Bakan Bozdað'dan referandum açýklamasý
ABONE OL

Bozdað, A Haber canlý yayýnýnda gündeme iliþkin deðerlendirmelerde bulundu, sorularý yanýtladý.

Baþörtüsüne yönelik anayasa deðiþikliðiyle ilgili soru üzerine Bozdað, dün TBMM'de grubu olan siyasi partileri ziyaret ettiklerini ve görüþmeler yaptýklarýný hatýrlattý.

Görüþmelerde, yapýlan hazýrlýk konusunda partileri bilgilendirdiklerini, yazýlý bir metin partilere sunulmadýðýný aktaran Bozdað, anayasa deðiþikliðine iliþkin MHP ile çalýþmalar yürüttüklerini, görüþmelerde MHP'nin desteðini açýkça ifade ettiðini bildirdi.

CHP Grup Baþkanvekili Engin Altay'ýn görüþme sonrasýndaki açýklamasýnda hazýrlýk çalýþmalarýna katký vermeyeceklerini, anayasa deðiþikliðine sýcak bakmadýklarýný söylediðini kaydeden Bozdað, Altay'ýn teklif son halini aldýðýnda CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu ve partinin yetkili organlarýyla tekrar deðerlendireceklerini belirttiðini, bu konuda açýk kapý býrakýldýðýný dile getirdi.

HDP'nin ise baþörtüsü konusunda desteklerinin olduðunu bildirdiðini, aile konusunda da bazý deðerlendirmelerde bulunduðunu anlatan Bozdað, olumlu bir havanýn yaþandýðýný ancak temel hak ve hürriyetlerin referanduma gitmesi konusuna HDP'nin sýcak bakmadýðýný belirttiðini aktardý.

ÝYÝ Partinin ise "Somut metin üzerinde konuþsak iyi olur" dediðini ifade eden Bozdað, hazýrlýk çerçevesinde deðerlendirmeler yapýldýðýný, bu partinin de konunun yetkili kurula götürülüp, görüþüleceðini bildirdiðini söyledi.

- "GETÝRDÝÐÝMÝZ ÞEY ÝTÝRAZ EDÝLECEK BÝR ÞEY DEÐÝL"

"ÝYÝ Partide de bu konu hakkýnda karþýt bir duruþu en azýndan biz görmedik." diyen Bozdað, þöyle devam etti:

"Benim gördüðüm kadarýyla bu teklif parlamentoya geldiði takdirde CHP'nin tutumundan baðýmsýz söylüyorum, diðer partilerle bir olumlu iklim oluþma ihtimalini yüksek gördüm. Baþörtüsü ve aileyle ilgili düzenleme dahil. Çünkü bizim getirdiðimiz çerçeve içerisinde onlarýn da buna destek vermesi çok kuvvetle muhtemel. Çünkü getirdiðimiz þey itiraz edilecek bir þey deðil. Evlilik birliðinin kimler arasýnda kurulduðunu açýkça anayasaya koyan bir ifade. Yani buna Türkiye'de ne bir CHP'linin ne de baþka birinin itirazý mümkün. Hemen hemen sokaktaki her bir insana sorsanýz doðrusu da bu diyecektir."

Anayasa'nýn açýkça "Aile Türk toplumunun temelidir" ifadesini kullandýðýný kaydeden Bozdað, evlilik birliðinin kimler arasýnda olacaðýna dair tartýþmasýz, net hüküm getireceklerini bildirdi.

Adalet Bakaný Bozdað, "Evlilik birliðinin, kadýnla erkek arasýnda kurulacaðýný çok net bir þekilde, tartýþmadan uzak anayasamýza koyuyoruz." diye konuþtu.

Aileyi tehlike, tehdit ve saldýrý altýnda gören bazý ülkelerin de bu konuda deðiþiklikler yaptýðýna iþaret eden Bozdað, Türkiye'nin yaptýðýnýn da bu tedbirleri kendi ülkesinde almaktan ibaret olduðunu dile getirdi.

