Bakan Kacýr: 500 milyon dolar daha küresel yatýrým almayý baþardýlar
ABONE OL

Yýldýz Teknik Üniversitesi Davutpaþa Kongre Merkezi'nin Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'nde konuþan Kacýr, Türkiye'nin 7 teknoloji þirketinin milyar dolar deðeri aþtýðýný söyledi.

Kacýr, "Türkiye'nin ilk yazýlým Turcorn'u INSIDER, 500 milyon dolar daha küresel yatýrým almayý baþardý. Onlarca ülkede faaliyet gösteren muazzam bir yazýlým giriþimi baþarýsýndan söz ediyoruz. Bu baþarýlarýn sayýlarýný artýrmayý amaçlýyoruz." diye konuþtu.

2030 yýlýna gelindiðinde 100 bin tekno giriþimin Türkiye'den doðmasýný ve aralarýndan 100'ünün milyar dolar deðeri aþmasýný amaçladýklarýný belirten Kacýr, "Türkiye'nin ilk milyar dolar deðeri aþan giriþimi bir oyun þirketiydi. Þimdi oyun þirketinden 70'ten fazla yeni teknoloji giriþimi doðdu. Yani adeta her bir Turcorn bir teknoloji giriþimi kuluçkasýna dönüþüyor." açýklamasýnda bulundu.

Ýleriki dönemde büyük þirketlerin Türkiye'nin AR-GE ekosistemini daha güçlü þekilde beslemesini saðlayacaklarýný kaydeden Kacýr, TÜBÝTAK Enstitüsü'yle üniversiteleri daha da yakýnlaþtýrmak istediklerini belirtti.

Yüksek teknolojinin ve sanayi devrimlerinin insanlýðýn yararýna olduðu ölçüde kýymetli olduðuna inandýðýný belirten Kacýr, "Bütün bunlar insana hizmet ediyorsa, dünyaya adalet getiriyorsa, merhamet getiriyorsa kýymetli iþlerdir. Biliyoruz ki çoðu zaman tarihte böyle olmadý. 20. yüzyýlýn en büyük keþiflerinden biri belki nükleer teknolojilerdir ama Hiroþima ve Nagasaki'de atom bombalarýyla binlerce masum insan hayatýný kaybetti." diye konuþtu.

Kacýr, 40 binden fazla masum insaný Ýsrail'in, dünyanýn gözü önünde katlederek bir soykýrým gerçekleþtirdiðini belirterek, "Camileri, okullarý, hastaneleri, kiliseleri bombalýyor. 2 milyona yakýn insaný yerinden ediyor ve bütün dünya maalesef bunu adeta canlý yayýnda seyrediyor." açýklamasýnda bulundu.

Bugünün dünyasýnda masumlarýn hakkýný hukukunu koruyacak bir küresel sistemin olmadýðýný ifade eden Kacýr, bu saldýrganlýða dur diyecek bir uluslararasý kurumun, adaleti, barýþý tahkim edecek bir düzen ve zalimleri bu zulümleri yapmadan alýkoyabilecek uluslararasý mahkemelerin olmadýðýný belirtti.

Kacýr, "Böylesi bir dünyada Türkiye yeniden insanlýðý adaletle, merhametle buluþturabilmek adýna bütün bu gayretleri sürdürüyor." þeklinde konuþtu.

