Bakan Ersoy: Malatya'da yýkýlan bina sayýsý da 28 bin 483 oldu
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, 'asrýn felaketi' olarak nitelendirilen depremin ardýndan koordinatör Bakan olarak atandýðý Malatya'da bir dizi programa katýldý. Depremin yýl dönümü sebebi ile Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde 6 Þubat Depremleri Anma Programý'na da katýlan Bakan Ersoy, burada bir konuþma gerçekleþtirdi. Programa Malatya Valisi Ersin Yazýcý, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Ýnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve Abdurrahman Babacan da katýldý.

"Hemþehrilerimizin moralini yükseltmeye gayret ediyoruz"

Programda konuþan Malatya Valisi Ersin Yazýcý, "Malatya, 11 il içerisinde en çok zarar gören ikinci vilayet. Þehrimiz, sizlerin gücü ile dýþarýdaki hemþehrilerimizin birlik, beraberlik ve gücüyle inþallah olumlu bir þekilde umutlarý kaybetmeden yoluna devam ediyor. Devletimiz, hükümetimiz büyük. Yaptýklarýmýz ve hýzlý bir þekilde yapmaya çalýþtýklarýmýzla kentimiz ve hemþehrilerimizin moralini yükseltmeye gayret ediyoruz" dedi.

"MALATYA'DA YIKILAN BÝNA SAYISI 28 BÝN 483 OLDU"

Malatya'daki hasarlý ve Þubat ayý itibari ile yýkýlan bina sayýsý hakkýnda bilgi veren Bakan Ersoy, "6 Þubat depremi, 11 ilde 14 milyon vatandaþýmýzý etkiledi. Depremin acýsýný ise 85 milyon vatandaþýmýzla hep birlikte hissettik. Ama elbette en büyük acýyý bölgedeki vatandaþlarýmýz, sizler yaþadýnýz. Kahramanmaraþ merkezli; Malatya, Hatay, Adýyaman, Gaziantep, Kilis, Diyarbakýr, Adana, Osmaniye, Elazýð ve Þanlýurfa'yý etkileyen 2 büyük deprem dünyanýn en þiddetli depremleri arasýnda yer aldý. Deprem sonucunda, Malatya'da hasarlý bina sayýsý 35 bin 907, orta hasarlý bina sayýsý 2 bin 525 olarak kayýtlara geçti. Þubat ayý itibariyle yýkýlan bina sayýsý da 28 bin 483 oldu. Depremden etkilenen bütün illerdeki yaralarý sarmak için devlet-millet ele ele seferber olduk. Enkazdan kurtarýlan her bir can bize yeni bir umut oldu. Bütün bu yaþananlarýn ardýndan þehrimizi yeniden ayaða kaldýrmak ve eskisinden daha iyi hale getirme çabalarýmýz devam ediyor. Ýlk andan itibaren, kardeþlerimizin yarasýný sarmak için gece gündüz demeden çalýþýyoruz" þeklinde konuþtu.

"CUMHURÝYET TARÝHÝNÝN EN KAPSAMLI, EN BÜYÜK KONUT SEFERBERLÝÐÝ"

Ersoy, "Depremin hemen ardýndan baþlattýðýmýz konut seferberliði, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlý, en büyük konut seferberliðidir. Hamdolsun, gün gün vatandaþlarýmýzýn sorunlarýný çözüyoruz. En son geçtiðimiz hafta sonu, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Hatay'da yeni konutlarýn bir bölümünün daðýtýmýný gerçekleþtirdi. Önümüzdeki dönemde de anahtar teslimleri artarak devam edecek. Malatya'da son duruma dair bazý bilgileri sizlerle paylaþmak istiyorum. Depremden etkilenen þehrimizde bugüne kadar, 6 Þubat itibarýyla Toplu Konut Ýdaremizce 14 bin 636 konut ihale edildi. Ýhale edilen konutlarýn tamamýnýn yapýmýna baþlandý. 14 bin 636 konut, dükkanlar ve caminin yapýmý devam etmekte. Konutlarýn bir bölümü 2+1 ve diðer büyük bir bölümü ise 3+1 olarak tasarlandý. Son bir yýlda, depremden etkilenen diðer þehirlerimizde olduðu gibi Malatya'da da canla baþla çalýþtýk. Yüzlerce yýlda bir gelebilecek bu felaketin yaralarýný en hýzlý biçimde sarabilmek için her ama her þeyi seferber ettik. Cumhurbaþkanýmýzýn talimatlarýyla Cumhurbaþkanlýðý Kabinesi'nde Malatya'nýn koordinasyonundan sorumlu kardeþiniz olarak, depremin ilk saatlerinden itibaren burada hemþerilerimizle, kamu görevlilerimizle, STK'larýmýzla, yerli ve yabancý arama kurtarma ekiplerimizle çalýþtýk" dedi.

"ZARAR GÖREN TARÝHÝ VE KÜLTÜREL DOKU ALANINDA DA ÇALIÞMALARIMIZA DEVAM EDÝYORUZ"

Bakan Ersoy, "Bakanlýðýmýzýn faaliyet alanýna iliþkin birkaç bilgiyi de sizlerle paylaþmak istiyorum. Ýlk günden itibaren de çalýþmalarýný kesintisiz sürdürüyor. Öte yandan, bilindiði gibi deprem, 11 ilimizdeki tarihi ve kültürel dokuya da büyük zarar verdi. Bu alanda da çalýþmalarýmýzý aralýksýz devam ediyor. Malatya'da da bu doðrultuda çalýþýyoruz. "Malatya Arkeoloji Müzesi"nde 6 Þubat sonrasý yapýlan ihaleyle depremin etkileri siliniyor. "Beþkonaklar Etnografya Müzesi ve Geleneksel Malatya Evi"nde de onarým ve tadilat iþlemleri sürüyor. Yine, "Atatürk Aný Evi ve Etnografya Müzesi"nin onarým ve tadilat iþlemleri ilerliyor. Tadilat ve onarýmlarda gerçekleþme oraný yüzde 50'ler civarýnda. Ýnþallah yaz aylarýnda, bütün iþlemleri bitirmiþ olacaðýz. Malatya'mýzý da diðer þehirlerimizi de ayaða kaldýrýyoruz. Þehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisi ve ticaretiyle her gün biraz daha normale döndürüyoruz. Mevcut binalarý güçlendirirken, yeni yerleþim birimlerini de en doðru yerlere kurup, Allah göstermesin bir daha böylesi afetlerde olabilecek en az zararý hedefliyoruz" ifadelerini kullandý.

Bakan Ersoy bu programýn ardýndan, Kongre ve Kültür Merkezi içerisinde kurulan deprem konulu fotoðraf-resim sergisini de gezdi.

  • Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy
  • Bakan Ersoy
  • malatya