Bakan Bozdað: 360-400 oy arasýnda referandum ortaya çýkar
ABONE OL

Bakan Bozdað, baþörtüsüne anayasal güvenci konusunda yapýlan anayasa deðiþikliði teklifi ve gelinen süreci, aralýk ayý baþýnda Meclis gündemine gelmesi beklenen yeni yargý paketi ile infaz düzenlemesine iliþkin DHA'ya konuþtu. Bakan Bozdað, "Sayýn Kýlýçdaroðlu durduk yerde neden bu konuyu gündeme getirdi? Kendi ve sözcülerinin açýklamalarýna baktýðýmýzda toplumda bir endiþe olduðunu, 'Acaba CHP güç sahibi olursa; Türkiye'de baþörtüsü konusundaki kazanýlmýþ haklar ve gelinen noktada bir dönüþ olur mu?' bu endiþeyi belli ki CHP'liler arazide gördüler. Bu endiþeye bir karþýlýk olarak, 'biz gelirsek bunlar olmayacak' mesajýný vermek ve siyasi bir hesapla bunu yaptýðý görülüyor" dedi. Bozdað, bu teklifin veriliþini saðlayan bir baþka þeyin Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi olduðunu, yeni sistemde iktidar olmak için yüzde 50+1 gerektiðini, CHP'nin yüzde 25 olan oyunu artýrmak için kendi dýþýndaki çevrelere açýlmak istediðini söyledi.

'KANUNUN YETMEDÝÐÝNÝ TÜRKÝYE TECRÜBESÝYLE ÖÐRENDÝ'

Bozdað, Türkiye'de baþörtüsü ile ilgili yaþanan her sýkýntýda, CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'ne gittiðini hatýrlattý. Bozdað, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Kýlýçdaroðlu'nun kanun teklifi üzerine; anayasa ile bu iþi kalýcý olarak Türkiye'nin gündemi dýþýna çýkarmak istediðini hatýrlatarak, þöyle dedi:

"Geçmiþe baktýðýmýzda kanunun bu iþi çözmediði çok açýk. Rahmetli Turgut Özal'ýn baþbakanlýðý döneminde YÖK Kanunu'na ek 16'ncý madde konuldu, serbestlik getirildi. Anayasa Mahkemesi iptal etti. Daha sonra 1989 yýlýnda ek 17'nci madde yapýldý ve yüksek öðretim kurumlarýnda 'kýlýk kýyafet serbesttir' deniliyor. Anayasa Mahkemesi'ne konu taþýndý. Anayasa Mahkemesi ek 16'ýncý maddenin deðiþiklik kararýndaki gerekçesini tekrar ve teyit etti. Bu gerekçe geçerli olmak kaydýyla ek 17'nci madde iptal edilmedi. Kanun hala yürürlükte. Sene 1989 o günden 2013 yýlýnýn sonuna kadar baþörtüsü yasaðý, hem üniversitelerde hem kamuda uygulandý mý? Uygulandý. Yani kanunun yetmediðini, kanunun yeterli güvenceyi saðlamadýðýný maalesef Türkiye tecrübesiyle öðrendi. Onun için biz Türkiye'de siyasi dengeler deðiþtiðinde veya iklim farklýlaþtýðýnda birileri yeniden baþörtü zulmünü bir hak gibi sunmasýn, kadýnlarýmýz arasýnda baþý açýk, baþý örtülü ayýrýmý yapýlmasýn diye Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn aðzýndan, 'gelin bunu anayasal güvenceye kavuþturalým' teklifi geldi. Çünkü anayasayý deðiþtirmek öyle mümkün deðil."

Anayasa'yý kolay kolay deðiþtirmenin mümkün olmadýðýný vurgulayan Bozdað, "400 oyu bulmak, 400'ün altý 360'ýn üzerinde oy bulsa bile halkýn yüzde 50+1'ini onayýný almak kolay kolay mümkün gözükmüyor. Anayasa büyük bir güvence. Yasama organýn da, yürütmenin de, yargýnýn da dokunamayacaðý bir güvence. 30 yýldýr uðraþtýðý bir sorunun, bir daha Türkiye'nin önüne gelmemesi için kýymetli bir çaðrý" diye konuþtu.

