Bakan Kacýr: Türkiye emin adýmlarla ilerliyor
ABONE OL

Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen Mobilya Sektör Zirvesi ve Arama Konferansý'nýn açýlýþýna katýlan Kacýr, mobilya sektörünün temsilcilerini tek çatý altýnda toplayan Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneðini (MOYSAD) çalýþmalarýndan dolayý tebrik etti.

Kacýr, sektörün bugününe, yarýnýna ve hedeflerine ýþýk tutacaðýna inandýðý zirvenin hayýrlara vesile olmasýný diledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, 22 yýlda sanayiden ticarete, tarýmdan saðlýða, eðitimden ulaþtýrmaya her alanda attýklarý tarihi adýmlarla Türkiye'nin tarihinde ve talihinde yeni bir sayfa açtýklarýný, hayal olarak ifade edilen nice eser ve projeleri gerçeðe dönüþtürdüklerini belirten Kacýr, hatalý sanayi politikalarý neticesinde akamete uðratýlmýþ hikayeler tarihine dönüþmüþ sanayileþme tarihin seyrini son 22 yýlda deðiþtirdiklerini söyledi.

Bakan Kacýr güçlü, rekabetçi üretim altyapýsý, AR-GE ve inovasyon ekosistemi, giriþimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynaðýyla Türkiye'yi küresel üretim ve teknoloji geliþtirme üssü konumuna ulaþtýrdýklarýný aktararak "Sanayide çalýþan sayýmýz 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çýktý. Sayýlarý 191'den 362'ye yükselen organize sanayi bölgeleri (OSB) ve kurduðumuz 45 endüstri bölgesi, Türkiye'nin üretim üslerine dönüþtü. Ýmalat sanayimizin öncülüðünde ihracatýmýzý 22 yýlda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. Bölgesinde güvenin ve istikrarýn adresi haline gelen ülkemiz, küresel ve bölgesel meydan okumalara raðmen yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda kalkýnma yolculuðunda emin adýmlarla ilerliyor. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize giden yolda, sanayimizin çarklarý iþliyor." diye konuþtu.

Mevcut üretim potansiyeli, kapasitesi ve oluþturduðu istihdam bakýmýndan imalat sanayisi içinde önemli bir konumda yer alan mobilya sektörünün de bu tablonun mimarlarý arasýnda yerini aldýðýný belirten Kacýr, þöyle devam etti:

"Yýllar içerisinde küçük ölçekli geleneksel atölye tipi üretim yapýsýndan sýyrýlarak bilgi tabanlý ve sermaye aðýrlýklý üretim yapýsýna kavuþan sektörümüzün nitelikli ve yüksek katma deðerli ürün kalitesiyle bugün küresel mobilya pazarýnda nasýl saðlam bir konuma sahip olduðunu gurur ve mutlulukla müþahede ediyoruz. Dünyanýn 10. büyük mobilya ihracatçýsý olarak mobilya üretiminde artýk devler ligindeyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak verdiðimiz teþviklerle saðladýðýmýz desteklerle ülkemiz sanayisinin parlayan yýldýzlarýndan mobilya sektörümüzü yeni yatýrýmlarla buluþturmanýn mutluluðunu yaþýyoruz. Sektörümüzde faaliyet gösteren iþletmeler tarafýndan gerçekleþtirilen yatýrýmlar için son 22 yýlda 2 bin 776 teþvik belgesi düzenledik. 75 milyar liralýk yatýrýmýn ve 68 bin nitelikli istihdamýn önünü açtýk."

- "SEKTÖRÜMÜZÜN KÜRESEL MOBÝLYA PAZARINDAN HAK ETTÝÐÝ PAYI ALMASI TÜM AKTÖRLERLE YAKIN ÝÞBÝRLÝÐÝ ÝÇÝNDEYÝZ"

Bakan Kacýr, üreticilerin inovasyon kabiliyetlerini güçlendirecek, yenilikçi tasarýmlara imza atmalarýný saðlayacak 15 AR-GE ve 15 tasarým merkezini sektöre kazandýrdýklarýný dile getirerek "Sektörümüzün 460 milyar dolarýn üzerindeki küresel mobilya pazarýndan hak ettiði payý almasý için mobilya üretimine yön veren tüm aktörlerle yakýn bir iþbirliði içindeyiz." dedi.

