Bakan Kacýr: Harekete geçirerek ülke geneline yaygýnlaþtýrýyoruz
ABONE OL

Mardin'deki temaslarýný sürdüren Bakan Kacýr, Yeþilli ilçesindeki "2. OSB Kalkýnma Ajanslarý Toplu Ýmza ve Fabrika Açýlýþ Töreni"ne katýldý.

2. OSB'de faaliyete geçen tekstil fabrikasýnda düzenlenen törene kendi kullandýðý Togg araçla gelen Kacýr, kadýn ve genç istihdamýný destekleyecek, bu kadim topraklarýn turizmine, sanayisine, eðitimine katký saðlayacak projelerin kente, millete ve ülkeye hayýrlý olmasýný diledi.

Cumhuriyet'in ikinci asrýnda "Türkiye Yüzyýlý"nda daha büyük daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefiyle yola devam ettiklerini ifade eden Kacýr, þunlarý söyledi:

"Son 22 yýlda attýðýmýz saðlam temellerin neticesinde gerçekleþtirdiðimiz büyük ve kalýcý kazanýmlarla asýrlýk baþarýlara imza atýyoruz. Eser ve hizmet siyasetimizle Türkiye'yi sanayiden tarýma, saðlýktan eðitime, ulaþtýrmadan ticarete ve turizme kadar her alanda kalkýndýrýyor, büyütüyoruz."

Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerinin 22 yýl öncesine kadar terör nedeniyle eser ve hizmet siyasetinden mahrum kaldýðýný dile getiren Kacýr, özellikle bu bölgelere ayrý bir önem atfederek her alanda þehirleri ihya edip, çehresini deðiþtirdiklerini belirtti.

- "ÞEHÝRLERÝMÝZ HER ALANDA YENÝ ESERLERLE, HÝZMETLERLE BULUÞTU"

Kacýr, sosyal devlet anlayýþýyla ülkenin alt ve üst yapýsýný güçlendirdiklerini, saðlýkta, eðitimde, sanayide, turizmde hemen her alanda yaptýklarý yatýrýmlarla hizmet çýtasýný her geçen gün yükselttiklerini ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Bölgemizin barýndýrdýðý tüm deðerleri harekete geçirerek, ekonomik kalkýnmayý, üretim gücünü hýzlandýrýyor, ülke sathýna kalkýnma adýmlarýmýzý yaygýnlaþtýrýyoruz. Bu kutlu yolda kararlý adýmlar atmaktan geri durmayacaðýz. Gayemiz bölgemizde tesis ettiðimiz huzur ve güvenin daim olmasýdýr. Kardeþlik iklimiyle ülkemizin yarýnlarýný güçlendirmektir. Þehirlerimizin üzerine çöken terörün sisli ve karanlýk havasýnýn daðýlmasýyla, güven ortamýnýn pekiþmesiyle bölgemiz her zamankinden çok daha huzurlu ve güçlü bir hale geliyor. Tesis ettiðimiz huzur ve güven atmosferi bölgemizde yeni yatýrýmlarýn zeminini hazýrladý, örnek bir ihya ve inþa döneminin önünü açtý. Þehirlerimiz her alanda yeni eserlerle, hizmetlerle buluþtu, milletimizin refahý artmaya devam etti. Bizler de Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak devreye aldýðýmýz sürdürülebilir ve sürekli kalkýnma hamleleriyle, yeni yatýrýmlarla þehirlerimizin yerel potansiyelinin tamamýný harekete geçirerek ülke geneline yaygýnlaþtýrýyoruz."

- "MARDÝN'ÝN KADÝM KÜLTÜRÜNÜ KORUMA ALTINA ALDIK"

KOBÝ'lere saðladýklarý imkanlarla ve bölgesel kalkýnma projeleri ile Mardin ve Mardinliler için çalýþtýklarýný ifade eden Kacýr, Mardin'in refah seviyesini artýrmaya, saðladýklarý teþvik mekanizmalarýyla, desteklerle kentin kalkýnma yolculuðunu hýzlandýrmaya devam ettiklerini vurguladý.

Kacýr, gençleri geleceðe hazýrladýklarýný belirterek, "Ýnþallah bu yýlýn sonunda Deneyap Teknoloji Atölyemiz; geleceðin Aziz Sancar'larý, milli teknoloji hamlesinin neferi olacak ilk mezunlarýný verecek." dedi.

