Bakan Ersoy: 2023'te önemli projeleri hayata geçireceðiz
ABONE OL

Ersoy, Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý'nýn tarihi salonunda düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri Töreni'nde yaptýðý konuþmada, ülkelerin ve milletlerin en büyük gücünün insan potansiyeli, bir diðer önemli unsurun da kültür ve sanata verilen deðer olduðunu söyledi.

Büyük ve þanlý geçmiþiyle Türk milletinin ise her ikisine de sahip olduðunu belirten Ersoy, "Kültür ve Turizm Bakanlýðý olarak Cumhurbaþkaný'mýzýn öncülüðünde yaptýðýmýz çalýþmalarýmýzda, kültürümüzü ve sanatýmýzý desteklemek için var gücümüzle çalýþýp, her türlü adýmý attýk. Bu topraklara ait eserleri yurt dýþýndan getirdik. Ecdadýmýzýn emanetlerini ve eserleri ihya ettik. Çaðýn ihtiyaçlarýna göre gelenekselle, moderniteyi yan yana getirdik. Geçtiðimiz hafta açtýðýmýz Rami Kütüphanemiz, bu kültür sentezinin en güzel örneði oldu." ifadelerini kullandý.

Yaptýklarý çalýþmalarla kültür ve turizmin birbirini destekleyen, ayný zamanda güçlendiren bir ekosistem olmasýný saðladýklarýný vurgulayan Ersoy, projeleri hayata geçirirken hiçbir zaman tek yönlü planlar yapmadýklarýný kaydetti.

- "Kültür-sanat etkinlikleri turizmimize pozitif ivme kazandýrdý"

Ersoy, Rami Kütüphanesi'nin, kültürün, sanatýn, millet bahçesinin, yazma eserlerin ve Atatürk kitaplýðýnýn yer aldýðý çok yönlü bir proje olduðuna dikkati çekerek þöyle devam etti:

"Kültür yolu festivallerimizde de çok yönlü düþündük. Festivaller öncesinde çizdiðimiz rotalarda restorasyon ve renovasyonlarý tamamladýk. Halkýmýzýn kültür sanat etkinliklerine kolaylýkla ulaþmasý için geniþ çapta hazýrlýklar yaptýk. Bu sayede turizmde de önemli bir canlýlýk yaþandý. Kültür-sanat etkinlikleri turizmimize pozitif ivme kazandýrdý. Bu sayede elde edilen gelir de yine kültür-sanat etkinliklerine katký saðlamýþ oldu. Ülkemiz, dünyada çok az sayýda ülkenin yapabileceði kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliði yapmýþ oldu. Yaptýðýmýz ev sahipliklerinin bizim için ayrýca bir gurur kaynaðý olduðunu da özellikle ifade etmek istiyorum. 2022 yýlýný dolu dolu bir þekilde tamamladýk. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yýlý olan 2023 için de heyecan ve gururun yan yana geleceði önemli projeleri, Kültür ve Turizm Bakanlýðý ailesi olarak hayata geçireceðiz."

Gerçekleþtirdikleri projelerle Bakanlýðýn adeta bir icracý bakanlýk haline geldiðini, Türkiye için sembol birçok projeye imza attýklarýný, atmaya da devam ettiklerini vurgulayan Ersoy, "Sýrada Kýz Kulesi ve Tarihi Alsancak Tekel Fabrikasý Dönüþüm Projemiz var." ifadelerini kullandý.

- "Ahilik teþkilatýnýn günümüzde de sürdürülmesi büyük önem taþýyor"

Bakan Ersoy, Gökyay Vakfý Satranç Müzesinin kurulmasýnda öncülük eden Akýn Gökyay'ý tebrik etti.

Büyük emekler ve büyük azim neticesinde ortaya çýkan bu müzenin tüm satrançseverler için mutlaka görülmesi gereken bir yer olduðuna iþaret eden Ersoy, þöyle konuþtu:

"Sayýn Gökyay'ýn 1975 yýlýnda baþladýðý ve 700'ü aþkýn sayýda satranç takýmýný bu müzede sergilemesi gençlerin satrancý tanýyýp sevmesinde çok önemli bir rol oynamýþtýr. Bu koleksiyon ayný zamanda Guiness Rekorlar Kitabý'na da girmiþtir ve baþkentin kültür ve sanat yaþamýna da keyifli katkýlar sunmuþtur. Ödüle layýk görülen bir diðer müzemiz de Kenan Yavuz Etnografya Müzesi. Kurucusunun adýný taþýyan bu müze 2013 yýlýnda kurulmasýnýn ardýndan bölgenin soyut ve somut kültürel mirasýný bünyesinde kurumsal bir þekilde tanýtmýþtýr. Bu sayede 'Avrupa Yýlýn Müzesi Ödülleri' yarýþmasýnda 2021 Silletto Ödülü'nü almaya hak kazanmýþtýr."

Ahi Kültürünü Araþtýrma ve Eðitim Vakfýnýn da ahilik kültürünün yaþatýlmasý için yaptýðý kýymetli çalýþmalar neticesinde bu ödüle layýk görüldüðünü aktaran Ersoy, Anadolu'da 13. yüzyýlda kurulan Ahilik teþkilatýnýn günümüzde de sürdürülmesinin büyük önem taþýdýðýný vurguladý.

Ersoy, "Kültür ve sanatýmýzýn maziden atiye ulaþtýrýlmasýnda önemli bir rol oynayan isimler ve kurumlara verilen, bu özel ve anlamlý ödüle layýk görülenleri caný gönülden tebrik ediyorum. Tüm vatandaþlarýmýzý tarih ve kültür izleri ýþýðýnda keyifle vakit geçirebilecekleri müzelerimizde aðýrlamaktan büyük bir mutluluk duyacaðýmýzý da bir kez daha dile getirmek istiyorum." ifadelerini kullandý.

  • Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy
  • Bakan Ersoy
  • Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri Töreni