Bakan Fidan: Irak'tan PKK'yý ''terör örgütü'' olarak tanýmasýný bekliyoruz
ABONE OL

Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dýþiþleri Bakanlýðý ve ilgili kurumlarýnýn 2025 yýlý bütçesinin sunumunu yaptý.

Dýþiþleri Bakanlýðýnýn 2025 Mali Yýlý bütçe tasarýsýnýn görüþülmesi vesilesiyle burada bulunmaktan memnuniyet duyduðunu belirten Fidan, Türkiye'nin baðýmsýz ve milli dýþ politikasýnýn, kadim coðrafyasýný ve þanlý tarihini, mirasýný, köklü devlet geleneðini, insani ve vicdani deðerlerini yansýttýðýný kaydetti.

Fidan, "Dýþ politikamýzý bu ilkelerden aldýðýmýz güçle yürütmekte, dünyanýn her bölgesinde ülkemizin çýkarlarý ve bekasý doðrultusunda azimle çalýþmaktayýz. Dýþiþleri Bakanlýðýmýzýn milli güvenlik sistemimizin temel bir parçasý olduðu bilinciyle hareket etmekteyiz. 360 derece dýþ politika anlayýþýyla her kýtada ayak izimizi bulundurmaktayýz. Tehditlere karþý dururken fýrsatlarý da ayný anda deðerlendirebiliriz." dedi.

Türkiye'nin barýþta kararlý, bölgesinde güçlü ve dünyada saygýn bir dýþ politika yürüttüðünü kaydeden Fidan, "Kazandýðýmýz tecrübeler meselelere daha iyi mukabele etmemizi ve hedeflerimizi hayata geçirmemizi saðlamaktadýr." diye konuþtu.

Fidan, dünyanýn artýk uluslararasý iliþkilerinin çok boyutlu ve çok katmanlý olarak öne çýktýðýný anlatarak, Türkiye'nin de dýþ iliþkilerine bu perspektiften yaklaþtýðýnýn altýný çizdi.

"Ülkemizin güvenlik, savunma, istihbarat, teknoloji, ekonomi, ticaret ve enerji, ulaþtýrma, saðlýk, kültür, turizm dahil birçok alandaki hedeflerini bütüncül olarak ele almaktayýz." diyen Fidan, ilgili kurum ve kuruluþlarla yakýn ve etkin bir eþgüdüm içinde çalýþýldýðýný vurguladý.

- "PEK ÇOK SINAMA ÝLE KARÞI KARÞIYAYIZ"

Fidan, bütçe görüþmeleri vesilesiyle 2024'ün muhasebesini yapmak ve Türkiye dýþ politikasýnda öne çýkan konulara iliþkin tespit ve deðerlendirmeleri paylaþmak istediðini belirterek þunlarý kaydetti:

"Ülkemiz çok boyutlu ve zorlu sýnamalarla kuþatýlmýþ bir coðrafyada yer almaktadýr. Bölgemizdeki son geliþmeler bunu açýkça ortaya koymaktadýr. Uluslararasý alanda ciddi kýrýlmalarýn yaþandýðý, uluslararasý sistemin temellerinin sarsýldýðý, rekabetin arttýðý jeopolitik ve ekonomik denklemin yeniden þekillendiði bir dönemden geçiyoruz.

Donmuþ ve aktif çatýþmalardan düzensiz göçe, yabancý düþmanlýðý ve Ýslam karþýtlýðýndan iklim krizine, sosyal adaletsizlikten yeni teknolojilerin yol açtýðý risklere kadar pek çok sýnama ile karþý karþýyayýz."

Bakan Fidan, küresel ekonomideki duraðanlaþmanýn ve krizlerin ülkeleri farklý coðrafyalarda yeni kaynak arayýþlarýna yönelttiðini, kritik mineraller ve ham maddelere sahip ülkelerin farklý güçlerin rekabet alanýna dönüþtüðünü belirtti.

Terör örgütlerinin ideolojik emelleri doðrultusunda Orta Doðu, Afrika ve Asya baþta olmak üzere farklý coðrafyalarda eylemlerini sürdürdüðünü kaydeden Fidan, "Bazý ülkeler tarafýndan da kendi çýkarlarý doðrultusunda eðitilen ve donatýlan terör örgütleri, risk olmaya devam etmektedir." diye konuþtu.

- SÝBER ALAN YENÝ SAVAÞ CEPHESÝ

"Bölgemiz, kuzeyde Rusya ve Ukrayna arasýndaki savaþýn, yaný baþýmýzdaki Suriye ve Irak'taki terör belasýnýn ve güneyde Ýsrail'in Ýran'ý da içine alan bölgesel bir savaþ çýkarma giriþimlerinin istikrarsýzlaþtýrýcý etkileri altýndadýr." diyen Fidan, kara, hava, deniz ve uzayýn yaný sýra siber alanýn beþinci savaþ cephesi olduðunun altýný çizdi.

Sosyal medyanýn ve siber ortamýn mevcut tehditleri daha da derinleþtirdiðine dikkati çeken Fidan, tüm bunlarýn bilinciyle politika önerileri oluþturulduðunu, devletin izleyeceði hareket tarzý ve ön alýcý adýmlarý tespit etme, fýrsatlarý ortaya koyma ve dýþ iliþkileri güçlendirme yönünde azimle çalýþýldýðýný vurguladý.

Fidan, "Bu itibarla bu yýlki bütçe kitapçýðýmýzýn baþlýðýný 'Belirsizlikler Çaðýnda Kararlý ve Güçlü Türk Dýþ Politikasý' olarak belirledik." dedi.

- "ÞU ANA KADAR LÜBNAN'DA HAYATINI KAYBEDEN SÝVÝLLERÝN SAYISI 3 BÝNÝ AÞMIÞTIR"

Baþta Filistin olmak üzere, bölgenin Ýsrail saldýrganlýðýnýn ve savaþ tehdidinin baskýsý altýnda olduðuna dikkati çeken Fidan, "Gazze'de uyguladýðý soykýrýmý, Batý Þeria ve Doðu Kudüs'teki mezalimini tüm þiddetiyle sürdüren Ýsrail, yaklaþýk 44 bin Filistinliyi katletmiþ, geride kalanlarý ise açlýk ve bulaþýcý hastalýklarla mücadeleye mahkum etmiþtir. Þu ana kadar Lübnan'da hayatýný kaybeden sivillerin sayýsý 3 bini aþmýþtýr." dedi.

