Diplomatik kaynaklardan alýnan bilgiye göre, yarýn Üsküp'te GDAÜ Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'na katýlacak Fidan, buna müteakiben düzenlenecek Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi'nde de Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý temsilen hazýr bulunacak.
Geleneksel olarak bildiri yayýmlanan zirvenin bu yýlki Zirve Bildirisi'nde de tüm bölgesel konularda, iþbirliðine yönelik ortak irade vurgulanacak.
Fidan, zirve beyanýnda ve ikili görüþmelerinde, "Güneydoðu Avrupa" olarak da adlandýrýlan Balkanlarýn, coðrafi, siyasi ve ekonomik açýdan olduðu kadar tarihi, kültürel ve insani baðlar bakýmýndan da Türkiye için öncelik taþýdýðýna ve Türkiye'nin, Balkanlarýn ayrýlmaz bir parçasý olduðuna dikkati çekecek.
Balkanlarda barýþ ve istikrar ortamýnýn korunmasýnýn, Türkiye'nin dýþ politikasýnýn öncelikleri arasýnda yer aldýðýna iþaret etmesi öngörülen Fidan, bölgedeki bu ortamý tehdit etme potansiyeli barýndýran gerginliklerin önlenmesi çabalarýna katkýda bulunulduðunu belirtecek.
Fidan, Bosna Hersek'te ve Kosova'da uluslararasý mekanizmalara etkin desteðinin yansýmasý olarak Türkiye'nin, NATO'nun Kosova'daki Barýþ Gücü (KFOR) ile Avrupa Birliði Barýþ Gücü Misyonu (EUFOR) gibi uluslararasý askeri mevcudiyetlere katkýda bulunduðuna iþaret ederek, ülkenin bu çerçevede 10 Ekim'den beri KFOR Komutanlýðýný baþarýyla yürüttüðünü kaydedecek.
Türkiye'nin inisiyatifi ile gerçekleþtirilen Türkiye-Bosna-Hersek-Hýrvatistan ve Türkiye-Bosna Hersek-Sýrbistan üçlü danýþma mekanizmalarýna atýfta bulunmasý beklenen Fidan, bunlarýn iyi komþuluk iliþkileri ve bölgesel iþbirliðine yapýlan katkýlarýn en somut örneði oluþturduðunu dile getirecek.
Fidan, Türkiye'nin, 13 Balkan ülkesini bir araya getiren tek bölgesel iþbirliði platformu olan GDAÜ'de aktif þekilde yer aldýðýný ve bölgesel iþbirliðini teþvik ettiðini anlatacak.
Mücavir bölgede devam eden çatýþmalara dikkati çekecek Fidan, bunun, Güneydoðu Avrupa'da barýþ ve istikrarýn korunmasýný ve bölgesel iþbirliðine odaklý anlayýþýn sürdürülmesini her zamankinden daha önemli kýldýðýna deðinecek.
Fidan'ýn, bölge ülkelere ve uluslararasý topluma, "Gazze'de adil ve kalýcý barýþýn tesisine destek" çaðrýsýnda bulunmasý bekleniyor.
13 Balkan ülkesinin tamamýnýn dahil olduðu tek bölgesel iþbirliði forumu olan ve 1996'da tesis edilen GDAÜ'de Türkiye'nin yaný sýra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hýrvatistan, Karadað, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sýrbistan, Slovenya ve Yunanistan tam üye konumunda bulunuyor.
Kosova, diðer üyelerle eþit haklarla 2014'te GDAÜ'ye katýlmýþtý.
Her yýl düzenli yapýlan Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi'nin yaný sýra biri gayriresmi olmak üzere iki Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý ve Siyasi Direktörler toplantýlarý gerçekleþtiriliyor.
GDAÜ çerçevesinde ayrýca Parlamenter Asamble ve Parlamento Baþkanlarý Toplantýsý, bakan ve uzman düzeyinde sektörel toplantýlar ve konferanslar da yapýlýyor.
Esnek bir daimi istiþare mekanizmasý þeklinde yapýlanan ve bir yýllýk dönem baþkanlýklarý ile yürütülen GDAÜ'de, Türkiye, 1998-1999, 2009-2010 ve 2020-2021 dönemlerinde dönem baþkanlýðýný yürütmüþtü.
1 Temmuz 2023 itibarýyla dönem baþkanlýðýný Karadað'dan devralan Kuzey Makedonya, bu süreçte mottosunu "Ayrýlýklar Arasýnda Köprü Kurmak, Güven Ýnþa Etmek" olarak belirlemiþti.
Arnavutluk, 1 Temmuz 2024 itibarýyla GDAÜ Dönem Baþkanlýðý'ný devralacak.