Dijitalleþme, sürdürülebilirlik, akýllý ve yenilikçi ürünlerin sektörün geleceðini tayin ettiðini, otomasyon ve robotik sistemlerin seri üretimde verimliliði artýrmanýn yaný sýra hassas ve müþteriye özel çözümler sunulmasýna da fýrsat tanýdýðýna iþaret eden Kacýr, veri odaklý karar verme altyapýsýnýn oluþturulmasýnýn üretimden pazara deðer zincirinin tüm aþamalarýný optimize etmeye imkan tanýdýðýný kaydetti.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, artýrýlmýþ gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin kullanýmýnýn kiþiselleþtirme fýrsatý sunup, müþteri deneyimini zenginleþtirdiðini belirterek yeþil dönüþüm ve sürdürülebilirlik açýsýndan bakýldýðýnda ise ürünlerin geri dönüþümünün, yenilikçi malzemelerin kullanýmýnýn müþterilerin tercihlerine yön veren faktörler olarak yerini almýþ durumda olduðunu anlattý.

Küresel trendler ýþýðýnda mobilya sektörünün gelecek dönemde baþarý dolu yolculuðuna daha güçlü bir ivmeyle devam etmesi için katma deðerli üretimi, yeþil ve dijital dönüþümü temel üç öncelik olarak belirlediklerini vurgulayan Kacýr, mobilya sanayisinin bu 3 ana sac ayaðý üzerinde yükselmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Kacýr, bu yaklaþým doðrultusunda sanayinin katma deðer ve sürdürülebilirlik odaklý büyüme ivmesini yükseltecek yeni teþvik enstrümanlarýný sanayicilerin hizmetine sunduklarýný aktararak þöyle devam etti:

"Temmuz ayýnda yatýrým teþviklerimizi daha etkin mekanizmalarla ikiz dönüþüme yönlendirmeyi hedeflediðimiz 'Yeþil Dönüþüm ve Dijital Dönüþüm Destek Programlarý'ný hayata geçirdik. Program doðrultusunda, yatýrýmcýlarýmýzdan iþletmelerimizin ikiz dönüþümde ihtiyaçlarýný adresleyecek yol haritalarýný hazýrlamalarýný ve bizlere sunmalarýný bekliyoruz. Sunulan yol haritalarýyla uyumlu yatýrýmlarý, öncelikli yatýrýmlar uygulamasýyla destekliyoruz. Desteklediðimiz projeleri gerçekleþtiren tesislere, yol haritasýnýn uygulama süresince 'Yeþil Dönüþüm Merkezi' veya 'Dijital Dönüþüm Merkezi' ünvaný veriyoruz. Sektör temsilcilerimizin verdiðimiz bu güçlü desteklerden azami seviyede istifade etmesini beklediðimizi bu vesileyle vurgulamak isterim."

- "ENFLASYONUN KALICI OLARAK DÜÞÜRÜLMESÝNDE SOMUT ÝLERLEME KAT ETMEYE BAÞLADIK"

Döngüsel ekonomi yaklaþýmý kapsamýnda, AB yeþil mutabakatý, sürdürülebilir ürün insiyatifi ve ormansýzlaþmanýn önlenmesi tüzüðünün sektörün dikkatle takip etmesi gereken süreçler olduðuna dikkati çeken Kacýr, diðer yandan her geçen gün hanesine yeni baþarýlar ekleyen mobilya sanayisinin, inovasyonu ve farklýlaþmayý odaðýna alarak rekabet gücünü artýrmasý için seferberlik ruhuyla çalýþmalarý gerektiðini anlattý.

Kacýr, dün Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafýndan Küresel Yenilik Endeksi 2024 Raporu'nun açýklandýðýný hatýrlatarak "Ülkemizin, yenilikçilikte imza attýðý gurur duyulacak baþarýlarýn tescil edildiði bir tablo. Genel sýralamada 37. sýrada yer alan ülkemiz, üst-orta gelirli 34 ülke arasýnda 3. sýraya yükseldi. Markalar göstergesinde 1'inciyiz. Endüstriyel tasarýmda 1'inciyiz. Özellikle tasarým alanýndaki performansýmýzda aslan payýný mobilya alanýnda gerçekleþtirilen tasarýmlar alýyor." diye konuþtu.