Baþörtüsü düzenlemesine yönelik soru üzerine Bozdað, temel hak ve hürriyetlerin kullanýlmasý ile kamu ve özel kesim tarafýndan sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmasýnýn hiçbir kadýnýn baþýnýn açýk ya da örtülü olmasý þartýna baðlanamayacaðýný vurguladý.

- "KADINLAR, BAÞI AÇIK OLSUN, BAÞI ÖRTÜLÜ OLSUN HÝÇBÝR AYRIM YAPILAMAYACAKTIR"

Bakan Bozdað, "Çok açýk, net ifade ediyoruz. Diyoruz ki temel hak ve hürriyetleri Türk vatandaþlarý özgürce kullanacak. Kadýnlar, baþý açýk olsun, baþý örtülü olsun, bunlarýn arasýnda hiçbir ayrým yapýlamayacaktýr. Vatandaþlar arasýnda, kadýnlarýmýz arasýnda hizmetlerden yararlanma konusunda kamu da, özel kesim de herhangi bir ayrýmcýlýk yapamayacaktýr. Yapmasý anayasal bir biçimde engellenmektedir. Hem yasama hem de yürütme organý anayasanýn saðlayacaðý bu güvenceden hareketle vatandaþlarýmýzýn özgürce sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmasýný kim engelliyorsa onun karþýsýnda duracak. Bunun karþýsýnda da hukuki yaptýrýmlar da kendisini gösterecek." þeklinde konuþtu.

Bakan Bozdað, anayasa deðiþikliði yapýldýðýnda, basit çoðunlukla yeniden baþörtüsü yasaðý ya da baþý açýk kadýnlara haksýz uygulamalarýn getirilemeyeceðini bildirdi.

Düzenlemenin TBMM gündemine ne zaman geleceðinin sorulmasý üzerine Bozdað, önümüzdeki hafta bu konuda somut adým atýlabileceðini belirtti.

Anayasa deðiþikliðinin referanduma gidip gitmeyeceðine yönelik soruya iliþkin Bozdað, anayasa deðiþikliðinin referanduma gidebilmesi için TBMM'de en az 360 çoðunlukla kabul edilmesi gerektiðini hatýrlattý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn düzenlemeyi TBMM'de uzlaþmayla yapmak istediklerini söylediðini aktaran Bozdað, Erdoðan'ýn referanduma gitmekten de çekinmeyeceklerini vurguladýðýný kaydetti.

- "PARLAMENTODA ÇÖZÜLECEKTÝR"

Referandumda zamanlamanýn ne zaman olacaðýnýn sorulmasý üzerine Bozdað, bu konunun parlamentonun görüþmelerine baðlý olduðunu ifade etti.

Bakan Bozdað, þunlarý söyledi:

"Þu anda Cumhur Ýttifaký olarak bizim oylarýmýz 360'ý bulan bir çoðunluða sahip deðil. Yani referanduma gidecek bir çoðunluk Cumhur Ýttifaký'nda yok. Diðer partilerin katkýsý olmadan bunun referanduma gitme ihtimali de matematiksel olarak gözükmüyor ama ben inanýyorum ki bu teklif, kamuoyunun gündemine aleni olarak çýktýktan sonra partiler bu teklife destek verecekler ve bu Mecliste bir uzlaþmayla çýkacaktýr. Çünkü herkes artýk bu konunun Türkiye'de sorun olmaktan çýktýðýný kabul ediyor. Tek endiþe, acaba yeniden soruna dönüþebilir mi, dönüþtürülebilir mi? Kimse de yeniden soruna dönüþmesini de dönüþtürülebilmesini de istemiyor. Onun için de anayasal teminat bunu saðlayacak ve bu, konuyu artýk siyasetin de Türk toplumunun da herkesin ve her kesimin de gündeminden çýkaracak yegane þeydir."

Seçimle beraber referandumun söz konusu olup olmayacaðý sorusuna Bozdað, buna anayasal ve yasal engel olmadýðý, takvimin parlamentodaki görüþmelere baðlý olduðu yanýtýný verdi.

