Bakan Fidan Kremlin'de... Cumhurbaþkaný Erdoðan-Putin görüþmesinin tarihi belli oldu
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, ülkesinin Türkiye ile iliþkilerinin geliþmesini memnuniyetle karþýladýklarýný belirterek, "Tüm geliþmeler, dostum Türkiye Cumhurbaþkaný Erdoðan liderliðinde ve doðrudan desteðiyle gerçekleþiyor." dedi.

Kremlin'den yapýlan açýklamaya göre Putin, Kremlin Sarayý'nda Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ý kabul etti.

Bakan Fidan'ýn, Rusya'nýn Nijniy Novgorod þehrinde BRICS üyelerinin dýþiþleri bakanlarýyla bir araya geldiðini belirten Putin, "Türkiye'nin BRICS'in çalýþmalarýna yönelik ilgisini memnuniyetle karþýlýyoruz. Bu Birlik ülkeleri ile birlikte olma isteðini mutlaka her þekilde destekleyeceðiz." diye konuþtu.

Mevcut durumun özellikle de iki ülkenin bulunduðu bölge itibarýyla güvenlik ve ekonomik iþbirliði açýsýndan daha fazla etkileþim gerektirdiðini vurgulayan Putin, "Az önce bahsettiðim her þey öyle ya da böyle önceliklerimiz arasýnda yer alýyor ve etkin þekilde geliþtiriliyor." ifadesini kullandý.

Rusya ile Türkiye arasýndaki iliþkilere deðinen Putin, "Türkiye Cumhuriyeti ile iliþkilerin geliþmesini memnuniyetle karþýlýyoruz. Elbette tüm geliþmeler, dostum Türkiye Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde ve doðrudan desteðiyle gerçekleþiyor." dedi.

Putin, iki ülke ticaret hacminde geçen yýlki yükseliþe raðmen bu yýl düþüþ yaþandýðýna iþaret ederek, bunun ana gerekçesi olarak ihraç ve ithal edilen mallarýn fiyat düzeltmesinden ötürü yaþandýðýný ve bu durumu telafi etmeyi umduklarýný söyledi.

"TÜRKÝYE'NÝN KRÝZLERÝN ÇÖZÜMÜNE KATKIDA BULUNMA KARARLILIÐINI MEMNUNÝYETLE KARÞILIYORUZ"

Ukrayna'daki krize deðinen Putin, þu deðerlendirmede bulundu:

"Türk dostlarýmýzýn Ukrayna krizi dahil olmak üzere kriz durumlarýnýn çözümüne katkýda bulunma kararlýlýðýný memnuniyetle karþýlýyoruz. Müzakere sürecine verdiðiniz desteðinizden, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik müzakereler için Ýstanbul platformunu saðladýðýnýz için sizlere teþekkür etmek istiyorum."

Putin, Erdoðan'ýn Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleþmiþ Milletler arasýnda 22 Temmuz 2022'de Ýstanbul'da Tahýl Koridoru Anlaþmasý'nýn yapýlmasýnda önemli rol oynadýðýný vurgulayarak, "Maalesef, anlaþma uzatýlmadý ve bu bizim suçumuz deðil." ifadesini kullandý.

Erdoðan'ýn Karadeniz'deki durumla ilgili inisiyatiflerde bulunduðunu dile getiren Putin, þunlarý aktardý:

"Biz bu inisiyatifi destekledik. Ama maalesef, Ukrayna tarafý son anda bu teklifi reddetti. Yine de Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yöndeki tüm giriþimlerini dikkatle ve büyük saygýyla deðerlendiriyoruz. Bu baðlamda sizlerle iletiþim halinde olmaya devam edeceðiz."

"SURÝYE KRÝZÝNÝN ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLÝ ROL OYNADIK"

Vladimir Putin, Rusya ile Türkiye'nin Suriye krizinin çözümünde önemli rol oynadýðýný belirtetek, "Astana formatýnýn sürdürülmesi, terörle mücadele edilmesi, bizim için en önemli olan bu yönde durumun normale dünüþmesinin saðlanmasý için üzerimize düþenin yapýlmasýnýn doðru olduðunu düþünüyorum. Genel olarak durum olumlu yönde geliþiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Putin, "Cumhurbaþkaný Erdoðan'a en güzel dileklerimi iletmenizi istiyorum. Umuyorum ki yakýn bir gelecekte, yani 3-4 Temmuz'da uluslararasý bir etkinlik kapsamýnda, Erdoðan bildiðim kadarýyla Astana'da olacak ve kendisiyle bir araya gelip tüm konularý tartýþma fýrsatý bulacaðýz." ifadelerini kullandý.

  • Hakan Fidan
  • Türkiye-Rusya iliþkileri
  • son dakika haberi
  • putin erdoðan görüþmesi ne zaman