Bakan Kacýr: Ýþbirliðinde yeni bir sayfa açtýk
ABONE OL

Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý Toplantýsý, Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Toplantýya, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Azerbaycan Ekonomi Bakaný Mikayil Jabbarov, Kýrgýzistan Dijital Kalkýnma Bakaný Nuria Kutnaeva, Kýrgýzistan Ekonomi ve Ticaret Bakaný Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve Ýnþaat Bakan Yardýmcýsý Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öðrenim, Bilim ve Yenilik 1. Bakan Yardýmcýsý Shakhrukh Daliev, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakaný Olgun Amcaoðlu, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlýðý Devlet Müsteþar Yardýmcýsý Adam Nagy ile TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev katýldý.

Toplantýnýn kapanýþ konuþmasýný gerçekleþtiren Bakan Kacýr, bugünkü tarihi buluþmada, kardeþlik baðlarý çerçevesinde, toplantýya katýlan ülkelerin geleceðine ýþýk tutacak kritik kararlar aldýklarýný ve güçlü bir irade göstererek somut adýmlar belirlediklerini söyledi.

Türk dünyasýnýn, þanlý geçmiþinde bilim ve teknoloji alanýnda dünyaya yön verecek buluþlara imza attýðýný belirten Bakan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Geçmiþimizden ilham alarak bugün sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarýndaki iþbirliðimizde yeni bir sayfa açýyoruz. Devlet baþkanlarýmýzýn güçlü iradeleriyle kurulan bu yapý, bilimsel ve teknolojik iþbirliðimizi daha da ileriye taþýma yönündeki kararlýlýðýmýzýn somut bir göstergesidir. Toplantýmýz süresince ele aldýðýmýz konular ve aldýðýmýz kararlar, ülkelerimiz arasýndaki iþbirliðini derinleþtirecek, bilim, teknoloji, inovasyon ve sanayi alanlarýnda yeni fýrsatlar doðuracaktýr. Kararlýlýðýmýz, sanayilerimizin dijitalleþmesine, inovasyon ekosistemlerimizin güçlenmesine ve teknoloji odaklý kalkýnma hamlelerimize ivme kazandýracaktýr. Özellikle gençlerimize yönelik bilimsel ve teknolojik projelerimiz, Türk dünyasýnýn geleceðini inþa edecek olan yeni nesilleri hazýrlayacaktýr."

Bakan Kacýr, her biri diðerlerine baðlý alanlarda, dijitalleþmeden yapay zekaya, yeþil teknolojilerden uzay çalýþmalarýna, geniþ bir yelpazede iþbirliðini artýrmak için yeni bir döneme girdiklerini ifade etti.

Bu süreçte, söz konusu ülkelerin genç bilim insanlarý, mühendisler ve giriþimciler için yeni fýrsatlar oluþturmak, potansiyellerini en üst düzeye çýkaracak bir inovasyon ortamý oluþturmanýn temel öncelikleri olacaðýna iþaret eden Bakan Kacýr, "Ortak AR-GE programlarý, teknoloji transferleri, kapasite geliþtirme odaklý projeler ve akademik iþbirlikleri ile TDT ülkeleri, bilim ve teknolojinin her alanýnda güçlü bir oyuncu haline gelecektir. Açýk yüreklilikle ifade ediyorum; yakýn tarih ne yazýk ki ahlaki deðerler bir kenara atýldýðýnda teknolojinin insanlýða sadece felaket getirdiðini gösteren çok sayýda örneklerle doludur. Maalesef günümüzde de buna yüreðimiz kan aðlayarak þahit oluyoruz. Bütün dünyanýn gözleri önünde Filistin'e Ýsrail tarafýndan uygulanan mezalim, týpký daha öncekiler gibi nesillerce lanetle hatýrlanacak bir felaket olarak anýlacaktýr." diye konuþtu.

-"TDT OLARAK KÜRESEL SORUNLARA KARÞI ORTAK ÇÖZÜMLER ÜRETME KONUSUNDA KARARLIYIZ"

Bakan Kacýr, Türk devletleri olarak, ahlak üzerine kurulu büyük bir medeniyetinin mirasçýsý olduklarýný dile getirerek, yapýlan toplantý ve devamýndakiler vesilesiyle ortaya çýkacak sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanýnda kazanýlacak yetkinliklerin, varisi olunan ahlaki deðerlerle perçinlenerek sadece TDT milletleri için deðil, tüm insanlýk için hayýrlý neticeler doðuracaðý söyledi.

