Bakan Kacýr: Hedeflediðimiz tüm projeleri birer birer gerçekleþtireceðiz
ABONE OL

Bakan Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile Balýkesir Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Fethi Sekin Salonu'nda düzenlenen Gençlik Buluþmasý'na katýldý.

Etkinlikte konuþan Kacýr, Türkiye'nin Çanakkale ruhundaki tam baðýmsýzlýk, iddia ve idealini bir milim bile geri adým atmaksýzýn sürdürdüðünü belirterek, bu alanda yürütülen çalýþmalarýn artýk meyvelerini verdiðini söyledi.

Türkiye'nin en kýymetli varlýðýnýn genç, inançlý ve çalýþkan nüfusu olduðunu belirten Kacýr, "Bütün dünyayý deðiþtiren, dönüþtüren teknolojilere genç insanlar imza atýyor. Genç insanlarýn kurduðu teknoloji giriþimleri, kurduklarý teknoloji takýmlarý dünyayý deðiþtiren teknolojileri ortaya çýkarýyor. Ýþte bu anlayýþla Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde sürdürdüðümüz Türkiye'yi kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliþtirebilen, üretebilen ve rekabetçi þekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke kýlmak adýna hayata geçirdiðiniz Milli Teknoloji Hamlesi kapsamýndaki tüm iþlerin merkezinde siz gençler varsýnýz." ifadesini kullandý.

Kacýr, Türk gençliðinin önü açýldýðýnda neleri baþarabileceðini bütün dünyaya gösterdiðini vurgulayarak, þöyle konuþtu:

"Ýþte gökyüzüne Türk'ün imzasýný Türkiye'nin öz evlatlarý, Türkiye'nin mühendisleri, teknisyenleri, bilim insanlarý attý. Bayraktar, ANKA, Akýncý, Aksungur, Hürküþ, Hürjet, Atak, Gökbey, Kýzýlelma ve KAAN ile Türkiye gökyüzüne damgasýný vurdu. Daha yapacak çok iþimiz var. Aslýnda maalesef 20. yüzyýlda büyük fýrsatlar kaçýrdýk ve aslýnda Türkiye'nin havacýlýk tarihi adeta akamete uðratýlmýþ hikayeler tarihi. Biz TEKNOFEST'ler düzenliyoruz. Bir yýl Anadolu'da, bir yýl Ýstanbul'da düzenliyoruz. 2023'te Cumhuriyet'imizin 100. yýlý olduðu için 3 büyük TEKNOFEST düzenledik, Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'de. Bizden 60 yýl önce Atatürk Havalimaný'nda yine TEKNOFEST'ler düzenlenmiþ. Nuri Demirað tarafýndan 60 yýl önce Türkiye'nin yerli uçaklarýný üretecek mühendisler, teknisyenler yetiþsin, Türkiye'nin yerli uçaklarýný uçuracak pilotlar yetiþsin diye Gök Þenlikleri düzenlenmiþ."

Nuri Demirað'ýn ürettiði uçaklarýn topraða gömüldüðünü, 1941'de Ankara Etimesgut'ta kurulan uçak fabrikasýnýn 1949'da kapatýldýðýný hatýrlatan Kacýr, "1948'de Türkiye'ye sözüm ona kalkýnma yardýmlarý gelmeye baþlamýþ. ABD öncülüðünde Batý ülkelerinden. Kalkýnma yardýmlarýný Türkiye'ye verenler demiþler ki 'Sizin böyle uçak üretmek gibi yüksek riskli, yüksek maliyetli iþlerle meþgul olmanýza gerek yok. Size uçak lazým olduðunda bize söylersiniz, biz onu size belki veririz ama siz bizim verdiðimiz kaynaklarla bizim size layýk gördüðümüz iþleri yapacaksýnýz.' Daha sonra Etimesgut Uçak Fabrikasý 1949'da kapatýlmýþ." diye konuþtu.

