Bakan Göktaþ: Oraný artýrmak el birliðiyle mümkün olacaktýr
ABONE OL

Göktaþ, Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) Kadýn tarafýndan derneðin genel merkezinde düzenlenen, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaðý olduðu Uluslararasý Farkýndalýk Zirvesi'nde yaptýðý konuþmada, kadýnlarýn iþ ve toplumsal yaþamda karþýlaþtýklarý tüm kýsýtlamalara raðmen baþarýya ulaþma azmi ve kararlýlýðýnýn MÜSÝAD Kadýn'ýn "Bize Fark Etmez" mottosunda ifadesini bulduðunu söyledi.

MÜSÝAD Kadýn'ýn iþ dünyasýnda kadýnlarýn rolünü güçlendirmek, giriþimcilik ekosistemine kazandýrmak ve daha adil bir ekonomik yapý oluþturmak için önemli projelere imza attýðýný dile getiren Göktaþ, kadýnlarýn çalýþma hayatýna katýlýmýnýn bir ülkenin ekonomik büyüklüðünün yaný sýra sosyal ve kültürel geliþimini de etkileyen son derece kritik bir konu olduðunu anlattý.

Bakan Göktaþ, kadýnlarýn iþ gücüne katýlýmýnýn ve istihdamýnýn artýrýlmasýyla kadýn giriþimciliðinin ve kooperatifçiliðinin desteklenmesinin öncelikleri arasýnda yer aldýðýna dikkati çekerek, "Atýlan güçlü adýmlarla kadýn istihdam oranýný yüzde 32,9'a, kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oranýný yüzde 37,3'e çýkardýk. Bugün, iþveren ve kendi hesabýna çalýþanlar içindeki kadýn oraný yüzde 17,8'dir. Bu oraný artýrmak hepimizin sorumluluðudur ve bu sorumluluðu ise ancak el birliðiyle gerçekleþtirmek mümkün olacaktýr." diye konuþtu.

- MAHALLE TÝPÝ KREÞ MODELÝ YAYGINLAÞTIRILACAK

Kadýnlarýn ekonomik hayata katýlýmlarýna destek olmak ve kadýn giriþimciliðini artýrmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ve TÜBÝTAK'la ortak çalýþmalar yaptýklarýný, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýyla "Yüzyýlýn Kadýn Ýstihdamý Ýþ Pozitif Programý Ýþ Birliði Protokolü"nü imzaladýklarýný kaydeden Göktaþ, þöyle devam etti:

"Kadýnýn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planý'yla kadýnlarýn deðiþen iþ gücü piyasasýna tam, eþit ve etkin katýlýmlarýný artýrmayý hedefliyoruz. Bu kapsamda kadýnlarýn ekonomik konumlarýnýn güçlenmesini, kadýn giriþimciliðinin desteklenmesini öncelikli politika alanlarý olarak belirledik. 12. Kalkýnma Planý'mýzda da yer alan 'Ýþ ve aile yaþamýnýn uyumlaþtýrýlmasýna yönelik çalýþmalara hýz verilecektir.' hedefi doðrultusunda yeni hizmet modelleri oluþturuyoruz. Bu konuda en çok önemsediðimiz hizmet ise 0-3 yaþ grubunu kapsayacak þekilde mahalle tipi kreþ modelinin yaygýnlaþtýrýlmasýdýr. Böylece kadýnlarýn iþ ve ev arasýnda bir tercih yapmak zorunda olmalarýnýn önüne geçmeyi arzu ediyoruz."

Göktaþ, "Finansal Okuryazarlýk ve Kadýnlarýn Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri"yle kadýnlarýn ekonomik destekler, teþvikler ve baþvuru mekanizmalarýna daha kolay ulaþmalarýna imkan saðladýklarýný, "Kadýnlarýn Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi"yle de ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katýlýmlarýný teþvik ettiklerini söyledi.

