Bakan Kacýr: Terörle anýlan bölgemize hakiki baharý biz getirdik
ABONE OL

Bakan Kacýr ile Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek Batman'daki temaslarý kapsamýnda, Ýl Kültür ve Turizm Müdürlüðü konferans salonunda düzenlenen, "Kalkýnma Ajanslarý 2023 Proje Açýlýþý ve GAP 2024 Projeleri Ýmza Töreni"ne katýldý.

Törende konuþan Bakan Kacýr, bugün Batman'a yeni projeler kazandýrmanýn sevincini ve gururunu yaþadýklarýný söyledi.

Son 22 yýlda ülkede tarihin en büyük demokrasi ve kalkýnma hamlelerini gerçekleþtirdiklerini ifade eden Kacýr, "Cumhuriyetimizin ikinci asrýnda, 'Türkiye Yüzyýlý'nýn harcýný inþallah beraber karmaya devam edeceðiz. Evlatlarýmýza, üzerinde özgürce yaþayabilecekleri, yarýnýn büyük ve güçlü Türkiye'sini beraber emanet edeceðiz. Ülkemizde, huzur ve güven ortamýný yine beraber güçlendireceðiz. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde ilmek ilmek dokuduðumuz güven ve istikrar ikliminde durmadan, yorulmadan millete hizmet aþkýyla çalýþmaya devam ediyoruz." diye konuþtu.

Kacýr, Bakanlýk olarak, "Türkiye Yüzyýlý"nda sayýsýz projeyi Batman'a, Batmanlýlara kazandýrmayý sürdürdüklerini belirtti.

"Son 22 yýlda, 26,4 milyar lira tutarýnda sabit yatýrým için 1570 yatýrým teþvik belgesi düzenledik. Böylece þehrimizde 113 bin 500'den fazla nitelikli istihdamýn önünü açtýk. Bakanlýk olarak saðladýðýmýz 1 milyar liradan fazla finansmanla bugüne gelen organize sanayi bölgemizde 12 bin 500'ün üzerinde yeni istihdam oluþturduk. Geçtiðimiz yýl Batman OSB'nin 200 hektarlýk geniþleme alanýnýn altyapý inþaatýný tamamlayarak sanayicimizin hizmetine sunduk. Bu yýl da 430 hektarlýk 5'inci ilave alanýn altyapý çalýþmalarýný yatýrým programýna aldýk." diyen Kacýr, kalkýnmanýn sac ayaklarýndan biri olan KOBÝ'lere KOSGEB destek programlarý ile can suyu olduklarýný bildirdi.

- KOBÝ'LERÝN SAYISINDAKÝ ARTIÞ

22 yýl önce Batman'da KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBÝ'lerin sayýsýnýn bir elin parmaðýný geçmediðine iþaret eden Kacýr, AK Parti döneminde bu 1,4 milyar lira destekle bunu 6 bin 680 KOBÝ'ye çýkardýklarýný aktardý.

Katma deðer ve teknoloji odaklý kalkýnmayý hýzlandýrmak için þehre AR-GE merkezi kazandýrdýklarýný anlatan Kacýr, Batmanlý gençleri bilim ve teknoloji dünyasýnda bir adým öteye taþýmak adýna faaliyetleri sürdürdüklerini söyledi.

Kacýr, 22 yýlda, TÜBÝTAK destek programlarýyla 15 proje ve 67 bilim insanýna 40 milyon lira destek saðladýklarýný ifade ederek, Türkiye'nin teknoloji üssü olma yürüyüþünde Batmanlý gençlerin de yer almasý adýna Batman'da Deneyap Teknoloji Atölyesi'ni kurduklarýný belirtti.

Dicle Kalkýnma Ajansý ve GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi tarafýndan desteklenen projelerle Batman'ýn bir taraftan güçlü sanayi altyapýsýný desteklerken diðer taraftan þehrin tarihi ve doðal güzelliklerini koruyarak zengin kültürel ve tarihi mirasý ekonomik deðere dönüþtürdüklerini dile getiren Kacýr, kadýnlarýn ve gençlerin yanýnda olmaya devam ettiklerini belirtti.

Dicle Kalkýnma Ajansý ile kentte bugüne kadar kamudan özel sektöre 200 projeye 612,2 milyon lira destek saðladýklarýný anlatan Kacýr, Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý lise ve dengi okullar düzeyinde ülkenin tek mobil oyun ve animasyon merkezini kente kazandýrdýklarýný söyledi.

