Bakan Fidan: Baþkalarýna demokrasi dersi verenlerin Ýsrail'in suçuna ortak olmalarýný kýnýyoruz
ABONE OL

Fidan, Pakistan'ýn baþkenti Ýslamabad'da, Pakistan Dýþiþleri Bakaný Muhammed Ýshak Dar ile görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Görüþmede, bölgesel ve küresel geliþmelerin ele alýndýðýný söyleyen Fidan, Gazze'deki Filistinlilerin de kapsamlý görüþüldüðünü aktardý.

Fidan, Gazze'de devam eden insani felaketin sona ermesi için yapýlan çalýþmalar konusunda fikir alýþveriþinde bulunulduðunu kaydederek, "Ýsrail, insanlýk vicdanýnýn ve ulusal hukukun bütün kýrmýzý çizgilerini aþmýþtýr." dedi.

Ýsrail'in topyekun zafer arayýþýyla tüm bölgeyi yýkým ve savaþa sürüklediðini belirten Fidan, Gazze'deki insanlýk suçlarý karþýsýnda Türkiye ve Pakistan'ýn duruþunun ortak olduðunu kaydetti.

Fidan, Birleþmiþ Milletler (BM) baþta olmak üzere Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve diðer uluslararasý platformlarda yakýn eþ güdümün sürdürüleceðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Diplomasinin bütün araçlarýný kullanarak elimizden gelen ne varsa hepsini yapmaya gayret edeceðiz. Hep söyledik, Ýsrail arkasýna siyasi ve askeri destek almasa bu savaþý devam ettirmek imkaný yoktu. Baþkalarýna sürekli insan haklarý ve demokrasi dersi verenlerin (Ýsrail'in Gazze'de iþlediði) bu suça ortak olmalarýný kýnýyoruz. Gelinen noktada, Ýsrail-Filistin ihtilafýnda geçmiþte yaþananlardan da ders alarak iki devletli çözüme uluslararasý toplumun odaklanmasý gerekmekte. Buradan bir kez daha çaðrýda bulunuyorum, halen Filistin'i tanýmamýþ ülkeler, hak ve adalet namýna en kýsa sürede Filistin'i tanýsýnlar, Ýsrail'in iþlediði suçlara kalkan olan ülkeler de artýk bu yanlýþtan dönsünler, çok geç olmadan."

Bakan Fidan, Ýran Cumhurbaþkaný Reisi ve Dýþiþleri Bakaný Abdullahiyan'ýn helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesine iliþkin þunlarý söyledi:

"Maalesef Ýran'dan gelen vefat haberleri bizleri derinden üzmüþtür. Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi ve kýymetli mevkidaþým, deðerli dostum Hüseyin Emir Abdullahiyan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Dost ve kardeþ Ýran halkýnýn acýsýný derinden paylaþýyoruz. Kaza haberini ilk aldýðýmýz andan itibaren Ýran makamlarýyla, kardeþlerimizle temas halinde olduk."

Türkiye'nin arama kurtarma çalýþmalarý için AFAD, Milli Savunma Bakanlýðý ve diðer kuruluþlarýyla elindeki tüm imkanlarý seferber ettiðini belirten Fidan, "Ama maalesef bu üzücü haber bizi derinden üzdü. Baþta Sayýn Reisi, Sayýn Abdullahiyan ve vefat eden diðer þahýslara Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine baþsaðlýðý ve sabýr diliyorum. Ýran halkýnýn baþý sað olsun." diye konuþtu.

- PAKÝSTAN-TÜRKÝYE DOSTLUÐU

Fidan, Pakistan'ýn Türkiye için ayrý öneme sahip olduðunu vurgulayarak, "Pakistan ve Türkiye arasýnda köklerini tarihten alan sarsýlmaz bir dostluk ve kardeþlik bulunmaktadýr. Bu dostluk ve kardeþlik ruhuyla her zaman ve her konuda birbirimize destek olmaya devam ediyoruz ve devam edeceðiz." dedi.

Pakistan'ýn ayný zamanda Türkiye'nin stratejik ortaðý olduðunu dile getiren Fidan, "Ýþbirliðimiz, bölgesel istikrarý ve güvenliði de desteklemektedir. Pakistan'ýn terörle mücadelesinde her zaman yanýnda olduðumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Terörle mücadelede þehit olan Pakistan kolluk kuvvetleri mensuplarýna ve hayatýný kaybeden masumlara bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandý.

Görüþmelerde ikili iliþkilerin tüm açýlardan ele alýndýðýný ifade eden Fidan, Pakistan'da düzenlenmesi planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi 7. Toplantýsý'nýn da gözden geçirildiðini kaydetti.

Fidan, iki ülke arasýndaki kardeþlik baðlarýný ve potansiyelini hayata geçirmek için ileri adýmlar atýlmasý gerektiðinin altýný çizerek, þunlarý söyledi:

"Özellikle ticaret alanýnda var olan 1 milyar dolarlýk ticaret hacmini 5 milyar dolara çýkarmak için ortak bir hedef koyduk. Ýkili iliþkileri sadece ticari alanlarda deðil daha da yaygýnlaþtýrarak baþta savunma sanayisi olmak üzere yatýrýmlar, bankacýlýk, bilim, teknoloji, inovasyon alanlarý da dahil olmak üzere çok geniþ bir alanda eþ zamanlý olarak kurumsal bir þekilde ilerletme konusunda prensip kararý aldýk."

- "ÝSLAM DÜNYASININ SESÝNÝ DUYURABÝLMEK ÝÇÝN BÝRLÝKTE ÇALIÞMA DEVAM EDECEK"

Bakan Fidan, Türkiye'nin Pakistan'ý bölgesel ve küresel konularda desteklediðinin altýný çizdi.

Pakistan'ýn Afganistan'la uzun bir sýnýrýnýn bulunduðuna dikkati çeken Fidan, "Baþta terör olmak üzere birçok konuda Pakistan, Afganistan'daki geliþmelerden etkilenmekte. Bu konuda neler yapýlabilir, son durum nedir, onu da etraflýca görüþme imkanýmýz oldu. Afgan kardeþlerimizin kalýcý huzura ve istikrara kavuþmasý ortak temennimizdir. Bu amaçla Pakistan'la beraber neler yapabiliriz, bunu masaya yatýrma imkanýmýz oldu." dedi.

Fidan, Pakistan'ýn Umman Denizi'ne ulaþan coðrafi konumuyla büyük ve stratejik öneme sahip olduðunu vurgulayarak, "Afganistan'a komþu olmasý hasebiyle küresel güvenlik baðlamýnda da önemli bir rolü bulunmaktadýr. Türkiye ve Pakistan, Ýslam dünyasýnýn sesini duyurabilmek için birlikte çalýþmaya devam edecek, Türkiye ve Pakistan'ýn ortak çabalarý çok kritik coðrafyalarda barýþ, huzur ve refahýn saðlanmasý için büyük katký saðlayacaktýr." þeklinde konuþtu.