Bakan Çavuþoðlu'ndan Finlandiya ve Ýsveç açýklamasý: NATO'nun geniþlemesine karþý deðiliz ama...
ABONE OL

Çavuþoðlu, NATO Dýþiþleri Bakanlarý Gayriresmi Toplantýsý'nýn ardýndan Türk medyasýna konuþtu.

Türkiye'nin NATO'nun açýk kapý politikasýný eskiden beri desteklediðinin altýný çizen Çavuþoðlu, özellikle karþý karþýya kalýnan tehditler karþýsýnda müttefiklik dayanýþmasýnýn çok önemli olduðunu vurguladý.

Finlandiya ve Ýsveç'in NATO'ya olasý üyeliðine iliþkin Türkiye'nin tutumunu Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kamuoyuyla paylaþtýðýný anýmsatan Çavuþoðlu, bu açýklamanýn yankýlarýnýn olduðunu dile getirdi.

Çavuþoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz de bunun gerekçelerini gayet net bir þekilde bu toplantýda söyledik. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarýyla yaptýðý görüþmeler ve özellikle de Ýsveç'in yaptýðý silah yardýmý dahil tüm rahatsýz olduðumuz konularý, neden karþý olduðumuzu gayet açýk þekilde sergiledik. Tabii yanýmýzda derlediðimiz fotoðraf ve diðer belgelerle bunu müttefiklere gayet güzel þekilde anlattýk. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazýrda bu terör örgütleriyle görüþen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kýsýtlamasý yapan ülkelerin de bu tutumlarýndan vazgeçmeleri gerektiðini, bunun müttefiklik ruhuna aykýrý olduðunu anlattýk."

- "TÜRKÝYE'NÝN ENDÝÞELERÝNÝN GÝDERÝLMESÝ ÝÇÝN ÇALIÞMA ÖNERÝSÝ GELDÝ"

Finlandiya ve Ýsveç'in, Türkiye'ye yönelik özellikle savunma sanayi ihracat izinleri konusunda kýsýtlamalarý devam ettirdiðini belirten Çavuþoðlu, "NATO'ya üye olacak bir ülkenin, bir NATO müttefiki ülke üzerinde kýsýtlamaya gitmesi ya da izin vermemesi kabul edebilir deðil." dedi.

Görüþmede, Türkiye'nin bu konudaki rahatsýzlýklarý ve beklentilerini dile getirdiklerini söyleyen Çavuþoðlu, bu iki ülkenin, Türkiye'nin endiþelerinin giderilmesi noktasýnda önerilerinin olduðunu anlattý.

Çavuþoðlu, Türkiye'nin endiþelerinin açýk ve ortada olduðunu belirterek, "Sadece PKK terör listesinde diye bir geçiþtirmeyi kabul etmeyeceðimizi söyledik. Diðer konularda da 'O zaman sizin endiþelerinizi gidermek için bir çalýþma yapalým' önerisi geldi." açýklamasýnda bulundu.

Bakan Çavuþoðlu, ilerleyen süreçte nasýl garantilerin verileceðini göreceklerini belirtti.

- "ÝSVEÇ DIÞÝÞLERÝ BAKANI'NIN AÇIKLAMALARI PROVOKE EDÝCÝ"

Bakan Çavuþoðlu, Ýsveç Dýþiþleri Bakaný Ann Linde'nin dünkü açýklamalarýnýn sorulmasý üzerine þunlarý söyledi:

"Ýsveç Dýþiþleri Bakaný'nýn bugüne kadarki açýklamalarý da maalesef yapýcý deðil, tam tersine provoke edici açýklamalara devam ediyor ama Finlandiya Dýþiþleri Bakaný'nýn (Pekka Haavisto) açýklamalarý ise gayet temkinli, çözülebileceðine yönelik inancýný da söylüyor ve bunun bir günde olmayacaðýný da söylüyor. Olup olmayacaðý konusunda da net bir þey söylemiyor."

- "KESÝN GÜVENLÝK GARANTÝLERÝNÝN OLMASI LAZIM"

Çavuþoðlu, Finlandiya ve Ýsveç'in terör örgütlerine desteðe son vermesi gerektiðinin altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Bu ülkelerle ilgili bu açýklamalarý yaparken, bu konuda Türkiye'nin endiþesi nasýl giderilecek, öyle sözde veya 'tamam bakarýz, ederiz' gibi olmaz ve üye olduktan sonra da diyelim üye oldular, üye olduktan sonra da eski politikalarýna dönüp dönmeyeceði konusunda da bir garanti var mý? Yok. Bir kere tüm bu yaptýklarýndan sonra halkýmýz güvenmiyor. Bunu özellikle Ýsveç için söylüyorum. Burada kesin güvenlik garantilerinin olmasý lazým ve bu sadece bu iki aday için de geçerli deðil, müttefikler için de geçerli ve terör örgütlerine desteði kesinlikle sonlandýrmalarý gerekiyor. Türkiye gibi bir müttefike yönelik savunma sanayileri kýsýtlamasý ya da ihracat izinleriyle ilgili yasaklarýn da kesinlikle kalkmasý lazým. Bunu bu süreçte pazarlýk unsuru olarak söylemiyorum, müttefikliðin gereði olarak söylüyorum ama bu iki ülke ile ilgili güvensizlik ve endiþe ortada. Özellikle de Ýsveç'le ilgili."