Bakan Göktaþ: Türkiye'deki kadýn kooperatiflerinin að oluþturma kapasitesi güçleniyor
ABONE OL

Ýstanbul'da bir otelde, Türkiye'deki Kadýn Kooperatiflerinin Að Oluþturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi kapanýþ programý düzenlendi. Program KEDV Genel Müdürü Þengül Akçar'ýn konuþmasýya baþladý. Toplantýya katýlan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, kadýn kooperatifçiliðinde önemli bir yol kat edileceðine yürekten inandýðýný dile getirerek çalýþmaya öncü olan Kadýn Emeðini Deðerlendirme Vakfý ve Simurg Kadýn Kooperatifleri Birliði baþta olmak üzere emeði geçenleri tebrik etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, kooperatiflerin toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlara çözüm üreten önemli kuruluþlar olduðunu belirterek "Cumhuriyetin ilk yýllarýnda kurulan tarým kooperatifleri, þehirlere yoðun göçün yaþandýðý zamanlarda kurulan konut kooperatifleri bu ihtiyaçlar doðrultusunda varlýk buldu. Kadýn kooperatifleri ise 1999 depreminden sonra kadýn iþ gücünün ekonomiye kazandýrýlmasý amacýyla faaliyetlerine baþladý. Bu kapsamda kooperatifler, tüm dünyada olduðu gibi Türkiye'de de dayanýþmanýn eþsiz bir örneðini sunmakta." dedi. Dünyada 145 ülkede, 1 milyarýn üzerinde ortak ve müþteriye sahip 2,6 milyon kooperatif bulunduðunu söyleyen Bakan Göktaþ, "Türkiye'de de benzer biçimde yaklaþýk 54 bin kooperatif ve 7 milyonu aþkýn ortak bulunuyor. Bugün özellikle kadýnlarýn kooperatif ile baþlayýp istihdam saðlayan baþarýlý giriþimciler olmalarýna þahit olmak bizleri son derece mutlu ediyor. 12. Kalkýnma Planýmýzda, kadýnlarýn geleceðine dair önemli hedefler belirledik. Bu kapsamda 2028 yýlý sonuna kadar kadýnýn iþ gücüne katýlma oranýný yüzde 40,1'e, kadýn istihdam oranýný ise yüzde 36'ya yükseltilmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleþtirmek için kadýn giriþimciliðini desteklemek ve iþ imkanlarýný artýrmak adýna yeni hizmet modelleri geliþtiriyoruz" " diye konuþtu.

"GÜÇLÜ BÝR ÜLKENÝN TEMELÝNDE KADINLARIYLA GÜÇLÜ OLAN BÝR TOPLUM VARDIR"

Kadýn giriþimcilerin iþ hayatýndaki rolünün önemine deðinen Bakan Göktaþ, "Bu anlamda aile ve toplum refahýnýn artmasýnda büyük etkisi olan kadýnlar, iþ hayatýna bir dinamizm kazandýrýyor. Bilimden teknolojiye, sanayiden tarýma kadar pek çok sektörde sayýlarý gittikçe artan kadýn giriþimciler, çýðýr açýcý yeniliklerin kapýsýný aralýyor. Nitekim kadýnlar, kooperatifler aracýlýðý ile ekonomik güçlerini bir araya getirerek kendi iþ fýrsatlarýný yaratýyor ve yaþam kalitelerini yükseltiyorlar. Bilgi ve becerilerini, tecrübelerini geliþtiren, birçok eðitim fýrsatýna eriþebilen kadýnlar bu sayede kendilerine daha çok güveniyor." dedi.

