Bakan Kacýr: Ýstanbul ritmini, coþkusunu, liderlik rolünü yeniden kazanacak
ABONE OL

Mehmet Fatih Kacýr, "Tuzla Bilim Merkezi Açýlýþ Töreni"nde yaptýðý konuþmada, günün öneminin büyük, anlamýnýn derin olduðunu belirterek, Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin baðýmsýzlýðýndan asla vazgeçmeyeceðini dünyaya bir kez daha ilan ettiði büyük ve tarihi bir kahramanlýk destaný olduðunu ifade etti.

Çanakkale ruhunu canlý ve diri tutmaktan asla vazgeçmediklerini dile getiren Kacýr, "Devletimiz ve milletimiz için ceddimizin Çanakkale'de ortaya koyduðu ruh ve iradeyle çalýþýyor, her türlü zorluðu birlik ve beraberlikle aþabileceðimize olan inançla mücadelemizi sürdürüyoruz. Ýþte bu anlayýþla, Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde, son 22 yýlda Türkiye'yi her alanda dönüþtürdük ve geliþtirdik. Eðitimden saðlýða, ulaþýmdan enerjiye, sanayiden tarýma, her alanda hayata geçirdiðimiz reformlarla millî þahlanýþýmýzýn altyapýsýný güçlendirdik." diye konuþtu.

Kacýr, büyüyen ekonomisiyle, güçlü altyapýsýyla, uluslararasý arenada artan etkinliðiyle ve elde ettiði baþarýlarýyla, savunma alanýndaki atýlýmlarýyla kendinden söz ettiren bir Türkiye gerçeðinin olduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi bir Türkiye'yi inþa etmekten gurur ve heyecan duyuyoruz. Elde ettiðimiz her bir baþarýnýn, kazandýðýmýz her bir zaferin, hayata geçirdiðimiz her bir reformun arka planýnda çok büyük bir emek, sabýr, gayret ve dirayet vardýr. Bugün de sarsýlmaz bir inanç ve kararlýlýkla kutlu yürüyüþümüzü sürdürüyoruz. Cumhuriyet'imizin 100. yýl dönümüyle birlikte ortaya koyduðumuz "Türkiye Yüzyýlý" vizyonumuzla geleceðimize yeni bir ufuk açýyoruz. Aziz milletimizin gücü ve desteði, gençlerimizin enerjisi ve motivasyonuyla yolumuza devam ediyoruz. Özellikle yarýnlara umutla bakmamýzý saðlayan gençlerimizin vizyoner bakýþ açýlarý ve potansiyelleri bizleri fazlasýyla heyecanlandýrýyor."

Dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'le, yarýþmalara katýlan gençleri geleceðin dünyasýna hazýrladýklarýný kaydeden Kacýr, "Bilim ve teknoloji yolculuðunda onlarýn yanýnda yer alýyoruz. TEKNOFEST kuþaðýmýzýn sahip olduðu potansiyeli açýða çýkarmayý boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Bu düþünceyle 81 þehrimizde kurduðumuz Deneyap Teknoloji Atölyelerimizle gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasýyla tanýþtýrýyoruz." ifadelerini kullandý.

- "81 ÞEHRÝMÝZDEKÝ DENEYAP TEKNOLOJÝ ATÖLYELERÝMÝZE ÖÐRENCÝ BAÞVURULARIMIZ DEVAM EDÝYOR"

Bakan Kacýr, robotik kodlamadan, tasarým ve programlamaya, nesnelerin internetinden havacýlýk ve uzay teknolojilerine kadar birçok yenilikçi teknoloji alanýnda 36 aylýk ücretsiz eðitim imkâný sunduklarýný belirtti.

Merak eden, araþtýran, keþfeden, çözüm üreten bir gençliðin ardýnda, tüm imkânlarý seferber etmekten asla geri durmadýklarýný aktaran Kacýr, "Geleceðin Teknoloji Yýldýzlarý Programý kapsamýnda 81 þehrimizdeki Deneyap Teknoloji Atölyelerimize öðrenci baþvurularýmýz devam ediyor. 25 Mart'a kadar tüm illerimizdeki 4'üncü, 5'inci, 8'inci, 9'uncu sýnýflar ile lise hazýrlýk sýnýfýnda okuyan öðrencilerimizin baþvurularýný bekliyoruz." diye konuþtu.