Milli teknoloji hamlesinin nihai bir hedefi varsa bunun insanlýðý yeniden adaletle, yeniden merhametle buluþturabilmek olduðunun altýný çizen Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Bu hedefe genç kardeþlerimizin ellerinde, omuzlarýnda gerçekleþecek çalýþmalarla yürüyeceðimize inanýyoruz. Milli teknoloji hamlesi Türkiye'nin kritik teknolojilerde, yüksek teknolojide tam baðýmsýzlýk yolculuðu. Aslýnda milli teknoloji hamlesi tam baðýmsýz Türkiye'nin anahtarý. Türkiye'nin kendi evlatlarýnýn alýn teriyle, akýl teriyle kendi ihtiyaçlarýný görebilmesi, giderebilmesi hiçbir alanda baþkalarýndan muhtaç olmayacak bir seviyeye gelebilmesi ve nihayetinde yüksek teknoloji ürünlerini yüksek katma deðerli üreterek rekabet gücü kazanmasý ve toplumsal refahýný yükseltmesi yolculuðunun adý milli teknoloji hamlesi. Bu hamleyi gerçekleþtirebilmek adýna son 22 yýlda muazzam bir araþtýrma geliþtirme inovasyon ekosistemi inþa ettik. Bugün Türkiye'nin dört bir yanýnda 104 teknoparkýmýzda 11 bine yakýn teknoloji giriþimi inovasyon odaklý çalýþmalarýný sürdürüyor. Türkiye'nin dört bir yanýnda 1600'den fazla AR-GE ve tasarým merkezi Türkiye'nin AR-GE yolculuðuna güç katýyor. Yüksek teknoloji ihracatýmýz 9 milyar dolarý aþtý. Üniversitelerimizin sayýsý 200'ü Türkiye'nin dört bir yanýnda teknoloji giriþimlerine ev sahipliði yapmakta olan kuluçka merkezlerinin hýzlandýrma programlarýnýn sayýsý 100'ü aþtý. Biz bütün bu yolculuðu adým adým gerçekleþtirdik. Hiçbir þey, hiçbir baþarý bugünden yarýna ortaya çýkmadý. AR-GE insan kaynaðýmýz bundan 20 yýl önce sadece 29 bindi. Þimdi 272 bin AR-GE insan kaynaðýndan söz ediyoruz."

"AR-GE harcamalarýmýzýn milli gelirimizdeki payý ancak binde 5'ti. Þimdi yüzde 1,3 aþmýþ, AR-GE harcamalarý payýndan söz ediyoruz." diyen Kacýr þunlara vurgu yaptý:

" Bu ülkede 2002 yýlýnda bir yýlda yapýlan patent baþvurusu sayýsý ancak 414'tü. Türkiye'de ancak günde bir patent baþvurusu yapýlýyordu. Þimdi 9 bine yakýn patent baþvurusundan söz ediyoruz. Özel sektörümüz artýk araþtýrma geliþtirmeye liderlik ediyor. Türkiye'nin AR-GE harcamalarýnda özel sektörün payý yüzde 30'un altýndayken þimdi yüzde 60'ýn üzerinde. Bu dönemde bilimsel yayýn kapasitemizi yükselttik. Türkiye'de bir yýlda gerçekleþen bilimsel yayýnlarýn sayýsý son 17 yýlda yaklaþýk 16 binden 50 bine yükseldi. Türk Sanayi bütün bu AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinden aldýðý güçle bugün dünyanýn dört bir dünyanýn dört bir yanýna ihracat yapýyor. Sanayimizin milli hasýla içindeki payýný yükseltiyoruz. Pandemi öncesi dönemde uzunca bir dönem yüzde 16,8 düzeyinde olan sanayi katma deðerimizin milli gelir içindeki payý ortalama, pandemiden sonra, yüzde 20,8'e yani 4 puan yukarýya yükseldi."

Kacýr, özellikle son dönemde yüksek teknoloji üretimiyle, sanayi üretiminde geliþme kaydettiklerinin altýný çizdi.

Ýhracatýn 262 milyar dolara ulaþtýðýný belirten Kacýr, "Bundan 20 yýl önce 36 milyar dolar ihracattan söz ediyorduk ve bu ihracatýn yüzde 95'ten fazlasý sanayi ürünlerinden oluþuyor." dedi.

Kacýr, "Ýmalat sanayimiz, üreten gücümüz bugün ihracatýmýzýn öncüsü ve dünya ticaretinde bütün dünyadaki uluslararasý ticarette Türkiye'nin payý binde 5 seviyesinden yüzde 1,07 seviyesine yükseldi. Yani dünyada Türkiye'nin üzerine bir Türkiye daha ilave ettik. Bunu kendi müteþebbisimizin gücüyle, kendi insanýmýzýn emeðiyle, gayretiyle baþardýk." açýklamasýnda bulundu.