Bakan Fidan, Hamas ve Hizbullah hedef alýnýrken asýl amacýn, Filistinlileri kendi topraklarýnda yaþayamayacak hale getirmek ve göçe zorlamak olduðunu vurgulayarak, Birleþmiþ Milletler temelli uluslararasý düzenin büyük yara aldýðýný söyledi.

"Uluslararasý hukukun yaný sýra, insanlýðýn da rafa kaldýrýldýðý bir döneme girilmiþtir. Ýsrail, cezasýz kalmanýn verdiði özgüvenle, Filistin'deki mezalimini sona erdirmek bir yana, savaþý Lübnan'a ve diðer bölge ülkelerine taþýmýþtýr." ifadesini kullanan Fidan, Ýsrail ve Ýran arasýnda doðrudan yaþanan gerginlikle savaþýn yayýlma riskinin daha da arttýðýný belirtti.

Fidan, Ýsrail'in Lübnan'da Türkiye'nin de katký saðladýðý BM Geçici Görev Gücü UNIFIL'i hedef aldýðýný, Yakýn Doðu'daki Filistin Mültecilerine Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýný (UNRWA) yasaklama kararý aldýðýný hatýrlattý.

Türkiye'nin daima Filistin halkýnýn yanýnda olduðunu ve soykýrýma sessiz kalmadýðýný aktaran Fidan, Ýsrail'in amacýnýn savaþý bölgeye yaymak olduðuna baþýndan beri dikkat çektiðini anlattý.

- 'ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM' HARÝCÝNDE BÝR YOL OLMADIÐINI VURGULADIK

Fidan, "Yürüttüðümüz yoðun temaslarla bu gerçekliði her platformda dile getirdik. 'Ýki Devletli Çözüm' haricinde bir yol olmadýðýný vurguladýk ve bunu hayata geçirmek için daha ilk aylarda 'garantörlük mekanizmasý' önerisinde bulunduk. Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý-Arap Ligi Filistin Temas Grubu, ülkemizin yönlendirmesi ve katkýsýyla hayata geçirildi." dedi.

Grup üyeleriyle birlikte ateþkesin saðlanmasý, insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý ve Filistin'in devlet olarak tanýnmasý için 18 baþkent ve uluslararasý kuruluþla giriþimde bulunulduðunu söyleyen Fidan, Türkiye'nin Ýsrail üzerinde baský uygulamak üzere diplomatik çabalarýnýn hýz kesmeden devam ettiðini anlattý.

Fidan, bu giriþimler sayesinde bir yýl önce ateþkesten bahsetmekten çekinen ülkelerin, bugün ateþkes ve iki devletli çözüm savunucusu olduðunu görmekten memnuniyet duyduklarýný kaydederek, son dönemde Ýspanya, Norveç, Ýrlanda ve Slovenya da dahil 9 ülkenin Filistin'i tanýdýðýný hatýrlattý.

Türkiye'nin giriþimleri neticesinde Filistin'in ilk kez BM Genel Kurulunda üye ülkeler arasýnda masada yer aldýðýný söyleyen Fidan, Temas Grubu olarak Ankara'da, çeþitli baþkentlerde iki devletli çözümün uygulanmasý için toplantý dizisi baþlatýldýðýný ve böylelikle uluslararasý toplumun harekete geçirildiðini kaydetti.

"Mayýs ayýnda Ýsrail'le ihracat ve ithalat iþlemlerini hatýrlayacaðýnýz gibi durdurmuþtuk." ifadesini kullanan Fidan, þunlarý kaydetti:

"Ýsrail'e silah ambargosu uygulanmasýnýn BM Güvenlik Konseyi tarafýndan gündeme alýnmasýný teminen Birleþmiþ Milletlerde bir giriþim baþlattýk. Bu çerçevede hazýrlanan ortak mektup, 52 ülkenin ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ile Arap Ligi'nin imzasýyla 1 Kasým'da BM Genel Sekreterliðine tevdi edilmiþtir. Ýsrail'e silah satýþýnýn durdurulmasý için çabalarýmýzý sürdüreceðiz. Ýsrail'in uluslararasý hukuk önünde hesap vermesini teminen, tüm uluslararasý mekanizmalarýn iþletilmesi için de gayret göstermekteyiz."

Güney Afrika'nýn Ýsrail aleyhine Uluslararasý Adalet Divanýnda açtýðý davaya Türkiye'nin müdahillik baþvurusunu 7 Aðustos'ta sunduðunu hatýrlatan Fidan, ekonomik bir platform olan Geliþen 8 Ülke (D-8) Ekonomik Ýþbirliði Örgütünün ilk kez siyasi bir gündemle Filistin için Ýstanbul'da toplanmasýný saðladýklarýný da anýmsattý.

Fidan, Ýsrail'in bazý ülkelerden temin ettiði diplomatik, ekonomik ve askeri yardýmý da açýklýkla ortaya koyarak bu ülkelere Ýsrail'e yardýmlarý kesme çaðrýsýnda bulunduklarýný vurguladý.

- TÜRKÝYE, GAZZE'YE EN FAZLA YARDIM GÖNDEREN ÜLKE

Ýsrail'i uluslararasý toplum içinde tecrit etmek ve uluslararasý toplumu harekete geçirmek için her türlü gayreti gösterdiklerini dile getiren Fidan, ayný zamanda Türkiye'nin Gazze'ye en fazla yardým gönderen ülke olduðunu ve bugüne kadar gönderilen 88 bin ton insani yardýmla Gazze'ye en çok ayni yardým gönderen ülke konumunda yer aldýðýný söyledi.