"KADIN KOOPERATÝFLERÝN ÝHTÝYAÇLARINI GÝDERMEYE YÖNELÝK ÇÖZÜMLER ÜRETÝYORUZ"

Göktaþ, kadýn giriþimciliðine verdikleri destekten söz ederek, "Ürünlerini geliþtirmeleri ve pazarlamalarý için danýþmanlýk hizmetleri ve eðitimler sunuyoruz. Ayrýca yine kadýn kooperatiflerinin ürünlerinin bu topraklara has olduðunu gösteren 'coðrafi iþaret' almalarý için destek oluyoruz. Kadýn kooperatifleri arasýndaki iþ birliði ve koordinasyonu güçlendirmek amacýyla geçtiðimiz yýl web portalýmýzý eriþime açtýk. Bu portal ile kadýn kooperatiflerinin iletiþim bilgileri, ürün ve hizmet kataloglarýný yayýnlayarak satýþlarýný artýrmalarýna destek oluyoruz. 22 yýldýr Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde kadýn giriþimciliðini destekleyen ve kadýn istihdamýný artýran pek çok çalýþmaya imza attýk. Bu alanda yürüttüðümüz çalýþmalarla 2002 yýlýnda yüzde 28 olan kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oranýný 2023 yýlýnda yüzde 36'ya ulaþtýrdýk. 12. Kalkýnma Planýmýzda, kadýnlarýn geleceðine dair önemli hedefler belirledik. Bu kapsamda 2028 yýlý sonuna kadar kadýnýn iþ gücüne katýlma oranýný yüzde 40,1'e, kadýn istihdam oranýný ise yüzde 36'ya yükseltilmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleþtirmek için kadýn giriþimciliðini desteklemek ve iþ imkanlarýný artýrmak adýna yeni hizmet modelleri geliþtiriyoruz" þeklinde konuþtu.

"BAÞARILI VE GÜÇLÜ KADINLARIN TÜRKÝYE'YE GÜÇ VERDÝÐÝNE ÝNANIYORUZ"

Bakan Göktaþ, "Bugün sanattan siyasete, sanayiden finansa, eðitimden saðlýða her alanda aktif rol alan kadýnlarla birlikte güçlenen bir Türkiye var. 21. yüzyýl, kadýnlarýn ekonominin ve kalkýnmanýn yön veren aktörleri olmaya baþladýðý bir dönüþüm sürecine sahne oluyor. Gelin hep birlikte bu dönüþüme ortak olalým. Kadýn kooperatifleri gibi bütüncül bakýþ açýsý gerektiren bir konuda iþ birliðinin öneminin elbette farkýndayýz. Bu anlamda kadýn kooperatiflerini ve kadýnlarý attýklarý her adýmda desteklemeye, daha ileri bir noktaya taþýmaya gayret ediyoruz. Çünkü biz, hayatýn her alanýnda baþarýlý ve güçlü kadýnlarýn Türkiye'ye güç verdiðine inanýyoruz." ifadelerini kullandý.

"KADINLARIN EV VE ÝÞ HAYATI ARASINDA TERCÝH YAPMAK ZORUNDA KALMALARININ ÖNÜNE GEÇMEYÝ HEDEFLÝYORUZ"

0-3 yaþ arasý çocuklara yönelik "Mahalle Odaklý Kreþ Modeli"yle bakým ve eðitim hizmeti veren kurumlarýn yaygýnlaþtýrýlmasýný çok önemsediklerini ifade eden Bakan Göktaþ, "Ülke geneline yaygýnlaþtýracak bu model ile kadýnlarýn ev ve iþ hayatý arasýnda tercih yapmak zorunda kalmalarýnýn önüne geçmeyi hedefliyoruz. 8 Mart'ta açýkladýðýmýz Kadýnýn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planý bu hedeflerimizi gerçekleþtirmemizde bize önemli bir yol haritasý sunuyor. Tüm bu çalýþmalarýmýzý kadýnlarýn sahip olduðu gücü ve potansiyeli ortaya çýkarmak için yürütüyoruz. Böylece kadýnlarýn refahýnýn artmasýna destek olarak Türkiye'nin sosyal ve ekonomik geliþimine katkýda bulunacaðýmýza inanýyoruz." ifadelerini kullandý.

  • Kooperatifler
  • Kadýn Giriþimciler
  • Ýstihdam Saðlama