Bakan Bozdað, düzenlemenin TBMM'de 360 oy almasý halinde halk oylamasýna sunulacaðýna iþaret ederek, þunlarý devam etti:

"Düþüncemiz, parlamentoda grubu bulunan partilerimiz, grubu olmayan partilerimizin de büyük bir uzlaþma içerisinde bu anayasa deðiþikliðini parlamento çatýsý altýnda kabulden yanadýr ama referandumdan baþka bir çare býrakýlmazsa o zaman Türkiye referandumu görebilir. Yoksa bizim öncelikli tercihimiz referandum deðil, zaten bizim böyle bir sayýmýz da yok. Bu sayý ancak muhalefet partilerinin mümkün olan bir sayý. Hani bazýlarý þunu yapýyor, 'Ýþte AK Parti, Cumhur Ýttifaký referanduma götürecek bunu.' Biz hangi sayýyla bunu referanduma götüreceðiz? Rakam ortada. Referandumla eðer Türkiye karþý karþýya kalýrsa bu diðer partilerimizin de buna vereceði destekle ancak mümkün olabilir. Onun için diyoruz ki referandumla Türkiye karþý karþýya kalmadan, grupta Cumhurbaþkaný'mýzýn açýkladýðý gibi büyük bir uzlaþma saðlanmak suretiyle bu konunun parlamentoda çözülmesi esastýr. Biz umuyoruz ki parlamentoda çözülecektir bu konu."

"Yalova Belediyesinde zimmet" iddiasýyla açýlan davanýn duruþmasýnda CHP milletvekillerinin mahkeme heyetine yönelik söylemleriyle ilgili soru üzerine Bozdað, yargý yetkisinin baðýmsýz ve tarafsýz mahkemelerce kullanýldýðýný belirtti.

Hiç kimsenin, hakimlere, savcýlara emir ve talimat veremeyeceðini, tavsiye ve telkinde bulunamayacaðýný vurgulayan Bozdað, þunlarý söyledi:

"Yalova'da yapýlan yargýlama sýrasýnda þahit olduðumuz þey, Anayasada ifadesini bulan hukuk devleti ve yargýnýn baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðýyla ilgili bütün ilkeleri ayaklar altýna alan bir hadisedir. Bir defa CHP'lilerin yaptýðý þey, mahkemeye baskýn vermektir, adeta basýyorlar. Böyle parmak sallýyorlar mahkeme heyetine. Onlara tehditler savuruyorlar. Yetmiyor hakaret edenleri var ve orada yargý görevi yapanlarý aleni bir þekilde etkileme suçu dahil, adil yargýlamayý etkilemeye teþebbüs dahil, hakaret dahil pek çok kanunlarýmýzda suç olarak tarif edilen fiilleri de iþliyorlar."

Bozdað, bu olanlarý kýnadýðýný ifade ederek, þöyle devam etti:

"Koca koca vekiller mahkeme basar mý? Hakimi, savcýyý tehdit eder mi? Hukuk devleti buna rýza gösterir mi? Ben beklerdim ki Cumhuriyet Halk Partisi Disiplin Kurulu gerekli süreçleri baþlatsýn, bu haksýzlýðý, hukuksuzluðu, keyfiliði yapanlar hakkýnda disiplin hükümlerini uygulasýn ya da Meclis grubu gereðini yapsýn ya da genel baþkan düzeyinde bunlara karþý 'Sizin yaptýðýnýz haddini bilmezliktir, hukuk tanýmazlýktýr, hukuk devletini çiðnemektir. Ne demek hakime parmak sallamak, tehdit etmek, saldýrmak bu kabul edilebilir mi?' Bütün bunlarýn hepsini reddediyoruz. Kabul edilemez þeylerdir. Kendini ve haddini bilmez olduðunu bir kez daha ifade etmek isterim."

- "MECLÝSÝMÝZÝN DE YARGIYA SAHÝP ÇIKACAÐINI UMUYORUM"

Yaþananlarla ilgili Yalova Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn tahkikat baþlattýðýný, milletvekilleri hakkýndaki dosyanýn Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna gönderildiðini anýmsatan Bozdað, milletvekillerinin dokunulmazlýðýnýn kaldýrýlmasýna iliþkin süreci anlattý.

