Bakan Kacýr: Ýsrafýn önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasýnda yer alýyor
ABONE OL

Getmobil Yenileme Merkezi Açýlýþ Töreni'nde konuþan Kacýr, 21. yüzyýl yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojiler, iþ modellerinin belirleyici unsurlarý olarak öne çýktýðýný söyledi.

4. Sanayi Devrimi ve beraberinde gelen dijital dönüþüm dalgasýnýn getirdiði yenilikler hayatýn vazgeçilmez bir parçasý olarak yer aldýðýný belirten Kacýr, cep telefonlarýnýn günlük hayatýn en vazgeçilmez elektronik cihazlarý arasýnda yerini almasýnýn da teknoloji rüzgarýnda gelinen noktanýn en somut örneði olduðunu anlattý.

Bakan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Bundan 30 yýl önce mekandan baðýmsýz telefon görüþmesi yapamýyorduk. Günümüzde ise cep telefonlarý, bilgiye anýnda eriþimi mümkün kýlan, küresel baðlantýlar kurmamýzý saðlayan ve bizleri dijital dünyaya baðlayan cihazlar olarak internet devriminin en güçlü tetikleyicisi, dijital çaðýn vazgeçilmez unsuru haline geldi. Bugün cep telefonlarý baþta olmak üzere mobil cihazlar; iletiþim kurmamýzýn çok ötesinde, yapay zeka destekli kiþisel asistanlarýmýz, saðlýk danýþmanlarýmýz, finansal yöneticilerimiz ve hatta eðitim platformlarýmýz olarak hizmet veriyor. Bilgi yönetiminden veri analizine, iþ süreçlerinden sosyal etkileþimimize kadar pek çok alanda devrim niteliðinde roller üstleniyorlar.

Bugün dünya nüfusunun yüzde 70'i cep telefonu kullanýcýsý. Kullanýcýlarýn mobil cihazlarý üzerinden günlük internette geçirdikleri ortalama süre ise ortalama 3,5 saat düzeyinde. Türkiye'de 93 milyon mobil telefon abonesi bulunuyor. Akýllý mobil cihaz kullanýcýlarýnýn bu cihazlar üzerinden günlük internette geçirdikleri ortalama süre ise günde 4,1 saat. Yani cep telefonu baþta olmak üzere mobil cihaz kullanýmýnda dünyanýn çok ilerisindeyiz. Elbette bu tablonun altýnda baþta genç, dinamik ve teknolojiye yüksek ilgili nüfusumuz yatýyor."

- "ARZUMUZ GENÇLERÝMÝZÝN TEKNOLOJÝ ÜRETÝMÝNÝN DE BÝZZAT PARÇASI OLMALARIDIR"

"Arzumuz gençlerimizin teknolojinin yalnýzca tüketim kýsmýnda kalmayýp, teknoloji üretiminin de bizzat parçasý olmalarýdýr. Bu vizyon doðrultusunda; AR-GE teþviklerimizle; teknopark uygulamalarýmýzla; TÜBÝTAK desteklerimizle; dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'le teknolojinin öncüsü olan Türkiye'yi inþa ediyoruz." diyen Kacýr, hükümet olarak bu teknolojileri tüketen deðil, ayný zamanda üreten bir ülke olma vizyonuyla hareket ettiklerini vurguladý.

Kacýr, son 22 yýlda kamunun teknoloji ekosistemini büyüten adýmlarýnýn sonucu olarak bugün giriþim ekosistemimizde doðan baþarýlý mobil uygulamalarýn, dünya genelinde büyük ses getirdiðine ve yüksek yatýrýmlarla hýzla ölçeklendiðine iþaret ederek, "Yazýlým geliþtirme ve inovasyon alanýndaki yeteneklerimizle, küresel pazarlarda kendimize saðlam bir yer edinmiþ durumdayýz. Giriþimcilerimiz sadece yerel deðil, uluslararasý arenada da büyük baþarýlara imza atýyorlar. Bu uygulamalar, finans, eðitim, saðlýk gibi pek çok sektörde çýðýr açýyor ve Türkiye'nin teknoloji üreticisi kimliðini günden güne güçlendiriyor." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'YÝ CUMHURÝYET'ÝN 2. ASRINDA DÝJÝTAL TEKNOLOJÝLERDE DEVLER LÝGÝNE TAÞIMAK ARZUSU ÝÇERÝSÝNDEYÝZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, genç nüfusun enerjisi ve geliþmiþ teknoloji altyapýsýyla, Türkiye'yi cumhuriyetin ikinci asrýnda dijital teknolojilerde devler ligine taþýma arzusunda olduklarýnýn altýný çizdi.

