Bakan Fidan: Türkiye, AB'ye üye olsaydý bu yaþananlar olmazdý
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Türkiye-Afrika Ortaklýðý zirvesi için gittiði Cibuti'den dönüþte, aralarýnda Akþam Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Mustafa Kartoðlu'nun da bulunduðu gazetecilere, Türkiye'nin terörü kaynaðýnda yok etme politikasý, Irak'la Suriye'deki durum ve terör örgütüne destek veren ABD ile iliþkiler baþta olmak üzere, Türkiye'nin dýþ politikasýndaki güncel konulara dair deðerlendirmeler yaptý.

Terörü kaynaðýnda yok etme politikasý, Irak ve Suriye'de hem bölgesel muhataplar hem de ABD'nin ne yapacaðýyla doðrudan iliþkili. Bakan Fidan, 'neler olabilir' sorusu üzerine þöyle dedi: ABD seçimden sonra Irak ve Suriye'den çekilmeyi masaya yatýrabilir. Ýran'ýn etki alanýnda askeri varlýk bulundurmayý istemiyorlar. ABD birlikleri orada bulunduklarý sürece, saldýrýya açýk vaziyetteler. Amerikalýlar, Irak'ta 2025'te Merkezi Irak Yönetimi bölgesinden, 2026'da ise Kürt bölgesinden çýkmayý tartýþýyorlar. DEAÞ'la Mücadele Uluslararasý Koalisyonun (DMUK) varlýðýnýn da tartýþýldýðý bir dönemdeyiz. BM Genel Kurulu akabinde Washington'daki DMUK Zirvesi'nde DMUK'un geleceði, görev daðýlýmý ve evrileceði rol ele alýndý. Görev alaný Afrika'ya kaydýrýlmak isteniyor."

ABD'DE KÝM SEÇÝLÝRSE SEÇÝLSÝN

ABD seçimleriyle ilgili konuþan Bakan Fidan, "Türkiye açýsýndan sonucun dýþ politikamýzda ciddi deðiþikliðe yol açacaðýný düþünmüyorum. Kim seçilirse seçilsin biz çalýþmalarýmýzý ayný þekilde devam ettireceðiz." dedi.

Akþam Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Mustafa Kartoðlu-Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan

SURÝYE KENDÝ ÝÇÝNDE NORMALLEÞMELÝ

Terörle mücadelede Suriye'de istikrarýn da önemi büyük. Fidan'ýn bu konudaki deðerlendirmeleri þöyle: Suriye'de istikrar, sadece ülkemizin milli güvenliði açýsýndan deðil, bu ülkenin toprak bütünlüðü açýsýndan da önemlidir. Bizler yýllarca Suriye'den ülkemize doðrudan gelen tehdidi bertaraf etmek için Suriye topraklarýndaki örgüt unsurlarýna yönelik operasyon düzenledik. Suriye Rejimi ile normalleþmede de terörle mücadele de öncelikli konularýmýzdandýr. Suriye'de sosyal barýþýn bozulmasý, terör örgütünün zemin kazanmasýný kolaylaþtýrdý. Bundan tüm Suriyeliler rahatsýz. Suriye'de rejim ile muhalefet arasýnda uzlaþýnýn saðlanmasý, toplumsal barýþ ve istikrarý getirecek, ülkenin yeniden ayaða kalkmasýný ve toparlanmasýný saðlayacaktýr.

AB'DE OLSAYDIK BUNLAR OLMAZDI

Bakan Fidan, AB ile yeniden baþlayan görüþme sürecini deðerlendirirken, önce tam üyelikle ilgili sürecin AB tarafýnda týkandýðýna iþaret etti, sonra deðerlendirmesini yaptý:

AB konusunda üyelikle ilgili mesafe alýnmasý zor. Bu onlarýn kendi iç iliþkileri ile ilgili, bizimle deðil. Türkiye ekonomisiyle, siyasetiyle, demokrasisiyle güçlenmesini sürdürdükçe vize ve ticaret gibi konularda sýkýntý olacaðýný sanmýyorum. AB içerisinde bölgesel iþbirliðinde daha fazla konuþalým yaklaþýmý hakim. Avrupa, Ukrayna için çok büyük maliyetler ödüyor. ABD seçimlerinden çýkacak sonuca göre, maliyetleri daha da artabilir. Ýkinci bir zorluklarý daha var; Avrupa devletleri tek baþlarýna silahlý güçlerini artýrma yarýþýna girerse, bu da baþka bir sorun. Türkiye AB üyesi olsaydý, Brexit olmazdý, Ýngiltere ayrýlmazdý. Avrupa Birliði, güvenlik açýsýndan da bir çekim merkezi olabilirdi.

