Bakan Fidan: Savaþýn tüm bölgeye yayýlma riski hafife alýnmamalý
ABONE OL

Bakan Fidan, Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi ile Ýstanbul'daki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Fidan, Ýsrail'in uluslararasý hukuku açýk biçimde ihlal eden eylem ve söylemlerine son vermek zorunda olduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Krizin baþýndan bu yana yaptýðýmýz uyarýyý tekrarlamak istiyorum: Savaþýn tüm bölgeye yayýlma riski asla hafife alýnmamalý. Küresel düzeyde çok ciddi yansýmalarý olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Bölge ülkeleri ve bölge dýþý aktörler geri dönülemez bir adým atmaktan kaçýnmak zorundalar. Biz Türkiye olarak bölgemizde savaþ istemiyoruz. Bu konuda saðduyulu ve soðukkanlý davranýlmasý gerektiðini savunuyoruz."

Mevcut gerilimi azaltmak için Gazze'de acilen ateþkes ilan edilmesi gerektiðini vurgulayan Fidan, Ýsrail'in Lübnan'a yönelik saldýrýlarýný bitirmesi, her türlü saldýrgan tavýrdan ve provokasyondan vazgeçmesi gerektiðini söyledi.

Bakan Fidan, 2 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine hiç yardým gitmediðini belirterek, orada yaþayan insanlarýn þu anda daha da çaresiz duruma düþmüþ olduklarýný kaydetti.

- HAMAS HEYETÝYLE GÖRÜÞME

"Hamas heyeti bizimle bu kardeþlerine nasýl daha fazla insani yardým yapabilir, uluslararasý seferberlik nasýl oluþturabilir, onu görüþtü. Biz, Türkiye olarak savaþýn baþýndan itibaren insani yardým faaliyetlerimizi artýrmýþ durumdayýz." diyen Fidan, þu ana kadar Türkiye'nin Gazze'ye sevk ettiði insani yardýmlarýn toplamýnýn 84 bin tonu aþtýðýný bildirdi.

Fidan, Hamas heyetiyle yaptýðý görüþmede, Filistinliler arasý birlik meselesini görüþtüklerini, iç uzlaþma sürecinin, ulusal birlik sürecinin nasýl gittiðine iliþkin bilgi aldýklarýný dile getirerek, þöyle devam etti:

"En son Kahire'de bir araya gelmiþlerdi. Buradan da Mýsýrlý meslektaþlarýmýza da teþekkür etmek istiyorum. Filistinlilerin iç uzlaþý sürecine Türkiye'yle beraber verdikleri destekten dolayý. Ýç uzlaþý süreci ne kadar iyi olursa Filistinler hem kendi birliklerini, beraberliklerini, dirliklerini daha iyi saðlayacaklar, kendi pozisyonlarýný daha iyi temsil edecekler hem de iþgal edilmeleri, sürülmeleri, insanlýk dýþý muameleye maruz kalmalarý daha zor olacak. Onun için Filistin iç uzlaþýsýný çok önemli ve stratejik olduðunu deðerlendiriyoruz."

Fidan, Erakçi'nin Dýþiþleri Bakaný sýfatýyla Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini yaptýðý belirterek, yeni görevi için Erakçi'yi tebrik etti.

Dün Ýran, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya dýþiþleri bakanlarýnýn katýlýmýyla 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu'nun üçüncü toplantýsýna ev sahipliði yaptýklarýný anýmsatan Fidan, Güney Kafkasya'nýn geleceðine yönelik son derece verimli görüþmeler yaptýklarýný ve bölgesel sahiplenme anlayýþýyla Güney Kafkasya'da iþbirliðini daha da geliþtirmek istediklerini dile getirdi.

Fidan, Ýran'ýn yeni kurulan hükümetinin ikili ve bölgesel iþbirliðine yönelik olumlu mesajlarýný memnuniyetle karþýladýklarýný kaydederek, Ýran'ýn komþularla iliþkilere öncelik veren bu vizyonunu Türkiye'nin paylaþtýðýný söyledi.

Türkiye ve Ýran'ýn bölgenin iki kadim medeniyeti olduðuna iþaret eden Fidan, bölgenin barýþ, refah ve istikrarýna katkýda bulunmanýn temel hedefleri olduðunu vurguladý.

Fidan, bugün Erakçi ile görüþmesinde ikili iliþkilerde atýlacak adýmlarý ve hedefleri etraflýca ele alma imkaný bulduklarýný aktararak, 2014'te kurulan Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi'ni daha da etkin hale getirmek için karar aldýklarýný anlattý.

- "TÜRKÝYE, ÝKÝ ÜLKENÝN REFAHINI ARTIRMAK ÝÇÝN GEREKLÝ SÝYASÝ ÝRADEYÝ ORTAYA KOYMAYA HAZIR"

Ýki ülke arasýnda daha fazla ticaret yaparak halklarýn refahýný artýrmanýn mümkün olduðunu dile getiren Fidan, Türkiye olarak bunun için gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaya hazýr olduklarýnýn altýný çizdi.

Fidan, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn dünkü dýþiþleri bakanlarý kabulünde bu konudaki irade beyanýna deðinerek, gerekli altyapý yatýrýmlarýný yapmak ve sýnýr illerini kapsayan bölgeyi bir ticaret havzasýna dönüþtürmek istediklerini ifade etti.

Ýran ile yeni sýnýr kapýlarý açmalarý, mevcut sýnýr kapýlarýný ve yollarýný yenilemeleri ve bunlarýn kapasitelerini artýrmalarý gerektiðine iþaret eden Fidan, ulaþtýrma, gümrük ve sýnýr güvenliði konularýnda senelerdir atýlmasý gereken adýmlar olduðunu ve çok sistemli çalýþýlmasýnýn gerektiðini anlattý.

