Fidan, Türkiye-Körfez Ýþbirliði Konseyi (KÝK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dýþiþleri Bakanlarý 6. Toplantýsý'nda konuþtu.
Toplantýnýn somut sonuçlar doðuracaðýna inandýðýný söyleyen Fidan, "Türkiye olarak Körfez ülkeleriyle iliþkilerimize özel önem atfediyoruz. Ortak çabalarýmýz neticesinde iliþkilerimizde bugün geldiðimiz nokta memnuniyet vericidir. Ýliþkilerimiz her alanda güçlenmeye devam ediyor." diye konuþtu.
Türkiye ile KÝK ülkeleri arasýndaki toplam ticaret hacminin 2023'te bir önceki yýla göre yaklaþýk yüzde 40 artarak 31,4 milyar dolara ulaþtýðýný dile getiren Fidan, son 20 yýlda ticaret hacminde 16 kat artýþ yaþandýðýný kaydetti.
Fidan, Türkiye'nin Körfez ülkeleri için en önemli turizm destinasyonlarýndan biri olduðuna dikkati çekerek, 2023'te 1,5 milyondan fazla Körfez vatandaþýnýn Türkiye'yi ziyaret ettiðini hatýrlattý.
Finanstan teknolojiye, savunma sanayisinden saðlýða, eðitimden kültüre kadar birçok alanda verimli iþbirliklerinin yapýldýðýna iþaret eden Fidan, tüm bu alanlarda daha büyük bir iþbirliði potansiyelinin mevcut olduðunu aktardý.
Fidan, ikili iliþkiler güçlendirilirken KÝK ile kurumsal iþbirliðinin de geliþtirilmesine önem verildiðinin altýný çizdi.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Aralýk 2023'te Doha'da düzenlenen 44. KÝK Zirvesi'ne katýlýmýnýn ikili iliþkilerde önemli bir dönüm noktasý olduðunu söyleyen Fidan, þöyle devam etti:
"KÝK Zirvesi'nden birkaç hafta sonra Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Bahreyn, Birleþik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Umman vatandaþlarýna vize muafiyeti tanýyan bir kararname yayýmladý. Böylece tüm KÝK ülkelerinin vatandaþlarý Türkiye'ye seyahatlerinde vizeden muaf tutulmuþ oldu."
Bakan Fidan, martta, Türkiye-KÝK Serbest Ticaret Anlaþmasý müzakerelerinin yeniden baþlatýlmasýna karar verildiðine, uzun bir aradan sonra 6. Bakanlar Toplantýsý'nýn düzenlendiðine iþaret etti.
Fidan, küresel yönetiþim mekanizmalarýnýn mevcut zorluklarla mücadelede baþarýsýz olduðuna ve bu çerçevede, bölgesel iþbirliðinin daha da hayati hale geldiðine dikkati çekti.
Ýsrail'in Filistin'e yönelik saldýrýlarýna deðinen Fidan, "Bölgesel sorunlara bölgesel çözümler geliþtirilmesinin gerekliliðinin her zaman altýný çiziyoruz. Filistin'deki Gazze'de savaþla ilgili olarak da bölgesel sahiplenmeyi güçlü bir þekilde savunuyoruz. Filistinli kardeþlerimiz için adil bir çözümün saðlanmasýyla baþlayacak biçimde, bölgede barýþ ve güvenliðin tesisi için daha yakýn iþbirliðimiz elzem olacaktýr." diye konuþtu.
Fidan, Ýsrail'in Gazze'de "barbarca" suçlar iþlediðini, bazý ülkelerin hala sessizliðini koruduðunu, buna son verilmesi gerektiðini vurguladý.
Gazze'de katliam devam ederken, Kudüs, Mescid-i Aksa ve Batý Þeria'daki durumun da unutulmadýðýnýn altýný çizen Fidan, þunlarý kaydetti:
"Filistinli mahkumlarýn maruz kaldýðý insanlýk dýþý koþullar ve muameleler göz ardý edilemez. Hepimizi Ýsrail ve müttefikleri üzerinde baský kurmak için elimizdeki tüm imkanlarý kullanmaya çaðýrýyorum. Bazý Batýlý dostlarýmýzýn unuttuðu uluslararasý hukuk, insan haklarý ve evrensel deðerleri savunmak için saflarýmýzý sýklaþtýralým."
Fidan, Katar'ýn kalýcý ateþkes saðlanmasý yönündeki çabalarýnýn takdirle, Mýsýr'ýn insani yardýmýn giriþi konusundaki önemli rolünü de memnuniyetle karþýlandýklarýný belirtti.
"Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve Arap Ligi'nin (AL) Temas Grubu olarak Filistin'i tanýyan ve iki devletli çözümü destekleyen ülkelerin sayýsýný artýrmayý baþardýk." diyen Fidan, Türkiye'nin ateþkese yönelik haklý çaðrýlarýnýn Ýsrail'in üzerindeki baskýyý artýracak güçlü somut adýmlarla desteklenmesi gerektiðini vurguladý.
Fidan, Türkiye'nin Güney Afrika'nýn Ýsrail'e karþý Uluslararasý Adalet Divanýnda açtýðý davaya müdahil olma kararýný açýkladýðýný ve Ýsrail ile tüm ticaretin askýya alýndýðýný hatýrlattý.
Filistin'e destek amacýyla farklý uluslararasý platformlarýn devreye sokulduðunu ve farklý bölgelerden ülkelerin sesi olunduðunu anlatan Fidan, þöyle devam etti:
"Gazze'nin yeniden inþasýna katkýda bulunmaya hazýrýz ancak Gazze'yi yýkanlar ve yýkýma yardýmcý olanlar da bu zararlarý tazmin etmelidir. Filistin'deki iþgale karþý direniþ artýk Ýsrail ile Filistin arasýnda bir çatýþma olmaktan çýkmýþ, tüm dünyada zalimlerle mazlumlar arasýnda bir mücadele haline gelmiþtir.