Dijital teknolojilerin insanlýðýn huzuru ve refahý için yeni fýrsatlarýn kapýlarýný aralarken, tüketim hýrsý ve kaynaklarýn kontrolsüzce tüketimi ihtirasýna baðlý olarak önemli bir dar boðazdan geçildiðini belirten Kacýr, "Dünya kaynaklarýnýn sýnýrsýz olduðu kanýsýyla her geçen gün artan tüketim iþtahý maalesef çaðýmýzýn önde gelen sorunlarý arasýnda yer alýyor. Elbette elektronik pazarý her yýl yeni bir ürünü piyasaya sürerek, dün kendi ürettiði kusursuz ürünü bugün eski olarak nitelendiriyor, satýþ politikasýný da bu yönde belirlemesi, tüketicileri en iyisini satýn alma gibi bir kýsýr döngüye sokuyor." ifadesini kullandý.

Kacýr, ürünlerin kullanýcýlar tarafýndan henüz ömrü dolmadan, adeta tek kullanýmlýk olarak görülerek terk edildiði bu kýsýr döngü daha fazla kaynak tüketimi ve maalesef daha fazla atýða sebebiyet verdiðini, Türkiye olarak herkesin yakýndan þahit olduðu bu tabloda yer alan çemberden ancak kaynaklarý verimli kullanarak çýkabileceðini bildirdi.

Bakan Kacýr, "Sýnýrlarý ve kaynaklarý zorlayan bu süreci tersine çevirmek, bizler için en az katma deðerli ve yüksek teknolojili üretim kadar önem arz ediyor. Fikr-i firar içinde tüketerek deðil, rasyonel fayda saðlayýp deðer üreterek sürekli, sürdürülebilir ve kalýcý bir sistem kurgulamak zorundayýz." diye konuþtu.

Türkiye'yi muasýr medeniyetlerin de üzerine yükseltebilmenin ancak sürdürülebilir ve uzun ömürlü ürünlere yönelmekle, tüketim iþtahýný dizginleyip, kaynaklarý, dünyanýn geleceðini göz önüne almakla mümkün olduðunu kaydeden Kacýr, "Zira insanlýðýn mevcut ekonomik ve sosyal refahýný tehdit eden bu riskler karþýsýnda erken tedbir alarak sürdürülebilir ve kapsayýcý bir ekonomi modelinin inþasý, gelecek nesillerimize yaþanabilir bir dünya býrakmamýz ve tabiattaki bozulmanýn önüne geçmemiz için aciliyet teþkil ediyor." deðerlendirmesini yaptý.

- "ELEKTRONÝK ATIKLARIN DOÐRU ÞEKÝLDE GERÝ KAZANIMI VE BERTARAFI BÜYÜK ÖNEM TAÞIYOR"

Hükümet olarak kalkýnma planlarýný ve ekonomi modelini kaynaklarýn verimli kullanýmý ve atýklarýn minimize edilerek geri kazanýmý hususlarýna göre belirlediklerini vurgulayan Kacýr, þöyle devam etti:

"Kaynaklarýn sýnýrlý olduðu bir dünyada, ürün ve malzemelerin deðerinin uzun süre korunmasý, üretimde zararlý madde kullanýmýnýn en aza indirilmesi ve israfýn önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasýnda yer alýyor. Üretim, tüketim ve geri dönüþüm olmak üzere tüm aþamalarda çevresel etkileri en aza indirerek ekonominin ve doðal kaynaklarýn yükünü hafifletmek zorundayýz. Özellikle elektronik ürünlerin ömrünü tamamlamasý sonucu ortaya çýkan e- atýklar, içerdikleri deðerli metaller ve toksik maddeler nedeniyle özel atýk kategorisinde yer alýyor.

