Bakan Ersoy açýkladý: Kýsa sürede tamamlanacak
ABONE OL

Ersoy, Arslantepe Höyüðü'nde düzenlenen törende yaptýðý konuþmada, höyüðün birçok medeniyete ev sahipliði yaptýðýný ifade etti.

Arslantepe Höyüðü'nde 1930'lu yýllardan bu yana yapýlan arkeolojik kazýlar sonucunda kerpiç saray, tapýnak, mühür baskýsý ve metal eserlerin bulunduðunu dile getiren Bakan Ersoy, þöyle devam etti:

"Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doðduðu ve ilk devlet þeklinin ortaya çýktýðý resmi, dini ve kültürel bir merkezdir. Ýncelendiðinde, sarayýn koridor duvarlarýnýn baský motif ve duvar resimleri ile bezendiði görülmektedir. Binanýn çeþitli bölümlerinde çok sayýda mühür baskýsýnýn bulunmasý, idari etkinliklerin yoðunluðunu ve çok sayýda memurun çalýþtýðýný ortaya koymaktadýr. Aslýnda kurumsal devletin ilk örneði burada olmuþ. Bu höyük, Yakýn Doðu'da ilk devlet toplumunun ortaya çýkýþýna istisnai biçimde tanýklýk ederken, Uruk Uygarlýðý'yla iliþkili olmasýna karþýn özgün mimari özellikler sergilemektedir."

Ersoy, ziyaretçilerin genel ihtiyacýný karþýlamak ve tesisin daha nitelikli hale gelmesi için Uluslararasý Anýtlar ve Sitler Konseyinin de önerilerini dikkate alarak düzenleme yapmaya karar verdiklerini anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Höyüðün sýnýrlarý dýþýnda 3. derece Arkeolojik sit alanýnda, mevcutta ilköðretim okulu olarak kullanýlan yapýlarýn bulunduðu parsellerin kamulaþtýrýlmasýyla ziyaretçi karþýlama merkezi yapýlmasý planlanmýþtýr. Malatya Büyükþehir Belediyesi ile iþbirliði içerisinde yürütülen çalýþmalar sonucunda yapýlmasý planlanan ziyaretçi karþýlama merkezi için proje yetkisi ilgili belediyeye verilmiþ, Bakanlýðýmýz denetiminde hazýrlanan projeler Sivas Kültür Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulunca geçtiðimiz yýl onaylanmýþtýr. Söz konusu projelerin uygulamasýna yönelik Arslantepe Höyüðü, karþýlama merkezi yapýmý ve çevre düzenleme iþine iliþkin Bakanlýðýmýz, Malatya Valiliði ile Malatya Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý arasýnda 7 Aðustos tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde projenin maliyetinin bir kýsmý Fýrat Kalkýnma Ajansý, geri kalan miktarý ise Bakanlýðýmýz tarafýndan karþýlanmasý kararlaþtýrýlmýþtýr. Hýzla baþlanýlan bu projenin çok kýsa sürede tamamlanacaðýný inancým tamdýr."

Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürü Barýþ Yeniçeri de projede emeði geçenlere teþekkür etti.

Törene, Malatya Valisi Ersin Yazýcý, Malatya Büyükþehir Belediye Baþkaný Selahattin Gürkan, milletvekilleri, belediye baþkanlarý, kurum amirleri ve ilgililer katýldý.

  • Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy
  • Bakan Ersoy
  • Arslantepe Höyüðü