ÝSTANBUL (AA) - Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan yayýnlanan "21. Yüzyýlda Türkiye'nin Kültür Seferberliði" kitabýnýn tanýtým programýna katýlan Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür seferberliðimizin tüm ayrýntýlarýný içeren bu kitap, bize özümüzden kopmadan, nasýl evrensel bir kültürel etki yaratabileceðimizi göstermektedir." dedi.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu'ndaki etkinliðe Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Prof. Dr. Fahrettin Altun'un yaný sýra Anadolu Ajansý Genel Müdürü Serdar Karagöz ve TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacý ile kültür sanat camiasýndan çok sayýda ilgili katýldý.
Ersoy, Türkiye'nin insanlýk tarihine ýþýk tutan medeniyetlerin beþiði olmanýn gururunu yaþadýðýna dikkati çekerek, "Ülkemiz bu mirasýn izinde, geleceðe dair saðlam adýmlarla ilerlemektedir. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz liderliðinde, Türkiyemiz her alanda baþarýlara imza atarken kuruluþundan bu yana tüm AK Parti hükümetleri, geniþ bir yelpazede Türkiye'nin kültürel mirasýný yeniden ihya etmiþtir." dedi.
Göreve geldiði 2018'den bu yana kültürel mirasýn korunmasý, geliþtirilmesi ve tüm dünyaya tanýtýlmasý noktasýnda kararlý adýmlarý hayata geçirdiklerini ifade eden Ersoy, þunlarý kaydetti:
"Kültür ve Turizm Bakanlýðý olarak yürüttüðümüz projelerle, kültürel mirasýmýzý yalnýzca korumakla kalmýyor, ayný zamanda uluslararasý alanda daha görünür hale getirmek için çalýþýyoruz. Türkiye'nin dört bir yanýndaki müzeler, arkeolojik kazýlar, restorasyon projeleri ve sanat etkinlikleri ile medeniyetimizi maziden atiye ulaþtýrýyoruz. Bu kadim topraklara ait eserleri dünyanýn neresinde olursa olsun gidip alýyoruz. Dünyanýn herhangi bir yerinde eðer Türkiye'ye ait bir eser sahibiyseniz artýk biliyorlar ki; 'Türkiye, bunu gelip sizden alacak'."
- "DERÝN BÝR KÜLTÜREL MÝRAS ÝNÞA EDECEÐÝMÝZE OLAN ÝNANCIMIZ TAMDIR"
Bakan Ersoy, 2018'den bu yana yaklaþýk 8 bin eseri Türkiye'ye geri getirdiklerinin altýný çizerek, Kültür ve Turizm Bakanlýðýna baðlý hizmet veren kütüphane sayýsýnýn ise 1296'ya ulaþtýðýný söyledi.
Türkiye'nin kültürel mirasýný Birleþmiþ Milletler Eðitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Geçici Miras listesine kaydettirdiklerine iþaret eden Ersoy, "Ne mutlu bizlere ki 2018 yýlý da dahil olmak üzere, 4 alanýmýz listeye dahil edildi. Ülkemiz, çabalarýmýzýn bir karþýlýðý olarak UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'nde 30'a ulaþan kültürel deðeriyle en çok unsur kaydettiren ikinci ülke haline geldi." ifadelerini kullandý.
Mehmet Nuri Ersoy, vatandaþlarýn kültür ve sanata eriþimini kolaylaþtýrmak için Türkiye Kültür Yolu Festivali'ni baþlattýklarýný belirterek, bu sene 16 þehirde gerçekleþtirilen festivalin, seneye 20 þehre yayýlacaðýný dile getirdi.
Anadolu'nun dört bir yanýnda yürütülen çalýþmalarla, sadece geçmiþin izlerini deðil, geleceðin kültür dokusunu da inþa etiklerine vurgu yapan Ersoy, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Þehirlerimizi kültürel merkezlere dönüþtürerek, kültür rotalarý, müzeler, kütüphaneler ve festivallerle her bir þehrimizi bu yolculuðun bir parçasý haline getiriyoruz. Ülkemizin kültürel zenginliðini yansýtmak ve insanýmýza ait bu deðerleri yaþatmak bizim en büyük sorumluluðumuzdur. Yenilikçi kültür projelerimizle kültürel mirasýn sadece korunmasýný deðil, ayný zamanda üreten, ilham veren ve dünya ile paylaþýlacak bir deðere dönüþmesini saðlýyoruz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da desteðiyle, Türkiye'nin kültür ve sanat alanýnda sahip olduðu potansiyeli en üst düzeye taþýma kararlýlýðýmýzý bir kez daha ifade etmekten gurur duyuyorum. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde baþladýðýmýz bu kültür seferberliðinde, daha güçlü ve kökleri daha derin bir kültürel miras inþa edeceðimize olan inancýmýz tamdýr."
Bakan Ersoy, Ýletiþim Baþkanlýðý öncülüðünde hazýrlanan kitabýn, Türkiye'nin kültürel deðerlerini, zengin mirasýný ve sahip olduðu potansiyeli gözler önüne seren bir rehber niteliði taþýdýðýna iþaret ederek, "Bu adýmla ayrýca geçmiþ izlerini taþýyan, kökleri derinlere uzanan kültürümüzü, modern dünyanýn gereklilikleriyle buluþturarak, 21. yüzyýlýn Türkiye'sine katkýda bulunmayý da hedefliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Kültürel mirasa sahip çýkmanýn hikayesini anlatan "Kaçýþ Yok" sergisinin de bugün ziyaretçilerin beðenisine sunulduðunu kaydeden Ersoy, "Kültür varlýklarýmýzý korumak için Bakanlýðýmýzýn ilgili birimleri baþta olmak üzere, Türkiyemizin tüm birimlerinin azmini ve hikayesini sizlerle paylaþýyoruz. Benim sizlerden ricam sergimizi dikkatle ziyaret etmeniz olacaktýr." diye konuþtu.
Ersoy, açýlýþ konuþmalarý öncesi, AKM Tiyatro Salonu Fuaye Alaný'nda açýlan "Kaçýþ Yok!" sergisini gezerek bilgi aldý.