Bakan Kacýr: Türkiye bir özgüven devrimi gerçekleþtirdi
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde 128 kurumun katýlýmýyla Adana Havalimaný'nda gerçekleþtirildi.

Bakan Kacýr, AA muhabirine, etkinliðin son gününde deðerlendirmede bulundu. Çarþamba günü baþlayan TEKNOFEST'i tamamladýklarýný, ziyaretçi sayýsýnýn bugünkü katýlýmla birlikte 1 milyonu geçtiðini vurgulayan Kacýr, böylece Akdeniz ve Adana tarihinin gelmiþ geçmiþ en büyük etkinliðine imza atýldýðýný söyledi. Kacýr, geçmiþ yýllarda olduðu gibi bu TEKNOFEST'te de milletin 7'den 77'ye "Milli Teknoloji Hamlesi"ne, tam baðýmsýz Türkiye idealine çok güçlü þekilde sahip çýktýðýný ifade etti.

Festivale Türkiye'nin dört bir yanýndan misafirlerin geldiðine dikkati çeken Kacýr, 50 yarýþmanýn finallerini ve ödül törenlerini burada tamamladýklarýný, TEKNOFEST yarýþmalarý arasýnda en baþarýlý takýmlar arasýnda ilk kez yapýlan TEKNOFEST Þampiyonlar Ligi'ni ve 32 ülkenin en baþarýlý dron þampiyonlarýnýn yarýþtýðý Drone Cup'ý gerçekleþtirdiklerini anlattý.

TEKNOFEST'in sadece Türkiye'de deðil, dünya ölçeðinde muazzam bir etkinlik olduðuna iþaret eden Kacýr, her yýl yeni rekorlara milletle birlikte imza attýklarýný dile getirdi.

- "TÜRKÝYE BÝR ÖZGÜVEN DEVRÝMÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝ"

Kacýr, Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi"nde elde ettiði baþarýlar, savunma sanayisindeki kazanýmlarý ve insansýz hava araçlarýnda dünyada bir numara olmasýnýn pek çok ülkenin dikkatini çektiðini ifade etti.

Böyle bir etkinliði çok sayýda ülkenin büyükelçisinin bizzat görme ve buradan yeni iþbirliði olanaklarý geliþtirme arzusunda olduðunu belirten Kacýr, þöyle devam etti:

"Bu yýl da çok sayýda büyükelçiyi burada aðýrladýk. Kendileriyle uluslararasý iþbirliklerine açýk olduðumuzu konuþtuk. TEKNOFEST ve yürüttüðümüz yüksek teknoloji odaklý çalýþmalar küresel iþbirlikleriyle daha hýzlý ve daha yaygýn ortaya koyabileceðimiz iþler. Biz özellikle dost ülkelerle iþbirliklerimizi güçlendirmek istiyoruz. Her daim þunu ifade ediyoruz, teknoloji geliþtirme dünyada sadece birkaç ülkenin ve birkaç þirketin elinde olmamalý. Mutlaka çok daha katýlýmcý bir anlayýþla hem dünyadaki pek çok ülkenin hem de her bir ülkede, her bir toplumda farklý kesimlerin dahil olduðu bir süreci birlikte kurgulamalý, inþa etmeliyiz. TEKNOFEST bu yönüyle de aslýnda teknoloji geliþtirme süreçlerini çok daha katýlýmcý, kapsayýcý kýlýyor. Burada yarýþmalara katýlan gençlerimiz toplumun her kesiminden insanlarýn çocuklarý. Dolayýsýyla biz aslýnda toplumun bütün kesimlerine teknolojinin kullanýcýsý olmakla yetinmeyip, teknolojinin geliþtiricisi, üreticisi olma fýrsatýný sunabilmek adýna TEKNOFEST'leri gerçekleþtiriyoruz. Bununla da muazzam bir baþarý elde ettiðimizi açýkça görüyoruz. Çünkü bu yýlýn TEKNOFEST'inde 50 yarýþmaya 1 milyon 650 binden fazla gencimiz katýldý. Böylelikle Türkiye aslýnda bir özgüven devrimini gerçekleþtirmiþ oldu."