Fidan, Ýsrail'in Doðu Kudüs ve Mescid-i Aksa'nýn statüsünü deðiþtirmeye yönelik politikalarýna tepkilerini en güçlü þekilde ortaya koyduklarýný vurgulayarak, "Bu krizi aþmanýn tek yolu, 1967 sýnýrlarýnda, baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz, egemen ve coðrafi bütünlüðe haiz bir Filistin Devleti'nin vücut bulmasýndan geçiyor. Bu yöndeki çalýþmalarýmýza kararlýlýkla devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

- RUSYA-UKRAYNA SAVAÞI

Türkiye'yi doðrudan etkileyen bir diðer çatýþma alanýnýn da ülkenin kuzeyinde 3 yýldýr devam eden Rusya-Ukrayna Savaþý olduðuna iþaret eden Fidan, savaþýn bölgesel ve küresel etkilerinin azaltýlmasýna ve Türkiye'ye yönelik risklerini bertaraf etmeye yönelik çabalarý 2024'te de hýz kesmeden sürdürdüklerini anlattý.

Fidan, küresel bir gýda krizinin önlenmesini saðlayan Karadeniz Tahýl Giriþimi ile yaklaþýk 33 milyon ton tahýl ürününün dünyaya ulaþtýrýlmasýna vesile olduklarýný hatýrlatarak, 2024'te de gýda piyasalarýnýn istikrarsýzlýða sürüklenmemesi ve savaþýn Karadeniz'e sýçramamasý için Karadeniz'de ticari seyrüsefer emniyeti saðlanmasýna yönelik çalýþmalara aðýrlýk verdiklerini söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasýndaki savaþýn sona erdirilmesi konusunda tüm barýþ giriþimlerine destek verirken, her iki tarafýn da yer aldýðý kalýcý çözümün gerekliliðini dile getirdiklerini kaydeden Fidan, "Taraflarla sürdürdüðümüz düzenli siyasi diyaloðumuz ve adil aracý rolümüzle, barýþýn saðlanmasý için yoðun çalýþan bir ülkeyiz. Kýrým Tatarlarý baþta olmak üzere siyasi tutuklularýn, savaþ esirlerinin ve sivillerin ailelerine kavuþturulmasý için temaslarýmýza devam ediyoruz." diye konuþtu.

- "PKK'YA KARÞI MÜCADELEMÝZÝ TAVÝZSÝZ DEVAM ETTÝRECEÐÝZ"

Fidan, Ýsrail'in savaþý yayma giriþimlerinin, Astana Süreci ile oluþan ve Suriye'de kan dökülmesini durduran ortamý tehdit etmeye baþladýðýný ve her türlü belirsizliðe açýk hale getirdiðini vurguladý.

Bu itibarla Türkiye'nin Suriye'ye yönelik politikasýnýn ana unsurlarýnýn, terör unsurlarýnýn temizlenmesi, ülkenin birlik ve toprak bütünlüðünün korunmasý, siyasi süreçte ilerleme saðlanmasý, ayrýca Suriyelilerin güvenli ve gönüllü bir þekilde ülkelerine dönmesinden oluþtuðunu aktaran Fidan, "Terör örgütü PKK'nýn hiçbir meþruiyeti olmayan sözde 'yerel seçim' tertipleme gayretlerini kararlý duruþumuz sayesinde akim býraktýk. Bu tür giriþimlere önümüzdeki dönemde de izin vermeyecek, bölücü terör örgütüne karþý mücadelemizi tavizsiz devam ettireceðiz." ifadelerini kullandý.

Fidan, 23 Ekim'de Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii AÞ'ye (TUSAÞ) düzenlenen hain saldýrýnýn ardýndan Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik hava harekatlarýnýn bu kararlýlýðýn göstergesi olduðunun altýný çizdi.

Sahada sükunetin devamý amacýyla Rusya ve Ýran ile Astana Platformu çerçevesindeki çabalarýnýn önemli olduðuna dikkati çeken Fidan, bir yandan da ABD ile Suriye konusunda baþlatýlan istiþareleri sürdürdüklerini söyledi.

Fidan, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn stratejik bir yaklaþýmla önerdiði diyaloðun, Suriye rejimi tarafýndan Suriye halkýnýn yararýný önceleyecek bir yaklaþýmla deðerlendirilmesinin temel beklentileri olduðuna dikkati çekti.

- IRAK'IN ÝSTÝKRARI VE GÜVENLÝÐÝ BÖLGENÝN BARIÞI ÝÇÝN ÖNEMLÝ

Irak'ýn istikrarý ve güvenliðinin, bölgenin barýþý ve refahý için önemli olduðuna iþaret eden Fidan, Irak'ýn Orta Doðu'daki þiddet sarmalýnýn içine çekilmemesi gerektiðini temaslarýnda vurguladýklarýný aktardý.

Fidan, Irak'ýn güçlendirilmesi ve yeniden inþa çabalarýna en önemli desteði Türkiye'nin verdiðine iþaret ederek, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn nisanda Irak'a yaptýðý ziyaretin iliþkilerde kritik bir dönüm noktasýný teþkil ettiðine dikkati çekti.

Ziyarette Irak ile Türkiye iliþkilerinin kurumsal çerçevesinin güçlendirilmesi için 27 hukuki belge imzalandýðýný kaydeden Fidan, Irak'la iþbirliði mekanizmalarýný etkin þekilde iþlettiklerini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin doðal ortaðý olduðu Kalkýnma Yolu Projesi'ne tam destek verdiklerini belirterek, 2024'te Irak'la güvenlik ve terörle mücadele odaklý temaslarý yoðunlaþtýrdýklarýný dile getirdi.

- "IRAK'TAN PKK'YI "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIMASINI BEKLÝYORUZ"

PKK'nýn Irak tarafýnca "yasaklý örgüt" ilan edilmesinin Türkiye için kritik bir adým olduðunu vurgulayan Fidan, "Irak'ýn, PKK'yý resmen 'terör örgütü' olarak tanýmasý ve topraklarýndan tamamýyla tasfiye etmesi yönündeki beklentimiz bakidir. Meþru güvenlik endiþelerimiz karþýlanmadýkça, uluslararasý hukuka uygun olarak icra ettiðimiz terörle mücadele operasyonlarýmýz hýz kesmeden devam edecektir. Diðer yandan, Türkmen soydaþlarýmýzýn hak ve menfaatlerini koruma yönündeki giriþimlerimizi de sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Fidan, yýllarca iç savaþ, terör ve iþgalle uluslararasý güvenlik sistemini etkileyen Afganistan'da, istikrarýn ve güvenliðin saðlanmasýnýn bölgesel düzeyde yeni fýrsatlarý ortaya çýkaracaðýný dile getirdi.

