Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar, gazetecilerin sorularýný yanýtladý. Bakan Akar, Türkiye'nin artan riskler karþýsýnda hava savunma ihtiyacýnýn ortaya çýktýðýný ABD'den Patriot'u ve Fransa-Ýtalya yapýmý SAMP-T'yi almak istediðini ancak bunun mümkün olmamasý nedeniyle S-400'ün temini yoluna gidildiðini hatýrlattý.
Akar, "ABD ve Avrupalýlarla görüþtük. Maliyet, teknoloji transferi, ödeme þartlarý, teslimat, üretim gibi konularda maalesef uygun cevaplar alamadýk. Buna olumlu cevap veren Rusya'dan bunu ülkemiz için temin etmemiz gerekti" dedi.
Þu anda Türkiye'nin S-400'ün tedarik süreci içinde olduðunu, ikinci paket için görüþmelerin devam ettiðini belirten Akar, "Halen (birinci paket için) kontrol ve muayeneler, kabul testleri var, bunlar sürüyor... Faaliyetlerimizi planladýðýmýz þekilde götürmeye çalýþýyoruz" dedi.
ABD'nin S-400'lerin F-35'in çalýþmasýna soruna teþkil edeceði görüþüne katýlmadýðýný belirten Akar, diyalog ile bu sorunlarýn giderilebileceðini, S-400'lerin geri gönderilmesi gibi bir talebin ise sýkýntý vereceðini belirtti.
"Ortada S-400 ile F-35'in çalýþmasýndan çýkacak problemler olduðu iddiasý var. 'Beraber çalýþalým' dedik, ABD'li müttefiklerimiz S-400 olduðu sürece ortak çalýþma olmayacaðý görüþündeler. ABD tarafý çözüm isterse teknik düzeyde çalýþmalarla buna çözüm bulunabilir. Baþka ülkelerde bu ikisi ayný anda var."
Akar ABD ile Türkiye'nin içinde bulunduklarý askeri ittifak ve bölge yararýna iþbirliðine gidebileceðini dikkat çekerek, "ABD ile ortak yapabileceðimiz iþler var, hem iki ülkenin hem NATO hem bölge ve dünya yararýna... ABD'li müttefiklerimizin durumu anlamasýný bekliyoruz. Öbür türlü ýsrar, inat olduðu sürece olay sürüncemede kalýyor. Müttefikliðe uygun olmayan tehdit dili, yaptýrýmlarýn kabulu mümkün deðil" dedi.
Akar, S-400'ün bir yerde sabit olmayacaðýný ve risk tehdit deðerlendirmesi çerçervesinde nerede ihtiyaç varsa oraya konuþlandýrýlacaðýný belirtti.
Akar, ABD ile sorunun diyalog yoluyla çözülebileceðini, yeni göreve baþlayacak olan Biden yönetiminin yaptýrým kararýný gözden geçirip normalleþmeye geçilmesinin önemli olduðunu belirtti.
Türkiye'nin ortaðý olduðu F-35 programýna dönmek istediðini vurgulayan Akar, "F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandý. Bunun durdurulmasý ciddi sorun. Güven bunalýmý çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazým. Bu kadar riskin olduðu ortamda birlikteliðin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazým" dedi.
Akar, Türkiye ile ABD arasýnda birçok alanda iþbirliði olduðunu, bunlardan birinin de halen görüþmeleri devam eden F-16'larýn modernizasyonu konusu olduðunun altýný çizdi.
Ýki ülkenin askeri alanda iþbirliði ve müttefikliði varken CAATSA yaptýrýmlarýný yanlýþ bulduðunu kaydeden Akar, "Biz þimdi hasým mýyýz? Biden döneminde ABD'nin bu kararýný gözden geçirmesini ve normalleþmeye geçmeyi bekliyoruz" dedi.
Akar, SAMP-T alýmýna yönelik görüþmelerin koronavirüs salgýný dolayýsýyla yavaþladýðýný ama devam ettiðini kaydederek, bu sistemi de almak istediklerini söyledi.
Türkiye'nin ABD'nin Patriot sistemini de almak istediðini, kesilen görüþmelerin yeniden baþlamasýný istediklerini kaydeden Akar, "Bu toplantýnýn yeniden baþlatýlmasýný bekliyoruz. Ama konuþma, cevap olmadan yaptýrýlarla, tehdit diliyle bir yere varmak mümkün deðil. Diyalogla ancak çözüm bulabiliriz" dedi.