Filistin Devleti'nin daha fazla ülke tarafýndan tanýnmasý ve Birleþmiþ Milletlere (BM) tam üye olmasý uluslararasý hukukun, adaletin ve vicdanýn gereðidir. Türkiye olarak, baðýmsýz, egemen ve coðrafi bütünlüðü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulmasý için her türlü çabayý göstermeye devam edeceðiz."
Fidan, herkesin dikkatini ve gayretini Gazze'de akan kaný durdurmaya adarken, Ukrayna, Sudan, Somali ve Yemen gibi farklý bölgelerdeki çatýþmalarýn da hýz kesmeden devam ettiðine iþaret etti.
"Kýzýldeniz'deki geliþmelerin, Ýsrail'in Gazze'deki katliamlarýnýn durdurulmamasý halinde çatýþmalarýn yayýlabileceði yönündeki uyarýlarýmýzý ne yazýk ki haklý çýkarmaktadýr." diyen Fidan, Suriye'nin de týrmanma eðilimi gösteren diðer riskli bölge olduðunu vurguladý.
Fidan, sürdürülebilir çözüme ulaþmak için bütüncül yaklaþýmýn benimsenmesinin þart olduðunun, Suriye'de uluslararasý toplum, DEAÞ'la mücadele veya sahte seçimler düzenlemek gibi farklý kisveler altýnda terörist ve ayrýlýkçý gündemleri ilerletmeyi amaçlayan çabalara karþý özellikle dikkatli olunmasý gerektiðinin altýný çizdi.
Tüm paydaþlarýn Suriye konusunda ortak duruþlarýný ortaya koymalarýnýn ve daha geniþ koordinasyon içinde hareket etmelerinin zamaný geldiðini söyleyen Fidan, "Türkiye'nin Körfez bölgesine açýlan kapýsý olan ortak komþumuz Irak, uzun süredir devam eden çatýþma ve istikrarsýzlýklarýn yol açtýðý sorunlarý yavaþ yavaþ aþmaktadýr. Irak, bölgesel iþbirliðinin nasýl üstel sonuçlar doðurabileceðini gösteren iyi bir örnektir." ifadelerini kullandý.
Fidan, Kalkýnma Yolu Projesi'nin bu olumlu gündemin iyi bir örneði olduðunu belirterek, taraflarý bu stratejik projeye katýlmaya davet etti.
Ýran'la ilgili geliþmelerin de bölgenin istikrarý açýsýndan önemli olduðuna deðinen Fidan, Çin ile ABD arasýndaki rekabetin ve Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn bölge üzerinde ek olarak jeostratejik yük oluþturduðuna dikkati çekti.
Fidan, bölge ülkeleri olarak ekonomi, ticaret, güvenlik ve bilimsel çalýþmalar gibi birçok alanda daha üst düzeyde entegrasyona ulaþmak ve birlikte ilerlemek için daha güçlü ittifak içinde olunmasýnýn önemini vurguladý.
"KÝK'ÝN DÝÐER BÖLGESEL ÖRGÜTLERLE ÝLÝÞKÝLERÝNÝ GELÝÞTÝRMESÝ BARIÞA, ÝSTÝKRARA KATKI SAÐLIYOR"
Bakan Fidan, "KÝK, bölgesel bir iþbirliði mekanizmasý oluþturmanýn meyvelerini topluyor." ifadesini kullanarak, diðer bölgesel örgütlerle iþbirliði yapabilecek daha büyük ve daha etkili mekanizma oluþturmanýn zamanýnýn geldiðini söyledi.
Fidan, Türkiye'nin çeþitli sektörlerde yatýrým fýrsatlarý sunduðunu aktararak, "Türkiye'de ortak giriþimler ve sanayi üsleri kurmaya odaklanabiliriz. Ekonomik geliþmiþlik seviyemiz göz önüne alýndýðýnda, daha iyi bir ekonomik entegrasyon için bir adým daha ileri gidebilir ve bölgesel ittifakýmýzý geliþtirebiliriz." diye konuþtu.
KÝK'in diðer bölgesel örgütlerle iliþkilerini geliþtirmesinin barýþa, istikrara ve refaha önemli katkýlar saðlayacaðýný belirten Fidan, Türkiye'nin bölgesi ile ötesinde ticareti ve baðlanabilirliði güçlendireceðini aktardý.
Fidan, KÝK ile Türk Devletleri Teþkilatý arasýndaki üst düzey temaslarý memnuniyetle karþýladýklarýný ve bu temaslarýn kurumsal çerçevede daha da güçlendirilmesini desteklediklerini kaydetti.
Gelecek dönemde, Türkiye ile Arap Ligi arasýndaki iþbirliði ve koordinasyon mekanizmalarýný yeniden canlandýrmaya hazýr olduklarýný dile getiren Fidan, bu konuda destek beklediklerini vurguladý.
Fidan, KÝK'in, 2016'daki darbe giriþiminin ardýndan FETÖ'yü terör örgütü olarak tanýyan ilk uluslararasý kuruluþ olduðunu hatýrlatarak, 6 Þubat 2023 Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan KÝK'in gösterdiði dayanýþma için de teþekkürlerini iletti.
Fidan, bu toplantýnýn iliþkileri daha da geliþtirmeye yönelik güçlü siyasi iradeyi teyit ettiðini görmekten memnuniyet duyduðunu, toplantýnýn ortak hedefe katkýda bulunacaðýna inandýðýný sözlerine ekledi.