Bakan Kacýr, geçen sene Türk Patent ve Marka Kurumunun 54 bin 427 yerli tasarým tescili gerçekleþtirdiðini, bunlarýn 12 bin 223'ünü mobilya alanýnda tescil edilen tasarýmlar oluþturduðunu dile getirerek "Ýnanýyorum ki sektörümüze kazandýracaðýmýz yeni AR-GE ve tasarým merkezleriyle mevcut rakamlarý daha da yukarýya taþýyacaðýz." dedi.

Sektörü daha üst seviyelere yükseltecek her adýmda her daim omuz omuza yürümeye, yanlarýnda olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kacýr, "Ekonomimizdeki geliþmelerin de sizler tarafýndan yakýndan izlendiðinin farkýndayýz. Etrafýmýzda yaþanan çatýþmalara ve 6 Þubat depremlerinin aðýr mali faturasýna raðmen Türkiye ekonomisi sürdürülebilir ve nitelikli büyüme patikasýnda yol almayý devam ettiriyor. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek düzeylerindeki ihracatýmýz ve azalan ithalatýmýz, cari dengede önemli bir düzelmeyi beraberinde getirdi." ifadelerini kullandý.

- "TESÝS ETTÝÐÝMÝZ GÜVEN VE ÖNGÖRÜLEBÝLÝRLÝK ÝKLÝMÝYLE ÜLKEMÝZE DIÞ KAYNAK GÝRÝÞÝ ÖNEMLÝ ÖLÇÜDE ARTIYOR"

Kacýr, TÜÝK'in aðustos ayý dýþ ticaret istatistiklerini açýkladýðýný anýmsatarak "Bu yýlýn aðustos ayýnda dýþ ticaret açýðýmýz geçen yýlýn aðustos ayýna dek yüzde 42,7 azalmýþ. Böylelikle aylýk 5 milyar dolar seviyesinin altýna düþmüþ, 4 milyar 992 milyon dolar olarak gerçekleþmiþ oldu. Bu sizlerin baþarýsýdýr. Yatýrýmcýlarýmýzýn, üreticilerimizin, ihracatçýlarýmýzýn baþarýsýdýr. Ýnþallah bu istikamette kararlýlýkla yolumuza devam edeceðiz. Tesis ettiðimiz güven ve öngörülebilirlik iklimiyle ülkemize dýþ kaynak giriþi önemli ölçüde artýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacýr, enflasyonun kalýcý olarak düþürülmesinde somut ilerleme kat etmeye baþladýklarýný, ekonomide elde ettikleri baþarýlar ve kazanýmlarýn milletin alým gücünü yükselterek talebi güçlendirecegini ve sektöre de olumlu yansýmalar saðlayacaðýný belirterek þunlarý kaydetti:

"Büyük bir kararlýlýk ve güçlü bir iradeyle ekonomimizin dayanaklýlýðýný, direncini artýran programlarýmýzý sürdürmeye devam edeceðiz. Kurguladýðýmýz yatýrýmcý dostu politikalarla sanayimizin ihtiyaç duyduðu yapýsal reformlarý hýzla hayata geçirerek güçlü ve güvenilir bir yatýrým iklimi tesis etmeyi sürdüreceðiz. Gerçekleþecek her yeni yatýrýmla ülkemiz daha hýzlý kalkýnacak, büyüyecek, milletimizin refah seviyesi daha da yükselecek."

Aile ve Gençlik Fonu'na deðinen Kacýr, "Orada biz de yönetim kurulunda bakan yardýmcýmýz aracýlýðýyla temsil ediliyoruz. Gelin hep birlikte bu fonla sektörümüz arasýnda bir iþbirliði inþa edelim. Aile ve Gençlik Fonu aracýlýðýyla özellikle yeni evlenecek gençlerimize önemli destekler sunuyoruz. Faizsiz uzun dönemli kredi destekleri saðlýyoruz. Onlarýn ayný zamanda yerli mobilya ürünlerini tercih etmesini de birlikte saðlayacak bir kampanyayý hep beraber baþlatalým diyorum. Ýnancýmýz, geleneklerimiz, töremiz ailenin, toplumun temel taþý olduðunu ifade eder. Dolayýsýyla aile kurumuna güçlü þekilde sahip çýkmaya devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

Bakan Kacýr, konuþmasýnýn ardýndan programýn sponsorlarýna plaket verdi.