F-16 ÝÇÝN ÞARTLAR GÜNCELLENÝYOR

Fidan'ýn ABD ile yürütülen F-16 görüþmeleri ve Almanya'nýn engeli kaldýrdýðý anlaþýlan Avrupa yapýmý Eurofighter savaþ uçaðý alým müzakerelerine iliþkin son duruma dair söyledikleri de þöyle: "F16 konusunda siyasi sorun aþýldý, gerekli izinler alýndý, Kongre süreci gerçekleþtirildi. Þimdi ise teknik çalýþmalar sürüyor. Netice itibarýyla Türkiye'nin son alým talebinin üzerinden 4 yýl geçti, þartlarýn güncellenmesi lazým. Teknik özellikler, fiyat, teslimat zamaný gibi... Milli Savunma Bakanlýðýmýz þimdi bunlarýn üzerinde çalýþýyor. Herhangi bir engel yok. Eurofighter savaþ uçaklarý konusunda da ilerleme saðlandý. Teknik görüþmelerin baþlamýþ olmasýný böyle yorumlamak lazým."

HAMAS ATEÞKES ÝLKELERÝNE BAÐLI

Türkiye, Gazze için Afrika ülkelerinin desteðini alýrken, Filistin'de Batý Þeria yönetimindeki El Fetih ve Gazze yönetimindeki HAMAS arasýndaki diyaloðun da içinde. Bakan Fidan, taraflar arasýndaki son durumu þöyle anlattý: "Filistin'de El Fetih ile de Hamas ile de temas halindeyiz. Yahya Sinvar'ýn þehadetinin ardýndan Ýstanbul'da Hamas'ýn Siyasi Bürosu'ndan yetkililer ile bir araya geldik. Dört konuya dikkati çekiyorlar.

■ Birincisi, Kuzey Gazze'de çok ciddi bir insani kriz var, gýda, su ve diðer insani ihtiyaçlar karþýlanamýyor. Ýnsanlar açlýk ve hastalýklarla boðuþuyorlar.

■ Ýkincisi, bu süreçte Filistinli gruplar arasýnda birlik çalýþmalarý da devam ediyor.

■ Üçüncüsü, saldýrýlar sona erdiðinde Gazze'de nasýl bir yönetim olacaðý konusu þimdiden iki taraf arasýnda konuþulmaya baþlanmýþ durumda.

■ Son olarak ise ateþkes müzakereleri ile ilgili konu. Hamas, bu hususta ABD'nin temmuzda sunduðu önerilere baðlý. Sorun, Ýsrail tarafýnýn ateþkese yanaþmamasýndan, aksine her defasýnda yeni þartlar getirmesinden kaynaklanýyor."

ÝSRAÝL, ÝRAN'IN NÜKLEER TESÝSLERÝNÝ VURABÝLÝR

Bu süreçte Ýran'ý da vuran Ýsrail Baþbakaný Netanyahu daha ne kadar ileri gidebilir? Fidan'ýn cevabý þöyle oldu: "Netanyahu durmaya niyetli görünmüyor. Askeri, ekonomik ya da siyasi açýdan herhangi bir bedel ödemek durumunda kalmadýðý için bildiðini okumaya devam ediyor. Ýsrail-Ýran arasýndaki gerilim halen had safhada. Netanyahu, fýrsat bulursa Ýran'ýn nükleer altyapýsýný hedef almaya da kalkýþabilir."