Þehrin önemli inanç ve kültür merkezlerinden Mor Kiryakus Manastýrýnýn restorasyonuna ilk desteði Kalkýnma Ajansýnýn verdiðini ve eserin gün yüzüne çýkmasýný saðladýðýný anlatan Kacýr, bu projeye katkýlarýný esirgemeyen Gençlik ve Spor Bakanýna da teþekkür etti.

- "900 KÝÞÝLÝK ÝSTÝHDAMA ÝMKAN VERECEK 5 TEKSTÝL ATÖLYESÝ KURUYORUZ"

Bakan Kacýr, Hasankeyf'te gerçekleþtirdikleri çalýþmalarla kültürel mirasý koruyarak doða turizmi altyapýsýný güçlendirdiklerini ifade ederek, ajans destekleriyle hayata geçirdikleri projelerle toplam 4 bin 500 metrekare kapalý alana sahip ve 450 vatandaþa istihdam saðlayacak tekstil atölyelerini þehre kazandýrdýklarýný ifade etti.

Hasankeyf ve Kozluk Tekstil atölyelerini firmalara teslim ettiklerini, Gercüþ Tekstil Atölyesinin de inþasýný tamamladýklarýný belirten Kacýr, "Batman-OSB Tekstilkent Projesiyle de organize sanayi bölgesi bünyesinde her biri 1750 metrekare kapalý alana sahip 900 kiþilik istihdama imkan verecek 5 tekstil atölyesi kuruyoruz. Bu atölyeleri de uygun özel sektör iþletmelerine tahsis edeceðiz. GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi ve Batman'daki kamu kurumlarýmýzýn, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin 84 projesine verdiðimiz destek 428,3 milyon liraya ulaþtý. Batman'ýn kadim tarihini koruyarak, turizm ve nitelikli insan kaynaðý potansiyelini harekete geçirecek projelere imzamýzý attýk." diye konuþtu.

- "BÖLGEMÝZE HAKÝKÝ BAHARI BÝZ GETÝRDÝK"

Bugün de GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi ile 24,7 milyon lira destek saðladýklarý ve Batman'ýn kalkýnma yolculuðuna güç katacak 7 projenin imza törenini gerçekleþtirdiklerini ifade eden Kacýr, hayata geçirdikleri projelerle nice medeniyetlere ev sahipliði yapan Batman'da Ezidi ziyaretgahlarýn çevre düzenlemesini gerçekleþtirirken, soyut kültürel miras unsurlarýný da gelecek kuþaklara aktardýklarýný söyledi.

Hasankeyf Müze Bahçesi'nin çevre düzenlemelerini gerçekleþtirerek, müzenin turizme entegre olmasýný saðladýklarýný anlatan Kacýr, dikey tarým uygulamalarýnda yenilenebilir enerji kullanýmýný desteklediklerini aktardý.

Kacýr, kýþlýk sebze yetiþtiriciliðini ve ikinci ürün yetiþtirmeyi teþvik ettiklerini dile getirerek, üreticilere saðladýklarý tohum ve ekipman desteðiyle hem çiftçinin gelirinin hem de istihdamýn artýrýlmasýna katký saðladýklarýný bildirdi.

Kadýn giriþimciliðini güçlendirerek onlarýn ekonomiye katýlýmýný saðladýklarýný ifade eden Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Yýllardýr terörle, yokluk ve yoksullukla anýlan bölgemize hakiki baharý biz getirdik. Ýnanýyorum ki artýk bu kazanýmlardan geriye bir dönüþ olmayacaktýr. Bölgemizde sükunet ve huzur hakim oldukça, milletimiz de bu güven ortamýna yetki ve destek verdikçe þehrimiz daha da büyüyecek ve kalkýnacaktýr. Batman'ýmýz bölgemizin parmakla gösterilen, yýldýzý parlayan þehri olacaktýr. Projelerin Batman'ýmýza hayýrlý olmasýný temenni ediyorum."

Programda, GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Baþkaný Hasan Maral, Dicle Kalkýnma Ajansý Genel Sekreteri Aykut Aniç, Kültür Bakanlýðý Kütüphaneler ve Yayýmlar Genel Müdürü Taner Beyoðlu da birer konuþma yaptý.

Törene, Batman Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasýroðlu, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Ýdris Demir, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluþlarýnýn temsilcileri katýldý.

Törenin ardýndan kente kazandýrýlan Teknokent'in açýlýþýný gerçekleþtiren Bakanlar Þimþek ve Kacýr, TPAO Kristal Park Sosyal Tesislerinde sanayicilerle bir araya geldi.

Ýstiþare toplantýsý basýna kapalý gerçekleþtirildi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • Kalkýnma Ajanslarý 2023 Proje Açýlýþý ve GAP 2024 Projeleri Ýmza Töreni