Bugün Türkiye'nin güneþ paneli, ticari araç, beyaz eþya, demir çelik, çimento üretiminde Avrupa'da lider olduðunu kaydeden Kacýr, Türkiye'nin insansýz hava araçlarý üretiminde dünyada lideri olduðunun altýný çizdi.

- "SAVUNMA SANAYÝSÝ MÝLLÝ TEKNOLOJÝ HAMLESÝNÝN LOKOMOTÝF SEKTÖRÜ OLDU"

Otomotiv sektörünün ihracatýnýn 35 milyar dolara geldiðini belirten Kacýr, "Kimya sektörümüzün ihracatý 30 milyar dolarý aþtý. Makine sektörümüzün ihracatý 25 milyar dolarý yakaladý. Bütün bunlar katma deðerli üretim yaptýðýmýz alanlar ve elbette bütün bu hikayede savunma sanayisi Türkiye için muazzam bir örneklik teþkil etti, milli teknoloji hamlesinin lokomotif sektörü oldu." diye konuþtu.

Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türk savunma sanayi sistemlerinin dünyada harp paradigmalarýný deðiþtiriyor olmasý sadece topraklarýmýzdan söküp attýðýmýz terör örgütlerine deðil onlarýn arkalarýndaki þer odaklarýný da fazlasýyla rahatsýz ediyor ama TUSAÞ'ta bir mühendis kardeþimizin hemen o saldýrý gününde o kampüsten çýkarken söylediði sözler aslýnda bizim parolamýz. Hainlere inat daha fazla çalýþacaðýz, daha fazla üreteceðiz. Biz inançlý bir milletiz. Biz iþine aþkýný katan, heyecanýný katan, coþkusunu katan bir milletiz. Tarih sahnesine Türkler ilk kez havacýlýkta çýkmýþ oldu. Demek ki paradigma deðiþimine odaklanmak bizi baþkalarýyla yarýþta öne geçiriyormuþ. Bütün bu baþlýklarda yenilenebilir enerji teknolojilerinden ulaþým teknolojilerine, akýllý tarým teknolojilerinden saðlýkta biyoteknolojiye bütün bu yenilikçi alanlar Türkiye için fýrsat alanlarý ve bunlarda baðýmsýz olmak da aslýnda savunma sanayisinde baðýmsýz olmak kadar hayati ve stratejik deðer taþýyor."

"Sadece savunma sanayinde baðýmsýz olarak teknolojik baðýmsýzlýðýmýzý takip edemeyiz. Enerji teknolojilerinde, finans teknolojilerinde, gýda teknolojilerinde, saðlýk teknolojilerinde, kritik tüm alanlarda Türkiye'nin baðýmsýzlýðý, teknolojik baðýmsýzlýðýmýzý tahkim etmek fýrsatýný bizlere sunacak ve nihayetinde bütün bu alanlarda elde ettiðimiz kazanýmlar Türkiye yüzyýlý hedeflerimize bizi yaklaþtýracak." deðerlendirmesini yapan Kacýr, þunlarýn altýný çizdi:

"En büyük yatýrým teþvik programýný geçtiðimiz aylarda Cumhurbaþkaný'mýz ilan etti. HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'yla Türkiye'de batarya teknolojilerinden yarý iletkenlere güneþ hücrelerinden rüzgar türbinlerine, elektrikli araçlara, hidrojen, yeþil hidrojen üretiminden biyoteknolojiye, sanayi robotlarýndan hiper ölçek veri merkezlerine, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanlarýnda rekabet gücü kazanmasýný saðlayacak yatýrýmlarý hayata geçirebilmek için önümüzdeki dönemde muazzam bir atýlým gerçekleþtireceðiz. 30 milyar dolara yakýn bir kaynaðý bu alanlarda gerçekleþecek yatýrýmlara sunuyor olacaðýz."