- "TÜRKÝYE ULUSLARARASI ETKÝNLÝKLERÝ DÜZENLEMEDE ÇOK DENEYÝMLÝ"

Kacýr, Türkiye'nin havacýlýk gibi uzay alanýnda da iddia sahibi olduðunu, kendi uydularýný, görüntüleme, haberleþme sistemlerini geliþtirip test edebilen ve üretebilen az sayýda ülkeden biri niteliðini taþýdýðýný söyledi.

Bu yýl Türkiye'nin insanlý uzay araþtýrmalarýna da adým attýðýný anýmsatan Kacýr, astronotlar Alper Gezeravcý ile Tuva Cihangir Atasever'in uzayda gerçekleþtirdiði bilim misyonlarýnýn önem taþýdýðýný bildirdi.

Kacýr, böylelikle Türk bilimi ve uzay araþtýrmalarý tarihinde yeni bir sayfa açýldýðýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Önümüzdeki hafta Milano'da Uluslararasý Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'ne (IAC) katýlacaðýz. Biliyorsunuz geçtiðimiz yýlki kongrede, IAC'nin 2026'da Antalya'da gerçekleþtirilmesi kararý alýnmýþtý. Böylelikle 2026'da gerçekleþtireceðimiz IAC, ülkemizde bu ana kadar gerçekleþtirilmiþ en büyük uluslararasý bilimsel etkinlik olacak. Buna da doludizgin hazýrlanýyoruz. Bu hazýrlýklarýmýzý Milano'da diðer Uluslararasý Uzay Federasyonu üyesi ülkeler ve yönetimiyle de paylaþacaðýz. Türkiye uluslararasý etkinlikleri düzenleme konusunda çok deneyimli bir ülke. Antalya muhteþem bir þehir. Ümit ediyorum 2026'da IAC de yine çok heyecan verici geçecek ama biz o kongreye de yine kendi bakýþ açýmýzla, özellikle toplumun gençlerin katýlýmý konusunda yeni adýmlar atacak, yenilikler kazandýracaðýz. Türkiye bilimde, teknolojide, inovasyonda bu yolculuðu doludizgin sürdürecek. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde tam baðýmsýzlýk ideali doðrultusunda bütün bu adýmlarý atýyoruz. Sadece Türkiye'nin istikbali için deðil, aslýnda dünyada pek çok ülkeye ilham kaynaðý olabilmek adýna da bu baþarýlarý hep birlikte ortaya koyuyoruz."

- "TERZÝ USULÜ TEÞVÝK PAKETLERÝ HAZIRLAYACAÐIZ"

Kacýr, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan "Yerel Kalkýnma Hamlesi"ne de deðinerek, Türkiye'nin topyekun kalkýnmasýný önceliklendirdiklerini vurguladý.

Türkiye'nin 81 ilinin kalkýnma yolculuðuna etkin þekilde katýlýmýný çok kýymetli bulduklarýný vurgulayan Kacýr, þu deðerlendirmede bulundu:

"Bu anlayýþla önümüzdeki dönemde her bir þehrimizin sahip olduðu ekonomik potansiyeli harekete geçirecek yeni bir teþvik programý baþlatacaðýz. Böylelikle her bir þehrimize özgü sektörlerde, baþlýklarda etkin teþvikler sunarak o alanlarda araþtýrma, geliþtirme ve yatýrým süreçlerini hýzlandýracaðýz. TEKNOFEST'leri 1 yýl Ýstanbul'da, 1 yýl bir Anadolu þehrinde düzenliyoruz. Bu da bizim aslýnda yerel kalkýnma perspektifimizin bir parçasýdýr. Biz 81 þehrimizin tümünün en iyisini hak ettiðine inanýyoruz. Ýnþallah bu programda her bir þehrimizin farklý sektörlerde öne çýkan potansiyellerini odak alacak ve o þehre özgü terzi usulü teþvik paketleri hazýrlayacaðýz. Ümit ediyorum ki bundan da çok iyi sonuç alacaðýz. Dolayýsýyla Türkiye, bir kulvarda yüksek teknoloji, diðer kulvarda da topyekun kalkýnma koþusunu sürdürecek, böylelikle kalkýnma ve Cumhuriyet'imizin ikinci asrýný 'Türkiye Yüzyýlý' yapma hedeflerimize bir adým daha yaklaþacaðýz."