Bakan Kacýr: Türkiye'yi ileri teknoloji üretim merkezi haline getireceðiz
ABONE OL

Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneðinin (YASED) düzenlediði 43. Olaðan Genel Kurulu Toplantýsý'nda konuþan Kacýr, küresel þirketlerin Asya merkezli tedarik zincirlerine alternatif arayýþý içerisinde olduðu, nearshoring ve friendshoring kavramlarýnýn yükseliþte olduðu bir dönemde ihracatta elde ettikleri 255,8 milyar dolarlýk tarihi rekorda, Türkiye'nin coðrafi konumu, nitelikli insan kaynaðý, güçlü üretim lojistik altyapýsý ile yatýrýmcýlarýn ihtiyaçlarýna baþarýlý cevap verdiðinin tescili niteliðinde olduðunu söyledi.

Kacýr, Türkiye Yüzyýlý'nda imalat sanayisini daha rekabetçi ve yenilikçi yapýya kavuþturarak Türkiye'yi küresel düzeyde ileri teknoloji üretim merkezi haline getireceklerini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Küresel deðer zincirindeki rolümüzü perçinleyeceðiz. Sizlerin de yakýndan bildiði üzere Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi ile birlikte AR-GE, yatýrým ve üretim teþvikleri Bakanlýðýmýz çatýsý altýnda toplandý. Destek mekanizmalarýmýzý AR-GE'den seri üretime bütüncül bakýþ açýsýyla kurgulama imkanýna kavuþtuk. Ýþte bu yaklaþýmla katma deðerli üretimi artýracak, cari açýðý azaltacak projeleri desteklemek üzere hayata geçirdiðimiz Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý'ný sürdürüyoruz. Makine, mobilite, üretimde yapýsal dönüþüm, saðlýk ve kimya ile dijital dönüþüm alanlarýnda desteklediðimiz, orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklý 103 milyar lira yatýrým tutarýnda 182 proje ile cari açýðýn kapanmasýna yýlda 7 milyar dolar katký sunacaðýz.

Önümüzdeki dönem yatýrým teþvik sistemimizi revize ederek, büyük ölçekli yatýrýmlarla arz güvenliðini saðlayacaðýz. Ýlk kez Togg'da hayata geçirdiðimiz yeni nesil sanayi politikamýzý yaygýnlaþtýrarak, 5G teknolojilerinden uçan akýllý mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneþ panellerinden rüzgar türbinlerinden, güneþ panellerine biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hýzlý trenlere birçok alanda büyük atýlýmlar gerçekleþtireceðiz."

Kacýr, küresel tedarik zinciri krizi ve Kovid-19 salgýnýnýn neden olduðu kýrýlmalarýn henüz atlatýlamadýðýný dile getirerek, Rusya-Ukrayna Savaþý baþta olmak üzere Türkiye'nin yakýn coðrafyasýnda baþ gösteren krizlerin tüm dünyada enerji ve ham madde arzýnda yeni arayýþlarý beraberinde getirdiðini belirtti.

Küresel krizlerden kaynaklanan bu sýnamalar ve geçen yýl 6 Þubat'ta yaþanýlan iki büyük deprem felaketi karþýsýnda Türkiye ekonomisinin 2023 yýlýnda baþarýlý bir sýnav verdiðini ifade eden Kacýr, "14 çeyreklik kesintisiz büyümesini devam ettirdi. OECD üye ülkeleri arasýnda en hýzlý büyüyen ikinci, G20 üye ülkeleri arasýnda ise üçüncü ekonomi olduk. Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýlamýz ilk defa 1 triyon dolar barajýný aþtý, rekor kýrdý." dedi.

- "YÜKSEK TEKNOLOJÝYE YÖNELÝK YATIRIMLARI ARTIRACAÐIZ"

Bakan Kacýr, yüksek teknolojiye yönelik yatýrýmlarý artýrarak, cari açýðýn azaltýlmasý ve fiyat istikrarýnýn saðlanmasý hedefine hep birlikte daha fazla katký vereceklerini kaydetti.

Yatýrým teþviklerinde yeni yaklaþýmýn ilk örneði olarak da teknolojik ve stratejik yatýrýmlara odaklanan Yatýrým Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programýný TCMB ile hayata geçirdiklerini anýmsatan Kacýr, "Yatýrýmcýlarýmýzýn uzun vadeli ve uygun koþullarda yatýrým kredisine eriþimini kolaylaþtýran bu programla Türkiye'nin uluslararasý rekabet gücünü artýrýyor, milli ekonomimizin yükseliþini destekliyoruz." þeklinde konuþtu.

Kacýr, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde ortaya koyulan 12. Kalkýnma Planý'nýn 5 ana ekseninden biri olan yeþil ve dijital dönüþümle rekabetçi üretim Milli Teknoloji Hamlesi hedefi doðrultusunda Türkiye'yi yüksek teknolojili ve katma deðerli üretimin adresi haline getirirken, toplumsal seferberlik ruhuyla yeþil ve dijital dönüþüm altyapýsýný güçlendirdiklerini anlattý.

