Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, 'Türkiye'de Kadýn-Erkek Eþitliðine Duyarlý Planlama ve Bütçelemenin Uygulanmasý Projesi Uluslararasý Konferansý'na katýldý. Bakan Göktaþ, "Her birimizin çabasý ile kaynaklarýmýzý daha verimli kullanma, sürdürülebilir kalkýnma saðlama ve güçlü toplumlar inþa etme hedeflerimize ulaþacaðýmýza inanýyorum. Eþitlik gibi evrensel bir konuda, uluslararasý katýlýmla oluþan sinerjinin, insanlýðýn ortak problemlerine çözüm olabileceðine inanýyorum. Bugün bu problemlerin en büyüðü Gazze'de, Refah Kapýsý'nda yaþanýyor. Binlerce insanýn sýðýndýðý Refah, Ýsrail'in acýmasýzca saldýrýlarýna maruz kalýyor. Bugün güçlü bir direniþ sergileyen Filistinli kardeþlerimiz önü alýnamayan bir vahþete ve soykýrýma maruz kalýyor. Ýnsan Haklarý Evrensel Bildirgesinin yayýnlandýðý yýldan bugüne, iþgal altýnda olan Filistin topraklarýnda, kadýn erkek bütün Filistinliler için huzur ve barýþ diliyorum" ifadelerini kullandý.
Türkiye'de, kadýn erkek eþitliðine duyarlý planlama ve bütçeleme ile ilgili ilk sistematik çalýþmalarýn 2012 yýlýnda baþlatýldýðýný belirten Göktaþ, "Bu çalýþmalarda özellikle yerel yönetimlerin kent konseyleri ve kadýn sivil toplum kuruluþlarýyla birlikte katýlýmcý bir model oluþturulmasý hedeflendi. Bugün ulaþtýðýmýz noktada, Türkiye'de kadýn erkek eþitliðine duyarlý planlama ve bütçeleme konusu ile ilgili önemli mesafe kat ettiðimizi gururla belirtmek isterim. Bu süreçte bütçe rehberlerimiz, projeye uygun þekilde güncellendi. Bütçe programlarýndaki kadýn erkek eþitliðine duyarlý gösterge sayýlarý artýrýldý. Ayný zamanda üst politika metinlerinde ve stratejik planlarda kadýnlarýn güçlenmesi konusuna geniþ yer verildi. Bugün, uluslararasý kuruluþlarýn Türkiye'yi kadýn erkek eþitliðine duyarlý bütçe uygulayan ülkeler arasýnda göstermesi, kat ettiðimiz bu mesafenin en önemli kanýtlarýndan biridir. Bu kapsamda Türkiye, kadýn erkek eþitliðine duyarlý bütçelemeyi aktif olarak uygulayan OECD ülkeleri arasýnda 23'üncü sýrada yer alýyor" ifadelerini kullandý.
Bakan Göktaþ, kadýn erkek eþitliðine duyarlý bütçelemenin, toplumsal adaletin saðlanmasýnda önemli bir eþik olduðuna iþaret ederek, "Ülkelerin uzun vadede kalkýnma ve refah vizyonunun belirlenmesinde kadýnlarýn her zaman stratejik bir rolü bulunuyor. Bu doðrultuda 2024-2028 yýllarýný kapsayan 12'nci Kalkýnma Planýmýzda kadýn erkek eþitliðine duyarlý bütçe çalýþmalarýný, öncelikli hedef olarak belirledik. Gerekli yasal düzenlemelerle birlikte kurumsal uygulamalarý belirlemek ve koordinasyonu saðlamak üzere Strateji Belgesi ve Eylem Planý hazýrladýk. Eylem Planý ile kaynaklarýn eþitlik ilkesine uygun bir anlayýþla paylaþýlmasýna zemin hazýrlanmasýný hedefliyoruz. Planýn sonuçlarý itibarýyla toplumun bütünü için daha eþitlikçi ve adil bir kalkýnma modeli oluþmasýna katký sunmasýný amaçlýyoruz" dedi.