Türkiye'nin bölgesel çabalarýný sürdürmekte olduðunu ve Afganistan'ýn yeniden inþasý için elini taþýn altýna koyduðunu belirten Fidan, Türkiye'nin ülkedeki tüm kesimlerin temsil edildiði, haklarýnýn gözetildiði, adil bir yapýya sahip, güvenli Afganistan vizyonunu sorunun taraflarýyla sürekli paylaþtýðýný anlattý.

Fidan, Türkiye'nin kardeþ Pakistan'ýn yaný sýra dostane iliþkilere sahip olduðu tüm bölge ülkeleriyle karþýlýklý yarara dayalý iliþkileri geliþtirmesinin, dýþ politikanýn önemli hedeflerinden olduðunu ifade etti.

Bölgede son dönemde yaþanan geliþmelerin Ýran'la diyaloðun önemini artýrdýðýna iþaret eden Fidan, Türkiye-Ýran Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi 8. Toplantýsý'ný, 24 Ocak'ta Ankara'da düzenlediklerini anýmsattý.

Fidan, müteakip dönemde ikili iliþkileri ilerletmenin yaný sýra bölgesel konularda da istiþareleri ilk elden yürüttüklerini anlattý.

- GÜNEY KAFKASYA'DA KALICI BARIÞ HÝÇ OLMADIÐI KADAR YAKIN

Güney Kafkasya'da kalýcý barýþýn bugün hiç olmadýðý kadar yakýn olduðuna iþaret eden Fidan, þunlarý kaydetti:

"Kuþkusuz, bu noktaya gelinmesinin temelinde, kardeþ Azerbaycan'ýn Karabað'daki topraklarýnda iþgale son vermesi bulunmaktadýr. Azerbaycan'la ikili iliþkilerimizi örnek seviyede sürdürmekteyiz. Birçok uluslararasý meseleye çözüm getirme gayretini ortaklaþa sergilemekteyiz. Ermenistan'ýn savaþ sonrasýnda tercihini barýþ ve istikrardan yana kullanmaya devam etmesi memnuniyet vericidir. Hem Azerbaycan'ý hem de Ermenistan'ý bu tarihi fýrsatýn kaçýrýlmamasý için teþvik etmekteyiz."

Fidan, taraflarýn uzun bir aradan sonra ilk kez üçüncü bir ülkenin dahli olmadan Ýstanbul'da baþ baþa bir görüþme yaptýðýný anýmsatarak, Güney Kafkasya baðlamýnda Ermenistan'la yürüttükleri normalleþme sürecinin de önemli olduðunu vurguladý.

Türkiye'nin yapýcý iradesinin, ikili iliþkileri kademeli olarak Azerbaycan'la eþgüdüm içinde normalleþtirilmesi yönünde olduðunu kaydeden Fidan, Ýstanbul'da ekimde düzenlenen 3+3 Bölgesel Ýþbirliði Platformu toplantýsýnda, bölgeyi ilgilendiren tüm konularý yapýcý bir anlayýþla ele aldýklarýný anlattý.

Fidan, Güney Kafkasya'da bölgesel sahiplenmenin güçlü bir tezahürü olan platformun, kurumsal bir yapýya doðru evrildiðini dile getirerek, bölgeye barýþ ve istikrarýn gelmesiyle, bölgede yalnýzca insani þartlarýn deðil, ticaret, baðlantýsallýk ve kalkýnmaya dönük hamlelerin atýlacaðýný hep beraber izleyeceklerini söyledi.

- "AB'DEN BEKLENTÝMÝZ KAPSAYICI VE VÝZYONER BÝR TUTUM BENÝMSEMESÝ"

Fidan, Türkiye'nin Avrupa Birliði üyeliði hedefine baðlýlýðýný koruduðunun altýný çizerek, 5 yýl aradan sonra Avrupa Birliði üye devletlerinin, Türkiye'yi Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliði (AB) Gayriresmi Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'na (Gymnich) davet ettiðini anýmsattý.

Toplantýdaki olumlu atmosferin ve Türkiye'nin stratejik önemine yapýlan vurgunun, AB üst düzey yetkilileri ile temaslarda da gündemi belirlediðini ve iliþkilerin geliþtirilmesi mesajlarýnýn öne çýkarýldýðýný kaydeden Fidan, "Ancak, Avrupa Birliði tarafýnda kýsa vadeli ve günün koþullarýna uygun olmayan politikalarýn aðýr bastýðýný maalesef görmekteyiz. Temaslarýmýzda, AB'den beklentimizin, iliþkilerimizde geleceðe yönelik, kapsayýcý ve vizyoner bir tutum benimsemesi olduðunu vurguluyoruz." diye konuþtu.

Fidan, milli dava Kýbrýs meselesinde Türkiye ile temas sonrasýnda Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kýbrýs Þahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ýn hazýrladýðý raporun, taraflar arasýnda ortak zemin bulunmadýðýný ortaya koyduðunu dile getirdi.

Dolayýsýyla Kýbrýs Adasý'nda iki ayrý halk ve iki ayrý devlet bulunduðu gerçeðinin bir kez daha teyit edildiðinin altýný çizen Fidan, "Kýbrýs Türk halkýnýn egemen eþitliði ve eþit uluslararasý statüsü için giriþimlerimizi devam ettirmekteyiz. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'yle doðrudan uçuþlar ve doðrudan ticaretin baþlamasý ve KKTC liderliðine üçüncü ülkelerdeki muhataplarýyla temas imkaný saðlanmasý konularýný öne çýkarmaktayýz." ifadelerini kullandý.

Fidan, bu çabalar sonucunda KKTC'nin Türk Devletleri Teþkilatý Zirvelerine en üst düzeyde katýlýmýnýn saðlandýðýný söyledi.

