Bakan Fidan'dan Gazze tepkisi: Uluslararasý sistem tamamen çökmüþtür
ABONE OL

Bakan Fidan, AK Parti tarafýndan AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen "Filistin'in Geleceði Konferansý"nýn, TBMM Dýþiþleri Komisyonu Baþkaný Fuat Oktay'ýn yönettiði "Küresel Diplomasi ve Filistin'in Geleceði" baþlýklý birinci oturumunda hitap etti.

Fidan, Ürdün Dýþiþleri ve Yurt Dýþý Vatandaþlar Bakaný Eymen es-Safedi'nin konuþmasýnda bir trajediyi ortaya koyduðunu ve bugün karþý karþýya olunan trajedinin yeni olmadýðýný, 70 yýldan bu yana gözler önünde gerçekleþtiðini ifade etti.

Uluslararasý, Arap ve Ýslam camiasýnýn maalesef güçsüz kaldýðýný ve devam eden bu trajediyi sonlandýrma konusunda baþarýsýz olduðunu kaydeden Fidan, son 70 yýldan bu yana bölgede yaþayan insanlarýn ýzdýrap çektiðini vurguladý.

Fidan, herkesin Filistin konusu nedeniyle utanç duyduðunu ve bu trajedinin 7 Ekim 2023'ten bu yana yeni bir þekil aldýðýný belirterek hiç kimsenin böyle bir durumu tahayyül etmediðini söyledi.

Artýk iþin, gözler önünde yaþanan bir soykýrým haline geldiðini aktaran Fidan, uluslararasý camianýn burada iþe yaramadýðýnýn ve soykýrýmý durdurma hususunda çaresiz kaldýðýnýn altýný çizdi.

Fidan, Gazze'de çoðu kadýn ve çocuk olmak üzere 42 bin insanýn katledildiðini belirterek bu insanlarýn bilinçli ve sistematik olarak öldürüldüklerine dikkati çekti.

Bunun, tamamen hedef gözetmeksizin yapýlan saldýrýlar sonucunda meydana geldiðine iþaret eden Fidan, savaþ terminolojisine bakýldýðýnda, bu insanlarýn bilinçli olarak Ýsrail askerleri tarafýndan hedef alýndýðýný söyledi.

- ÝSRAÝL, YAPAY ZEKAYI KADIN VE ÇOCUK ÖLÜMLERÝNDE BAHANE GÖSTERÝYOR

Fidan, bazý askeri uzmanlarýn ifadelerine atýfta bulunarak "Çok fazla kadýn ve çocuk öldürüldü çünkü yapay zeka tarafýndan hedef belirlemesi yapýldý. Yapay zeka diyor ki vurun. 'Makine diyor, biz demiyoruz, makine öldürüyor' dediler. Kendilerinin ortaya koyabilecekleri en iyi bahane bu zaten, baþka bir þey yok. Bu da insanlýðýn deðerlerine karþý yapýlmýþ baþka bir saygýsýzlýk." ifadelerini kullandý.

Filistin meselesinin kökenine inilmesi gerektiðine dikkati çeken Fidan, bununla alakalý çok þey söylendiðini ancak çok az þey yapýldýðýný kaydetti.

Fidan, bir soykýrýmýn yaþandýðýnýn altýný çizerek hiçbir zaman bunun unutulmamasý ve bu nedenle eyleme geçilmesi gerektiðini vurguladý.

Soykýrýmdan daha büyük bir trajedinin de uluslararasý camianýn takýndýðý tavýr olduðunu vurgulayan Fidan, uluslararasý camia ve sistemin tamamen çöktüðünü, bunun da bir sýnav olduðunu ve sýnav sonucunda son bir yýldýr uluslararasý sistemin çöktüðüne iþaret etti.

- "GAZZE'DE YAÞANANLAR, ULUSLARARASI SÝSTEMÝN BELÝRLÝ BÝR AZINLIÐIN AYRICALIÐI ÝÇÝN TASARLANDIÐININ KANITI"

Fidan, Gazze'deki duruma iliþkin, "Gazze'de yaþananlar, uluslararasý sistemin belirli bir azýnlýðýn ayrýcalýðý için tasarlandýðýnýn, kullanýldýðýnýn ve istismar edildiðinin canlý bir kanýtý." ifadesini kullandý.

Dünyanýn 5'ten büyük olduðunu söylediklerini ve bunu demeye devam edeceklerini aktaran Fidan, bu noktada uluslararasý sistemin temel probleminin bu olduðunu ve bunun çözülmesi gerektiðini ifade etti.

Fidan, bu çözülene kadar Gazze'de yaþanan gibi benzer problemlerin tekrar yaþanacaðýný göreceklerini belirterek Ukrayna'da, Afrika'da ve baþka yerlerde yüzlerce ve binlerce insanýn hayatýný kaybettiðini, dünyanýn dört bir yanýnda insanlarýn açlýk çektiðini vurguladý.

