Bakan Kacýr: Gençlerimizin önünü daha fazla açmalýyýz
ABONE OL

Bakan Kacýr, Anadolu Ajansýnýn (AA) 9. kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde Ýzmir Çiðli Havaalaný'nda gerçekleþtirilen, dünyanýn en büyük uzay, havacýlýk ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet'in 100. yýlýnda Türkiye'nin 3 büyük þehrinde TEKNOFEST düzenleyeceklerini yýlbaþýnda ilan ettiklerini hatýrlatan Kacýr, Ýstanbul ve Ankara'nýn ardýndan þimdi de Ýzmir'de olduklarýný söyledi.

Kacýr, Ýstiklal'in sembol þehirlerinden Ýzmir'de olmaktan, "Milli Teknoloji Hamlesi"ni ve "Tam Baðýmsýz Türkiye" vurgusunu Ýzmir ile buluþturmaktan büyük mutluluk duyduklarýný dile getirdi.

Ýzmir'in, TEKNOFEST'i büyük bir heyecan ve coþkuyla karþýladýðýný ifade eden Kacýr, sabahýn ilk saatlerinden itibaren 10 binlerce Ýzmirli ve bölgenin farklý þehirlerinden misafirin Çiðli Havaalaný'na geldiðini aktardý.

Kacýr, bu coþku ve heyecanýn kendilerini her seferinde mutlu ettiðini dile getirerek, þöyle devam etti:

"Özellikle gençlerimizin ve çocuklarýn ilgisi görülmeye deðer. TEKNOFEST'in odaðýnda gençler, çocuklar ve öðrencilerimiz var. Onlarýn, hayallerini projelere, projelerini giriþimlere dönüþtürdükleri yarýþmalar var. Bu yýl 44 farklý yarýþmada 337 bin takýmda 1 milyon genç ile eriþilmesi zor bir rekora hep birlikte imza attýk. Ankara ve Ýzmir TEKNOFEST'lerini de öncekilerden farklý olarak teknoloji giriþimlerine odakladýk. TEKNOFEST yarýþmalarýna katýlan projeler geliþtiren öðrenciler henüz lise çaðýndan itibaren artýk kendi teknoloji giriþimlerini kurmaya baþladýlar. Ýklim deðiþikliðinden çevreye, enerjiden engelsiz çözümlere farklý alanlarda gençlerimizin projelerinin baþarýlý teknoloji giriþimlerine dönüþtüðüne birlikte þahitlik ediyoruz. Gençleri ödüllendirmekten ve önlerini açmaktan mutluluk duyuyoruz. Pazar günü de gelecek yýl TEKNOFEST gerçekleþtireceðimiz þehre, TEKNOFEST sancaðýný teslim edeceðiz."

- "GENÇLERÝN ÖNÜNÜ DAHA FAZLA AÇMALIYIZ"

Kacýr, TEKNOFEST'e yurt içinden ve yurt dýþýndan çok ciddi talep olduðunu, dost ve kardeþ ülkelerden böyle bir beklenti olduðunu aktardý.

Hepsiyle görüþmelerini yapacaklarýný ve gelecek yýlý da þimdiye kadar olduðu gibi dolu dolu geçireceklerini vurgulayan Kacýr, "Biz Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde son 20 yýlda 100 yýllýk projelere imza attýk. Böylelikle bazý alanlarda bizden daha ilerde olan ülkelerle arayý hýzlý kapatma imkanýna kavuþtuk. Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye sýçrama getirecek olan da teknoloji giriþimciliði ve Türkiye'nin yüksek katma deðerli ürün üretmesidir. Bunu mümkün kýlabilmek adýna da beþeri sermayemize daha fazla katký yapmalý, gençlerimizin önünü daha fazla açmalýyýz." diye konuþtu.

- "MÝLLÝ UZAY PROGRAMI'NDAKÝ TÜM HEDEFLER GERÇEKLEÞECEK"

Türkiye'nin özellikle uzay alanýnda son dönemde önemli projeleri birer birer gerçekleþtirdiðini belirten Kacýr, 2021'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Milli Uzay Programý'ný paylaþtýðýný ve 2030'a kadarki hedefleri açýkladýðýný hatýrlattý.

Kacýr, bunlardan birinin uzaya ilk Türk uzay yolcularýnýn gönderilmesi olduðunu vurgulayarak, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"30 bin kiþinin arasýndan Alper Gezeravcý ve Tuva Cihangir Atasever halihazýrda eðitimlerini tamamlamak üzereler. Çok kýsa zaman içerisinde Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na artýk ilk Türk uzay yolcumuz gidecek. Orada týptan malzeme bilimine kadar farklý alanlarda 13 farklý deneye imza atacaklar. Böylelikle Ýlk Türk Uzay Bilim Misyonu'na da imza atýlacak. Benzer pek çok proje Türkiye'nin uluslararasý uzay ekosisteminde günden güne dikkat çekmesini beraberinde getirdi. Bu yýl ilk kez 34. Gezegen Kongresi ülkemizde düzenlendi. Farklý ülkelerden 70'e yakýn astronot ve kozmonot Bursa'da buluþtu. Bizim uzay yolcularýmýzýn onlarla birlikte olmasý bizim için ayrý bir gurur kaynaðý oldu. Bu seçkin topluluða artýk Türkiye'den vatandaþlar da dahil olmuþ olacak. 42 ülke vatandaþýný uzaya göndermiþ. Biz de bu kervana iddialý þekilde katýlmýþ olduk."

Kacýr, ileriki yýllarda Milli Uzay Programý'ndaki tüm hedeflerin adým adým gerçekleþeceðine inandýklarýný dile getirdi.

Türkiye'nin, bu konularda çok tecrübeli bir ülke olduðunun altýný çizen Kacýr, yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu ÝMECE'yi yerli ve milli imkanlarla üretip uzaya gönderdiklerine iþaret etti.

Kacýr, ilk milli haberleþme uydusu TÜRKSAT 6A'nýn da gelecek yýl uzaya gönderileceðini belirterek, "Böylelikle Türkiye, bu kabiliyete haiz dünyadaki 10 ülkeden biri olacak. Türkiye bu projeleri yapabilecek beþeri sermayeye ve test ve geliþtirme altyapýlarýna sahip. Dolayýsýyla bugüne kadarki yetkinliklerimizi, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin uluslararasý uzay ekonomisinden daha fazla pay almasýný saðlayacak þekilde harekete geçireceðiz."

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • teknofest