Bu yüzden elektronik atýklarýn doðru þekilde geri kazanýmý ve bertarafý hem çevre hem de ekonomik deðer açýsýndan büyük önem taþýyor. E-atýklarýn diðer atýklardan ayrý biriktirilmesi, içeriðinin ayrýþtýrýlmasý, deðerli malzemelerinin ise ham madde olarak geri dönüþümü, geri kazaným sürecinin önemli aþamalarýný oluþturmaktadýr. E-atýk geri dönüþüm tesislerine saðladýðýmýz teþviklerle elektronik atýklarýn ekonomiye yeniden kazandýrýlmasý için ülkemizde önemli bir altyapý kurduk.

2012 yýlýndan bu yana elektronik atýklarýn geri dönüþümüne yönelik toplam yatýrým tutarý 2 milyar lirayý aþan 16 yatýrým için teþvik belgesi düzenledik. Rekabetçi Sektörler Programý kapsamýnda hayata geçirdiðimiz Türkiye'nin Nadir Toprak Elementleri Araþtýrma ve Yenilik Kapasitesinin Geliþtirilmesi Projesi'yle de Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü (MTA) bünyesinde elektronik atýklardan nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanýmýna imkan tanýyacak bir pilot geri dönüþüm tesisi de kuruyoruz. Her yenilenmiþ cihazýn, çöpe gitmekten kurtarýlan bir kaynak olduðunun, her geri dönüþtürülen elektronik parçanýn, yeni maden çýkarma ihtiyacýný azaltan bir adým olduðunun bilincindeyiz."

- GEÇEN YIL ELEKTRONÝK SEKTÖRÜNÜN TOPLAM ÝTHALATI 33,9 MÝLYAR DOLARA ULAÞTI

Mehmet Fatih Kacýr, sadece geçen yýl cep telefonu ithalatýnýn 2,4 milyar dolar düzeyinde olduðunu belirterek, elektronik sektörünün toplam ithalatýnýn ise ayný yýl 33,9 milyar dolar olduðunu aktardý.

Teknoloji geliþtirme altyapýsýný ve insan kaynaðýný da elektronik ürünlerin çevreci ve sürdürülebilirlik anlayýþýyla kullanýmý için harekete geçirmek istediklerini dile getiren Kacýr, "Mevcut ithalatý daha makul seviyelere çekelim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak bu hususta diðer Bakanlýklarla yakýn istiþare halindeyiz. Tabii elektronik cihazlarýn el deðiþtirmesinde tüketicinin öncelikli beklentisinin güven olduðunun farkýndayýz." dedi.

Kacýr, Ticaret Bakanlýðý tarafýndan gerçekleþtirilen yasal düzenlemelerle kayýt dýþýlýðýn önüne geçilerek vatandaþýn, sektörü ve kamunun yaþayabileceði olasý maðduriyetler de engellenmiþ olduðunu belirterek, sektörde haksýz rekabeti önleyen, standart saðlayan ve tüm bunlarý yasal düzenlemelerle hayata geçiren ilk ülke olarak da Türkiye'nin örnek olduðuna iþaret etti.

Kurduklarý güçlü mevzuat altyapýsý ve yenilenmiþ telefonlar için sunduklarý vergi avantajýnýn da yenilenmiþ cihaz sektörünün büyüme ivmesini yükselttiðini söyleyen Kacýr, sözlerini þöyle tamamladý:

"Sektörümüz giriþim sermayelerinin radarýna girmesini saðladý. Bugün açýlýþýný yapacaðýmýz Getmobil Yenileme Merkezi'yle, aslýnda modern çaðýn en önemli teknolojik devriminin merkezinde yer alan bu cep telefonlarýnýn yaþam döngüsünü uzatmada ülkemiz için önemli bir yatýrýmý daha devreye alýyoruz. Sürdürülebilir ekonomi inþasýnda önemli katký sunacak bu tesis ayný zamanda elektronik ithalatýný kayda deðer düzeyde azaltmamýza da yardýmcý olacak. Her yenilenen cihaz, her geri dönüþtürülen parça, gelecek nesillere býrakacaðýmýz mirasýn bir kýymeti olacak."

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • Getmobil Yenileme Merkezi