Bakan Akar'dan NATO Karargahý'nda yoðun diplomasi trafiði
ABONE OL

Brüksel'deki NATO Karargahý'nda gerçekleþtirilen NATO Savunma Bakanlarý Toplantýsý tamamlandý. Ýki gün süren toplantýlarýn yaný sýra ayrýca karargahta Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantýsý gerçekleþtirildi. Söz konusu toplantý ve oturumlarda Türkiye'yi, Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar temsil etti.

Akar, toplantýlarýn yaný sýra gerçekleþtirdiði ikili görüþmelerle yoðun bir diplomasi trafiðini de yürüttü.

NATO Karargahý'ndaki ilk görüþmesini Hýrvatistan Savunma Bakaný Mario Banozic ile gerçekleþtiren Akar daha sonra Gürcistan Savunma Bakaný Juansher Burchuladze ile bir araya geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüþen Akar, ABD Savunma Bakaný Lloyd James Austin, Almanya Savunma Bakaný Christine Lambrecht, Fransa Savunma Bakaný Sebastien Lecornu ve Ýngiltere Savunma Bakaný Ben Wallace ile de ayrý ayrý görüþme gerçekleþtirdi.

Ýspanya Savunma Bakaný Margarita Robles ile sohbet eden Akar, Ege'de tansiyonun yükseldiði bir dönemde Yunanistan Savunma Bakaný Nikos Panagiotopoulos ile bir araya geldi.

Akar, NATO üyeliði süreci devam eden Finlandiya Savunma Bakaný Antti Kaikkonen ve Ýsveç Savunma Bakaný Peter Hultqvist'in yaný sýra Ukrayna Savunma Bakaný Oleksii Reznikov ile de kýsa görüþmeler gerçekleþtirdi.

Görüþmelerde Akar tarafýndan, Türkiye'nin NATO'nun 70 yýllýk üyesi ve ikinci büyük ordusu olarak Avrupa-Atlantik güvenliðine saðladýðý katký ifade edildi, Türkiye'ye uygulanan ihracat kýsýtlamalarýnýn Avrupa-Atlantik güvenliðin zayýflattýðý belirtildi.

Bunlarýn yaný sýra Akar tarafýndan terör örgütü PKK/YPG baþta olmak üzere her türlü terör örgütü ile mücadelede dayanýþma beklentisi dile getirildi.

Ukrayna'ya yönelik gerçekleþtirilen destek ile Türkiye'nin ateþkesin saðlanmasý, gerginliðin azaltýlmasýna yönelik çalýþmalarýný aktaran Akar'ýn diplomasinin önemine vurgu yaptýðý, Türkiye'nin diplomatik çabalarýnýn sonuçlarýnýn tahýl anlaþmasý ve esir deðiþimi ile alýndýðýný belirttiði de öðrenildi.

Görüþmelerde, diðer ikili, bölgesel savunma ve güvenlik konularý ile savunma sanayii iþ birliðinin de ele alýndýðý bildirildi.