Akar, NATO Savunma Bakanlarý Olaðanüstü Toplantýsý sonrasýnda gazetecilerle bir araya geldi.
Türkiye'nin, Ukrayna'da yaþananlara yönelik faaliyetlerini son derece tutarlý ve prensiplere baðlý sürdürdüðünü söyleyen Akar, Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi iliþkileri olduðunu hatýrlattý.
Akar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenskiy ile görüþerek, sorunun herhangi bir çatýþmaya varmadan çözülmesi için büyük çaba sarf ettiðini belirtti.
Ukrayna'da yaþananlarýn bölgenin güvenliði konusunda köklü deðiþikliðe neden olduðunu dile getiren Akar, "NATO olarak caydýrýcýlýðýn ve savunmanýn muhafazasý, elimizdeki imkan ve kabiliyetlerin sürdürülebilmesi için kýsa, orta ve uzun vadede neler yapmamýz gerektiðini çok iyi düþünmemiz lazým. Bunlarýn cevabý hem ikili hem de genel görüþmelerde bütün ülkeler ve NATO tarafýndan aranýyor." deðerlendirmesini yaptý.
Türkiye'nin, Ukrayna'nýn baðýmsýzlýðýný, toprak bütünlüðünü ve egemenliðini desteklediðini ifade eden Akar, acilen ateþkes ilan edilmesi gerektiðini belirtti.
Bu durumu Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn en üst düzeyde, kendisinin de Rus ve Ukraynalý muhataplarý ile konuþurken sürekli dile getirdiðini vurgulayan Akar, "Ýnsani durum giderek kötüleþiyor, bunun önlenmesi lazým. Bunun için ateþkes þart diyoruz. Bunu telkin ediyoruz, dile getiriyoruz, teklif ediyoruz." bilgisini paylaþtý.
Ukrayna'da sivil halkýn sýkýntýlarýna çare bulunmasý gerektiðine deðinen Akar, "Orada yaþlýlar, kadýnlar, çoluk çocuk, masum insanlar var. Bu manada elimizden gelen neyse yaptýk, yapmaya devam edeceðiz. Fýrsat buldukça elimizden gelenin en iyisini sürdürmeye çalýþacaðýz." ifadesini kullandý.
Bölgede barýþ ve istikrarýn tekrar tesisi için yapýlan en önemli çalýþmalardan birinin Montrö Sözleþmesi'ne uyum olduðuna dikkati çeken Akar, þunlarý söyledi:
"Bu konuda tüm taraflarla konuþmak, görüþmek suretiyle bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da gayet ciddi, samimi, açýk ve þeffaf þekilde Montrö Sözleþmesi'nin uygulanmasýný istiyoruz. Bu çerçevede de barýþýn, istikrarýn, huzurun devamýna gayret gösteriyoruz. Bu konuda þu ana kadar tüm taraflar buna uydular. Her zaman söylüyoruz, Montrö bütün taraflar için faydalý. Montrö statüsünün bozulmasýnýn kimseye yararý yok. Bu anlaþmanýn ilgili taraflarca takibinin, buna uyum saðlanmasýnýn barýþa, istikrara giden yolda önemli bir adým olduðunu, önemli destek saðlayacaðýný tekrar tekrar dile getirdik, dile getirmeyi sürdürüyoruz."
Türkiye'nin PKK/YPG, DEAÞ ve FETÖ'nün yaný sýra birçok terör örgütü ile mücadele ettiðini belirten Akar, bu konuda iþ birliði içinde olunmasý gerektiðini, alýnmasý gereken tedbirlerin bulunduðunu, NATO üyesi müttefiklerden de bunu beklediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin terörle mücadelede yaptýklarýnýn bilinmesi gerektiðini vurgulayan Akar, "Avrupa Birliði'nin, Avrupa'nýn, NATO'nun güneydoðu sýnýrlarýný koruyoruz. Eðer orada biz teröre karþý mücadeleyi vermezsek, bu illegal göçlere, bu istenmeyen göçlere karþý gerekli mücadeleyi vermezsek Avrupa'nýn hali ne olur? Yaptýðýmýz çalýþmanýn sadece ülkemizin menfaati, hakký için deðil, ayný zamanda Avrupa için de son derece yararlý olduðunun da bilinmesi lazým. Bu farkýndalýðýn olmasý gerekiyor. Bu yaptýðýmýz çalýþmalarýn, gayretin kadrinin kýymetinin bilinmesini istiyoruz." mesajýný verdi.
