Bakan Kacýr: Türk havacýlýðýnýn altýn çaðýný yaþýyoruz
ABONE OL

Kacýr, Eskiþehir Teknik Üniversitesindeki (ESTÜ) Ýleri Prototip Ýstasyonu Projesi açýlýþ töreni öncesi üniversitenin öðrenci kulüplerinin stantlarýný ziyaret etti.

ESTÜ Konferans Salonu'ndaki törende konuþan Kacýr, Eskiþehir'in, geçmiþte Yunus Emre ve Nasreddin Hoca gibi önemli þahsiyetlerle Anadolu irfanýna deðer kattýðý gibi þimdi de üreticisiyle, akademisyeniyle, çalýþkan genç nüfusuyla ülkeye deðer kattýðýný söyledi.

Kacýr, Eskiþehir Teknik Üniversitesi bünyesinde Avrupa Birliði eþ finansmanýyla hayata geçirilen "Ýleri Prototip Ýstasyonu" ile inþa edilen ekosisteme bir altyapý daha eklemenin gururu içinde olduklarýný anlatarak, þöyle konuþtu:

"21. yüzyýlda katma deðerli üretim ve teknoloji geliþtirme kabiliyeti, ülkelerin kalkýnma yolculuðunda yönünü ve hýzýný tayin ediyor. Ýnovasyon ve AR-GE çalýþmalarýna yapýlan yatýrýmlar, sürdürülebilir büyümenin ve uluslararasý rekabet gücünün anahtarýný oluþturuyor. Geliþmiþ teknolojilerin ve yenilikçi çözümlerin benimsenmesi, toplumlarýn refah seviyesini artýrýyor ve geleceðe yönelik güçlü bir vizyon sunuyor. Bu yaklaþýmla, Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn öncülüðünde son 22 yýlda, kapsamlý bir AR-GE, yenilikçilik ve giriþimcilik ekosistemi inþa ettik. Sanayimizin ihtiyaç duyduðu, planlý ve entegre sanayi altyapýlarýný hayata geçirdik. Özel sektörün yatýrým iþtahýný ortaya çýkaracak, cazip teþvik sistemleri uygulayarak Türkiye'yi küresel bir üretim üssü haline getirdik."

- "YÜKSEK TEKNOLOJÝDE ÝLK AKLA GELEN SEKTÖRLERDEN BÝRÝ HAVACILIK VE UZAY SANAYÝSÝ"

Son 22 yýlda AR-GE harcamalarýný 1,2 milyar dolardan 12 milyar dolara, AR-GE personeli sayýsýný 29 binden 272 bine çýkardýklarýný vurgulayan Kacýr, "Havacýlýkta teknolojide paradigma deðiþimlerinin öncüsü olduk. 60 yýllýk hayalimiz yerli ve milli aracýmýzý Türkiye'nin yollarýyla buluþturduk. Þimdi yeni nesil uydulardan endüstriyel robotlara, biyoteknolojiden bataryaya 5G'den uçan hýzlý trenlere birçok alanda büyük atýlýmlar gerçekleþtirmenin arifesindeyiz. Yüksek teknolojide üretim altyapýmýzý güçlendireceðiz. Tabii yüksek teknolojide ilk akla gelen sektörlerden biri havacýlýk ve uzay sanayisi." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin özellikle savunma sanayisinin, AR-GE'de, inovasyonda ve üretimde uzun vadeli bakýþ açýsý, paradigma deðiþimlerine odaklanan yaklaþýmýyla havacýlýkta üretim ve teknoloji geliþtirme kabiliyetlerini üst düzeye taþýdýðýný dile getiren Kacýr, "Havacýlýk sektörümüz ana ve alt yüklenicileri, KOBÝ'leri, araþtýrma kuruluþlarý, üniversiteleri, geliþtirdiði özgün ürünleri ve ihracat potansiyeli ile Türkiye'nin en önemli ve geliþim gösteren sektörlerinden biri haline geldi. Bayraktar TB2, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, Bayraktar TB3, ANKA 2, ANKA 3, KIZILELMA, ATAK, GÖKBEY, HÜRKUÞ, HÜRJET ve KAAN ile Türk havacýlýðýnýn altýn çaðýný yaþýyoruz. 100 yýlý bulan havacýlýk tarihi ve sanayisi ile Eskiþehir kuþkusuz bu baþarýnýn önemli merkezlerinden." diye konuþtu.

