Bakan Kacýr: Tacikistan ile kalkýnma yolculuðunu birlikte sürdürmek esaslý amacýmýzdýr
ABONE OL

Türkiye - Tacikistan Ýþ Forumu; Tacikistan Cumhuriyeti Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakaný Sherali Kabir, Tacikistan Cumhuriyeti Yatýrýmlar ve Devlet Mülk Yönetimi Devlet Komitesi Baþkaný Sultan Rahimzade, Ankara Sanayi Odasý (ASO) Baþkaný ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardýç, Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Baþkaný Nail Olpak ve diðer ilgililerin katýlýmýyla, TOBB Ýkiz Kuleler'de gerçekleþtirildi.

Bakan Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, Türkiye ile Tacikistan arasýndaki güçlü baðlarýn tezahürü olan forumun özellikle Türk iþ insanlarý ile kardeþ ülke Tacikistan'ýn iþ dünyasý arasýndaki ticaret ve yatýrým baðlarýný güçlendirmesini temenni etti.

Dünyanýn küresel salgýnlar, iklim deðiþikliði, afetler, gýda, su, enerji, ham madde krizleri gibi eþi benzeri görülmemiþ sýnamalardan geçtiðini belirten Kacýr, Türkiye'nin ise, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, bu sýnamalardan alnýnýn akýyla çýkmaya devam ettiðini söyledi.

Kacýr, Türkiye'ye duyulan güven ve süregelen istikrar ikliminin getirdiði baþarýnýn, tüm göstergelerle kendini ispat ettiðine dikkati çekerek, þu ifadeleri kullandý:

"Türkiye olarak, yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat rotasýndan taviz vermeyen ekonomi modelimizle son 14 çeyrektir büyümemizi hýz kesmeden sürdürdük. Küresel tedarik zincirinde ve enerji arzýnda yaþanan kýrýlmalara, deprem felaketlerine raðmen 255,8 milyar dolarla ihracatta Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kýrdýk, milli gelirimizi 1 trilyon 118 milyar dolara çýkardýk, 32,6 milyon kiþiyle istihdamda tarihimizin en yüksek seviyesine ulaþtýk."

- "ÝKÝLÝ ÝÞBÝRLÝKLERÝNÝ GÜÇLENDÝRECEK ADIMLAR ATMAYA GAYRET EDÝYORUZ"

Dünyada ticaret ve teknoloji savaþlarý yaþanýrken, Türkiye'yi muasýr medeniyetler seviyesinin de üzerine taþýma iddialarýna hizmet edecek özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim kabiliyetini oluþturduklarýný anlatan Kacýr, 22 yýlda adeta sýfýrdan inþa ettikleri AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle de "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi" vizyonunu gerçekleþtirdiklerini ifade etti.

Kacýr, Türkiye'nin ekonomik, bilimsel ve teknolojik kazanýmlarýnýn kalýcý olmasýný saðlayacak ve Cumhuriyetin ikinci asrýný "Türkiye Yüzyýlý" yapmayý mümkün kýlacak çok önemli bir atýlýma daha imza attýklarýna iþaret etti.

Bu atýlýmýn "Milli Teknoloji Hamlesi" olduðunun altýný çizen Kacýr, þu deðerlendirmede bulundu:

"Kamunun dahli ve etkin yönlendirmesi, teknolojide paradigma deðiþimleriyle savunma sanayisinde bizi baþarýya ulaþtýran endüstri politikasýný sivil alanlarda uygulayarak büyük atýlýmlara imza atýyoruz. Ýþte bu yaklaþýmla, 60 yýl öncesinin devrim otomobili hayalini, devrin otomobili Togg'u üreterek gerçeðe dönüþtürdük. 5G teknolojilerinden uçan akýllý mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneþ panellerinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hýzlý trenlere kadar birçok alanda lider teknoloji giriþimleri çýkarmaya kararlýyýz. Yeni ticaret ve yatýrým ortaklýklarýyla, ticaret, sanayi ve teknoloji alanlarýndaki ülkemizin bu baþarý hikayesini ve tecrübelerini dost ve kardeþ ülkelerle paylaþýyoruz. Özellikle ikili iþbirliklerini güçlendirecek, baðlarý daha da kuvvetlendirip artýracak adýmlar atmaya gayret ediyoruz."

- "HEDEF 1 MÝLYAR DOLARLIK TÝCARET HACMÝ"

Kacýr, kardeþ ve dost bir ülke olarak gördükleri Tacikistan'ýn da hem ekonomik potansiyeliyle hem de Asya-Avrupa arasýndaki lojistik baðlantýlarýndaki rolü ve doðal kaynaklarý itibarýyla Orta Asya'da önde gelen ticaret ve yatýrým ortaklarý arasýnda yer aldýðýnýn altýný çizdi.