Kacýr, bilimsel okuryazarlýða sahip bir toplum oluþturmak ve bilim kültürünü geliþtirmek amacýyla yurdun dört bir yanýnda bilim merkezleri kurduklarýna iþaret ederek, bilim merkezleri vasýtasýyla, TEKNOFEST kuþaðýný denemeye ve keþfetmeye teþvik ederken, bilim ve teknolojiyi anlaþýlýr ve ulaþýlýr kýldýklarýný ifade etti.

Bugüne kadar büyük ölçekli 12 bilim merkezini, bilim ve teknoloji ateþini yakmak için gençlerin, çocuklarýn hizmetine sunduklarýný aktaran Kacýr, þu ifadeleri kullandý:

"4 ilimizde daha büyük ölçekli bilim merkezi kurulmasýna yönelik çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Bununla birlikte ilçe ölçeðindeki bilim merkezlerimiz de faaliyetlerine tüm hýzýyla devam ediyor. Þu ana kadar ilçe ölçeðinde 17 bilim merkezimizdeki eðitim atölyelerinde 865 bin gencimizi bilimin göz kamaþtýrýcý dünyasýyla buluþturduk. Bugün de 18'incisini Tuzla'da hizmete sunuyor olmanýn heyecanýný ve mutluluðunu yaþýyoruz.

Sergi alanlarý ve eðitim atölyeleriyle gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratiðe dökme imkâný sunuyoruz. Gözlemevinde yer alan güneþ saatinin yaný sýra kutup bilim evi ve planetaryumla, gençlerimizin keþif yolculuðuna çýkmasýný saðlýyoruz. Bizler gençlerimize inanýyor ve güveniyoruz. Ýmkan verildiðinde, gerekli ortam saðlandýðýnda onlarýn neler baþarabileceklerini biliyoruz."

- "ÝSTANBUL RÝTMÝNÝ, COÞKUSUNU, LÝDERLÝK ROLÜNÜ YENÝDEN KAZANACAK"

Fatih Kacýr, yerel yönetimlerle iþbirliði içerisinde gençlerin bilim ve teknoloji dünyasýna yönelik heyecanýna ve motivasyonuna ortak olmaya devam edeceklerini belirtti.

Bugün açýlýþýný gerçekleþtirdikleri bilim merkezinin, yerel yönetimle merkezi yönetimin uyum içinde çalýþmasýnýn somut çýktýlarýndan biri olduðuna dikkati çeken Kacýr, "Türkiye'nin dört bir yanýnda olduðu gibi Ýstanbullu, Tuzlalý vatandaþlarýmýz da gerçek belediyeciliðin nerede olduðunu, kimin gerçekleþtireceðini çok iyi bilir." dedi.

Kacýr, Ýstanbul'un kendileri için her zaman ayrý bir yerinin olduðunu belirterek, "Küresel finans ve ticaret merkezi konumundaki þehrimize deðer katacak projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyoruz. 400 bin metrekarelik Atatürk Havalimaný Terminalini dünyanýn en büyük teknoloji ve giriþimcilik merkezi haline getirecek Terminal Ýstanbul projemizi iki gün önce kamuoyu ile paylaþtýk. Teknopark, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, bilim merkezleri, yazýlým okullarý ve çocuk üniversitesine ev sahipliði yapacak bu merkez Ýstanbul'da yeni bir yaþam alaný olarak, bilim ve toplumun buluþma adresi olacak." þeklinde konuþtu.

Ýstanbul'da dünya çapýnda projelere imza atacak bir belediyecilik anlayýþýnýn olmasýnýn büyük önem arz ettiðine iþaret eden Kacýr, "Bugün maalesef belediye hizmetleri sürekli aksayan bir Ýstanbul var. Ýstanbul'un bu kayýp beþ yýl sonrasý acilen toparlanmaya ihtiyacý var. Bu tabloyu 31 Mart akþamý hep birlikte deðiþtireceðiz. Ýstanbul'un dört bir yanýný yeni eser ve hizmetlerle buluþturacaðýz. Ýstanbul ritmini, coþkusunu, liderlik rolünü yeniden kazanacak." ifadelerini kullandý.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Baþkaný Prof. Dr. Hasan Mandal da kendisinin de bir Tuzla sakini olduðunu belirterek, dolayýsýyla bu açýlýþ töreninin kendisi için çok anlamlý olduðunu söyledi.

Bilim ve teknolojiye olan ihtiyacýn her dönemden çok daha fazla olduðunu belirten Mandal, "Dünyadaki birçok sorun için geçmiþte bilim ve teknoloji bir tercih noktasýydý ama þu an bir zorunluluk noktasý." dedi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • Mehmet Fatih Kacýr