Adalet Bakaný Bozdað, "Türk yargýsýna dönük bu aleni saldýrý karþýsýnda Meclisimizin de duyarsýz kalmayacaðýna ben yürekten inanýyorum. Bu sürecin saðlýklý bir þekilde iþlemesi bakýmýndan Meclisimizin de yargýya sahip çýkacaðýný umuyorum ve buradan da sahip çýkmaya davet ettiðimi ifade etmek isterim." diye konuþtu.

CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu'nun uyuþturucu iddialarýna iliþkin deðerlendirmelerde de bulunan Bozdað, Kýlýçdaroðlu'nun "Türkiye'nin, cari açýðýný uyuþturucuyla kapattýðýný" inanarak söylediðini vurguladý.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uyuþturucuyla dünyada en etkin ve en kararlý mücadele yapan bir ülke olduðunu dile getiren Bozdað, "Sayýn Kýlýçdaroðlu resmen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve hükümetine, kolluk güçlerine iftira etmektedir. Çok açýk söylüyorum, elinde belge varsa çýk ortaya koy. Öyle kulaktan dolma, kulaða üfürme, birilerinin laflarýyla aðzýndan çýkaný kulaðý duymayacak cümleler kurmak bir ana muhalefetin baþýndaki genel baþkana yakýþmaz." ifadelerini kullandý.

"Birileri derken kimleri kastediyorsunuz?" sorusuna Bozdað, þu yanýtý verdi:

"Ben de bilmiyorum kimler onlar? Hamburgercide konuþtuklarý mý, yoksa tost yedikleri mi bilemem ben onu ama sonuçta bir laf söylenirken bu lafýn karþýlýðý nedir? Türkiye'de buna kim inanýr? Devletin uyuþturucu ticareti yaptýðýný iddia etmek, Türkiye'yi uluslararasý alanda da mahkum edecek bir beyandýr. Türkiye'nin aleyhine konuþuyor ve ihbar ediyor Türkiye'yi. Bir tane kiþi çýkýp aklý baþýnda kiþi Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu yapýyor diyebilir mi? Diyemez. Bakýn bazý ülkeler uyuþturucuyla mücadeleyi, baþ edemediler, legalleþtirme yoluna giden ülkeler oldu."

- "KILIÇDAROÐLU, TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ DEVLETÝ'NE ÝFTÝRA ETMÝÞTÝR"

Tutuklu ve hükümlülerin üçte birinden fazlasýnýn uyuþturucu suçundan cezaevinde bulunduðunu bildiren Bakan Bozdað, yapýlan yasa deðiþikliðiyle uyuþturucu suçundan verilen cezalarýn artýrýldýðýný hatýrlattý.

Bozdað, uyuþturucu suçunun infazýnýn terör suçunun infazýyla eþit hale getirildiðini vurgulayarak, uyuþturucu nedeniyle cezaevinde bulunanlarýn aldýðý cezanýn dörtte üçünü iyi halle geçirmediði sürece dýþarý çýkma imkaný olmadýðýný aktardý.

"Uyuþturucu imalatý, ticareti, satýþý, terörist ile infaz açýsýndan bir tutuluyor." diyen Bozdað, þöyle konuþtu:

"Devlet böyle etkin, kararlý bir mücadele yapmamýþ olsa uyuþturucuyla ilgili bu kadar tutuklu ve hükümlü içeride olmayacaðý gibi soruþturma ve kovuþturma aþamasýnda da binlerce uyuþturucuyla ilgili soruþturma ve kovuþturma olmazdý. Bunun çokluðu mücadelenin etkin ve kararlý yürütülmesiyle alakalýdýr. Ýþte yargýda hesabýný verecek bunun.

Kýlýçdaroðlu, çok net söylüyorum, Türk milletinin gözünün içine baka baka hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne hem aziz Türk milletine ve hükümetine hem de bizim uyuþturucuyla mücadele eden kolluk güçlerimize ve yargýmýza çok net bir þekilde iftira etmiþtir. Bunun baþka bir izahý falan yok. O zaman bu iftira etmediðini, konu yargýya intikal ettiðinde ispat hakký da var. Elinde bilgi, belge ne varsa ortaya koymasý lazým. Çýkýp milletin gözünün içine baka baka demesi lazým ki uyuþturucuyu hükümet satýyor, kolluk satýyor, devlet satýyor, þöyle yapýyor, böyle yapýyor. Ortaya koymasý lazým. Buradan hodri meydan diyorum, iftira ata ata milleti lekelemek, iddia ede ede iftira etmek büyük bir suçtur. Maalesef Türkiye'de bugün bu yapýlýyor. Bazýlarý soru sorarak iftira ediyorlar. Bazýlarý iddia ederek iftira ediyorlar. Bazýlarý da hüküm cümlesi kurarak iftira ediyorlar."