Fidan, daha fazla gecikmeden karþýlaþýlan sorunlarý yaratýcý ve yapýcý bir anlayýþla çözmek zorunda olduklarýný kaydederek, ortak bir þekilde kararlý ve güçlü adýmlar atýlmasý gereken bir diðer alanýn da terörle mücadele olduðunu vurguladý.

- "PKK VE PJAK GÝBÝ UZANTILARI, ÝKÝ ÜLKENÝN DE ORTAK DÜÞMANIDIR"

Her iki ülkenin de uzun yýllar boyunca terörden çok büyük zararlar gördüðüne dikkati çeken Fidan, "Bugün PKK ve PJAK gibi uzantýlarý, iki ülkenin de ortak düþmanýdýr. Bu hususta Türkiye ile Ýran arasýnda bir anlayýþ birliði mevcuttur. Bu ortak tutumu, ortak bir mücadeleye dönüþtürmek zorundayýz. Komþuluk ve kardeþlik hukuku gereði teröre karþý beraber savaþmalýyýz. Bu konuyu her düzeyde ele almaya devam edeceðiz." diye konuþtu.

Fidan, nükleer enerjinin barýþçýl ve sivil amaçlarla kullanýlmasýna karþý olmadýklarýný belirterek, diyalog ve müzakere yoluyla nükleer meseleye bir çözüm bulunabileceðine inandýklarýný dile getirdi.

Bugünkü görüþmelerde bölgesel meseleleri de deðerlendirdiklerini aktaran Fidan, bölgenin son derece büyük bir tehditle karþý karþýya bulunduðunu vurguladý.

- "NETANYAHU BÖLGEDE SÜREKLÝ YENÝ CEPHELER AÇIYOR"

Fidan, Gazze'de soykýrýma devam eden Ýsrail'in Lübnan'ý da kana bulamaya devam ettiðinin altýný çizerek, "(Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açýyor. Ýran'ý da bu savaþýn içine çekmeye çalýþýyor. Ýran'ýn petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. Ýsrail'in saldýrgan tutumu, Ýran'ý meþru müdafaaya dönük adýmlar atmaya zorluyor." ifadelerini kullandý.

Türkiye ve Ýran'ýn bu bölgede ilelebet var olacaðýný vurgulayan Fidan, ikili iliþkileri her alanda geliþtirmeye ve bölgesel konulardaki iþbirliðini artýrmaya yönelik çalýþmalarý sürdüreceklerini ve son dönemde yaþanan geliþmelerin bu iþbirliðinin önemini daha da artýrdýðýný kaydetti.

- "(GAZZE'DE) 2 MÝLYON ÝNSAN GIDASIZ, SUSUZ, ÝLAÇSIZ HAYATTA KALMA MÜCADELESÝ VERÝYOR"

Fidan, Ýstanbul'da Hamas Siyasi Büro yetkilileriyle bir araya geldiklerini ve uzun bir görüþme yaptýklarýný söyledi.

Bölgenin olaðanüstü bir süreçten geçtiðinin, savaþýn yaygýnlaþma riskinin olduðunun altýný çizen Fidan, Ýsrail'in devam eden bir soykýrýmý olduðunu, milyonlarca insanýn þu anda Gazze'de küçük bir alana sýkýþmýþ aç ve çaresiz hayatta kalma mücadelesi verdiðini belirtti.

Fidan, Hamas heyetiyle Gazze'deki insani yardýmlar meselesini konuþtuklarýný aktararak, þöyle devam etti:

"Savaþtan dolayý iki milyon insan gýdasýz, susuz, ilaçsýz, baþlarýný sokacak bir yer olmadan hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Savaþtan önce bildiðiniz gibi yaklaþýk 500 týr Gazze'ye gýda ve insani yaþam malzemesi taþýyordu.

Bugün ise Gazze'nin tamamýna girebilen yardým miktarý günde eðer olursa o da 30 týr. Ekim ayýnýn baþýndan itibaren hemen hemen böyle bir tabloyla karþý karþýyayýz. Tabii ki bu insani krizi giderek derinleþtiriyor."

Aðustos ayýnda El Ariþ Limaný ve Refah Sýnýr Kapýsý'ný ziyaret ettiðini hatýrlatan Fidan, burada insani yardým çalýþmalarýný gözlemlediklerini söyledi.

Fidan, Ýsrail'in Refah Sýnýr Kapýsý'ný kapatmasý nedeniyle insani yardýmlarýn çok aðýr þekilde içeri taþýndýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Günde 30 kamyon dediðim gibi çok fazla bir rakam deðil. Bu insani yardým konusu önemli. Bu konuda daha fazla neler yapýlabilir, neler olmalý onu görüþtük. Önemli bir konu bu.

Daha sonra ateþkes müzakerelerine iliþkin neler yapýlýyor? Neredeyiz? (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu hükümetinin biliyorsunuz ateþkese çok fazla bir ilgisi yok ama savaþýn diðer tarafý olan Hamas bu konuda nerede, özellikle son yaþanan geliþmelerden sonra onu bir konuþtuk, onu derinlemesine müzakere ettik."

Türkiye'den gözdaðý mesajý verdi

Bakan Fidan Ýranlý mevkidaþý Erakçi ile bir araya geldi

Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu'ndan Orta Doðu çaðrýsý

  • Hakan Fidan
  • Ýran Dýþiþleri Bakaný
  • Ýstanbul toplantýsý