NATO Savunma Bakanlarý Olaðanüstü Toplantýsý kapsamýnda gerçekleþtirdiði görüþmelere deðinen Akar, ABD, Ýngiltere, Fransa, Kanada, Yunanistan ve Letonyalý mevkidaþlarýyla görüþtüðünü, görüþmelerinin olumlu ve yapýcý geçtiðini ifade etti.
Görüþmelerde temel konunun Ukrayna'da yaþananlar olduðunu aktaran Akar, þöyle konuþtu:
"Görüþlerimizi, düþüncelerimizi, hareket tarzýmýzý da ilave edip gündeme getirdik. Bu konuda bizim Rusya ile olan münasebetlerimizde herhangi bir eksi deðil, bilakis bu problemin çözümü konusunda ve arada konuþmak, görüþmek ve kolaylaþtýrýcý rolümüz itibarýyla sorunun çözümüne katký saðlayan bir durum olduðunu da arkadaþlarýmýzýn dikkatlerine sunduk. 70 yýldan beri NATO üyesiyiz. 70 yýldan beri de bize verilen görevlerin tamamýný eksiksiz aksaksýz yerine getirdik. Dolayýsýyla bizim özellikle askeri konulardaki yaptýðýmýz çalýþmalarla NATO ordularý arasýnda gerçekten seçkin, saygýn bir yerimiz var ve bunu muhafaza etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Konulara ciddiyetle, samimiyetle yaklaþtýk, yaklaþýyoruz. Bize verilen görev neyse yapýyoruz. NATO'nun da NATO üyesi diðer ülkelerin de benzer þekilde bize karþý herkesin yapmasý gerekenleri yapmasýný bekliyoruz."
Gazetecilerin sorularýný da yanýtlayan Bakan Akar, Ukrayna'nýn Mariupol kentinde camiye sýðýnan Türk vatandaþlarýnýn tahliyesine yönelik çalýþmalara iliþkin soruya, "Orada alanda, arazide, yollarda münferit çatýþmalar var. Dolayýsýyla araçlarla tahliye sýrasýnda bir münferit saldýrý ihtimali nedeniyle 'Bunun için bekleyelim' diyorlar. Tahliye için taraflarla temaslarýmýz sürüyor. Bu konuda Sayýn Dýþiþleri Bakanýmýz da temaslarýný sürdürüyor. O da iþin bir an önce hýzlanmasý için elinden gelen gayreti gösteriyor. Bu olay zaten Cumhurbaþkanýmýzýn gündeminden hiçbir zaman düþmedi" yanýtýný verdi.
Rusya'ya yeterince yaptýrým uygulamadýðý iddiasýyla Türkiye'ye gelen eleþtirilere iliþkin deðerlendirmesi sorulan Akar, "Yaptýrýmlara katýlmýyoruz diye bir þey yok. Birleþmiþ Milletler tarafýndan ortaya konulan yaptýrýmlar her ne ise Türkiye Cumhuriyeti onlarla alakalý üzerine düþeni yapýyor." diye konuþtu.
Yaptýrýmlarýn hedefinin, istenen sonuçlarýn dikkatli planlanmasýnýn önemine deðinen Bakan Akar, þunlarý söyledi:
"Olayý büyütmek deðil, sýnýrlamak gerekir. Ateþkesin bir an önce saðlanmasý lazým. Ateþkesin saðlanmasý ile birlikte siyasi, diplomatik görüþmelerin baþlamasýyla bir an önce oraya istikrarýn, barýþýn gelmesi lazým. Tabii bu arada þimdi bazýlarý tarafýndan aþýrý sert, doðrudan birtakým uygulamalardan bahsediliyor. Böyle bir þey olsaydý Antalya Diplomasi Forumu olabilir miydi? Peki Antalya Diplomasi Forumu olmasaydý, böyle bir yumuþama olabilir miydi? Burada kazanç-kayýp dengesini iyi deðerlendirmek lazým. Bu manada bizim 'Herhangi bir þekilde uygulamýyoruz' þeklinde bir tavrýmýz yok fakat teenni ile ihtiyatla ilerlemenin hem Ukrayna hem Rusya hem de bölge için daha uygun olacaðýný deðerlendiriyor ve bunu telkin ediyoruz. Bu manada yaptýðýmýz çalýþmalarla çözüme önemli katkýlar saðladýðýmýzý deðerlendiriyoruz. Yapýlan çalýþmalar da taraflý, tarafsýz bütün ülkelerce takdirle karþýlanýyor."