'TEMEL HAK VE HÜRRÝYETLER REFERANDUM KONUSU OLMAMALI'

Bakan Bozdað, anayasa deðiþikliði teklifinin referanduma götürüleceði iddialarýna iliþkin, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, temel hak ve hürriyetlerin referanduma götürülmesinin doðru olmadýðýný söyledi. AK Parti kurulduðu günden beri; temel hak ve hürriyetlerin referandum konusu olamamasý gerektiðini ifade eden bir parti. Anayasa deðiþikliði gündeme gelince Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn yaptýðý çaðrý çok net; 'amacýmýz bunun büyük bir uzlaþmayla parlamentodan geçmesidir. Eðer bu uzlaþma saðlanamaz, halk oyuna gidecek bir çoðunluk ortaya çýkarsa biz o zaman halk oyuna gitmekten çekinmeyiz' diye bir deðerlendirmesi oldu" dedi.

'MUHALEFET DESTEK VERMEZSE MÜMKÜN DEÐÝL'

Bakan Bozdað, Cumhur Ýttifaký'nýn, parlamentodaki çoðunluðunun 335 oyla sýnýrlý olduðuna dikkat çekerek, "Meclis Baþkaný oy kullanamadýðý için 334 oyumuz var. 334 oyla Cumhur Ýttifaký'nýn bu anayasa deðiþiklik teklifini, referanduma götürecek çoðunluk elde etmesi Anayasaya göre mümkün mü? Deðil. Eðer bu 400'ün altý 360'ýn üzerinde bir çoðunlukta kalacaksa, muhalefet partilerinin ya da milletvekillerinin vereceði destekle ancak kalabilir. Cumhur Ýttifaký'nýn anayasa deðiþikliðini tek baþýna referanduma götürmesi fiilen imkansýz. Bunun altýný çizmekte fayda var. Kamuoyunda sanki Cumhur Ýttifaký anayasa deðiþikliði teklifini referanduma götürmek istiyormuþ gibi bir algý yapýlýyor. Bir defa bizim böyle bir gücümüz yok. Muhalefet buna destek vermezse mümkün deðil. '400 milletvekilinin oyu bulunursa da Cumhurbaþkanýnýn yetkisi çerçevesinde; 'Cumhurbaþkaný bunu referanduma götürebilir' diye bir takým kiþiler buradan maalesef niyet okumasý yapýyor. Biz temel olarak temel hak ve hürriyetlerin referandum konusu yapýlmasýna karþýyýz. Ancak 360 ile 400 oy arasýnda kalýrsa referanduma götürme durumu ortaya çýkar. Biz büyük bir uzlaþmayla Meclis'ten geçmesinden yanayýz. Meclis'ten referandum da çýkmaz. Cumhur Ýttifaký'nýn toplam oyu referanduma da yetmiyor" deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bozdað, anayasa deðiþikliði teklifi konusunda muhalefet partilerinden bir geri dönüþ beklediklerini kaydederek, "Partilerin deðerlendirme yansýmalarýný gördükten sonra teklif Meclis'e sunulacaktýr" dedi.

'TAMAMEN ÇÖZÜLMESÝNÝ ÝSTÝYORUZ'

Bakan Bozdað, cumhurbaþkanlýðý seçiminde üç sandýk kurulacaðý iddialarýna iliþkin de, "Cumhur Ýttifaký'nýn 334 oyu var. Referandum için 26 oya daha ihtiyaç var. O zaman referanduma gider. Anayasa deðiþikliði teklifi referanduma ne zaman gider? Bu tamamen Meclis'teki yasalaþma süreci ile ilgilidir. Halk oylamasý kanuna göre; anayasa deðiþikliði teklifi resmi gazetede yayýmlandýktan sonra 60'ýncý günü takip eden pazar günü yapýlýyor. Meclis'in kararý önemli. Bu hesabý yapanlar kendilerine göre yapar. Belli ki endiþe var bazý çevrelerde. Bu konunun Türkiye'nin gündemine oturmasýný istemiyoruz. Tamamen çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandý.