Cumhuriyet tarihinde çok sayýda siyasi partinin yer aldýðýný, çok sayýda muhalefetin deðiþtiðini kaydeden Bakan Bozdað, bugüne kadar hiçbir muhalefetin kendi ülkesini "uyuþturucu satarak cari açýðý kapamak" gibi bir iftirayla suçlamadýðýný vurguladý.

Danýþtay 5. Dairesi'nin meslekten ihraç edilen hakim ve savcýlarla ilgili verdiði kararlarýn sorulmasý üzerine Bozdað, yargýnýn verdiði kararlarý herkesin eleþtirdiði gibi kendisinin de eleþtirme hakkýnýn bulunduðunu söyledi. Bakan Bozdað, "Bu kararý ben de eleþtirdim, eleþtiriyorum. Bu karar üzerine, HSK bunun yargý sürecini takip ediyor ve oradaki arkadaþlarýmýz bu kararý temyiz ettiler. Ýdari Dava Daireleri Kurulu'nun gündemine gelecek ve orada bu temyiz incelemesi yapýlacaktýr. Bu karar pek çok yönüyle eleþtiriye muhatap oldu. Biz de pek çok yönüyle bu kararý eleþtirdik. Umarýz ki Danýþtay bu konuda dosya ve delilleri doðru deðerlendirerek hakkaniyetli bir karar verecektir." dedi.

- HSK ÝDDÝALARI ARAÞTIRACAK

Ýzmir'in Bornova ilçesinde Hülya Þellavcý'nýn silahla öldürülmesiyle ilgili Hakimler ve Savcýlar Kuruluna (HSK) ihmal þikayetinde bulunulduðunun hatýrlatýlmasý üzerine Bozdað, HSK'nin þikayet üzerine inceleme ve soruþturma izni verdiðini bildirdi. Bozdað, HSK'nin iddialarý araþtýracaðýný belirtti.

Kadýn cinayetleri konusunda ciddi tedbirler aldýklarýný, yasa deðiþikliklerinin yapýldýðýný ancak zihniyeti deðiþtiremediklerini vurgulayan Bozdað, kadýn cinayetlerine en aðýr cezanýn verildiðini söyledi.

Adalet Bakaný Bozdað, kadýn cinayetlerinin önlenmesinde herkese görev düþtüðünü kaydetti.

- "ÝADE SÖZ KONUSU DEÐÝL"

NATO'ya üyelik baþvurusu yapan Finlandiya ve Ýsveç'te bulunan teröristlerin iadesine iliþkin soru üzerine Bozdað, "Ýsveç ve Finlandiya'dan bizim iade talebinde bulunduklarýmýzdan bugüne kadar yapýlmýþ bir iade söz konusu deðil." bilgisini paylaþtý.

Ýsveç ve Finlandiya heyetleriyle yapýlan görüþmeleri anlatan Bakan Bozdað, 8 Kasým'da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn daveti üzerine Ýsveç Baþbakaný Ulf Kristersson'un Türkiye'ye gelmesinin beklendiðini hatýrlattý.

"En üst düzeyde Cumhurbaþkaný'mýzýn ifadesiyle 'teröre destek noktasýnda, desteklerinden vazgeçer ve Türkiye'nin terörle mücadelesine destek olucu adýmlar atarlarsa Türkiye'ye silah ambargosu dahil pek çok konuda yapýlan yaptýrýmlarý gözden geçirir, geri adýmlar atarlarsa, o zaman biz NATO'ya tam üyelik sürecini nihayete erdirebiliriz.' Süreç baþladý ancak bu sürecin nihayete ermesi ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu iþe, onayla bitecektir." ifadelerini kullanan Bozdað, iadeler konusunda olumlu geliþme olmadýðýný, olumlu görüþmelerin bulunduðunu dile getirdi.