Bakan Fidan, Yunanistan'la üst düzey görüþmelerde, pozitif gündemin geliþtirilmesine yönelik çabalarý yoðunlaþtýrarak diyalog mekanizmalarýný daha iþlevsel kýldýklarýný, "Dostane Ýliþkiler ve Ýyi Komþuluk Hakkýnda Atina Bildirgesi"nden hareketle, Yunanistan'ýn provokasyonlardan uzak durmasý yönündeki beklentilerini Yunan tarafýnýn dikkatine sunduklarýný ve 8 Kasým'daki Yunanistan ziyaretinde bu yönde yakýn istiþarede bulunulmasý için somut adýmlar atýldýðýný söyledi.

2025'in baþýnda 6. Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Toplantýsý'nin Ankara'da düzenleneceðini belirten Fidan, Batý Trakya Türk Azýnlýðý ve Oniki Adalar'da yaþayan soydaþlarýn, Yunanistan'la iliþkilerde öncelik verdikleri konulardan biri olduðunu ve Batý Trakya Türk Azýnlýðý'nýn sorunlarýnýn çözülmesinin takipçisi olduklarýný dile getirdi.

- "BALKANLAR'DA TÜM AKTÖRLERLE ETKÝLEÞÝMÝ ÖNCELEYEN BÝR ROL OYNUYORUZ"

Fidan, Türkiye'nin Ege ve Doðu Akdeniz'deki hak ve çýkarlarýný hassasiyetle korumaya devam ettiklerini vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Son Atina ziyaretimizde de bu konudaki kararlý tutumumuzu ortaya koyduk. Küresel aktörlerin rekabet coðrafyalarýndan olan Balkanlar'da ülkemiz, etkin bir aktör olmaya devam etmektedir. 2024'teki temaslarýmýzda her bir Balkan ülkesi ile geliþtirdiðimiz stratejik iliþkilerle, ticaretten yatýrýma, savunma ve güvenlik iþbirliðinden kültürel etkileþime iþbirliklerimizi derinleþtirdik. Her bakýmdan ayrýlmaz bir parçasý olduðumuz bölgede yapýcý, öncü ve tüm aktörlerle etkileþimi önceleyen bir rol oynamaktayýz. Balkanlar'daki soydaþ ve akraba topluluklarýmýzla yakýn temas halinde, onlarýn huzur ve refahý için ilgili ülke makamlarýyla iþbirliði yapmaktayýz."

NATO'nun karþý karþýya bulunduðu karmaþýk güvenlik sýnamalarýnýn, kabiliyet, kapasite ve müttefiklik ruhu itibarýyla Türkiye'nin ittifak içerisindeki önemini bir kez daha gösterdiðini belirten Fidan, Türkiye'nin giriþimleri sonucunda, temmuz ayýnda Washington'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde terörizmle mücadelede NATO'nun rolünün güçlendirilmesi ve müttefikler arasýnda savunma sanayii ticaretindeki kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasýnda mutabýk kalýndýðýný hatýrlattý.

Türkiye'nin NATO Kosova Gücü Komutanlýðý görevini baþarýyla tamamlayarak Ekim 2024'te bu görevi Ýtalya'ya devrettiðini hatýrlatan Fidan, "Ülkemizin öncülüðünde Romanya ve Bulgaristan'la birlikte Karadeniz'de Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubu'nu Temmuz ayýnda operasyonel hale getirdik. 2025'te NATO Dýþiþleri Bakanlarý Gayrýresmi Toplantýsý'na ve 2026 yýlý NATO Zirvesi'ne ev sahipliði yapacaðýz." ifadelerini kullandý.

Türk savunma sanayinin kaydettiði geliþimin, birçok uluslararasý aktörle tesis edilen savunma iþbirliðinin de itici gücünü oluþturduðunu belirten Fidan, müttefiklik iliþkileriyle baðdaþmayan Türkiye'ye yönelik yaptýrým ve kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasýyla ilgili taleplerini, temaslarýnda güçlü ve ýsrarlý biçimde gündemde tuttuklarýný ve çalýþmalarýnýn neticelerini almaya baþlamaktan memnuniyet duyduklarýný söyledi.

- "YENÝ ABD YÖNETÝMÝYLE MÝLLÝ ÇIKARLARIMIZ DOÐRULTUSUNDA YAPICI BÝR DÝYALOG KURMAYI HEDEFLÝYORUZ"

"Yýl içinde Kanada ve Norveç ülkemize yönelik kýsýtlamalarý kaldýrma kararý almýþtýr. Almanya'yla yürüttüðümüz süreç de olumlu istikamette ilerlemektedir." diyen Fidan, ABD yönetimiyle yýl boyunca temaslarýnda, terör örgütü PKK/YPG/SDG ile FETÖ'ye yönelik tutum ve tek taraflý yaptýrýmlarýn iliþkilere zarar verdiðini her fýrsatta vurguladýklarýný aktardý.

Fidan, "Ekonomi, ticaret, enerji, iklim, savunma, terörle mücadele, bölgesel konularý kapsayan stratejik mekanizma çerçevesinde gerçekleþtirdiðimiz istiþarelerle diyaloðumuzu güçlendirdik. F-16 tedarik talebimizi sözleþme ile sonuçlandýrdýk. Yeni ABD yönetimiyle milli çýkarlarýmýz doðrultusunda yapýcý bir diyalog kurmayý hedefliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Körfez ülkeleriyle iliþkileri ortak çýkarlar temelinde stratejik düzeyde her alanda güçlendirdiklerini belirten Fidan, Türkiye-Körfez Ýþbirliði Konseyi (KÝK) Dýþiþleri Bakanlarý toplantýsýnýn 8 yýl aradan sonra gerçekleþtirildiðini, toplantýda, Türkiye-KÝK Eylem Planý'nýn onaylandýðýný ve Türk þirketlerinin Körfez'le iþbirliðinin arttýrýlmasýnýn saðlandýðýný söyledi.

Fidan, Körfez ülkeleriyle çok taraflý platformlarda bölgesel konularda iþbirlikleri yaptýklarýný, Yemen'deki ihtilafýn, kalýcý bir siyasi çözümle sona erdirilmesini desteklediklerini kaydetti.

- "MISIR'LA BÖLGESEL ÝSTÝKRAR VE REFAH ODAKLI BÝR ÝÞBÝRLÝÐÝ DÖNEMÝNE GÝRDÝK"

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) bünyesindeki çalýþmalara yýl içinde aktif katýlým gösterdiklerini belirten Fidan, 2025'te ÝÝT 51. Dýþiþleri Bakanlarý Konseyi Toplantýsý'na Ýstanbul'da ev sahipliði yapacaklarýný aktardý.

