Bakan Bolat, sosyal medya hesabýndan Ýsrail ile ticaretin devam ettiðine dair iddialara yanýt verdi.
Türkiye'nin Ýsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sisteminin tamamen kapalý olduðunu ifade eden Bolat, hükümetin, Ýsrail kalýcý ateþkes ilan edinceye ve Gazze Þeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardým akýþýna izin verinceye kadar, Ýsrail ile ilgili ihracat ve ithalat iþlemlerini 2 Mayýs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak þekilde tamamen durdurduðunu belirtti.
Bu tarihten sonra, Türkiye'den Ýsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiþ hiçbir gümrük beyannamesi bulunmadýðýný vurgulayan Bolat, þu ifadeleri kullandý:
"Ayný þekilde Ýsrail'den ülkemize hiçbir sevkiyat bulunmamaktadýr. Ýsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalýdýr.
Diðer taraftan, 2 Mayýs 2024 tarihindeki Kararýmýzda belirttiðimiz üzere, Batý Þeria, Doðu Kudüs ve Gazze'yi kapsayan yaklaþýk 6 milyon nüfuslu Filistin'in ihtiyaç duyduðu ürünlerin tedariki amacýyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðý'nýn isteði üzerine varýlan karþýlýklý mutabakat çerçevesinde ihracata, ancak "Filistin varýþlý ve alýcýnýn Filistinli ithalatçý olduðunu" Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðý'yla resmi yoldan teyitleþilmesi halinde müsaade edilmektedir.
Bu mallarýn münhasýran Filistin tarafýndan kullanýldýðý, Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðý tarafýndan da birçok kez açýklanmýþ olup; mezkur mallarýn Filistin ile ticaretimize ait olduðu ticaret verilerimizden de anlaþýlmaktadýr.
Nitekim 2022 yýlýnda yaklaþýk 7,7 milyar dolar yýllýk toplam ithalatý, 6 milyona yakýn nüfusu bulunan Filistin, her yýl dolaylý ya da doðrudan ithalatýnýn yaklaþýk %25'ini ülkemizden yapmaktadýr. 2024 yýlýnda Filistin'e yönelik ihracatýmýz istatistik sisteminde artýk kendi kodu ile giriþ yapýlmaya baþlanmýþ ve daha önceden Ýsrail kayýtlý olarak giden Filistin alýmlarý, ülkemizin istatistik sisteminde artýk Filistin'in kendi kodu ile kaydedilmeye baþlanmýþtýr.
Kurulan ve zaman içerisinde güçlendirilen Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasýnda, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçýlar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðýna baþvurmakta ve sevkiyata iliþkin mutabýk kalýnan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlýðýmýz koordinasyonunda teyitleþilmesi sonrasýnda, sevkiyatlara iliþkin tescil iþlemleri gerçekleþtirilmektedir.
Bu kapsamda, ihracat beyannamelerinde gideceði ülke Filistin olarak beyan edilen sevkiyatlarda da, Filistinli ithalatçý firmalar öncelikle Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlýðýna baþvurmakta; Bu baþvurunun uygun bulunmasý durumunda Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlýðýnca düzenlenen teyit mektubu ülkemiz elektronik teyit kanalýna ulaþtýrýlmaktadýr.
Söz konusu bildirim konusu ihracata iliþkin gümrük beyannamelerinin gümrük idarelerince tesciline, ancak iletilen teyit mektubunun hem bu süreç içerisinde gerçekleþmiþ olmasý, hem de ürünler ile ilgili deðerlendirmelerin yapýlmasý akabinde onaylanmasý halinde izin verilmektedir.
Ülkemize, Filistin'den yapýlan ithalatlarda ise; Filistinli ihracatçýlarýn ülkemize yönelik ihracat baþvurusunun, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlýðý tarafýndan uygun bulunmasý durumunda, ülkemize iletmesi sonrasýnda ve geldiði ülke olarak Filistin olduðunun tevsiki onaylanmaktadýr.
Ayrýca, Filistin'e Serbest Bölgeler ve antrepolardan yapýlacak ithalat ve ihracat iþlemleri de, ayný elektronik onay mekanizmasý kapsamýndaki teyitleþme sonrasýnda tamamlanabilmektedir.
Ülkemiz bu mekanizma ile mazlum Filistin Halkýnýn ihtiyaçlarýný karþýlamaya ve Filistin'in bu haklý davasýnda ekonomik olarak da yanýnda destek olmaya devam edecektir."