Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, "Türkiye Yüzyýlý'nda küresel uzay ekonomisinden pay alan, uzayýn sunduðu fýrsatlardan en üst düzeyde yararlanan, uzay bilimi ve teknolojilerinde varlýðýný küresel ölçekte ispat eden bir Türkiye'ye þahitlik edeceðiz." dedi.
Kacýr, Uluslararasý Ali Kuþçu Sempozyumu'nun açýlýþýnda, astronom ve matematikçi olmasýnýn yaný sýra bilimsel düþünceye önemli katkýlar sunan Ali Kuþçu'nun, evrensel ölçekte de kýymetinin bilinmesi ve vefatýnýn 550. yýlý dolayýsýyla 2024'ün UNESCO tarafýndan "Ali Kuþçu Yýlý" ilan edilmesinin memnuniyet verici olduðunu anlattý.
Çaðlar boyunca, Müslüman toplumlar için bilimin yalnýzca bilgi edinme aracý deðil, ayný zamanda medeniyetin ve kültürün temel yapý taþlarýndan olduðunu söyleyen Kacýr, "Ali Kuþçu, bilimsel düþünce ve metodolojiye olan katkýlarýyla Ýslam dünyasýnýn dýþýnda da saygý duyulan bir þahsiyettir." dedi.
Ay yüzeyinin haritasýný çýkaran ilk insan olan Ali Kuþçu'nun çizdiði yýldýz haritalarýnýn, Amerika kýtasýnýn keþfine giden süreçte önemli payý olduðunu kaydeden Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Yüzyýllar önce kaleme aldýðý ve günümüzün modern astronomi verilerine en yakýn deðerlemeye daha o günden ulaþtýðý Risaletü'l Fethiye adlý eseri, asýrlar boyunca gerek Doðu gerekse Batý'daki birçok akademide, enstitüde, üniversitede okutulan önemli bir kaynak olmuþtur. Bizler içinse Ali Kuþçu'nun Osmanlý medeniyetine kattýðý deðerler, sadece geçmiþe ait hatýralar deðil, ayný zamanda gelecek inþasýnýn yol haritasýdýr. Biliyoruz ki her medeniyetin kendisine ait bilim hafýzasý, bilim kültürü ve teknolojisi vardýr. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak, Ali Kuþçu gibi medeniyet deðerlerimizden ilham alarak, ülkemizin bilgi birikimini, çaðýmýzýn bilimsel ve teknolojik gereklilikleriyle buluþturmayý bir sorumluluk olarak görüyoruz."
Kacýr, "Bilimde ve teknolojide çað atlamýþ bir Türkiye hedefiyle, tarihimizden ve medeniyetimizden aldýðýmýz bu ilhamla hareket ediyoruz. Bu topraklarýn mayasýna, ruhuna ve bereketine güveniyoruz." dedi.
- "UZAY TEKNOLOJÝLERÝNÝN UYDUYLA SINIRLI OLMADIÐININ BÝLÝNCÝNDEYÝZ"
Bilim ve teknolojide taþýdýklarý "baðýmsýzlýk" þiarýnýn, Türkiye'nin siyasi baðýmsýzlýðýnýn da güvencesi olduðunu, geçmiþte olduðu gibi, bu coðrafyayý tekrar bilim ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden birine dönüþtürmek için çalýþtýklarýný dile getiren Kacýr, "Millî Teknoloji Hamlesi" vizyonu doðrultusunda, kritik teknolojilerin pazarý deðil, üreticisi ve geliþtiricisi bir Türkiye'yi inþa ettiklerini belirtti.
Bakan Kacýr, "Bilimsel kapasitemizi artýrýrken, güçlü bir teknoloji geliþtirme ve üretme yetkinliðine de sahip oluyoruz. Yurdun dört bir yanýndaki 208 üniversitemiz, 104 teknoparkýmýz, 1,600'ü aþan AR-GE ve tasarým merkezimiz, 291 bin AR-GE personelimiz ile Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize kenetlenmiþ þekilde ilerliyoruz. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, yürüttüðümüz istikrarlý politikalarla istiklalimizi ve istikbalimizi güçlü kýlacak adýmlar atmayý sürdürüyoruz." ifadelerini kullandý.
Kritik teknolojilerde olduðu gibi uzay teknolojilerinde de yerli ve milli bir anlayýþla, AR-GE ve inovasyon altyapýsýný güçlendirerek ve asýrlýk projeler ortaya koyarak yollarýna hýz kesmeden devam ettiklerini aktaran Kacýr, "Geçmiþten aldýðýmýz mirasla, ülkemizi küresel uzay ekosisteminde söz sahibi bir aktör haline getirme yolunda emin adýmlarla ilerliyoruz." dedi.
Yerli ve milli haberleþme uydusu TÜRKSAT 6A ile Türkiye'nin kendi haberleþme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduðuna dikkati çeken Kacýr, uzay teknolojilerinin uydu ile sýnýrlý olmadýðýnýn da bilincinde olduklarýný belirterek, kurguladýklarý teknoloji ekosistemiyle, uçsuz bucaksýz uzayýn sunduðu sýnýrsýz fýrsatlardan yararlanmaya fazlasýyla hazýr durumda olduklarýný vurguladý.
- "BÝLÝM ÝNSANLARIMIZIN TASARLAYIP ÜRETTÝÐÝ UZAY ARACIYLA AY'A ERÝÞECEÐÝZ"
Bakan Kacýr, Milli Uzay Programý'nýn kritik hedeflerinden "Türk Astronot ve Bilim Misyonu" kapsamýnda astronot Alper Gezeravcý'nýn Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda bulunduðu sürede13 bilimsel deneyi baþarýyla tamamladýðýný anýmsatarak, astronot Tuva Cihangir Atasever'in de 7 deney icra ettiði yörünge altý uçuþuna imza attýðýný söyledi.
Gelecek dönemde de Milli Uzay Programý'ný baþarýlý bir þekilde uygulamak adýna uzay çalýþmalarýný hýz kesmeden sürdüreceklerini belirten Kacýr, þöyle devam etti:
"Uzaya baðýmsýz eriþim programýmýzda fazlasýyla kararlýyýz. Ay Programý'mýz kapsamýnda, milli imkanlarla geliþtirdiðimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarýmýzýn tasarlayýp ürettiði uzay aracýyla Ay'a eriþeceðiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlýnda, "Türkiye Yüzyýlý"nda küresel uzay ekonomisinden pay alan, uzayýn sunduðu fýrsatlardan en üst düzeyde yararlanan, uzay bilimi ve teknolojilerinde varlýðýný küresel ölçekte ispat eden bir Türkiye'ye þahitlik edeceðiz."
"Ýnanmak baþarmanýn yarýsýdýr" sözünü anýmsatan Kacýr, konuþmasýný,"Biz de önce kendimize inanacaðýz. Çok çalýþacaðýz, çok emek sarf edeceðiz, çok gayret göstereceðiz." diye tamamladý.