Avrupa Yeþil Mutabakatý ve sýnýrda karbon düzenlemesi uygulamalarýnýn etkilerini en aza indirmek üzere milli teþvik ve finansman mekanizmalarýný hayata geçirdikleri gibi uluslararasý finans kuruluþlarýyla da iþ birliklerini artýrdýklarýný kaydeden Kacýr, "Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasýnýn katkýlarýyla çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için karbonsuzlaþma yol haritalarý hazýrladýk. Bu sektörlerde alternatif teknolojilerin uygulanabilirliðini, beklenen emisyon düþüþlerini, gerekli yatýrýmlarýn boyutlarýný ve uygulanacak politikalarý tespit ettik." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE YEÞÝL SANAYÝ PROJESÝ'NÝ GEÇEN AYLARDA DEVREYE ALDIK"

Kacýr, sektörel yol haritalarýný geliþtirerek, geleceðe yönelik perspektif koyduklarý ve yeni organize sanayi bölgelerinin, yeþil organize sanayi bölgelerine dönüþümünü hýzlandýrmak amacýyla Dünya Bankasý destekli Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi'ni hayata geçirdiklerinin altýný çizdi.

Yine Dünya Bankasý iþ birliðinde hayata geçirdikleri ve yeþil dönüþüm alanýnda þimdiye kadar gerçekleþtirdikleri en kapsamlý ve en yüksek bütçeli programý olan Türkiye Yeþil Sanayi Projesi'ni geçen aylarda devreye aldýklarýný belirten Kacýr, dijital dönüþümü hýzlandýrdýklarýný, dijital ekonomiyi büyüttüklerini açýkladý.

Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Sayýlarýný 14'e çýkaracaðýmýz model fabrikalarýmýzla firmalarýmýzýn rekabet gücünü yükseltiyoruz. Baþta KOBÝ'lerimiz olmak üzere firmalarýmýzýn dijital dönüþümüne yönelik desteklerimizi güçlendirmek amacýyla, 8 milyar avro üzerinde bütçeli Dijital Avrupa Programý'na katýldýk. KOBÝ'lerimiz program kapsamýnda Avrupa çapýnda kurulacak altyapýlara eriþebilecekleri gibi, programýn bir bileþeni olarak ülkemizde kurulumu tamamlanacaðýmýz Avrupa Dijital Ýnovasyon Merkezlerinden, yatýrým öncesi test, yatýrýmcý bulma desteði gibi hizmetlerden faydalanabiliyor olacaklar.

Önümüzdeki dönemde hayata geçireceðimiz Dijital Dönüþüm ve Yeþil Dönüþüm destek programlarýyla da yeþil ve dijital dönüþüm yatýrýmlarýný öncelikli olarak destekleyeceðiz. Son 22 yýlda inþa edilen siyasi istikrar, genç, yetenekli ve rekabetçi iþ gücü, modern teþvik sistemi ve iþ yapma kolaylýðý saðlayan mevzuat altyapýsý ile Türkiye uluslararasý yatýrýmcýlarýn saðlam ve dayanýklý yatýrým ortaðý olmaya devam ediyor. Oluþturduðumuz yatýrým iklimiyle Türkiye son 22 yýlda doðrudan yabancý yatýrým performansýný iyileþtirmenin yanýnda dünyadaki rakiplerinden pozitif olarak ayrýþtý."

- "ÝÞ ORTAMINI ÝYÝLEÞTÝREN YAPISAL REFORMLARI EN ÜST DÜZEY KARARLILIKLA GERÇEKLEÞTÝRÝYORUZ"

Doðrudan yabancý yatýrýmlarýn ülkenin rekabet gücü kazanmasýnda, istihdamý artýrmasýnda ve AR-GE ekosisteminin beslenmesinde kritik rol üstlendiði bilinciyle yatýrýmcýlarla iþ birliði içerisinde hareket etmeyi sürdürdüklerini dile getiren Kacýr, "Bürokrasiyi azaltan ve iþ ortamýný iyileþtiren yapýsal reformlarý en üst düzey kararlýlýkla gerçekleþtiriyoruz. Yatýrým Ortamýnýn Ýyileþtirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOÝKK) bünyesine yürüttüðümüz çalýþmalarla da þeffaf ve daha öngörülebilir bir yatýrým ortamý sunuyoruz. Türkiye'nin güvenli liman olduðunu tüm dünyaya her adýmýmýzda kanýtlýyoruz." diye konuþtu.

Bakan Kacýr, geçen günlerde yayýmladýklarý 57 maddelik YOÝKK Eylem Planý ile özellikle yatýrýmcýlarýn karþýlaþtýklarý sorunlarý çözmeye ve iþ yapma ortamýný daha da iyileþtirmeye yönelik adýmlar atmaya odaklandýklarýný ifade ederek, "Kiþisel Verilerin Korunmasý Kanunu'nun (KVKK) Avrupa Birliði'nin Genel Veri Koruma Tüzüðü (GDPR) ile uyumlaþtýrýlmasýna yönelik kanun deðiþikliði taslaðý yüce meclisimiz tarafýndan onaylandý. Veri transferine iliþkin mevzuat hükümlerimizi AB normlarýyla uyumlu hale getirerek ülkemizde dijital ekonominin ivme kazanmasýnda önemli bir eþiði de aþmýþ olduk. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceðimiz düzenlemelerle, uluslararasý veri aktarýmýna iliþkin ulusal politikalarý ülkemiz menfaatleri doðrultusunda ticareti destekleyici çerçeveye oturtacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.

Kacýr, hedef odaklý ve seçici yatýrým finansmaný saðlanmasý, giriþimcilik ekosisteminin desteklenmesi, 5G ve fiber iletiþim altyapýsýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý, lojistik baðlantýlarýn geliþtirilmesi, emisyon ticaret sistemi ve karbon düzenlemesi baþlýklarýnda atacaklarý adýmlarla Türkiye'yi dünyanýn sayýlý tedarik ve inovasyon merkezlerinden biri haline getireceklerini de sözlerine ekledi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • 43 Olaðan Genel Kurulu Toplantýsý