Tarihsel olarak Türk dünyasýnýn ayrýþtýðý, farklýlaþtýðý en önemli hususiyetin, ahlaki deðerleri önceleyerek kalkýnma iradesi olduðunu anlatan Bakan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bizler, teknolojiyi sadece ekonomik büyüme için deðil, ayný zamanda toplumlarýmýzýn refahýný artýrmak, çevresel sürdürülebilirliði geliþtirmek ve insanlýða katký saðlamak için de kullanma iradesini taþýyoruz. Türk Devletleri Teþkilatý olarak, küresel sorunlara karþý ortak çözümler üretme konusunda kararlýyýz. Bugün, ayný çatý altýnda birleþen mevcut iþbirliklerimiz ve tohumlarýný attýðýmýz yeni ortaklýklarýmýz, kültürel ve insani baðlarýmýzý da güçlendirecektir, toplumlarýmýzý teknolojinin yýkýcý etkilerinden korumaya yardýmcý olacaktýr. Örneðin, bugün hýzla geliþen yapay zeka ayný zamanda bir tekelleþmeye de yol açýyor, küresel eþitsizliði her geçen gün daha da artýrýyor. Buna karþý derhal ortak dil birliðimizi geliþtirerek mevcut büyük dil modellerindeki baskýn kültürü kýrmalý ve bunu teknolojik geliþmemize adapte edebilmeliyiz. Bu noktada, "Türk Devletleri Teþkilatý Üye Devletleri Arasýnda Türk Büyük Dili Modelinin Geliþtirilmesine Ýliþkin Mutabakat Zaptýnýn tüm üye ülkelerimizce imzalanýp, uygulama geçirilmesi çok önemli bir adým olacaktýr."

Bakan Kacýr, AR-GE'den, sanayi alanýnda iþbirliðine, yapay zekadan dijital dönüþüme ve uzay teknolojilerinden inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesine kadar iþbirliðinin geleceðini belirleyecek kritik alanlarý ele almýþ olduklarýný, bu alanlarda atýlacak adýmlarda yol gösterecek eylemleri içeren planý kabul edeceklerini ifade etti.

Bu alanlarýn her biri bildiriyi imzalayan ülkeler için muazzam bir potansiyel barýndýrdýðýna dikkati çeken Bakan Kacýr, "Ýmzalayacaðýmýz tarihi bildiri ve eylem planýnýn potansiyelimizi ortaya çýkaracaðýmýzdan eminim. Kabul ettiðimiz bu geniþ kapsamlý eylem planý, Türk Devletleri Teþkilatý'nýn görünürlüðünün ve gücünün artmasýna da katký saðlayacaktýr. Bugünkü toplantýmýz sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarýnda Türk dünyasýnýn birleþebilme ve eyleme geçebilme gücüne dair ortak niyetini de ortaya koymuþ oldu. Niyet ve baþlangýçlar kýymetlidir. Ancak bu niyetimizi somut eylemlere dönüþtürmemiz elzemdir, þevkle baþladýðýmýz bu güzel iþi sahiplenmek ve nihayetlendirmek asýl baþarýmýz olacaktýr." diye konuþtu.

-"BURADA BAÞLAYAN ÝÞBÝRLÝÐÝNÝN ARTARAK DEVAM EDECEÐÝNE OLAN ÝNANCIM TAMDIR"

Bakan Kacýr, baþarýnýn gerçek ölçüsünün, üzerinde mutabýk kalýnan stratejik eylemlerin ne kadar etkin bir þekilde uygulandýðýna baðlý olacaðýný belirterek, "Bugün burada baþlayan iþbirliðinin artarak devam edeceðine, güçlü bir dayanýþma ve ortak vizyonla, ülkelerimizi sanayi, bilim ve teknoloji alanýnda zirveye taþýyacaðýna olan inancým tamdýr." dedi.

Türkiye'nin 2000'li yýllarýn baþýndan bu yana, tüm alanlarda olduðu gibi sanayi ve teknolojide de asýrlýk kazanýmlar elde ettiðine iþaret eden Bakan Kacýr, sayýlarýný 191'den 362'ye yükseltilen organize sanayi bölgeleri ve kurulan 45 endüstri bölgesiyle Türkiye'yi küresel üretim üssü haline getirdiklerinin altýný çizdi.

OSB'lerde çalýþan fabrikalarýn sayýsýný 11 binden 58 bine çýkardýklarýný belirten Bakan Kacýr, þu bilgileri paylaþtý:

"OSB'lerimizde istihdamý 415 binden 2 milyon 700 bine yükselttik. Ülkemizde planlý sanayileþme adýna büyük bir altyapý inþaat ettik. Neticesinde sanayide toplam çalýþan sayýmýzý 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine ulaþtýrdýk. Sanayi üretimimiz bu dönemde 3,2 katýna yükseldi. Sanayimizin öncülüðünde ihracatýmýzý 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çýkardýk. Türkiye'yi küresel üretim üssü konumuna taþýdýk. Bugün Türkiye, Çin'den Avrupa ortalarýna kadar uzanan kuþakta en fazla ürünü en rekabetçi þekilde, en fazla ülkeye ihraç edebilen ülke konumundadýr. Üretim kabiliyetlerimizle, salgýn sonrasýnda küresel tedarik zincirlerinin yeniden þekillendiði dönemde, bu dönemi baþarýyla deðerlendirerek önemli bir rekabet avantajý elde ettik."

