarý, Türkiye-Sýrbistan-Fransa-Ýngiltere üzerinden yeni bir güzergah oluþturdu. Tespitlere göre, gidenlerin çoðu terör örgütleriyle iltisaklý þahýslar ya da Türkiye'yi karalayýp iltica eden kiþiler.

- TÜRK VE ÝNGÝLÝZ KURUMLARI ARASINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ OLACAK

Bu konuda Türkiye ve Ýngiltere, kolluk kuvvetleri istihbarat paylaþýmý dahil olmak üzere iþbirliði yapýyor.

Birkaç kez resmi açýklamayla Ýngiltere'den Türkiye'ye üçüncü ülke vatandaþlarýnýn kabul edilmesi gibi bir durumun olmadýðý kesinlikle belirtilirken, Ýngiltere de Türkiye'nin bu konudaki tepkisini bildiði için özellikle hassasiyet gösteriyor.

Ýngiltere, Emniyet Genel Müdürlüðü bünyesinde kurulacak ve Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine yardýmcý olacak Mükemmeliyet Merkezine destek verecek.

Ayrýca Ýngiltere, Türkiye'nin göçmenlerin çaresizlikten katýldýðý örgütlü suç aðlarýna karþý aldýðý tedbirlere ve düzensiz göçle mücadelede attýðý diðer adýmlara da katkýda bulunacak.

Ýngiltere, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn G-20 bünyesinde göç ve yerinden edilmiþ kiþilere iliþkin bir çalýþma yapýlmasý önerisini de destekleyip, bu konuyu G7 platformunda da gündeme getirecek.

ÝÇÝÞLERÝ BAKANLIÐINDAN AÇIKLAMA

Ýçiþleri Bakanlýðýndan, Ýngiltere ile küresel bir sorun olan düzensiz göç ve göçmen kaçakçýlýðý organizatörleriyle mücadele konusunda yapýlan iþbirliði hakkýnda açýklama yapýldý.

Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada, "Küresel bir sorun olan düzensiz göç ve göçmen kaçakçýlýðý organizatörleriyle mücadelede, Birleþik Krallýk dâhil göçe 'kaynaklýk eden, transit ve hedef konumundaki ülkelerle' ikili görüþmeler gerçekleþtiriyoruz. Bu çerçevede, Birleþik Krallýk'la ülkemiz arasýndaki 'Göç Diyaloðu' toplantýlarý 2019 yýlýndan itibaren her yýl yapýlmaktadýr. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçýlýðý organizatörleriyle mücadelede Birleþik Krallýk ile istihbarat paylaþýmý konusunda mutabýkýz" ifadeleri kullanýldý.

Düzensiz göçün önlenmesinin önemi vurgulanan açýklamada, "Siyasi istikrarsýzlýklar, silahlý çatýþmalar ve ekonomik zorluklar tüm dünyada bir göç baskýsý oluþturmaktadýr. Düzensiz göçün önlenmesi, insanlarýn göçmen kaçakçýlarýnýn elinde çýktýklarý tehlikeli yolculuklarda hayatlarýný kaybetmemeleri öncelikli hedeflerimizdendir. Bu insani konularý, bölgesel ve uluslararasý alanda da sürekli gündeme getiriyor ve gündemde tutuyoruz. Birleþmiþ Milletler baþta olmak üzere, üyesi olduðumuz teþkilatlarda göç konusunda aktif, sözü dinlenen, katkýlarý kabul gören ve iþbirliði aranan bir ülkeyiz." denildi.

Düzensiz göçle mücadele için diðer ülkelerle olduðu gibi Ýngiltere'yle de iþbirliði yapýldýðý belirtilen açýklamada, "Dost ve müttefik ülkelerle, düzensiz göçün önüne geçmek için mevcut iþbirliklerimizi güçlendirme yönünde çalýþmalarda bulunuyoruz. Bu amaçla; göçmen kaçakçýlýðý ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle iþbirliði yaptýðýmýz gibi Birleþik Krallýk'la da iþbirliði içindeyiz. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçýlýðý organizatörleriyle mücadelemiz aralýksýz devam edecektir." ifadelerine yer verildi.