Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, Ýsrail'e silah ve mühimmat satýþýnýn durdurulmasýný teminen uluslararasý farkýndalýðýn artýrýlmasý için BM bünyesinde ortak mektup giriþimi baþlattý.
Uluslararasý Adalet Divanýnýn, Ýsrail'in devam eden iþgal, yerleþim yeri ve ilhak uygulamalarý ile Kudüs'ün nüfus yapýsý, karakteri ve statüsünü deðiþtirmeye yönelik tedbirlerinin hukuki sonuçlarýna iliþkin 19 Temmuz 2024 tarihli istiþari görüþünün hayata geçirilmesi amacýyla, Türkiye'nin de aralarýnda bulunduðu 124 ülkenin olumlu oyuyla 18 Eylül 2024 tarihinde BM Genel Kurulu'nda bir karar kabul edildi.
Bu kararla, tüm ülkelere, iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda kullanýlabileceði yönünde makul gerekçelerin bulunduðu durumlarda, Ýsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatýn tedarikini veya sevkiyatýný durdurmaya dönük tedbir almalarý çaðrýsýnda bulunuldu.
Bu çerçevede, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn önerisiyle, Ýsrail'e silah ve mühimmat satýþýnýn durdurulmasýný teminen uluslararasý farkýndalýðýn artýrýlmasý için BM bünyesinde ortak mektup giriþimi baþlatýldý.
Giriþim, Ýsrail'e silah ve mühimmat satýþýnýn durdurularak, Ýsrail'in Gazze baþta olmak üzere iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda gerçekleþtirmekte olduðu uluslararasý insancýl hukuk ve insan haklarý hukuku dahil uluslararasý hukuk ihlallerinin önüne geçmeyi amaçlýyor.
Mektupta, Gazze'nin de aralarýnda bulunduðu iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda, Lübnan'da ve Orta Doðu'nun diðer bölgelerinde týrmanan þiddet ve uluslararasý hukuk ihlallerinden duyulan derin endiþe vurgulanýyor.
Ýhlaller neticesinde çoðunluðunu kadýn ve çocuklarýn oluþturduðu sivil kayýplarýn her geçen gün arttýðýna dikkat çekilen mektupta, bu tehlikeli gidiþatýn durdurulmasý için acil adýmlarýn atýlmasý gerektiði kaydediliyor.
Mektupta, uluslararasý topluma, Ýsrail'e silah ve mühimmat tedariki ve sevkiyatýnýn durdurulmasý çaðrýsýnda bulunularak, BMGK'den bu yönde tedbirler almasý talep edildi.
Söz konusu mektup, 1 Kasým'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi kasým ayý dönem baþkaný Ýngiltere ve BM Genel Kurul Baþkaný Philemon Yang'a iletildi.
Türkiye, Ýsrail'in, Gazze baþta olmak üzere bölgede sürdürmekte olduðu savaþ politikasý karþýsýnda bu ülkeye silah ve mühimmat tedariki ile sevkiyatýnýn ivedilikle sonlandýrýlmasýnýn, uluslararasý toplumun hukuki ve vicdani yükümlülüðü olduðuna inanýyor.
Türkiye'nin öncülüðünde baþlatýlan ortak mektup giriþimine, 52 ülke ile Arap Birliði ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý imzacý oldu.
Ýmzalayan ülkeler arasýnda Türkiye, Filistin, Bahreyn, Bangladeþ, Birleþik Arap Emirlikleri, Bolivya, Brezilya, Brunei Darusselam, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fas, Gambiya, Güney Afrika, Irak, Ýran, Katar, Kazakistan, Kýrgýzistan, Kolombiya, Komorlar Birliði, Kuveyt, Küba, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Meksika, Mýsýr, Moritanya, Namibya, Nijerya, Nikaragua, Norveç, Pakistan, Rusya, Saint Vincent ve Grenadinler, Sao Tome ve Principe, Senegal, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Þili, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Yemen ve Zimbabve yer alýyor.
BAKAN FÝDAN, TÜRKÝYE-AFRÝKA ORTAKLIÐI ÜÇÜNCÜ BAKANLAR GÖZDEN GEÇÝRME KONFERANSI'NIN BASIN TOPLANTISINDA KONUÞTU
Bakan Fidan, Cibuti'de düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklýðý Üçüncü Bakanlar Gözden Geçirme Konferansý'nýn ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.
Konferans vesilesiyle yapýlan temaslarda, baþta Orta Doðu olmak üzere bölgesel ve uluslararasý geliþmelerin ele alýndýðýný söyleyen Fidan, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu hükümetinin sadece Orta Doðu ülkeleri için deðil, küresel düzeyde bir tehdit kaynaðý haline geldiðini belirtti.
"Gazze'de soykýrým var. Her türlü yöntemle buna devam eden Netanyahu'nun niyeti iki devletli çözümü tamamen ortadan kaldýrmaktýr." ifadesini kullanan Fidan, Netanyahu'nun savaþý baþta Lübnan olmak üzere baþka yerlere yaymak için çaba gösterdiðine dikkati çekti.
Ýsrail'in, uluslararasý hukuku daha fazla ihlal etmesine hep beraber engel olunmasý gerektiðine vurgu yapan Fidan, "Bildiðiniz üzere Ýsrail aleyhine Uluslararasý Adalet Divaný'nda açýlan davaya Güney Afrika Cumhuriyeti öncülük etmiþti. Afrika ülkelerinin, küresel vicdanýn sesi haline gelmesi son derece önemlidir. Türkiye bu giriþimi sonuna kadar desteklemektedir." diye konuþtu.
Fidan, Ýsrail'in diðer ülkelerden silah ve mühimmat temin edebildiði için bölgede terör estirdiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Ýsrail'in silah ve mühimmat satýn almasýna engel olmamýz lazým. Bu konudaki duyarlýlýðýmýzý her platformda sürekli gündeme getirmek zorundayýz. Ýsrail'e silah satmanýn soykýrýma ortak olmak anlamýna geldiðini her fýrsatta tekrarlamalýyýz."
Bakan Fidan, bu anlayýþla Ýsrail'e silah ve mühimmat satýþýnýn durdurulmasý için tüm ülkelere çaðrý yapan bir ortak mektup kaleme alýndýðýný söyledi.