Bakan Fidan da katýlýyor: NATO Gayriresmi Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý yapýlacak
ABONE OL

Çekya'nýn baþkenti Prag'da 30-31 Mayýs'ta gayriresmi formatta NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý yapýlacak.

NATO Gayriresmi Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'nda düzenlenecek oturumlarda, 9-11 Temmuz'da Washington'da tertiplenecek NATO Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi'nin hazýrlýklarý ile bu çerçevede baþta caydýrýcýlýk ve savunma baðlantýlý hususlar olmak üzere NATO'nun gündemindeki temel meselelerin, Ukrayna'nýn desteklenmesine ve NATO'nun güney kanadýna yönelik çalýþmalarýn ele alýnmasý öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin, NATO'nun 75. yýl dönümüne de denk gelen Washington Zirvesi'nde "müttefikler arasýnda savunma ticaretinin önündeki kýsýtlamalarýn ve engellerin kaldýrýlmasý" ve "terörizmle mücadele konularýnda 2023 Vilnius Zirvesi'nde alýnan kararlarýn takibi" olmak üzere iki ana önceliði bulunuyor.

Bu çerçevede, Dýþiþleri Bakaný Fidan'ýn toplantýda ve temaslarýnda, müttefiklik ruhuna uygun þekilde, savunma sanayisi alanýndaki yaptýrým, kýsýtlama ve engellemelerin tamamen kaldýrýlmasý gerektiðinin altýný çizmesi, Türkiye'nin müttefiklerin Vilnius Zirvesi taahhütlerine riayet etmeleri talebini yinelemesi bekleniyor.

Bakan Fidan'ýn, söz konusu yaptýrým, kýsýtlama ve engellemelerin sadece bireysel olarak müttefiklerin ulusal savunma kapasitelerine deðil, Ýttifak'ýn mevcut uluslararasý güvenlik ortamýnda genel olarak caydýrýcýlýk ve savunma gayretlerine ve kapasitesine de zarar verdiðini vurgulamasý öngörülüyor.

Bu taahhüdün yerine getirilmesinin, müttefiklerin gayrisafi yurt içi hasýlalarýnýn (GSYH) en az yüzde 2'sini savunma harcamalarýna ayýrma hedefine ulaþmalarýna doðrudan katký saðlayacaðýna dikkati çekebileceði bekleniyor.

Terörizmle mücadele NATO'nun savunma ve caydýrýcýlýk yapýlanmasýyla doðrudan baðlantýlý olurken, terörizm Ýttifak'a yönelik iki ana tehditten biri.

- FÝDAN, TERÖRÝZMLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI ÇABALARA NATO'NUN KATKISININ ARTMASI GEREKTÝÐÝNÝ VURGULAYACAK

Bakan Fidan'ýn bu kapsamda, terörizmle mücadele konusundaki uluslararasý çabalara NATO'nun katkýsýnýn artmasý gerektiðini vurgulamasý, müttefiklere baþta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütleriyle mücadele konusundaki Türkiye'nin beklentilerini aktarmasý ve terör örgütleriyle çýkar temelli ortaklýk iliþkisine girilmesinden derhal vazgeçilmesi çaðrýsýnda bulunmasý bekleniyor.

Öte yandan Bakan Fidan'ýn terörizm tehdidiyle ortak mücadelenin NATO'nun güney kanadýnýn ve Avrupa'nýn güvenliði için temel unsurlarýn baþýnda geldiðini vurgulamasý ve Avrupa'nýn savunma ve güvenliðinin daha etkin þekilde saðlanabilmesine yönelik Türkiye'nin görüþlerini aktarmasý öngörülüyor.

Bakan Fidan'ýn NATO Gayriresmi Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý kapsamýnda ikili görüþmeler yapmasý da planlanýyor.

Her yýl üç NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý düzenlenirken, bu toplantýlarýn ikisi resmi formatta Brüksel'deki NATO Karargahýnda, biri gayriresmi formatta müttefik ülkelerden birinin ev sahipliðinde yapýlýyor.

2024 yýlýnýn ilk NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý, 3-4 Nisan'da Brüksel'de düzenlenmiþti.