Fidan, Mýsýr'la iliþkilerde normalleþme sürecinin, liderlerin karþýlýklý ziyaretleri ve ilk Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi Toplantýsý'yla tamamlandýðýný belirterek, "Mýsýr'la bölgesel istikrar ve refah odaklý bir iþbirliði dönemine girdik. Bu süreçte, Doðu Akdeniz'de gerilimin azaltýlmasý, Filistin sorununun çözülmesi ve Libya'da birliðin saðlanmasý yönünde ortak adýmlar atmaktayýz. Keza Arap ülkeleriyle geliþen iliþkilerimiz kapsamýnda Arap Ligi ile de iliþkilerimiz canlandý. 10 Eylül'de Kahire'de düzenlenen Arap Ligi Dýþiþleri Bakanlarý Konseyi Toplantýsý'na 13 yýl aradan sonra katýldýk." deðerlendirmesinde bulundu.

Libya'nýn birliði ve bütünlüðüyle bu ülkede kalýcý istikrar ve barýþýn tesisinin öncelikleri olduðunu aktaran Fidan, sahadaki mevcudiyetin, sükunetin korunmasýna ve siyasi sürecin ilerletilebileceði zeminin pekiþmesine katký saðladýðýný belirtti.

Fidan, Libya'da tüm kesimlerle diyaloðu artýrdýklarýný, Türkiye'nin Afrika Ortaklýk Politikasý doðrultusunda kýtanýn barýþ, istikrar ve refahýna ikili ve çok taraflý zeminde katkýda bulunmaya devam ettiðini ve bu kapsamda son olarak 2-3 Kasým'da Cibuti'de Türkiye-Afrika Ortaklýðý 3. Bakanlar Gözden Geçirme Konferansý'ný gerçekleþtirdiklerini hatýrlattý.

Türkiye'nin Afrika'yla katlanarak artan ticaret ve yatýrýmlarýnýn, iliþkilerin ulaþtýðý boyutun göstergesi olduðunu vurgulayan Fidan, Afrika kýtasýnda, istikrar ve güvenliðin tesisi yönündeki ihtiyaçlara cevap verdiklerini belirtti. Fidan, "Somali ile Etiyopya arasýndaki gerginliðin çözümüne katký saðlamak amacýyla, iki ülkeyi Ankara Süreci kapsamýnda bir araya getirdik. Arabuluculuk alanýndaki tecrübelerimiz ve yarattýðýmýz güven itibarýyla Afrika ülkelerinin, ülkemizden kolaylaþtýrýcýlýk taleplerinde artýþ yaþanmýþtýr." dedi.

Fidan, Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ile üst düzey stratejik iþbirliði ve istiþare mekanizmalarýný etkin þekilde iþlettiklerini, Türk Devletleri Teþkilatý'nýn (TDT) bu yýl iki zirve gerçekleþtirdiðini, TDT'nin kurumsal temelinin güçlendirilmesi ve ortak vizyonunun uyumlaþtýrýlmasýnda önemli yol kat edildiðini, Türk Dünyasý Þartý ve Ortak Türk Alfabesi'nin bunlardan sadece birkaçý olduðunu ve TDT'nin uluslararasý iliþkilerde söz ve etki sahibi olan bir aktör haline geldiðini aktardý.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle çok yönlü iþbirliðinin güçlenmeye devam ettiðini, stratejik fýrsatlarýn deðerlendirildiðini belirten Fidan, Asya ülkeleriyle ikili boyutta ivme kazanan iliþkilerin yaný sýra, kýtadaki bölgesel ve uluslararasý teþkilatlarla diyaloðu ve iþbirliðini stratejik bakýþ açýsýyla geliþtirdiklerini ve Yeniden Asya Giriþimi'nin de bu yolda önemli bir araç teþkil ettiðini söyledi.

Fidan, Ukrayna ve Ortadoðu'daki durum nedeniyle ulaþtýrma ve enerji koridorlarý baðlamýndaki projelerde öne çýkan baðlantýsallýk ihtiyacýnýn, Türkiye'nin jeostratejik konumunu pekiþtirdiðini belirterek, "Enerji dönüþümü, kritik ham madde ve minerallere eriþimdeki rekabet, dijitalleþme, yapay zeka alanýndaki geliþmeler, çevre konularýna iliþkin diplomasiyle iç içe geçmiþtir. Ülkemiz bu alanlarda etkin faaliyet göstermek için gereken adýmlarý atmaktadýr. Enerji arz güvenliðimizi saðlamak amacýyla, yerli kaynaklarýmýzýn verimli kullanýlmasýnýn yaný sýra hidrokarbon tedariklerimizi çeþitlendirmeye, yenilenebilir enerjiye odaklanmaya ve nükleer enerji ile ilgili çalýþmalarýmýzý sürdürmeye kararlýyýz. Doðu-batý ekseninde güvenilir bir alternatif rota olan Orta Koridor'un geliþimi için çalýþmaktayýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "BM VE ÝÝT'DE ALINAN KARARLARDA ÖNCÜ ROL OYNADIK"

Türkiye'nin terörizmle mücadele stratejisi çerçevesinde, uluslararasý iþbirliðini, ikili ve çok taraflý giriþimlerini güçlendirdiðini aktaran Fidan, terörizmin her biçim ve tezahürüyle ayný kararlýlýkla mücadele edilmesi gerektiðini vurgulayarak, terör örgütü PKK ve FETÖ baþta olmak üzere tüm terör örgütüyle mücadelede üçüncü taraflara uyarýlarý yaptýklarýný ve gerekli adýmlarý attýklarýný dil getirdi.

Fidan, uluslararasý farkýndalýðýn arttýrýlmasý yönünde gayretlerine önem verdiklerini, TUSAÞ'a yönelik terör saldýrýsý akabinde kurumlarla eþ güdüm halinde tüm yabancý misyonlara bilgilendirmede bulunduklarýn ve NATO'daki müttefiklere bilgi verdiklerini söyledi.