Ukrayna'nýn, sürecin baþýndan beri özellikle NATO ülkelerinden belli talepleri olduðu, Türkiye'nin de özellikle insani yardým konusuna odaklandýðý belirtilerek, "Ukrayna'nýn taleplerine yönelik adýmlarýmýz olacak mý" sorusu üzerine Bakan Akar, Türkiye'nin Rusya ile münasebetinden dolayý bu konuda son derece dikkatli ve hassas davrandýðýný belirtti.
Bakan Akar, Ukrayna'daki geliþmelerin baþýndan itibaren Türkiye'nin hem siyasi sürece hem de insani yardým faaliyetlerine destek saðladýðýný hatýrlatarak, "Münasebetlerimizi gayet dengeli ve sýcak þekilde tutuyoruz. Dengeli þekilde, yapýlmasý gerekenler neyse elimizden geldiðince bunlarý yaptýk, yapmaya devam edeceðiz" ifadelerini kullandý.
Yunanistan ile Türkiye iliþkilerindeki son duruma yönelik soruyu da Akar, "Samimi, açýk, dürüstçe ve þeffaf þekilde konuþmalarýmýzý görüþmelerimizi yapýyoruz" diye yanýtladý.
Ýki ülke savunma bakanlýklarý arasýndaki Güven Artýrýcý Önlemler toplantýlarýnýn birinci ve üçüncüsünün Atina'da, ikincisinin Türkiye'de yapýldýðýný anýmsatan Akar, dördüncü toplantý için de sýranýn Türkiye'de olduðunu kaydetti.
Akar, Güven Arttýrýcý Önlemler toplantýsý için Yunan heyetini Ankara'ya beklediklerini, bu konunun Yunanistan Savunma Bakaný Nikolaos Panagiotopoulos ile görüþmesinde gündeme geldiðini belirterek, þunlarý söyledi:
"Ýki ülkenin halkýnýn refah içinde olmasý bakýmýndan, Ege'nin güzelliklerinin, zenginliklerinin paylaþýlmasý bakýmýndan bu önemli. Turizm, balýkçýlýk ve daha bir sürü zenginlikler var. Bunlarýn ortak kullanýlmasýndan yanayýz, bunu söyledik. Muhatabýmýzdan da bu manada olumlu bir karþýlýk gördük. Önümüzdeki günlerde bu istikamette ilerlemelerini bekliyoruz. Biz yapýcýyýz, olumluyuz, yaklaþýmýmýz bu."
Ukrayna'da kalan iki A 400M uçaðýnýn durumuna iliþkin soru üzerine Akar, þunlarý kaydetti:
"Ýnsani yardým konusunda gönderdiðimiz 2 nakliye uçaðýmýz 23 Þubat'ta Ukrayna'ya indi. Ýnsani yardým malzemelerini Ukraynalý muhataplarýna teslim ettiler. Tam dönecekler, kuleler, hava sahasý kapandý. Biz bu konuda hem Rusya hem Ukrayna ile konuþuyoruz. Ýki ülke de konuya ilgi gösteriyor. Herhangi bir zarar ziyan gelmeden uçaklarýn oradan çýkmasýna çalýþýyorlar. Temaslarýmýzý sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde oradan olumlu bir sonuç bekliyoruz. "
Rus limanlarýnda bekletilen ve aralarýnda yað yüklülerin de bulunduðu gemilere iliþkin soru üzerine Akar, "Rus yetkililerle konuþtuk, o gemiler çýktý ve Türkiye'ye intikal etti. Oradaki diðer gemilerle ilgili görüþmelerimiz devam ediyor" yanýtýný verdi.