- "UMARIZ KÝ SÜREÇLER SONUCUNDA TÜRKÝYE'YE ÝADE KONUSUNDA KARARLAR ÇIKAR"

Arnavutluk'ta 30 Aðustos'ta gözaltýna alýnan kripto para borsasý Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer ile Hablemitoðlu suikastýnýn katil zanlýlarýndan emekli albay Mustafa Levent Göktaþ'ýn iade süreçlerine yönelik soru üzerine Bozdað, þunlarý söyledi:

"Þimdi bunlarla ilgili kýrmýzý bülten var. Bildiðim kadarýyla da Bulgaristan'da bir tanesi. Bir tanesi de Arnavutluk'ta. Her ikisiyle ilgili de oradaki iç hukuk süreçleri iþliyor ve bunlarla ilgili resmi kanallardan Türkiye zaten taleplerini her iki ülkeye de iletti. Orada da olumlu bir hava var, benim de görüþmelerim oldu. Arnavutluk Adalet Bakaný'yla ve onlar da Türkiye'nin bu talebine olumlu baktýklarýný, yargý süreçleri, kendi iç hukuk gereði iþlemesi gereken süreçler olduðunu, o süreçlerin sonunda karar verileceðini ifade ettiler. Bildiðim kadarýyla o ülkelerde kendi iç hukuk süreçleri iþliyor. Umarýz ki süreçler sonucunda Türkiye'ye iade konusunda kararlar çýkar."

- "KOMÞULARIN MAHKEMEYE DÜÞMESÝNE ÝZÝN VERMEYECEÐÝZ"

Kira uyuþmazlýklarýnda arabuluculuk konusunda da deðerlendirmelerde bulunan Bakan Bozdað, arabuluculukta anlaþma oranýnýn yüksek olduðunu dile getirdi.

Bakan Bozdað, "Kira uyuþmazlýklarý, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuþmazlýklarý, komþuluk hukukundan kaynaklanan uyuþmazlýklarý yeni dönemde arabulucuya aktaracaðýz. Komþularýn mahkemeye düþmesine izin vermeyeceðiz. Mahkemeye düþmeden kendi aralarýnda daha makul bir biçimde ihtilaflarý çözüme kavuþturmalarýný temin edecek bir sisteme geçmiþ olacaðýz. Böylelikle hem mahkemelerin iþ yükü azalacak hem yargýlamalar hýzlanacak hem de komþular mahkemeye düþmeden, karakola düþmeden kendi aralarýnda anlaþarak bu meseleyi daha kýsa yoldan çözme imkaný bulacaklar." diye konuþtu.

- CEZASIZLIK ALGISI

Cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýrmak amacýyla cezasý az suçlara yönelik infaz düzenlemesiyle ilgili soru üzerine Bozdað, cezasýzlýk algýsýnýn þikayet edilen bir durum olduðunu dile getirdi. Bakan Bozdað, þunlarý kaydetti:

"Geçen Ýstanbul'da oldu, geliyor, tarýyor, bir çocuðumuz yaralanýyor adli kontrolle serbest býrakýlýyor. Vatandaþ diyor ki 'Sokakta çatýþma yapan, bir tane vatandaþýmýzýn yaralanmasýna sebep olan biri tutuklanmayacaksa kim tutuklanacak?' Vatandaþ itiraz ediyor, ben de itiraz ediyorum. Þiddet var, silah kullanýyor, bir vatandaþ yaralanýyor, bizim hukukumuz da bunu takdire býrakýyor. O zaman bu takdirle ilgili kýsýmlar üzerinde bizim durmamýza gerek var. Cezayla ilgili bazý suçlarýn cezalarý var, yatarý yok."

Dünyada cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýracak farklý uygulamalarýn bulunduðuna iþaret eden Bozdað, bu konuda adým atmada kararlý olduklarýný ve dünya örneklerini incelediklerini bildirdi.

  • Bakan Bozdað
  • referandum
  • baþörtüsü
  • seçim