Ýslam karþýtlýðý, ýrkçýlýk ve yabancý düþmanlýðýnýn da baþta Avrupa olmak üzere tüm dünyada endiþe verici boyutlara ulaþtýðýný belirten Fidan, bunun Filistin meselesiyle gelecek dönemde daha büyük bir sosyal kaosa yol açma potansiyeline sahip olduðunu kaydetti. Fidan, "Birleþmiþ Milletler ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý'nda kutsal kitaplarýn tahkir edilmesini dini nefret ve uluslararasý hukukun ihlali olarak tanýmlayan kararlarýn alýnmasýnda öncü rol oynadýk. Bu giriþimlerimizi hassasiyetle sürdüreceðiz."

Bakan Fidan, yurt dýþýndaki Türk vatandaþlarýnýn ve Türk soydaþlarýn Türkiye ile baðlarýný koruma çalýþmalarýný yürüttüklerini belirterek, "70'in üzerinde farklý konuda konsolosluk hizmetiyle, vatandaþlarýna en fazla sayý ve çeþitlilikte konsolosluk hizmeti sunan ülkelerden biriyiz." diye konuþtu.

2024'ün baþýndan beri 2,5 milyonu aþkýn konsolosluk iþlemi gerçekleþtirildiðini ve 45 farklý þehirde 35 Gezici Konsolosluk Hizmeti verildiðini aktaran Fidan, Dýþiþleri Bakanlýðý Konsolosluk Çaðrý Merkezi'nin yurt dýþýndaki Türk vatandaþlarýnýn ana baþvuru merkezi haline geldiðini, yýlbaþýndan beri 660 bini aþkýn çaðrý yanýtladýðýný söyledi.

Fidan, çaðrý merkezinin, Türk vatandaþlarýnýn Lübnan ve Filistin'den tahliyesi sürecinde de etkin çalýþtýðýný kaydederek, "Lübnan'daki olaylar akabinde iki gemimiz ivedilikle tahliye çalýþmalarýna yönlendirilmiþ, hava yoluyla da seferler organize edilmiþtir." dedi.

"Bakanlýðýmýz, ikili iliþkilerimizin geliþmesine sekte vurmayan, ancak milli güvenliðimizi de gözeten akýlcý bir vize politikasý uygulamaktadýr" ifadesini kullanan Fidan, Türk vatandaþlarýnýn vize konusunda yaþadýðý zorluklarý yakýndan takip ettiklerini ve ilgili ülkelerin somut adýmlar atmalarý için çözüm önerileri sunduklarýný dile getirdi.

- GÜÇLÜ DÝPLOMATÝK TEÞKÝLAT

Fidan, Büyükelçiler Konferansý ve Antalya Diplomasi Forumu (ADF) gibi etkinliklerle uluslararasý alandaki güncel meselelerin ele alýnmasýna imkan saðladýklarýný vurgulayarak, martta düzenlenen ADF'de 148 ülkeden 4 bin 700'ü aþkýn katýlýmcýyý aðýrladýklarýný hatýrlattý. Fidan, dördüncü ADF'yi 11-13 Nisan 2025'te gerçekleþtireceklerini belirtti.

"Karþý karþýya bulunduðumuz sýnamalarla etkin ve çok boyutlu þekilde mücadele edebilmek, güçlü bir diplomatik teþkilata sahip olmayý gerektirmektedir" diye konuþan Fidan, dünyada toplam 261 misyon ile en geniþ dýþ temsilcilik aðýna sahip ilk 3 ülke arasýnda yer almanýn haklý gururunu yaþadýklarýný dile getirdi.

Fidan, 2024'te Bakanlýk bünyesinde fiziki, organizasyonel, hukuki, teknik ve personel alanlarýnda düzenlemeler yaptýklarýný söyleyerek, "1 Sayýlý Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi ile dýþ iliþkilerimizin geniþlemesini, her coðrafyada temsilimizin olmasýný, güçlü diplomatik aðýmýzý yansýtacak bir merkezi yapýlanma öngördük. Genel müdürlüklerimizin sayýsýný arttýrdýk. Ýran-Irak, Afrika ve Latin Amerika gibi genel müdürlükleri önceliklerimizle ve açýlýmlarýmýzla orantýlý olarak yapýlandýrdýk." dedi.

Arabuluculuk, insani ve teknik yardýmlar, bilim ve teknoloji politikalarý gibi güncel ihtiyaçlara cevap verecek genel müdürlükler ihdas ettiklerini paylaþan Fidan, genel müdürlükler içerisinde uzmanlaþmaya önem vererek siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlik, savunma gibi farklý alanlara odaklanacak birimler oluþturduklarýný söyledi.

Ýkili ekonomik iliþkilere ve savunma sanayi iliþkilerine odaklý ayrý birimler de kurduklarýný dile getiren Fidan, göç politikalarý ve vize iþlemlerini ayrý bir uzmanlýk olarak odaklý bir yapýya dönüþtürdüklerini anlattý.

- DÝPLOMATÝK GÜVENLÝK

Bakan Fidan, "diplomatik güvenlik" konusuna odaklanacak, bilgi ve personel güvenliði ile fiziki güvenlik alanlarýnýn güçlendirilmesi için çalýþacak bir yapýyý hayata geçirdiklerine iþaret ederek, Bakanlýðý teknoloji çaðýyla uyumlu hale getirmenin zaruri olduðunu söyledi.

Teknik altyapýyý güçlendiren, biliþim, yapay zeka, kuantum gibi teknolojik geliþmeleri çalýþmalara yansýtacak adýmlar attýklarýný kaydeden Fidan, bilgi güvenliðini garanti altýna alan siber güvenlik tedbirleri aldýklarýnýn altýný çizdi.

Fidan, Diplomasi Akademisinin imkanlarýný arttýrdýklarýna ve genç diplomatlarý Bakanlýða kazandýrdýklarýna dikkati çekti.

- YURT DIÞI ZÝYARETLERÝ

Bakan Fidan, 2024'te Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a refakaten 10'u çok taraflý toplantý olmak üzere toplam 16 yurt dýþý ziyaret; 27'si çok taraflý toplantýya katýlým olmak üzere toplam 58 yurt dýþý ziyaret gerçekleþtirdiðini aktardý.