Uluslararasý sistemin tercihleri olduðuna iþaret eden Fidan, "(Uluslararasý sistem) Bazý azýnlýkta olan imtiyazlý ülkelerin öncelikleri doðrultusunda gidiyor. Uluslararasý sistemin çöküþü, diðer taraftan soykýrým ve uluslararasý camianýn iþe yaramamasý... Bizim bunlarý durdurmamýz lazým." diye konuþtu.

Fidan, Batý halklarýnýn da buna karþý olduðunu bildiklerini ifade ederek uluslararasý sistemin Gazze'deki soykýrýmý durdurma konusunda adým atmadýðýný belirtti.

Ýnsanlarýn ellerinden geleni yaptýðýný ve bu suça ortak olmadýðýný aktaran Fidan, son aylarda baþka Avrupa ülkelerinin de ön plana çýktýðýný söyledi.

Bakan Fidan; Ýspanya, Slovenya, Ýrlanda ve Norveç'in Filistin'i tanýdýðýný anýmsatarak bu ülkelerin tanýma kararlarýyla asalet gösterdiklerini vurguladý.

- "ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM FÝLÝSTÝNLÝLER VE ÝSRAÝLLÝLERÝN GÜVENLÝÐÝ ÝÇÝN ELZEM"

En baþýndan bu yana çözümün iki devletli yapý olduðunu söylediklerini aktaran Fidan, iki devletli çözümün Filistinlilerin ve Ýsraillilerin güvenliði için elzem olduðunu vurguladý.

Fidan, Ýsrail halkýna sorulduðunda bölgede onlarýn da Filistin halkýna bu hakkýn verilmesi gerektiðini söylediðine iþaret ederek Temas Grubu'yla son 1 yýlda iki devletli çözüm için çok çalýþtýklarýný anlattý.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun kendisi adýna son 20 yýlda baþarýlý bir strateji oluþturduðunu belirten Hakan Fidan, "Ýki devletli çözümü unutturdu, bölgede bile unutturdu." dedi.

Fidan, Gazze'de iki savaþ gördüklerini ve þimdi üçüncüsüne þahit olduklarýný belirterek Filistin ve Ýsrail dýþýnda baþka ülkelerin de bölgede olduklarýný ve bunun, bölgesel krizlere neden olabileceðini söyledi.

- "NETANYAHU HÜKÜMETÝ FÝLÝSTÝNLÝLERE DEVLET VERME NÝYETÝNDE DEÐÝL"

Bunun durdurulmasý ve bu çatýþmanýn bölgeye yayýlmamasý için bu meselenin adil þekilde ele alýnmasý gerektiðini vurgulayan Fidan, þöyle devam etti:

"Ýki devletli çözümü getirmemiz lazým. Biz her zaman bunun altýný çiziyoruz ama maalesef Netanyahu hükümeti uzun zamandýr Filistinlilere bir devlet verme niyetini göstermiyor. Diðer taraftan da mevcut durumu Ýsrail'in güvenliði meselesiymiþ gibi göstermeye çalýþýyor. Biz onlara þunu hep söylüyoruz; Ýsrail'in ve Ýsrail halkýnýn gelecek nesillerinin güvenliðinin olabilmesi için iki devletli çözüme ihtiyacýnýz var ve bu tek çözüm opsiyonudur."

Fidan, Filistinlilerin kendi ülkeleri, egemenlikleri ve kendi insan onuruna yakýþýr yapýlarý olursa iki taraf için de güvenliðin saðlanabileceðini belirterek "Þu anda biz uluslararasý camianýn tamamýna bir çaðrý yapýyoruz. Ýki devletli çözümü lütfen benimseyin ve iki devletli çözüm için bastýrýn. Bunu elinizden gelenin en iyisiyle yapýn." ifadelerini kullandý.

Dostlar ve uluslararasý camia sayesinde Birleþmiþ Milletlere (BM) üye 150'nin üzerinde ülkenin Filistin devletinin tanýnmasý yönünde bir karar aldýðýna iþaret eden Fidan, Filistin'in artýk BM'de temsil edildiðini söyledi.

Fidan, BM Genel Kurulunda diðer ülkeleriyle temsilcileriyle birlikte Filistin'in de yer aldýðýný aktararak, bunun tarihi bir baþarý olduðunu vurguladý.

Ýki devletli çözümün uluslararasý camia tarafýndan Filistin meselesinin çözümü için tek çözüm olarak kabul edilmesi gerektiðinin altýný çizen Fidan, ayrýca bir araya gelinerek kuvvetlerin birleþtirilmesi ve bu politikayý hayata geçirmek için uðraþmalarý gerektiðini ifade etti.