Bakan Fidan: THY'nin Endonezya uçuþlarýnýn artmasýyla ilgili çok yüksek bir talep var
ABONE OL

Bakan Fidan, 5. ASEAN-Türkiye Sektörel Diyalog Ortaklýðý Üçlü Toplantýsý'na katýlmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiði Endonezya'nýn baþkenti Cakarta'da, Endonezya Dýþiþleri Bakaný Retno Marsudi ile ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Burada konuþan Fidan, Bakan Marsudi'nin daveti üzerine Endonezya'da bulunmaktan memnuniyet duyduðunu söyledi.

FETÖ'nün darbe giriþiminin üzerinden 7 yýl geçtiðine iþaret eden Fidan, 15 Temmuz'un, Türkiye tarihindeki en kötü terörizm olaylarýndan biri olduðunu dile getirdi.

Darbe giriþimi sýrasýnda 251 vatandaþýn "en nihai fedakarlýðý yaparak" hayatýný kaybettiðini, 2 binden fazla kiþinin de yaralandýðýný belirten Fidan, demokrasi, özgürlük ve egemenlik için hayatýný feda eden þehitleri andý.

Endonezya'nýn, Türkiye'nin uzun süreli dostluk ve iþbirliði baðlantýlarý kurduðu stratejik bir ortaðý olduðunu, 6 Þubat'taki Kahramanmaraþ merkezli depremlerden sonra imdada ilk koþan ülkeler arasýnda bulunduðunu ifade eden Fidan, "Bu nedenle, iliþkilerimize deðer veriyor ve onlarý mümkün olan her alanda güçlendirmeyi ümit ediyoruz." diye konuþtu.

Bakan Fidan, öte yandan Endonezya'nýn, Türkiye'nin "Yeniden Asya" giriþimi kapsamýnda Güneydoðu Asya ile stratejisinin önemli bir uygulama ortaðý olduðunu dile getirdi.

- YÜKSEK DÜZEYLÝ STRATEJÝK ÝÞBÝRLÝÐÝ KONSEYÝ "ÖNEMLÝ BÝR MÝHENK TAÞI"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn geçen yýl G20 zirvesine katýlmak üzere Bali'ye yaptýðý ziyaret sýrasýnda Türkiye ve Endonezya arasýnda Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi kurulduðunu hatýrlatan Fidan, "Bu, iliþkilerimiz için son derece önemli bir mihenk taþýydý. Bu mekanizma gündemimizde olan konularý ele almak ve bunlarý yeni bir döneme taþýmak için son derece önemli bir fýrsat." ifadelerini kullandý.

Fidan, bugünkü ikili görüþmede söz konusu mekanizmanýn ilk toplantýsýnýn yapýlmasý konusunda görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný, bölgesel konularý deðerlendirdiklerini ve Afganistan, Orta Doðu, Filistin, Arakan ve Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reformu gibi konularý ele aldýklarýný söyledi.

- "TÜRK HAVA YOLLARININ ENDONEZYA UÇUÞLARININ ARTMASIYLA ÝLGÝLÝ ÇOK YÜKSEK BÝR TALEP VAR"

Ekonomik iliþkilere de deðinen Fidan, "Geçen yýl ticaretimiz yüzde 45 oranýnda arttý. Tabii ki liderlerimizin beklediði 10 milyar Amerikan dolarý hedefine ulaþmak için çok daha fazla çalýþacaðýz. Yine þirketlerimizle ilgili uzun vadeli iþbirliðine odaklanacaðýz. Ýnþaat alaný yeni bir sektör olabilir ve Nusantara'da önemli projeler gerçekleþtirilebilir. Türk müteahhitleri uluslararasý alanda çok önemli projeler gerçekleþtirdiler." dedi.

Bakan Fidan, ayrýca savunma sanayisinin Türkiye-Endonezya ikili gündeminin öne çýkan konularýndan biri olduðuna dikkati çekerek, Türk savunma sanayi firmalarýnýn spesifik alanlarda liderlik ettiðini ve bu alanda daha fazla iþbirliði yapabileceklerini vurguladý.

Finans, teknoloji, ulaþým, enerji turizm, kültür ve eðitim konularýna da aðýrlýk vermeyi sürdüreceklerini kaydeden Fidan, "Halklar arasý baðlarýmýzýn farklý alanlarda geliþtirilmesi için çalýþma konusunda da yine anlaþtýk. Türk Hava Yollarýnýn Endonezya uçuþlarýnýn artmasýyla ilgili çok yüksek bir talep var. Bu konudaki sivil havacýlýk alanýnda iþbirliðimizi artýrmaya kararlýyýz." ifadelerini kullandý.

Fidan, Endonezyalý mevkidaþýyla ayrýca çok çeþitli bölgesel ve uluslararasý konularda görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný, Ýslam'a karþý nefret ve Kur'an-ý Kerim'e yönelik aþaðýlýk saldýrýlar da dahil olmak üzere yükselen küresel sorunlarý ele aldýklarýný söyledi.

- "TÜRKÝYE ASEAN ÝLE SÝYASÝ DÝYALOÐUNU SÜRDÜRECEKTÝR"

Türkiye ve Endonezya'nýn, MIKTA platformunda da verimli görüþ alýþveriþinde bulunduðunu hatýrlatan Fidan, Endonezya'yý MIKTA baþkanlýðýný baþarýlý þekilde gerçekleþtirmesinden dolayý takdir etti.

Bakan Fidan, ziyareti sýrasýnda Türkiye'nin ASEAN ile Sektörel Diyalog Ortaklýðýný deðerlendirdikleri ve ASEAN-Türkiye 5. Üçlü Toplantýsý'ný gerçekleþtirdiklerini belirterek, "Türkiye ASEAN ile siyasi diyaloðunu sürdürecektir. Endonezya'nýn baþarýlý baþkanlýðý altýnda ASEAN ile kurumsal iliþkilerimizi geliþtirmeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Bu dönemde Endonezya'nýn verdiði destek için teþekkür eden Fidan, gelecek dönemde Endonezya ile yüksek düzeyli stratejik ortaklýða dayalý iþbirliðini geniþleteceklerini vurguladý.