Bakan Iþýkhan, Saðlýk Bilimleri Üniversitesi'nde düzenlenen "Türk Devletlerinde Çalýþma Hayatý ve Sosyal Koruma Uluslararasý Konferansý"na katýldý.
Türk devletleri coðrafyasýnýn, insanlýk tarihine yön veren büyük medeniyetlerin kurulduðu bir coðrafya olduðunu ifade eden Iþýkhan, Türk Devletleri Teþkilatýnýn (TDT) kurulmasýndan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
Bakan Iþýkhan, çalýþma barýþý ve sosyal güvenliðin toplumlarýn sürdürülebilir refahýnýn temelini oluþturduðuna iþaret ederek þöyle konuþtu:
"Emeklilik, saðlýk, iþ kazasý, hastalýk ve diðer sosyal risklere karþý vatandaþlarýmýzý güvence altýna almak, devletlerin en önemli sorumluluk alanlarýndan biridir. Bu noktada, ülkelerimiz arasýnda sosyal güvenlik sistemlerinin karþýlýklý tanýnmasý, bilgi ve tecrübe paylaþýmý büyük önem arz etmektedir. Karþýlýklý sosyal güvenlik anlaþmalarý ile bu alanda ilk adýmlar atýlmýþ, muhtelif heyet ziyaretleri ile eðitim programlarý düzenlenmiþ, sistemlerin taraflarca tanýnmasý saðlanmýþtýr. Anlaþmalar, her iki tarafýn çalýþanlarýnýn, hangi ülkede bulunurlarsa bulunsunlar, sosyal güvenlik haklarýndan tam olarak faydalanabilmelerini saðlamaya yöneliktir. Ayný zamanda, bu anlaþmalar sayesinde iþ gücü hareketliliði kolaylaþtýrýlmýþ, iþçi ve iþveren arasýndaki iliþkiler daha saðlam temellere dayandýrýlmýþtýr."
- "TÜRK DÜNYASI BÝRBÝRÝNÝN TECRÜBELERÝNDEN YARARLANMALI"
Mevcut durumda Azerbaycan, Kýrgýzistan ve KKTC ile imzalanan sosyal güvenlik anlaþmalarýnýn sayýsýnýn gelecek dönemde artmasýný arzu ettiklerini dile getiren Iþýkhan, "Özellikle günümüzün küreselleþen dünyasýnda iþ gücü hareketliliði artmakta ve bireylerin farklý ülkelerde çalýþma ve yaþam koþullarý her geçen gün daha karmaþýk hale gelmektedir. Bu nedenle Türk dünyasý olarak bizler de birbirimizin tecrübelerinden yararlanmalý, sosyal güvenlik ve çalýþma barýþý konularýnda ortak projeler geliþtirmeliyiz. Bu kongre de iþte bu noktada ülkelerimiz arasýnda güçlü iþbirliði baðlarý kurmak için önemli bir platform sunmaktadýr." dedi.
Iþýkhan, çalýþma barýþý ve sosyal güvenlik kadar konferansýn önemli bir diðer baþlýðýnýn istihdam olduðunu belirterek þöyle devam etti:
"Ülkelerimiz arasýndaki iþbirliðini daha da derinleþtirmemiz gerektiðine inanýyorum. Kadýn, genç ve engelliler gibi özel gruplarýn istihdamýnda birbirimizin tecrübelerinden daha fazla yararlanmamýz gerektiðini düþünüyorum. Türkiye olarak, Türk devletleri ile halihazýrda iþ gücü piyasalarý, sosyal güvenlik ve ekonomik kalkýnma alanlarýnda güçlü bir iþbirliði sürecini yürüttüðümüz tarihi bir dönemden geçiyoruz. Bu döneme þahitlik etmek ve katkýda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu iþbirlikleri, özellikle ikili anlaþmalar çerçevesinde iþ gücü hareketliliðini düzenleme, emeklilik haklarýnýn korunmasý ve mesleki eðitim projeleri gibi alanlarý da kapsadýðýnda hem ortak çalýþma hayatý hedeflerimiz hem de ikili iliþkilerimiz bakýmýndan çok daha verimli sonuçlar ortaya çýkaracaktýr."