Türkiye olarak Tacikistan'ýn son dönemde sanayileþme ve kalkýnma yolculuðunda gösterdiði baþarýlarý takdirle izlediklerini dile getiren Kacýr, bu doðrultuda iki ülke Cumhurbaþkanlarýnca belirlenen 1 milyar dolarlýk ticaret hacmi hedefine bir an önce ulaþmak için iþ insanlarýyla omuz omuza yürüdüklerini söyledi.

Kacýr, bu hedef doðrultusunda Tacik kardeþlerinin desteklerini her daim hissettiklerini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Deðerli kardeþim Sherali Kabir ile bugün imzaladýðýmýz 'Yatýrýmlarýn Teþviki ve Karþýlýklý Korunmasýna Ýliþkin Anlaþma' da yatýrým iþbirliðini artýrmak için bir katalizör rolü üstlenecektir. Güncellenen anlaþmayla getirilen tahkim mekanizmasý, yatýrýmcýlar için güvenilir bir yatýrým ortamýnýn tesis edilmesini saðlayacaktýr. Bu, iþbirliðinin daha da ilerletilmesi ve kurumsallaþtýrýlmasý için düzenli olarak gerçekleþtirilecek. Ýþ forumlarý ve karma ekonomik komisyon toplantýlarý da yatýrýmcýlarýn ve giriþimcilerin önünü açacak öncelikli platformlar olacak. Bugün düzenlediðimiz 12. Karma Ekonomik Komisyon Toplantýsý'nda aralarýnda ticaret, yatýrým, sanayi, bankacýlýk, enerji, ulaþtýrma ve iþ çevreleri arasýndaki iþbirliðine dair eylemlerin de yer aldýðý 56 maddelik detaylý bir eylem planý hazýrladýk. Bu çerçevede Türk - Tacik Ticaret ve Sanayi Odasý Forumu'nun faaliyete geçmesi ve belli sektörlerde etkinliklerin ve ülke tanýtým toplantýlarýnýn düzenlenmesi hususlarýnda mutabakata vardýk."

- "TACÝK YATIRIMCILARA DESTEK OLMAYA DA HER ZAMAN HAZIRIZ"

Tacikistan'ýn Türk sanayisi için en önemli avantajlarýndan birinin sahip olduðu yeþil enerji altyapýsý olduðuna dikkati çeken Kacýr, "Sýnýrda karbon düzenlemesi mekanizmasý nedeniyle sadece kendi üretim süreçlerimizdeki karbon emisyonlarýndan deðil kullandýðýmýz ham madde ve ara mallarýnýn üretimindeki karbon emisyonlarýndan da sorumlu hale geleceðiz. Dolayýsýyla Tacikistan - Türkiye iþbirliði hem Tacikistan hem Türkiye için yeþil dönüþüm alanýnda eþsiz fýrsatlar barýndýrmaya devam edecek." dedi.

Kacýr, sanayi ve teknoloji alanýnda tesis ettikleri mutabakat zaptý ile iliþkileri derinleþtirip daha da ileri bir boyuta taþýdýklarýný bildirdi.

Tacikistan ile geliþen iliþkilerin hem Türkiye'nin bölge ile ticaretini olumlu etkilediðini hem de Orta Asya'nýn küresel ticaretteki etkinliðini artýrdýðýný vurgulayan Kacýr, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Tacikistan'ýn bölgesel ve küresel ekonomi ile entegrasyonunu saðlama amacýyla attýðý adýmlarý yakýndan takip ediyor, baþarýlarýný destekliyoruz. Türkiye için teknoloji ve sanayi kabiliyetini Tacik kardeþlerimizle paylaþmak, dost Tacikistan ile kalkýnma yolculuðunu birlikte sürdürmek esaslý amacýmýzdýr. Ýliþkilerimizi hak ettiði potansiyele ulaþtýrmayý hedefliyoruz. Bu doðrultuda çalýþmalarýmýzý hýzlandýrýyoruz. Sizlerden de özverili gayretlerinizi artýrarak sürdürmenizi bekliyoruz. Atacaðýnýz her adýmda yanýnýzda olduðumuzu bilmenizi istiyorum. Sahadaki neferler olarak iþ adamlarýmýzýn karþýlaþacaðý sorunlarý çözmek en büyük önceliðimiz. Kültür dünyamýzýn baki figürü olan Hazreti Mevlana'nýn söylediði gibi 'Bulanlar ancak arayanlardýr.' Bizler de iki dost ve kardeþ ülke arasýndaki tüm iliþkileri en yüksek seviyeye çýkarmanýn yollarýný aramaya devam edeceðiz. Ülkemize inanan ve güvenen Tacik yatýrýmcýlara destek olmaya da her zaman hazýrýz."

  • teknoloji paylaþýmý
  • sanayi kabiliyeti
  • ortak kalkýnma