Kacýr, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak, yatýrým teþvikleriyle, sanayi sektörüne, KOBÝ'lere saðladýklarý imkanlarla Eskiþehirli giriþimcilerin ve sanayicilerin teknoloji odaklý üretim yolculuðunda yanýnda yer aldýklarýný belirtti.

- "ÞEHRÝMÝZÝN ARAÞTIRMA VE GÝRÝÞÝMCÝLÝK KÜLTÜRÜNE ÇARPAN ETKÝSÝ OLUÞTURACAK"

Bakan Kacýr, Eskiþehir ekonomisinin lokomotifi KOBÝ'leri de asla yalnýz býrakmadýklarýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"KOSGEB destek programlarýmýzla KOBÝ'lerimize can suyu olduk. 22 yýl önce 100'den az KOBÝ'miz bu desteklerden faydalanýrken biz bu sayýyý 2 milyar liranýn üzerinde bir destekle 15 bin 500'e çýkardýk. Bakanlýk olarak saðladýðýmýz 176 milyon lira finansmanla bugüne gelen organize sanayi bölgelerimizde 23 binin üzerinde yeni istihdam oluþturduk. Eskiþehir'imize 2 teknopark, 20 AR-GE merkezi ve 4 tasarým merkezi kazandýrarak þehrimizin katma deðerli üretim odaklý kalkýnmasýnýn yolunu açtýk. Son 22 yýlda, TÜBÝTAK bilim insaný, AR-GE ve özel sektör destek programlarýyla 974 proje ve 2 bin 201 bilim insanýmýza 4,1 milyar lira destek saðladýk."

Ýleri Prototip Ýstasyonu ile Eskiþehir'in katma deðerli üretim yolculuðuna yeni bir soluk getireceklerini bildiren Kacýr, sözlerini þöyle tamamladý:

"4,4 milyon avro kaynak ile hayata geçirdiðimiz üretim ve ileri malzemeler, bilgi ve iletiþim teknolojileri ve animasyon gibi geleceðin katma deðerli sektörlerine hizmet edecek bu tesis ile giriþimcilerimizin prototiplerini nihai ürünlere dönüþtürmelerini saðlýyoruz. Ayný zamanda, mentorluk, teknoloji deðerlendirme, kaynak yaratma, hukuk, fikri haklar gibi alanlarda sunduðumuz danýþmanlýk hizmetleriyle giriþimcilerimizin fikirden ürüne giden yolda yanlarýnda yer alýyoruz. Bu proje ülkemizin stratejik endüstrilerinde faaliyet gösteren giriþimcilerimizin ve sanayicilerimizin ulusal ve uluslararasý pazarlara eriþimini saðlayacak. KOBÝ'lerin talaþlý imalat, tersine mühendislik ve eklemeli imalat alanlarýnda ihtiyaçlarýna cevap verecek bu merkez ile Eskiþehir sanayisinin özellikle havacýlýk ve raylý sistemler sektöründe sahip olduðu yetkinlikleri de güçlendireceðiz. KOBÝ'lerimizin, uluslararasý rekabet gücü yüksek daha yenilikçi ve verimli üretim yöntemlerini benimsemelerine ve bu teknolojileri geliþtirmelerine olanak tanýyacaðýz. Ýnanýyorum ki bu merkez, þehrimizin nitelikli üretim altyapýsý, AR-GE kabiliyetleri, araþtýrma ve giriþimcilik kültürüne çarpan etkisi oluþturacak."

Törende, Eskiþehir Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Eskiþehir Milletvekili Fatih Dönmez ve ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan da katýlýmcýlara hitap etti.

Bakan Kacýr, törenin ardýndan AK Parti Eskiþehir Ýl Baþkanlýðýný ziyaret etti.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • Eskiþehiri TÜBÝTAK Yayýnlarý ile Buluþturuyoruz Projesi