- "ÇALIÞMA HAYATINDA VE SOSYAL GÜVENLÝK ALANINDA DAHA ÝLERÝYE GÝTMEK MÜMKÜN"
TDT bünyesinde ortak ekonomik ve ticari iliþkilerin geniþletilmesinin sadece ülkelerin iþ gücü piyasalarýný güçlendirmekle kalmayýp tüm Türk dünyasýnýn refahýna da önemli katký saðlayacaðýný söyleyen Iþýkhan, "Özellikle mesleki yeterliliklerin karþýlýklý olarak tanýnmasý, iþ gücümüzün niteliklerinin artýrýlmasý ve gençlerimize iþ dünyasýnda daha iyi fýrsatlar sunulmasý hepimizin ortak hedefidir. Bu doðrultuda, ülkemiz, diðer Türk Devletleri ile iþbirliði içinde iþ gücü piyasalarýnýn ihtiyaçlarýna uygun eðitim programlarý geliþtirmeyi ve bu programlarý daha etkin bir þekilde hayata geçirmeyi amaçlamaktadýr. Türk devletlerinin ortak bir iþ gücü piyasasýný hayata geçirmesi, çalýþanlarýmýzýn sýnýrlarý aþarak ülkelerimizin ortak geleceðine daha çok katkýda bulunmasý en büyük temennimizdir." diye konuþtu.
Bakan Iþýkhan, çalýþanlarýn haklarýnýn korunmasý, iþ gücü piyasasýnda adil koþullarýn saðlanmasý ve sosyal güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesinin ortak insani deðerlerin pratik hayattaki yansýmasý olduðunu belirterek, "Bugün burada bulunan kardeþ ülkeler olarak ortak tarihimiz, dilimiz ve kültürümüz, iþbirliðimiz için bizlere doðal bir zemin sunmaktadýr. Bu zemini kullanarak çalýþma hayatýnda ve sosyal güvenlik alanýnda daha ileriye gitmek mümkündür. Bilgi ve tecrübe paylaþýmýmýz, bizleri daha güçlü kýlacaktýr." dedi.
- "ATILMASI GEREKEN ÝLK ADIM ALFABEYDÝ, BU ADIMI ATTIK"
TDT Aksakallar Konseyi Baþkaný Binali Yýldýrým da TDT'nin geniþ bir coðrafyada refahý yükseltmeyi, ekonomi, altyapý, eðitim ve birçok alanda iþbirliðini güçlendirmeyi amaçladýðýný ifade etti.
Türk devletleri arasýnda büyük bir hasretin olduðunu söyleyen Yýldýrým, "Ayný milletiz, ortak coðrafyayý paylaþýyoruz, tarihimiz, kültürümüz, inancýmýz, dilimiz bir ama birbirimize yabancý olmuþuz. Ýsmail Gaspýralý'nýn 'Dilde, fikirde, iþte birlik' prensibi, Türk devletlerinin yolunu aydýnlatan önemli bir karardýr." diye konuþtu.
Dilde, fikirde, iþte birliktelik yolunda 34 harften oluþan Ortak Türk Alfabesi'nin büyük öneme sahip olduðunu belirten Yýldýrým, "Türk devletleri arasýnda atýlmasý gereken ilk adým alfabeydi, bu adýmý attýk. Bundan sonra 1. Türkoloji Kongresi'nin 100. yýl dönümüne denk gelen 2026'ya kadar bu ortak alfabenin üye ülkelerce kullanýlýr hale gelmesi lazým. Bu olunca, birçok iþ kendiliðinden hallolmuþ olacak." dedi.
- AZERBAYCAN VE KKTC ÇALIÞMA BAKANLARI DA KATILDI
Saðlýk Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydýn da Türk Devletlerinde Çalýþma Hayatý ve Sosyal Koruma Uluslararasý Konferansý'na ev sahipliði yapmanýn mutluluðunu yaþadýklarýný dile getirerek, kökleri bir olan Türk Devletlerinin sosyal dayanýþma ve iþbirliði alanlarýnda çözümler geliþtirmesinin geleceðe umutla bakýlmasýna zemin hazýrladýðýný söyledi.
Saðlýk Bilimleri Üniversitesinin biomedikal ve saðlýk alanýnda dünyanýn 98. sýradaki üniversitesi olduðunu belirten Aydýn, üniversitelerin hem yurt içinde hem de dünyanýn farklý ülkelerine hizmet verdiðini kaydetti.
Konferansa, Azerbaycan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Sahil Babayev ve KKTC Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Sadýk Gardiyanoðlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Serdar Çam, Türk Devletleri Sendikalar Teþkilatý ve TÜRK-ÝÞ Genel Baþkaný Ergün Atalay, Uluslararasý Çalýþma Örgütü Türkiye Direktörü Yasser Hassan ve davetliler katýldý.