- "ÞÝDDETE SIFIR TOLERANS" ÝLKESÝ

Kadýnlarý hayatýn her alanýnda daha güçlü kýlacak bu çalýþmalarý yürütmenin özellikle kadýna yönelik þiddetin önlenmesinde kritik önem taþýdýðýný vurgulayan Göktaþ, "Kadýnlarýn ekonomik, sosyal ve hukuki anlamda güçlenmesi, þiddete karþý daha dirençli olmalarý ve haklarýný savunabilmeleri demektir. Bugün, 6284 sayýlý Kanun'umuzla kadýn ve çocuk baþta olmak üzere þiddetin her türlüsüyle mücadeleyi güçlü bir þekilde sürdürüyoruz. 'Þiddete sýfýr tolerans' ilkemiz doðrultusunda eylem planlarýmýz, farkýndalýk çalýþmalarýmýz, koruyucu hizmetlerimizle þiddetin önlenmesi ve ortadan kaldýrýlmasý için büyük bir kararlýlýkla çalýþýyoruz." ifadelerini kullandý.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Göktaþ, þiddetle mücadelede yeni hizmet modelini hayata geçirdiklerini, bununla þiddet vakalarýný geri dönülemez sonuçlar doðmadan önlemeyi hedeflediklerini belirtti.

"Böylece koruyucu-önleyici mekanizmalarý hayata geçirmek için risklerin erkenden tespit edilmesini saðlayacaðýz. Sosyal risk haritalarý çýkaracaðýz." diyen Göktaþ, bu kapsamda 81 il ve 922 ilçede sosyal risk haritalarý çýkarmak amacýyla çalýþma baþlattýklarýný bildirdi.

Göktaþ, bu haritalarla kadýna yönelik þiddet, çocuk istismarý ile baðýmlýlýk gibi sosyal olgularý bütüncül olarak görebileceklerinin altýný çizerek, elde edilecek verilerle koruyucu ve önleyici faaliyetler belirleyebileceklerine iþaret etti.

Hayata geçirecekleri "Aile Rehberi Sistemi"yle talep eden haneleri yakýndan izleyip sorunlara hýzlý ve etkili çözümler bulmayý hedeflediklerini dile getiren Göktaþ, bu yolda attýklarý her adýmla, koruduklarý her hayatla, saðladýklarý her destekle geleceðe umutla bakacaklarýný söyledi.

Bakan Göktaþ, en temel haklarý olan yaþamak için mücadele eden Filistinli kadýn ve çocuklara özellikle dikkati çekmek istediðini dile getirerek, þunlarý söyledi:

"Ýsrail'in tam bir yýldýr devam eden soykýrýmý nedeniyle hayatýný kaybeden masum insan sayýsý 40 binleri aþtý. Bugün Gazzeli çocuklar, hiç büyüyemeden, çocukluklarýný yaþayamadan, acýlarýný, haykýrýþlarýný, gözyaþlarýný kimseye duyuramadan bu dünyadan ayrýlýyor. Akýl almaz zulümlere maruz kalan, her gün hayatla ölüm arasýnda yaþayan Filistinli kadýnlar unutulmaz yaralar alýyor. Ýsrail yönetiminin Filistin halkýna, özellikle kadýnlar ve çocuklara yönelttiði zulüm asla kabul edilemez. Tüm dünyada direniþin sembolü olan Filistinli kadýnlar, çocuklarýný yaþatmak, vatanlarýný korumak için insanüstü bir çaba sarf ediyor. Her ne olursa olsun, cesaretleriyle verdikleri mücadeleden asla ödün vermiyorlar. Sergiledikleri bu dik duruþ, dünyada milyonlarca insaný adalet ve özgürlük için ayaða kaldýrýyor."

Konuþmasýnýn ardýndan Bakan Göktaþ'a MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý ile MÜSÝAD Kadýn Baþkaný Meryem Ýlbahar Koca tarafýndan günün anýsýna hediye takdim edildi.

  • kadýn istihdamý
  • iþ gücüne katýlým
  • kadýn oraný