- "YERLÝ VE MÝLLÝ ÜRÜNLER ÜRETMEK BU ÜLKENÝN ÖZ EVLATLARINA NASÝP OLDU"

Kacýr, Vecihi Hürkuþ'un da Ýstiklal Savaþý kahramaný olduðunu, ürettiði uçaklarýn uçuþuna izin verilmediðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Ýþte böylesi akamete uðratýlmýþ hikayelerle dolu bir sanayi tarihimizin, havacýlýk tarihimizin sonrasýnda çok þükür ki son 20 yýlda Milli Teknoloji Hamlesi'ni adým adým gerçekleþtirmek, hava, kara, deniz ve uzay platformlarýnda yerli ve milli ürünler geliþtirmek, üretmek bu ülkenin gençlerine, bu ülkenin öz evlatlarýna nasip oldu. Ýnþallah ümit ediyoruz ki nasýl havacýlýkta destan yazdýysak, uzay bilimi ve teknolojilerinde de büyük bir baþarý hikayesi ortaya çýkaracaðýz. Bu alan hem taþýdýðý stratejik deðer açýsýndan bizim için çok kýymetli hem de yýldan yýla büyüyen bir ekonomik deðer taþýmasý, ölçek oluþturmasý açýsýndan bizim için çok önemli. Yýlda 600 milyar dolara eriþti, küresel uzay ekonomisi. Türkiye olarak yüzde 1 pay alabilirsek 6 milyar dolar kazanýrýz. Yüzde 10 pay alabilirsek 60 milyar dolar kazanýrýz. Ýnþallah Milli Uzay Programý ile hedeflediðimiz tüm projeleri birer birer gerçekleþtirecek hem bu alanda stratejik baðýmsýzlýðýmýzý tahkim edecek hem de küresel uzay ekonomisinden yýldan yýla daha fazla pay alacaðýz."

Türkiye'nin uzay alanýnda son 20 yýlda adým adým ilerlediðini vurgulayan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Artýk geri sayýmdayýz. Türksat 6A ilk milli haberleþme uydumuz. Önceki Türksat uydularýný biz yurt dýþýndan aldýk ama yeri geldi biz yurt dýþýndan uydularý alýrken pek çok engellemeyle karþýlaþtýk. Nihayetinde bugün haberleþme uydularýný yerli ve milli olarak geliþtirebilen dünyadaki 10 ülkeden biri oluyor Türkiye. 'Ýmece' dediðimizde 600 kilogramlýk bir uydudan bahsediyoruz. Yaklaþýk 600 kilometrede görev yapan. Türksat 6A dediðimizde 4,5 tonluk bir uydudan bahsediyoruz, yaklaþýk 36 bin kilometrekarede görev yapan. Þimdi Ay Programý'nda milli roket motorumuzla geliþtirdiðimiz bir uzay aracýný Ay'a eriþtirmeyi hedefliyoruz. Bu defa 380 bin kilometre ötede Ay'a eriþecek Türkiye'nin geliþtirdiði teknoloji. O teknolojiyi dünyada geliþtiren ilk 4 ülkeden biriyiz. Eðer baþarabilirsek uzayda o teknolojiden yararlanabilen ilk ülke olmayý hedefliyoruz. Sonrasýnda uzayda uydularý yörüngeler arasý transfer edebilecek araçlarý o hibrit roket motor teknolojisiyle geliþtirerek uzay ekonomisinden pay almayý hedefliyoruz."

Türkiye'nin Alper Gezeravcý ile Türk bayraðýný uzayda dalgalandýrdýðýný ifade eden Kaçýr, "Bu bir ilk adýmdýr ama son olmayacak. Ýnþallah önümüzdeki dönemde yeni uluslararasý uzay istasyonu projelerine dahil olmak yine Türkiye'nin önemli hedeflerinden biri olacak." deðerlendirmesinde bulundu.

Programda, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý da gençlerle uzaya iliþkin tecrübelerini paylaþtý.

Etkinliðe, Balýkesir Valisi Ýsmail Ustaoðlu, AK Parti Balýkesir Milletvekili Ali Taylan Öztaylan, Büyükþehir Belediye Baþkaný Yücel Yýlmaz ile çok sayýda öðrenci katýldý.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • balýkesir