"2000'li yýllarýn baþýndan bu yana, Türkiye'de büyük AR-GE ve inovasyon ekosistemi inþa ettik." diyen Kacýr, þunlara vurgu yaptý:

"Teknoparklarýmýzýn sayýsýný 2'den 104'e, teknoparklarda araþtýrma geliþtirme yapan firmalarýmýzýn sayýsýný 56'dan 10 bin 800'e yükselttik. Toplam AR-GE harcamalarýmýzý yaklaþýk 12 milyar dolara ve ayrýca AR-GE insan kaynaðýmýzý 270 binin üzerine bu dönemde çýkarmayý baþardýk. Bütün bu kabiliyet, yetkinlik ve kazanýmlarýmýzý siz kardeþlerimizle paylaþmaya ve sizlerin sahip olduðu yetkinlik, birikim ve kazanýmlardan ilham almaya hazýr olduðumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. "

Kapanýþ konuþmasýnýn ardýndan, toplantýya katýlan ülkelerle ortak bildiriye imza atýldý.

-"ÝKÝNCÝ TOPLANTI AZERBAYCAN EV SAHÝPLÝÐÝNDE GERÇEKLEÞTÝRÝLECEK"

Bakan Kacýr, toplantý sonrasý basýn mensuplarýna yaptýðý deðerlendirmede, Türk Devletleri Teþkilatý 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý toplantýsýna Ýstanbul'da ev sahipliði yapmanýn gururunu yaþadýklarýný söyledi.

Bakan Kacýr, geçen yýl TDT Liderler Zirvesinde alýnan karar istikametinde, Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý olarak, bugün gerçekleþtirilen toplantýda alýnan kararlarýn, önümüzdeki dönemde teþkilatýn tüm üye ülkeleri ve gözlemci ülkeler arasýnda iþ birliðini, ortak çalýþmalarý kuvvetlendirecek adýmlar atmaya devam edeceklerini ifade etti.

Gelecek dönemde TDT üyesi dost ülkelerle, daha fazla paylaþmaya, onlarýn elde ettikleri tecrübe, birikim ve kazanýmlardan ilham almaya gayret edeceklerine deðinen Bakan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Ne kadar bir ve beraber olursak, ne kadar ortak çalýþmalarý güçlendirebilirsek, rekabetçi alanlar olan yüksek teknoloji ve inovasyon alanlarýnda da o kadar rekabet gücü kazanacaðýmýza inanýyoruz. Yapay zeka gibi alanlarda, uzay bilimi ve teknolojilerinin geliþtirilmesine yönelik alanlarda iþbirliðimizi çok daha ileri düzeylere çýkarmayý amaçlýyoruz. Bu hedef doðrultusunda Türkçe büyük dil modeli projesinin önümüzdeki dönemde TDT üye ülkeleri tarafýndan geliþtirilmesini ümit ediyorum. Ýnþallah tüm bu çalýþmalarýmýz gelecek nesiller adýna, ülkelerimizi gelecek yüzyýllara hazýrlayacak genç bilim insanlarýnýn ve araþtýrmacýlarýn yetiþmesi adýna da önemli bir zemin oluþturacaktýr."

Bakan Kacýr, Türkiye olarak Cumhurbaþkanýn liderliðinde TDT'ye katký vermeye, teþkilatýn tüm üyeleri arasýnda iþbirliði ve ittifakýn güçlenmesi için çalýþmaya devam edeceklerini vurguladý.

Yapýlan görüþmelerde, ikinci toplantý için de karar alýndýðýna deðinen Bakan Kacýr, "Bugün, önümüzdeki yýl yapýlacak ikinci toplantýnýn Azerbaycan'ýn ev sahipliðinde gerçekleþtirilmesi kararý alýnmýþ oldu. Azerbaycan'ýn ev sahipliðinde yapacaðýmýz toplantýda hayýrlara vesile olacaktýr. Ben bu vesileyle Azerbaycan'a Bakü'de ev sahipliði yapacaðý Küresel Ýklim Zirvesi için þükranlarýmý sunmak istiyorum. Yine Kýrgýzistan'a önümüzdeki dönemde gerçekleþtireceði Türk Devletler Teþkilatý Liderler Zirvesi için baþarý dileklerimi sunuyorum."diye konuþtu.

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • TDT Sanayi
  • Bilim
  • Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý Toplantýsý
  • Bakan kacýr