Bakan Akar: Olaylar ters giderse 24 saatte orayý terk ederiz
ABONE OL

Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar, IDEF'21 15. Uluslararasý Savunma Sanayii Fuarý'nda Akþam Gazetesi yazarý Hikmet Genç'in sorularýný cevapladý. Afganistan'daki geliþmelerle ilgili deðerlendirmelerde bulunan Akar, Türk askerinin Afganistan'daki çalýþmalarý ve Türk vatandaþlarýnýn ülkeden tahliyesiyle ilgili bilgiler verdi.

Afganistan'da bir anlaþmaya varýlýrsa mý kalacaðýz?

Tüm görüþmelerde muhataplarýmýza bir mutabakat olursa kalacaðýmýzý söyledik. Havaalaný kapanýrsa bütün Afganistan kültürden saðlýða, ekonomiden ticarete kadar kapanýr. Ayrýca NATO ülkeleri havaalaný kapandýðý zaman oradan çekileceklerini söylediler. Onlar çekilirse izole bir devlet oluyorlar, kiminle konuþacaklar. Dolayýsýyla Afgan kardeþlerimiz zarara uðramasýn. Biz de 6 senedir bu iþi yapýyoruz. Biz bu göreve devam edelim. Bunun kimseye bir zararý yok. Önemli olan Afgan kardeþlerimizin, ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatleri; bir de ahlaki ve kendi deðerlerimiz var. Bu manada ilgili kurumlarca temaslar yapýlýyor. Bunlardan da olumlu sinyaller geliyor. Tamamen bir iyimserlik havasý tabii ki yok. Olaylar ters giderse bir sýkýntý görürsek 24 saatte orayý terk ederiz.

Türkiye'nin görevini sürdürmeye talip ülke var mý?

Yok ama ilerleyen dönemde belki diyebilirler.

Havaalanýndaki son durum nedir?

Uçuþa açýk, iniþ kalkýþ yapýlýyor. Son dört günde 146 uçuþ gerçekleþti. Þu ana kadar herhangi bir saldýrý, müdahale olmadý. Silah sesleri duyuluyor denilen þey ise kalabalýðý daðýtmak için havaya yapýlan atýþlardý. Hayatýný kaybedenlerin izdihamdan dolayý olduðu belirtiliyor. Vatandaþlarýmýzýn tahliyesi konusunda güzel bir operasyon yaptýk. Askeri birliklerimiz güven içinde, emniyetle görevlerini eksiksiz yapmaya çalýþýyorlar. Birinci gün Taliban þehre girince yerli sözleþmeli personel görev yerlerini terk ettiði için halk havaalanýna girdi. Sonra TSK unsurlarý Almanlar, Ýngilizler ve ABD'lilerle birlikte yerel bazý Afgan unsurlarý ile pist uçuþlara hazýr hale getirildi. Biz vatandaþlarýmýzý Kabil'den Ýslamabad'a getiriyoruz oradan THY ile yurda tahliye ediliyorlar. Bu yolla 570 vatandaþýmýzý Kabil'den A400 M'lerle Ýslamabad'a aktardýk. Oradan da THY ile taþýdýk. Bir anlamda hava köprüsü kurduk.

SINIRLARLA ÝLGÝLÝ YALANLARI MUHALEFETLE KONUÞACAÐIZ

Bakan Akar, "Hudutlarda öyle görüntülerin çekilmesi mümkün deðil. Engeller, hudut birlikleri, jandarma, polis var. Bütün alanlarda ÝHA'lar faal. Belki Sayýn Cumhurbaþkanýmýza arz edip muhalefetle gidip konuþacaðýz" dedi.

On binlerce insan geliyor gibi bir algý oluþturulmak isteniyor. Bu kadar insan geliyor mu?

Öyle bir þey yok.

Ýran-Suriye sýnýrlarýnda toplam kaç km. fiziki önlem alýnabildi, duvar örüldü?

Oraya bir fabrika kuruldu, kalýplarý döküyor hemen duvar yapýlýyor. Ýran sýnýr bölgesinde yüzde 65'e ulaþtý. Duvar yapým çalýþmalarý devam ediyor. Bununla birlikte hendekler, tel örgüler var. Arazi düz ve açýk. En ufak hareket hemen görülür. Mehmetçik çalýþmalarýný ciddi ve samimi bir þekilde yürütüyor. Hiçbir þekilde öyle iddia edildiði gibi 50-60 kiþilik grup söz konusu olamaz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz ifade ettiler, biz açýklama yaptýk ama yine de ortaya atýlan bu tür yalan iddialar özellikle hudutta fedakarca görev yapan Mehmetçiði üzüyor. Onlarýn morali, motivasyonu çok önemli.

Ortaya atýlan görüntüler nereden geliyor?

Gerçekleri yansýtmayan, Ýran sýnýrý ile alakasý olmayan veya ilgisiz bazý görüntüler paylaþýlarak kamuoyunda farklý bir algý oluþturulmak isteniyor. Hudutlarda öyle görüntülerin çekilmesi mümkün deðil. Engeller var, hudut birlikleri var, jandarma var, polis var, yol kontrol noktalarý var. Bütün alanlarda ÝHA'lar faal. Belki Sayýn Cumhurbaþkanýmýza arz edip muhalefetle gidip konuþacaðýz.

Ýran'ýn Afganlarýn Türkiye sýnýrýna gitmesine müsaade ettiðine yönelik bir algý var. Bu konuda Ýran ile görüþülüyor mu?

Mülki makamlar, askeri makamlar konuþuyor. Karþý taraf, Ýran, devamlý 'Böyle bir þey yok' diyor. Bizim de gördüklerimiz o yönde. Ayrýca sýnýrlarda gördüðümüz bir yoðun hareketlilik de söz konusu deðil. Biz bu konuda oluþturulmak istenen algý ile uðraþýyoruz.