Mardin'in yöresel 24 lezzetini coðrafi iþaretle tescillediklerini anlatan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Mardinli üreticilerimizi ve Mardin'in kadim kültürünü koruma altýna aldýk. Mardin'i sahip olduðu tüm deðerleri muhafaza ederek, kenti tarihi dokusuna, kültürüne, geleneklerine sadýk kalarak yeni yatýrýmlarla buluþturuyoruz. Güneydoðu'muzun incisi þehrimizin sahip olduðu potansiyeli kalkýnma ajanslarýmýz ve GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi ile birlikte harekete geçiriyoruz. Dicle Kalkýnma Ajansýmýz eliyle kamu kurumlarýmýzýn, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluþlarýmýzýn 262 projesine 732 milyon lira destek saðladýk. Cazibe Merkezleri Programý ile 7 projeye 317 milyon lira, SOGEP programýyla 6 projeye 54 milyon lira kaynak ayýrdýk. GAP Bölge Kalkýnma Ýdaremize de 95 proje için 642 milyon lira destek verdik. Bugün de 'Yerel kalkýnma hamlesi' vizyonumuzun bir yansýmasý olarak; kalkýnma ajansýmýz ve bölge kalkýnma idaremiz eliyle þehrimizin ekonomisine katkýlar sunacak vizyon projeleri devreye alýyoruz. Mardin'imizin tarým ve tekstil alanlarýnda üretimini verimli kýlacak, istihdamýna katký saðlayarak yerel ekonomisini destekleyecek yeni yatýrýmlarýn adýmýný atýyoruz. Bugün Dicle Kalkýnma Ajansý'mýzýn 415 milyon lira destek saðladýðý toplam yatýrým tutarý 520 milyon liraya ulaþan 3 proje ile 10 yeni tesisimizin açýlýþýný gerçekleþtiriyoruz. GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi eliyle 35 milyon lira destek sunaklarý 6 yatýrýmýn imzasýný atýyoruz."

- "ÞEHRÝMÝZÝ YENÝ ESER VE HÝZMETLERLE BULUÞTURMAYI SÜRDÜRECEÐÝZ"

Yeni yatýrýmlarýn açýlýþýný ve imzasýný, üretimdeki gücünün ispatý niteliðindeki bir fabrikada gerçekleþtirdiklerine iþaret eden Bakan Kacýr, bugün açýlýþýný gerçekleþtirdikleri tesisler ve projelerin devletin tüm imkanlarýnýn Mardin ve bölge için seferber edildiðinin açýk ispatý olduðunu vurguladý.

"Bu konuda çýkan çatlak seslere de en güçlü cevap iþte burada çalýþan makinelerdir." diyen Kacýr, Mardin'in artýk sükunetin ve huzurun hakim olmasýyla üreterek büyüdüðünü, yeni yatýrýmlarla kalkýndýðýný, bölgenin emsal teþkil eden bir þehri haline geldiðini belirtti.

Kacýr, Mardin için devreye alýnan bütün projelerin hayýrlý olmasýný dileyerek, "Kadim medeniyetlere ev sahipliði yapan þehrimizi yeni eser ve hizmetlerle buluþturmayý sürdüreceðiz Bizi birbirimizden ayýracak, birliðimizi dirliðimizi gölgeleyecek hiçbir odaða prim vermeden yolumuza devam edeceðiz." ifadesini kullandý.

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun ise Mezopotamya'nýn bereketli topraklarýnda yaþadýklarýný belirterek, bu bereketli topraklara katký saðlamayý amaçladýklarýný söyledi.

Törende, GAP Ýdaresi Baþkaný Hasan Maral ve DÝKA Genel Sekreteri Aykut Aniç de birer konuþma yaptý.

Tören sonunda ilgili kurum ve kuruluþlarla yatýrýmlar için protokol imzalandý, tekstil fabrikasýnýn kurdele kesilerek açýlýþý yapýldý.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardýmcýsý Oruç Baba Ýnan, KOSGEB Baþkaný Ahmet Serdar Ýbrahimcioðlu, Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Ýlker Murat Ar, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydýn, Kalkýnma Ajanslarý Genel Müdürü Ahmet Þimþek, TÜBÝTAK Bilim ve Toplum (BÝTO) Baþkaný Ömer Kökçam, AK Parti Mardin milletvekilleri Faruk Kýlýç ve Muhammed Adak da katýldý.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný
  • Yatýrým Potansiyeli
  • Kalkýnma Hamleleri