Bakan Kacýr, otonom araçlarýn yaygýnlaþtýðýný, muhtemelen birkaç yýl sonra kullanýlan araçlarýn direksiyonunda oturma ihtiyacý hissedilmeyeceðini, 5G ve ötesi haberleþme teknolojileriyle otomobillerin hem birbirleriyle hem de çevredeki nesnelerle haberleþen akýllý cihazlar haline geldiðini belirtti.

Çip teknolojilerinde, veri merkezlerinde yeni elektrikli araç yatýrýmlarýnda yeni adýmlar atacaklarýný altýný çizen Kacýr, Türkiye'de planlý sanayileþmeyi geliþtirdiklerini, Türkiye'nin dört bir yanýnda organize sanayi bölgeleri kurduklarýný ve OSB'lerin sayýsýný 192'den 361'e yükselttiklerini kaydetti.

Kacýr, "2035 yýlýnda güneþ ve rüzgar enerjisinden oluþan kurulu gücümüzü 4 misline,120 gigavat, düzeyine çýkarmayý amaçlýyoruz. Dolayýsýyla bu alanlarda muazzam bir yatýrým ortaya çýkacak Türkiye'de." diye konuþtu.

Milli Uzay Programý kendileri için önemli, öncelikli bir hedef olduðunu belirten Kacýr, Türkiye'nin savunma sanayisinde, havacýlýkta gerçekleþtirdiði baþarýnýn bir benzerini uzay bilimi ve teknolojilerinde ortaya koymamasý için hiçbir sebep olmadýðýný belirtti.

Bu alanda yeni fýrsatlarýn var olduðunu belirten Kacýr, "Bu anlayýþla Milli Uzay Programý'ný hazýrladýk. Türkiye uydularýný geliþtirebilen, üretebilen, tüm test süreçlerini kendi imkanlarýyla gerçekleþtirebilen bir ülke bugün." þeklinde konuþtu.

Kacýr, sözlerini þöyle tamamladý:

"Cumhurbaþkaný'mýzýn güçlü iradesiyle bu alanda bir millileþme atýlýmý gerçekleþti. Türkiye BÝLSAT uydusundan sonra RASAT görüntüleme uydusunu üretti. Göktürk görüntüleme uydusunu üretti. Çok daha sofistike bir sistem olan haberleþme uydularýnda bir millileþme projeksiyonu ortaya kondu. Özellikle öðrenci kardeþlerimden TÜBÝTAK programlarýyla çok içli dýþlý bir eðitim dönemi geçirmelerini istirham ediyorum. TÜBÝTAK 61 yýllýk bir kurum. 2002 yýlýnda TÜBÝTAK'ýn Türkiye'de desteklediði insan sayýsý yaklaþýk bin. Bu yýl TÜBÝTAK desteklerinden yararlanan bilim insaný araþtýrmacý ve öðrenci sayýsý 91 bin. TÜBÝTAK, Türkiye'nin geleceði için hayal kuran, araþtýran, geliþtiren, proje üreten her öðrencinin her araþtýrmacýnýn, her bilim insanýmýzýn yanýnda olmasý adýna pek çok programý hayata geçiriyor, Türkiye'yi küresel düzeyde lider araþtýrmacýlar için cazibe merkezi kýlacak yeni programlar baþlatýyor. Bu davet programlarýyla dünyanýn en nitelikli araþtýrma enstitülerinden tecrübeli bilim insanlarýmýzý Türkiye'ye kazandýrýyor. Onlarýn her birinin Türkiye'de araþtýrma gruplarý oluþturmasýný saðlýyoruz. Bu yýl TEKNOFEST'in 50 teknoloji yarýþmasýna 790 bin takým ve 1 milyon 650 bin gencimiz katýldý. Geleceðin teknoloji yýldýzlarýný bu programlarla yetiþtiriyoruz. Yeni nesil yazýlým eðitimlerini Türkiye'de gerçekleþtiriyor, yaygýnlaþtýrýyoruz."

  • yazýlým turu
  • global yatýrým
  • teknoloji giriþimi