Yurt içinde 142 görüþme ve kabul düzenlediklerini, 103 telefon görüþmesi gerçekleþtirdiklerini paylaþan Fidan, çeþitli kurum ve kuruluþlarla 308 eþ güdüm faaliyeti düzenlediklerini söyledi.

- BAKANLIK BÜTÇESÝ

Fidan, Bakanlýða tahsis edilen bütçeyi etkili ve verimli kullandýklarýný vurgulayarak, "2023 yýlý Kesin Hesabýna göre, Bakanlýðýmýza toplam 17,8 milyar TL ödenek tahsis edilmiþtir. Yýl sonu harcamamýz 17,3 milyar TL olarak gerçekleþmiþtir. Dolayýsýyla, tasarruf tedbirlerine uyarak etkin þekilde kullandýðýmýz bütçemizin gerçekleþme oraný yüzde 97'dir." dedi.

Bakanlýðýn 2023 yýlýna ait Kesin Hesabýnýn mali mevzuatta belirlenen þekilde hazýrlanarak Hazine ve Maliye Bakanlýðýna iletildiðini dile getiren Fidan, "2025 yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifiyle Bakanlýða 39 milyar TL (39.035.706.000) ödenek tahsis edilmesi öngörülmektedir." diye konuþtu.

Fidan, "6,1 milyar TL'si (6.117.930.000) Ulusal Ajans ve Avrupa Birliði (AB) programlarýna katýlým olmak üzere, AB Baþkanlýðý için 6,8 milyar TL (6.797.254.000), Türk Akreditasyon Kurumu için 394 milyon TL (394.441.000) tutarýnda ödenek de Komisyonumuzun onayýna sunulmuþ durumdadýr." ifadesini kullandý.

Harcamalarýn denetimi konusunda Sayýþtay Baþkanlýðýyla yakýn iþbirliðini sürdürdüklerini vurgulayan Fidan, Bakanlýðýn çalýþmalarýna olumlu katký saðlayan bulgularýn dikkatle incelendiðini ve gerekli düzenlemelerin yapýldýðýný söyledi.

Fidan, 2023'e iliþkin Sayýþtay Denetim Raporu'nda 4 adet bulgu yer aldýðýný, bu bulgularýn muhasebe kayýtlarý ve mevzuat düzenlemelerine yönelik önerileri içerdiðini aktararak, raporun Denetim Görüþü bölümünde, Bakanlýðýn mali rapor ve tablolarýnýn tüm önemli yönleriyle doðru ve güvenilir bilgi içerdiði kanaatine varýldýðýna iþaret etti.

Mali iþ ve iþlemlerini mali disiplin ve saydamlýk anlayýþýna uygun þekilde, muhasebe ilkeleriyle uyumlu çerçevede sürdürdüklerini belirten Fidan, Sayýþtay Denetim Raporlarý'nda iþaret edilen hususlarda gerekli tedbirleri hýzla hayata geçirdiklerini anlattý.

Fidan, "Dýþ politika vizyonumuzu yansýtan ve 6 amaç altýnda, 22 hedef ve 54 performans göstergesinden oluþan 2024-2028 dönemi Stratejik Planýmýz, bütçemizin kullanýlmasýnda yol haritamýzý teþkil etmektedir. Stratejik Planýmýza ilaveten, 2025 yýlý Performans Programýmýz ve 2023 yýlý Ýdare Faaliyet Raporumuz Komisyonumuzun bilgisine sunulmuþtur." dedi.

- "2025 ZORLUKLAR BARINDIRACAK"

Dünyada çatýþmalarýn devam ettiði bir ortamda, 2025'in zorluklar barýndýracaðý yönündeki düþüncesini aktaran Fidan, "Ýsrail'in Filistin halkýna yönelik mezaliminin sona erdirilmesi ve Filistin'in uluslararasý alanda eþit statüde yerini almasýna yönelik gayretlerimizi kesintisiz sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Fidan, 2025'te, Orta Doðu, Rusya-Ukrayna ve Afrika'da istikrar ve barýþýn tesisine destek vermeye devam edeceklerinin altýný çizerek, Asya bölgesinin 2025'te büyük güçlerin rekabetine sahne olmaya devam edeceði deðerlendirmesinde bulundu.

"Yeni ABD yönetiminin izleyeceði hareket tarzý da birçok konuya tesir edecektir" diyen Fidan, tüm bu hususlarý ve olasý etkilerini önceden analiz ederek ön alýcý adýmlarý hazýrladýklarýný kaydetti.

- DIÞ POLÝTÝKA VE DÝPLOMASÝ HÝZMETLERÝ SINIFI TEKLÝFÝ

Fidan, Bakanlýðýn iþleyiþiyle ilgili bazý düzenleme tekliflerini gelecek günlerde TBMM'nin onayýna sunacaklarýný paylaþtý.

Diplomasi mesleðinin gerektirdiði görev ve sorumluluklarýn, Dýþiþleri Bakanlýðý personelinin genel kamu çalýþanlarýndan ayrý düzenlemelere tabi tutulmasýný elzem kýldýðý deðerlendirmesini yapan Fidan, "Bu itibarla genel idari hizmetler sýnýfýndan baðýmsýz olarak 'Dýþ Politika ve Diplomasi Hizmetleri Sýnýfý' þeklinde ayrý bir hizmet sýnýfý oluþturulmasý için desteðiniz önem taþýmaktadýr." dedi.

Fidan, parlamenter diplomasi faaliyetlerinin dýþ iliþkiler için önemine dikkati çekti.

2025 yýlý Performans Programý ve Yeni Stratejik Plan doðrultusunda hýz kesmeden çalýþmalarýný sürdüreceklerini anlatan Fidan, Türkiye Yüzyýlý vizyonu çerçevesinde 2025'te dýþ politikayý çok boyutlu ve etkin þekilde yürüteceklerini belirtti.

Bakan Fidan, "Belirsizlikler ortamýnda yönü ve hedefi belli, kararlý ve güçlü bir aktör olarak, her alanda hazýrlýklý olmaya ve büyük bir azimle çalýþmaya devam edeceðiz." diyerek, TBMM'den alýnan gücün çalýþmalara ýþýk tutacaðýný ifade etti.