Bakan Fidan: Ýsrail, uluslararasý barýþ ve güvenliðe yönelik tehdit haline gelmiþtir
ABONE OL

Bakan Fidan, Ürdün Dýþiþleri Bakaný Eymen es-Safedi ile düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Fidan, Türkiye'nin Ürdün'le yakýn iliþki içinde olduðunu, bu iliþkinin bölgesel barýþ ve istikrara katký saðladýðýna yürekten inandýklarýný söyledi.

Ürdünlü mevkidaþýyla ikili iliþkileri ele aldýklarýný, gelecek yýlýn ilk çeyreðinde karma ekonomik komisyonunun ilk toplantýsýný yapmayý da hedeflediklerini, savunma sanayisi alanýnda da iþbirliðini geliþtirmek istediklerini belirten Fidan, ileriki dönemde imzalamayý arzu ettikleri çok sayýda anlaþma olduðunu; bunlarý en kýsa sürede tamamlamak ve iliþkileri daha da derinleþtirmek istediklerini kaydetti.

Fidan, Ýsrail'in bir yýlý aþkýn süredir Gazze'de soykýrým yapmaya devam ettiðine, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun þimdi de Lübnan'ý adým adým iþgal etme gayreti içerisinde olduðuna, Lübnan'daki BM Geçici Barýþ Gücüne saldýrýldýðýna dikkati çekti.

Bakan Fidan þunlarý kaydetti:

"(Ýsrail) Ýnsani yardým çalýþmalarýný hedef alýyor. Bu bölgenin insanlarýný 1948'den beri öldüren Ýsrail, þimdi de yabancýlarý hedef alýyor. Bugün Ýsrail uluslararasý barýþ ve güvenliðe yönelik baþlýca tehdit haline gelmiþtir ancak Ýsrail bu suçu tek baþýna iþlememekte. Ýsrail'in elinden tutan, ona silah veren ülkeler var. Ýsrail'e siyasi destek saðlayanlar var.

Bu bölgenin insanlarý soykýrýmcý Netanyahu'yu unutmayacak, bu bölgenin insanlarý Netanyahu'nun en yakýn dostlarýný da unutmayacak. Ýsrail'e soykýrýmý yapmasý için verilen destek hep hatýralarda, akýllarda kalacak. Son bir yýlda yaþananlar, Orta Doðu ülkelerinin daha baðýmsýz bir dýþ siyaset izlemelerini mümkün kýlacak, Netanyahu'nun yol arkadaþlarý bu bölgedeki etkilerinin giderek azaldýðýný inþallah görecekler."

Fidan, Gazze'de ateþkesin saðlanmamasý halinde çatýþmanýn baþka ülkelere de yayýlabileceði uyarýsýnda bulunduklarýný hatýrlatarak, Lübnan'da son günlerde yaþanan geliþmelerin öngörülerini haklý çýkardýðýný, Ýsrail'in giderek artan saldýrýlarýnýn bölgedeki durumun tamamen kontrolden çýkmasýna neden olabileceðini ve gerilimin düþürülmesinin yegane yolunun Gazze'de bir an evvel kalýcý ateþkesin saðlanmasý olduðunu vurguladý.

"Uluslararasý toplum olarak silahlarýn bir an önce susmasý, Gazze'nin yeniden inþasý ve adil ve kalýcý bir barýþýn tesisi için çalýþmalýyýz." diyen Fidan, Ýsrail'in, iki devletli çözümü ve Filistin devletini engellemeyi amaçladýðý, kendilerinin Filistinli kardeþlerinin topraklarýnýn çalýnmasý karþýsýnda sessiz kalamayacaklarýný söyledi.

Fidan, Filistin devletini zihinlerinden bile silmek isteyenler karþýsýnda sessiz kalamayacaklarýný, Ýsrail'in Filistinlilerin geleceði konusunda bir söz hakký olmadýðýný ve hiçbir zaman da olmayacaðýný kaydetti.

"Filistinliler kendi ana vatanlarýnda, kendi devletlerinin çatýsý altýnda yaþama hakkýna sahiptirler. Bu devlet tüm yetki ve imkanlarýyla gerçek bir devlet olacaktýr." ifadelerini kullanan Fidan, Ürdün'le beraber iki devletli çözüm için çalýþmaya devam edeceklerini aktardý.