AFRÝKA'DA BÜYÜMEMÝZ HIZLANACAK

Afrika, baðýmsýzlýðýný kazanan ülkelerin eski sömürge güçlerine mesafe koymaya baþlamasý, Çin'in ilgi göstermesi üzerine yeniden Batý'nýn gündemine girdi. Bunda, Türkiye'nin kýtanýn potansiyelini görerek 2005'te Afrika Açýlýmý baþlatmasýnýn da etkisi var. Bakan Fidan, Türkiye'nin Afrika'daki durumunu þöyle özetledi: "Biz Afrika politikamýzý, baþka ülkelerle rekabet iliþkisine göre belirlemiyoruz; kendi özgün politikamýz var. Afrika'da en yaygýn büyükelçilik aðý olan birkaç ülkeden biriyiz. Kalkýnma yardýmlarý, eðitim, savunma iþbirliklerimiz, elçilik sayýlarýmýzýn artmasý ticaretimizi ve uluslararasý dayanýþmamýzý da arttýrdý. Terörle mücadele tecrübemizi de onlarla paylaþýyoruz. Savunma ve istihbarat iþbirliklerimiz güçleniyor. Güvenliðin olduðu yerde istikrar da oluyor. Afrika ülkeleri, Türkiye ile dayanýþma söz konusu olduðunda hemen mobilize oluyorlar. Örneðin Komor Adalarý, küçük bir ülke olmasýna raðmen, 6 Þubat depreminin ardýndan 500 bin dolar gönderdi. Afrika ülkeleri, Filistin meselesinde de duyarlýlar. FETÖ ile mücadelede de kýtada önemli mesafe aldýk. Birkaç ülke hariç okullarýn tümü Maarif Vakfý'na devredildi.Türk þirketleri, Afrika genelinde bugüne kadar 1800 projede 85 milyar dolarlýk iþ aldýlar. Altyapý, konut gibi iþler artýk enerji, madencilik, liman iþletmeciliði gibi daha ileri daha verimli boyuta taþýndý. Türk bankalarý þubeler açýyor. Bundan sonra daha hýzlý ilerleyecek."

ATÝNA'YA BARIÞ MESAJI

Fidan, önümüzdeki hafta Yunanistan'a ilk ziyaretini yapacak. Ziyaret öncesi mesajý kýsa ama netti: "Cumhurbaþkanýmýzýn ortaya koyduðu vizyonda; Yunanistan'la var olan konularýmýzda kazan kazan ilkesine göre çözüm arayalým ilkemiz var. Var olan sorunlarý nitelikli olarak tartýþýyor, nihai olarak çözebilecek ve her iki tarafýn da çýkarlarýna uygun olacak þekilde sonuçlandýrmayý hedefliyoruz. Ege'yi barýþ denizine dönüþtürelim diyoruz."

KERKÜK- YUMURTALIK AÇILABÝLÝR

Irak'la Türkiye arasýndaki Kerkük-Yumurtalýk petrol boru hattý, Irak'taki merkezi yönetim ile bölgesel yönetim arasýndaki anlaþmazlýk nedeniyle bir süredir kapalý. Bakan Fidan, boru hattýnýn yeniden açýlma ihtimaline iþaret etti: "Kerkük-Yumurtalýk boru hattýnýn yeniden açýlacaðýný umuyorum. Irak Baþbakaný Sayýn Sudani'nin Ýstanbul ziyaretinde, bu konuda Erbil yönetimi ile uzlaþma olduðu izlenimi edindim. Eðer anlaþýrlarsa petrol hattý yeniden iþlemeye baþlar."

ERÝVAN ÝLE ÝLÝÞKÝMÝZ NORMALLEÞÝR

Bakan Fidan'ýn son mesajý ise Kafkasya barýþýna yönelik oldu: "Azerbaycan-Ermenistan arasýndaki anlaþmayý bölgedeki istikrar ve barýþ için çok önemli görüyoruz. Taraflarýn anlaþmaya yaklaþtýðýný görmekten memnunuz. Sýnýr konusunda son varýlan anlaþma bu ilerlemenin güzel bir örneði. Azerbaycan-Ermenistan arasýnda anlaþmanýn imzalanmasý akabinde Türkiye- Ermenistan iliþkileri de normalleþecektir."

ABD-GKRY iliþkilerinin perde arkasý! Türkiye'nin önderliðinde küresel þuur oluþuyor

Türkiye öncülük etti! 52 ülkeden ortak hamle

"Ticaret hacmi 35 milyar dolarý aþtý"