'YARGI PAKETÝ TASLAK METNÝMÝZÝ ARALIKTA VERECEÐÝZ'

Bakan Bozdað, Aralýk ayý baþýnda Meclis gündemine gelmesi beklenen yeni yargý paketine iliþkin de þunlarý söyledi:

"Arabuluculuðun kapsamýný geniþleten adýmlar atacaðýz. Bu kapsamda kira ile ilgili anlaþmazlýklarý arabulucular çözecek. Kat mülkiyeti kanunundan çýkan uyuþmazlýklar arabulucuya gidecek. Komþuluk hukukundan kaynaklý anlaþmazlýklar da arabulucuya gidecek. Komþularýn, Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan itilaflar nedeniyle mahkeme kapýlarýna gitmelerini istemiyoruz. Ondan önce arabulucu üzerinden kýsa süre içinde çözmelerini arzu ediyoruz. Bu bizim kültürümüze de uygun düþen bir düzenleme. Henüz netleþtirmediðimiz ve istiþarelerin devam ettiði konular üzerinde de çalýþmalar devam ediyor. Yargý Paketinde vatandaþý memnun edecek düzenlemeler var. Yargý paketi içinde ilk kez uygulanacak iki ayrý uygulama var; ancak istiþare ve onay alacak yerler var. Onun için þimdilik açýklama doðru olmaz. Vatandaþlarýmýzýn hepsinin takdirini toplayacak iki konu var. Aralýk ayý baþýnda taslak metnimizi Meclisimize AK Parti grubuna vereceðiz. Meclis takvimini de onlar belirleyecek."

'ÝNFAZ SÝSTEMÝYLE ÝLGÝLÝ REFORM ÇALIÞMASI YÜRÜTÜLÜYOR'

Bakan Bozdað, infaz düzenlemesine iliþkin hazýrlýk çalýþmalarýnýn devam ettiðini, bunun için de 'bilim komisyonu' kurulduðunu kaydetti. Bakan Bozdað, "Ýnfaz düzenlemesi yargý paketinde yok. Bu düzenlemeyi uzun vadede düþünüyoruz. Bu konuda bir 'bilim komisyonu' kurduk. Geçen hafta bu komisyonla ilk toplantýmýzý yaptýk. Bilim Komisyonu bizim infaz sistemimizi ele alan bir çalýþma yapacak. Seçimden sonra infazla ilgili konularda önemli adýmlar atacaðýz. Ýnfaz sistemimizin özellikle ýslah, rehabilitasyon, topluma kazandýrma, denetimli serbestlik uygulamasýný daha verimli, yararlý hale getirme konusunda, bir takým yeni düzenlemeleri içerecek. Ýnfaz sistemiyle ilgili köklü bir zihniyet deðiþimi sayýlabilecek reform çalýþmasý yürütülüyor. Cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýrmak maksadýyla bugün bazý ülkelerde, Hollanda baþta olmak üzere; cezasý düþük olan suçlarda yargýlama usulü de çok hýzlý ve farklý. Cezalarýn yatarý da farklý. Þimdi biz bunlar üzerinde de duruyoruz. Toplumda cezasýzlýk algýsýna neden olan suçlarla ilgili 'yeni bazý cezalar üzerinde durma ve baþka cezalar olabilir mi?' bunlar üzerinde çalýþýyoruz. Biz cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýracak önemli bir deðiþiklik yapma hazýrlýðý içerisindeyiz. Cezasý az olan suçlarla ilgili yeni bir cezalandýrma, yeni bir usul, hýzlý yargýlama üzerinde çalýþýyoruz" dedi.

  • Referandum
  • Bakan Bozdað
  • baþörtüsü