Fidan, Uluslararasý Adalet Divanýnda (UAD) Güney Afrika tarafýndan Ýsrail aleyhine açýlan davaya Türkiye olarak müdahil olduklarýný hatýrlatarak, bu sürecin takipçisi olduklarýný, Ürdün'ün de bu davada Güney Afrika'yý desteklediðini açýkladýðýný belirtti.

Soykýrým suçu iþleyenlerin uluslararasý hukuk önünde hesap vermesi için Gazze Temas Grubu olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getiren Fidan, Kudüs'teki geliþmeleri de yakýndan takip ettiklerini belirterek, þöyle devam etti:

"Mescid-i Aksa, bütün Müslümanlarýn ortak kýrmýzý çizgisidir. Ýslam dünyasý olarak Kudüs'teki kutsal mekanlarýmýzýn tarihi statükosunu ihlale yönelik eylemler ve provokasyonlar karþýsýnda sessiz kalamayýz.

Türkiye, Haþimi Hanedanlýðý'nýn Kudüs'teki kutsal mekanlara himaye rolünü desteklemektedir. Biz Ýsrail-Filistin ihtilafýnda olduðu gibi kutsal mekanlarýn statüsünün muhafazasý konusunda da Ürdün'le fikir birliði içerisindeyiz."

Fidan, Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu üzerinden bölge ülkeleriyle Kafkasya üzerine istiþarelerini sürdürdüklerini, bölgesel sahiplenmenin güçlü bir örneðini teþkil eden ve Güney Kafkasya'da barýþ istikrar ve iþbirliðini amaçlayan bu platformun üçüncü toplantýsýný 18 Ekim'de Ýstanbul'da, Türkiye'nin ev sahipliðinde yapacaklarýný, toplantýya Azerbaycan-Ermenistan-Ýran ve Rusya dýþiþleri bakanlarýnýn da katýlacaðýný söyledi.

- ⁠LÜBNAN'DAN TÜRK VATANDAÞLARININ TAHLÝYE EDÝLMESÝ

Fidan, konuþmasýnýn ardýndan bir basýn mensubunun sorusunu yanýtladý.

"Ýsrail, savaþý Gazze'den Lübnan'a kaydýrdýðý ilk andan itibaren, hatta onun öncesinde de bizim ihtimalat planlarý çerçevesinde vatandaþlarýmýzýn tahliyesine yönelik yaptýðýmýz çalýþmalar hep devam ediyordu." diyen Fidan, Lübnan'a saldýrýlar baþlayýnca Dýþiþleri Koordinasyon ve Destek Merkezi, Konsolosluk Çaðrý Merkezi ile Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliðinin eþ zamanlý olarak tahliye için çalýþmaya baþladýðýný belirtti.

Fidan, Büyükelçilik ve Konsolosluk Çaðrý Merkezi'nin Lübnan'da bulunan Türk vatandaþlarýndan tahliye olmak isteyenleri teker teker tespit ettiðini dile getirerek, tahliye çalýþmalarýnýn hangi düzende yürütüleceði konusunda Milli Savunma Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý (AFAD) ve ilgili kurumlarla iþbirliði yaptýklarýný aktardý.

"966 vatandaþýmýzý Lübnan'dan iki askeri gemimizle tahliye etmeyi baþardýk. Türkiye bunu yapan tek ülke oldu. Þu ana kadar baþvuruda bulunmuþ bütün vatandaþlarýmýzý tahliye ettik." ifadelerini kullanan Fidan, Lübnan hükümetine teþekkür etti.

Fidan, tekrar tahliye çalýþmasý yapýlmasý gerekmesi durumunda neler yapýlabileceðine iliþkin çalýþmalarýn sürdüðünü söyleyerek "Þu anda Beyrut Havalimaný açýk fakat savaþ durumundan dolayý birçok hava yolu (þirketi) oraya uçmuyor. Dolayýsýyla 'charter' planlamasý yapýlmasý gerekiyor. Bunun da hazýrlýklarý bakanlýðýmýz tarafýndan yapýldý. Uçakla gelmek isteyen olursa onlarý da alacak bir sistem üzerinde çalýþtýk." diye konuþtu.

Bakan Fidan, diðer ülkelerin de Türkiye ile iþbirliði içerisinde kendi vatandaþlarýný Lübnan'dan tahliye etmek için uðraþtýðýný belirterek, birçok ülkeye destek vermeye devam ettiklerini kaydetti.